ΑρχικήΟχήματαΜποτιλιάρισμα τέλος από το 2004

Μποτιλιάρισμα τέλος από το 2004

Πραγματική ανάσα για το λεκανοπέδιο θα αποτελέσει ο Ολυμπιακός Δακτύλιος, οι εργασίες κατασκευής του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2004. ΄Οπως αναφέρει και η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, πρόκειται για ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων συνολικού μήκους 47,1 χλμ., που αποτελείται από δεκαπέντε ανισόπεδους κόμβους και δύο προεκτάσεις, προς τη λεωφόρο Κηφισίας και τον Άγιο Κοσμά, στο οποίο οι οδηγοί θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητα ακόμα και 100 χλμ. την ώρα.

Τα τέσσερα τμήματα του Ολυμπιακού Δακτυλίου

Βόρειος κλάδος

Περιλαμβάνει ένα κομμάτι της Αττικής Οδού, μήκους πέντε χλμ., από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας ως το ύψος της λεωφόρου Κηφισίας. Θα διαθέτει τέσσερις ανισόπεδους κόμβους (εθνική οδός, Ηρακλείου, Πλαπούτα και Κηφισίας), που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Το κομμάτι από την εθνική οδό ως τον κόμβο της λεωφόρου Κύμης (μήκους 3,3 χλμ.) αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία μέσα στον Μάρτιο, ενώ τα υπόλοιπα 2,2 χλμ. θα είναι έτοιμα τον Δεκέμβριο του 2002. Το κόστος των έργων εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα κατασκευής της Αττικής Οδού.

Ανατολικός κλάδος

Έχει μήκος 15,2 χλμ. και περιλαμβάνει τη λεωφόρο Συγγρού, την Καλλιρρόης, τη Β. Κωνσταντίνου, τη Β. Σοφίας και την Κηφισίας. Στους εννέα υπάρχοντες ανισόπεδους κόμβους θα προστεθούν ακόμα τρεις (Φάρος, Αγία Βαρβάρα, Φιλοθέη). Η Συγγρού θα παραμείνει όπως είναι σήμερα, ενώ αλλαγές θα γίνουν μόνο στη διασταύρωση με τη Θησέως. Παράλληλα, υπάρχει η πιθανότητα να κατεδαφιστούν ορισμένες ράμπες, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι θα διαπλατυνθεί. Το κόστος των μελετών και των έργων ανέρχεται σε 30,72 δισ., ενώ οι μελέτες θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Ιούνιο και τον Μάρτιο του 2004.

Δυτικός κλάδος

Πρόκειται για την υπό κατασκευή λεωφόρο Κηφισού, από το ύψος της Αττικής Οδού ως τη λεωφόρο Ποσειδώνος, μήκους 15,2 χλμ. και κόστους 80 δισ. Μεγάλο μέρος του έργου έχει ολοκληρωθεί και απομένουν μόνο δύο τμήματα, συνολικού μήκους 1,4 χλμ., από το ύψος της οδού Πειραιώς έως τη διασταύρωση με τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Στο τμήμα αυτό θα κατασκευαστούν τέσσερις ανισόπεδοι κόμβοι (Π. Ράλλη, Πειραιώς, Αγίας Άννης, Ποσειδώνος), ενώ η αρχική μελέτη για τον κόμβο της Φιλαδέλφειας προβλέπει την κατάργησή του. Τα έργα που απομένουν θα δημοπρατηθούν μέσα στον Φεβρουάριο.

Νότιος κλάδος

Πρόκειται για ένα κομμάτι 2,2 χλμ., από τη λεωφόρο Κηφισού ως τη Συγγρού, το οποίο θα επεκταθεί άλλα εννέα χιλιόμετρα προκειμένου να συνδεθούν οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά με τον Ολυμπιακό Δακτύλιο. Το πρώτο κομμάτι θα διαθέτει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, ενώ το υπόλοιπο τρεις. Θα κατασκευαστούν τέσσερις ανισόπεδοι κόμβοι, στις διασταυρώσεις με τις λεωφόρους Αμφιθέας, Καλαμακίου, Αλίμου, και στον ΄Αγιο Κοσμά. Οι παρεμβάσεις είναι συνολικού προϋπολογισμού 10,44 δισ., οι μελέτες θα παραδοθούν τον Απρίλιο και τα έργα θα είναι έτοιμα τον Μάρτιο του 2004.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κατασκευή παραλιακής γραμμής τραμ, μήκους 15 χλμ., που θα συνδέσει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) με την πλατεία της Γλυφάδας. ΄Οσον αφορά τις παρεμβάσεις για μετά το 2004, αυτές προβλέπουν την ανάπλαση του φαληρικού όρμου, με κατάργηση της λεωφόρου Ποσειδώνος από το ΣΕΦ έως τη Συγγρού και τη διοχέτευση των οχημάτων στον παράπλευρο δρόμο, ενώ ο Ιππόδρομος θα παραμείνει στη θέση του με εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις. Τέλος, σχεδιάζεται η υπογειοποίηση του σημερινού δρόμου στο τμήμα κάτω από την παραλιακή, η δημιουργία μουσείου μοντέρνας τέχνης ή λυρικής σκηνής, καθώς και η κατασκευή αντιπλημμυρικού καναλιού στις εκβολές του Κηφισού.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166