Μονογαμία, αγάπη μου

Μονογαμία, αγάπη μου

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Η φράση «κορόνα στο κεφάλι μου» δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι πιο ακριβής από ό,τι στη δική μου περίπτωση. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία περίπτωση, όταν είμαι με κάποιον, να του φορέσω οτιδήποτε άλλο στο κεφάλι του.

Με λένε Χριστίνα. Για τους φίλους, Πηνελόπη. Για τις εκάστοτε σχέσεις μου πάλι δεν ξέρω, γιατί ένας άντρας πάντα θέλει να έχει μια μαζοχιστική υποψία πως τον απατάς. Εμένα πάντως μου είναι απλά αδύνατον να απατήσω κάποιον και μετά να συνεχίσω να είμαι μαζί του σαν να μην τρέχει τίποτα. Ακόμη πιο αδιανόητο, να συνεχίζω να είμαι μαζί του διατηρώντας παράλληλα και μια άλλη σχέση.

Μία φορά μόνο απάτησα και μετά από δύο μέρες πήγα και χώρισα. Και δεν είναι ότι δε μου αρέσουν άλλοι άντρες όταν έχω σχέση (πιστή είμαι, όχι ανώμαλη). Αλλά εκεί είναι που αρχίζει και το μαρτύριο, γιατί ενώ μια άλλη γυναίκα μπορεί να υπέκυπτε αργά ή γρήγορα στο «παράνομο» φλερτ, εγώ μένω πάντα με την όρεξη. Μια φορά δε, αυτή η όρεξη δοκιμάστηκε για τα καλά:

Ήταν άνοιξη, τότε που όλος ο κόσμος ερωτεύεται, ήμουν μαζί με κάποιον για αρκετό καιρό, δηλαδή είχε περάσει ανεπιστρεπτί εκείνη η χρυσή περίοδος που θέλαμε να είμαστε οπουδήποτε οριζοντιωμένοι, και μόλις είχα αλλάξει χρώμα στα μαλλιά μου, άρα δεν υπήρχε αλτέρνατιβ εκτόνωση.

Εγώ φταίω μετά που γνώρισα έναν άλλο, ο οποίος μου έγινε έμμονη ιδέα; Σιγά σιγά άρχισα να αποκτώ ένα ανησυχητικά γλαρό βλέμμα, να φέρομαι απότομα στο έτερον ήμισυ, να ονειρεύομαι ταξίδια σε εξωτικά μέρη, όπου εγώ και ο κρυφός μου έρωτας θα μπορούσαμε να ζήσουμε τον έρωτά μας, και να ανακαλύπτω διάφορες συμπτώσεις που μας ένωναν και που δεν μπορούσα παρά να τις αποδώσω στο πεπρωμένο. Εν ολίγοις,

  1. Πέθαινα για τον τύπο
  2. Όταν μου ζήτησε να βγούμε, του είπα «όχι».

Κι έτσι παρέμειναν όλοι ευχαριστημένοι – εκτός από μένα, τον έρωτα μου και κυρίως το φίλο μου, γιατί μετά ήμουν σαν το ζόμπι και πέρασε καιρός μέχρι να του ξαναμιλήσω ανθρώπινα.

Απιστίες και αμαρτίες

Έχω αναρωτηθεί αρκετές φορές μήπως στην προηγούμενη ζωή μου ήμουν καθολική, γιατί στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί να ενδώσω στον πειρασμό αισθάνομαι απίστευτες ενοχές κι ότι θα με κάψουν όλες οι φωτιές της κολάσεως μαζί. Δεν είναι όμως αυτός ο λόγος για τον οποίο δεν απατώ. Δεν απατώ για τον ίδιο λόγο που δεν κλέβω ή δε λέω ποτέ ψέματα: δεν είμαι ικανή γι’ αυτό. Δηλαδή, το θέμα είναι κυρίως πρακτικό. Όπως δε λέω ψέματα σε κάποιον γιατί ξέρω ότι μετά θα ξεχάσω τι είπα και θα κατηγορηθώ -σωστά- ως ψεύτρα, για τον ίδιο λόγο δεν κάνω και απιστίες.

Όχι ότι θα το ξεχάσω μετά (αν και με την πρωτοφανή έλλειψη μνήμης που με διακατέχει δεν είναι απίθανο να μου συμβεί κι αυτό), απλά είμαι ανίκανη να το κρύψω. Πώς άλλες γυναίκες φέρονται την επόμενη μέρα σαν να μη συμβαίνει τίποτα κι όλα είναι μέλι γάλα; Ε, καμιά σχέση. Εγώ ήμουν νευρική, απότομη και με ένα κατακόκκινο πρόσωπο, λες και μόλις με είχες πλακώσει στα χαστούκια.

Για να αποφύγω δε τα αληθινά χαστούκια, θα ‘πρεπε να πω κι αληθινά ψέματα, αλλά δεν είμαι ικανή ούτε γι’ αυτό. Σόρι, του κομπλικέιτεντ φορ μι. Πραγματικά απορώ με τις γυναίκες που διατηρούν δύο δεσμούς ταυτόχρονα. Πώς τα καταφέρνουν με όλη αυτή τη γραφειοκρατία;

Η γυναίκα του Καίσαρα

Oύτε όταν ήμουν μόνη στο εξωτερικό για ένα χρόνο απάτησα τον τότε φίλο μου. Εκείνος βέβαια δε με πίστευε. Το ίδιο και οι φίλες μου. Κι όμως, ήμουν και φαινόμουν πιστή. Ίσως κιόλας γιατί σκεφτόμουν τι θα ‘κανα εγώ αν ήμουν στη θέση του. Θα μ’ έζωναν τα φίδια ή θα έδειχνα εμπιστοσύνη; Η αλήθεια είναι πως όσο μονογαμική είμαι εγώ, άλλο τόσο θέλω να ‘ναι κι αυτός.

