ΑρχικήΛογισμικάMozilla: Ο Firefox σταματάει την υποστήριξη για Windows XP και Vista το...

Mozilla: Ο Firefox σταματάει την υποστήριξη για Windows XP και Vista το 2018

Mozilla: Ο Firefox σταματάει την υποστήριξη για Windows XP και Vista το 2018.

Ο Mozilla ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εγκαταλείψει εντελώς την υποστήριξη για τον Firefox στα Windows XP και τα Windows Vista τον Ιούνιο του 2018. Οι χρήστες του Firefox σε αυτές τις δύο πλατφόρμες μπορούν να αναμένουν ενημερώσεις ασφαλείας μέχρι τότε, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουν να αναβαθμίσουν τα Windows νωρίτερα και όχι αργότερα.

Όταν ο Mozilla κυκλοφόρησε τον Firefox 53 τον Απρίλιο του 2017, δεν υποστήριζε πλέον τα Windows XP και τα Windows Vista. Αντ ‘αυτού, οι χρήστες XP και Vista μεταφέρθηκαν στο Firefox Extended Support Release (ESR). Το ESET Firefox έχει σχεδιαστεί για σχολεία, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και άλλες λειτουργίες που χρειάζονται βοήθεια για μαζικές υλοποιήσεις.

Ο Mozilla υποσχέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο να επαναξιολογήσει τους αριθμούς των χρηστών στα μέσα του 2017 και να ανακοινώσει μια τελική ημερομηνία λήξης υποστήριξης για αυτά τα δύο λειτουργικά συστήματα.

Τον Αύγουστο του 2016, η Mozilla εγκατέλειψε την υποστήριξη του Firefox για το OS X 10.6 Snow Leopard, για το OS X 10.7 Lion και το OS X 10.8 Mountain Lion . Σε αντίθεση με την Google, η οποία εκτός από τις παλιές κυκλοφορίες OS X κατάργησε επίσης την υποστήριξη των Windows XP και Vista , η Mozilla αποφάσισε να συνεχίσει να υποστηρίζει παλαιότερες εκδόσεις των Windows.

Το Mozilla ορθός σημειώνει πως τα “μη υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα που δεν λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας, έχουν γνωστά τρωτά σημεία που μπορούν να τα εκμεταλλευτούν οι χάκερς και κατά συνέπεια είναι επικίνδυνα για εσάς” και ενθαρρύνει τους χρήστες να “αναβαθμίσουν σε μια έκδοση των Windows που υποστηρίζεται από τη Microsoft”.

Η Microsoft αποσύρθηκε από την κύρια υποστήριξη για τα Windows XP στις 14 Απριλίου 2009 και στη συνέχεια έβαλε Extended Support για το λειτουργικό σύστημα στις 8 Απριλίου 2014. Το Mainstream Support for Vista έληξε στις 10 Απριλίου 2012 και το Extended Support προωθήθηκε στον κόσμο στις 11 Απριλίου 2017.

Οι χρήστες των Windows XP δεν μπορούν να αναβαθμίσουν σε νεότερες εκδόσεις του προγράμματος περιήγησης της Microsoft: Το IE8 είναι η τελευταία έκδοση που μπορούν να εγκαταστήσουν. Το IE9 είναι διαθέσιμο μόνο για τα Windows Vista και τα Windows 7, ενώ τα IE10 και IE11 είναι μόνο για Windows 7 και Windows 8. Πολλοί χρήστες XP και Vista επιλέγουν να χρησιμοποιούν προγράμματα περιήγησης τρίτων.

Δεδομένου ότι ούτε το IE ούτε το Chrome δεν είναι διαθέσιμες επιλογές, πολλοί χρησιμοποιούν το Firefox. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Mozilla διατηρούσε την υποστήριξή του για πολύ καιρό – και αναμφισβήτητα είναι η πρώτιστη επιλογή για εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες.

Τον περασμένο μήνα, το XP είχε μερίδιο αγοράς μικρότερο από 6%, ανά Net Applications . Στην πραγματικότητα, τα XP και τα Vista συνδύαζαν το 6,12% των λειτουργικών συστημάτων στον κόσμο – το οποίο σίγουρα δεν είναι ένας ασήμαντος αριθμός, βέβαια οι άνθρωποι θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, ούτως ώστε να μεταβούν σύντομα στα νέα λειτουργικά συστήματα. Ακόμη και με ένα ενημερωμένο πρόγραμμα περιήγησης, η χρήση XP και Vista είναι απλά μια κακή επιλογή ασφαλείας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166