Βέβαια, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο άνθρωπος δεν είναι μονογαμικό ον, το θυμάμαι από τις συζητήσεις στο τηλέφωνο με τις φίλες μου, και ότι η απιστία εκ μέρους της γυναίκας είναι περισσότερο εγκεφαλική σε σύγκριση μ’ εκείνη των αντρών -που λειτουργούν κυρίως βιολογικά-, υπάρχουν αρκετά λιγότερες πιθανότητες να παραμείνει ένας άντρας πιστός σ’ εμένα από ό,τι εγώ σε εκείνον.

Αλλά τέλος πάντων δε θέλω να το ξέρω – όπως και δε θέλω να το ξέρουν και όλοι οι υπόλοιποι εκτός από μένα. Κατά τ’ άλλα, αν μου έλεγε ποτέ κάποιος «εμμμ, ξέρεις, χθες το βράδυ σε απάτησα», δε νομίζω ότι θα του το συγχωρούσα ποτέ. Δεν ξέρω βέβαια, γιατί δεν μου έχει τύχει κάτι τέτοιο μέχρι τώρα (να μου το πει, δηλαδή). Και στο κάτω κάτω έχει εμένα δίπλα του και θα τρέχει με τις άλλες, τις ξένες; Είναι σοβαρός;

Και πέρα απ’ όλα τ’ άλλα έχει μαγκιά η μονογαμία. Το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου είναι να είσαι μονογαμική στην αρχή μιας σχέσης, τότε που είσαι πεπεισμένη ότι θα μείνεις με τον αγαπημένο σου για τουλάχιστον σαράντα χρόνια από τώρα. Όταν όμως αρχίζεις να ανακαλύπτεις πράγματα στον άλλο που δεν τα είχες διακρίνει προηγουμένως, εκεί να σε δω. Η εύκολη λύση είναι, όταν αρχίσεις να ζορίζεσαι και να βαριέσαι, να τον παρατήσεις για τον επόμενο. Η δύσκολη είναι να μείνεις και να παλέψεις για τη σχέση σου.

Βέβαια, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που λέει ότι το να απατήσεις για μία φορά μόνο καλό θα κάνει στη σχέση σου – θα της δώσει ώθηση και θα την ανανεώσει. Για μένα πάντως το προτιμότερο είναι να δίνεις ώθηση με άλλους τρόπους, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του «δεδομένου» με μικρές, καθημερινές εκπλήξεις. Τώρα, αν ο άλλος αποδειχτεί ανίκανος να εκτιμήσει αυτή την προσπάθεια, ε, σίγουρα, κάποια στιγμή θα φάει μια μεγάλη και καθόλου καθημερινή έκπληξη κατακούτελα.

Δεν ξέρω. Ίσως πρέπει κάποια στιγμή να δοκιμάσω να ξορκίσω τη μονογαμία μου – για καθαρά στατιστικούς λόγους. Να απατήσω και μετά να το ομολογήσω κιόλας. Και τότε θα δούμε τι θα γίνει. Μπορεί να γίνει το σώσε. Μπορεί και να μη συμβεί τίποτα και όλα όντως να γίνουν καλύτερα. Μπορεί να μου ομολογήσει αμέσως μετά κι ο άλλος κάποιο αντίστοιχο ατόπημα και να πάρω τους δρόμους.

Κυρίως όμως θα την ξόρκιζα γιατί ακόμα δε μου έχει τύχει να είμαι το υποκείμενο-κατηγορούμενη ενός καβγά απιστίας – και λένε πως μετά από έναν τέτοιο καβγά γίνεται τον πιο ωραίο έρωτα που υπάρχει. Επιφυλάσσομαι.

Τρικ μονογαμίας

Μπορεί να μην πιάσουν, αλλά δε χάνεις και τίποτα να τα δοκιμάσεις.

  • Φρόντισε να είσαι στην αρχή μιας σχέσης σαν να μην πέρασε μια μέρα, όπως στη Μέρα της Μαρμότας. Αν χρειαστεί να τα φτιάξεις με τον πρωταγωνιστή, τον Μπιλ Μάρεϊ, φτιάξ’ τα.
  • Πήγαινε να σε υπνωτίσουν. Μετά, κάθε φορά που θα αισθάνεσαι ότι αρχίζεις να «στραβοτιμονιάζεις», θα βάζεις τον αγαπημένο σου να σου λέει τη λέξη «Μαδαγασκάρη» και όλα θα είναι όπως τότε που νόμιζες ότι ο καλός σου είναι ο πιο όμορφος και ο πιο έξυπνος καλός του κόσμου.
  • Όποτε σε φλερτάρει ένας γοητευτικός ξένος, θα κάνεις πως δεν τον βλέπεις κλείνοντας τα μάτια σου. Αν σου μιλήσει, θα κάνεις πως δεν τον ακούς κλείνοντας τ’ αφτιά σου και επαναλαμβάνοντας «δεν υπάρχεις, δεν υπάρχεις».
  • Μη βγεις έξω από το σπίτι σου όσο διαρκεί η άνοιξη. Ίσως ούτε και όσο διαρκεί το καλοκαίρι. Έλα, πλάκα κάνουμε.
Προηγούμενο άρθροThe Kingsmen & The Ventures. Πληροφορίες
Επόμενο άρθροBMW X3 2.5 vs Volvo XC70 3.2 σύγκριση
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας