Να φύγει η αστυνομία από τα γήπεδα, αν δεν λειτουργεί

Στη ζωή υπάρχει το άσπρο, υπάρχει το μαύρο, υπάρχει και το γκρι. Σε όλα τα θέματα. Κάνει κάποιος έναν φόνο. Στο δικαστήριο μπορεί να ακούσει τα πάντα: Από ισόβια, αν πρόκειται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, μέχρι αθώος αν βρισκότανε σε νόμιμη άμυνα. Υπάρχει και το ενδιάμεσο της θανατηφόρας βλάβης, που είναι μέχρι δέκα χρόνια. Υπάρχει και ο βρασμός ψυχής, που είναι από δέκα μέχρι είκοσι. Και η «νόμιμη άμυνα» όμως που είπαμε, σηκώνει συζήτηση.

Έχει κάποιος μάρτυρες ότι σ’ έναν καβγά για μια θέση στο πάρκινγκ ο άλλος τον είχε κάνει μαύρο στο ξύλο. Πήρε ένα καρεκλοπόδαρο που βρήκε εύκαιρο, του έριξε μια στο κεφάλι, έγινε το κακό. Μια τέτοια περίπτωση στέκει. Αν όμως ο άλλος βγει από το αμάξι, μου ρίξει μια γροθιά κι εγώ βγάλω το μαχαίρι από την τσέπη και τον καθαρίσω, η «νόμιμη άμυνα» πάει περίπατο. Οταν έχεις μαχαίρι απάνω σου, πάει να πει ότι έχεις κατά νου να το χρησιμοποιήσεις.

Πάμε τώρα στα γεγονότα στη Λεωφόρο. Είναι προφανές ότι αυτοί που πήγαν στο γήπεδο, έχοντας μαζί τους, φωτοβολίδες και καπνογόνα, είχαν σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν. Και γι’ αυτό τα χρησιμοποίησαν πριν ακόμα αποφασίσει ο Παππάς να μην αρχίσει το ματς. Οπως και θα χρησιμοποιούσαν, έτσι ή αλλιώς, αυτές που είχαν καβάτζα και τις έριξαν μετά. Τι θα τις έκαναν δηλαδή; Θα τις παίρνανε μαζί τους φεύγοντας, για να τις έχουν για την επόμενη φορά; Οπως είναι προφανές και για ποιο λόγο πήγαν κάποιοι στο γήπεδο με κουκούλες (φωτό). Για να τις φορέσουν όταν θα αρχίσουν τα ντερβισιλίκια. Για να μην τους αναγνωρίσουν όταν θα μπουκάρουνε μέσα και θ’ αρπάξουν τα καδρόνια.

Η πρόθεση, λοιπόν, για τα άλφα ή βήτα επεισόδια ήταν δεδομένη. Σαν κι αυτόν που έχει το μαχαίρι απάνω του κι ύστερα λέει ήμουνα σε νόμιμη άμυνα. Από κει και πέρα αρχίζει η συζήτηση. «Τι φταίνε οι ομάδες για να τιμωρούνται»; Αν όμως δεν φταίνε οι ομάδες, ποιος φταίει; Ο Κανένας; Πας σ’ ένα μαγαζί κι εκεί που κάθεσαι σου πέφτει ο πολυέλαιος στο κεφάλι. Ο ιδιοκτήτης θα πει «δεν φταίω εγώ. Ψάξε και βρες τον κατασκευαστή».

Και θα προθυμοποιηθεί να σου δώσει τα στοιχεία αυτουνού που τον κρέμασε για να του κάνεις μήνυση. Παντού, σε όλον τον κόσμο, όπου υπάρχει ποδόσφαιρο, υπάρχει η αντικειμενική ευθύνη των ομάδων για τις πράξεις των οπαδών τους. Εκτός αν η FIFA και η UEFA είναι τίποτα κορόιδα. Αν δηλαδή ένας ποδοσφαιριστής τουμπανιάσει στο ξύλο τον διαιτητή κι αυτός διακόψει το παιχνίδι, η ομάδα θα πει εμείς δεν φταίμε σε τίποτα, να τιμωρηθεί μόνο αυτός;

Και για να τελειώνουμε. Αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει και άμεσα μάλιστα είναι να φύγει η αστυνομία από τα γήπεδα. Και που είναι άλλωστε μέσα, δεν κάνουνε απολύτως τίποτα. Αλλά και επί της ουσίας, η αστυνομία δεν έχει κανένα λόγο να ασχολείται με ιδιωτικές εκδηλώσεις. Το κράτος, λοιπόν, σηκώνει τα χέρια ψηλά κι αναγνωρίζει την ανικανότητά του.

Εσύ που πας στο γήπεδο παίρνεις το ρίσκο κι αναλαμβάνεις την ευθύνη. Όπως θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι ομάδες. Δεν θα μπορούν να κρύβονται όπως τώρα πίσω από το δάχτυλό τους και την αστυνομία. Απλά πράματα. Εξω η αστυνομία από τα γήπεδα, όπως σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο κι όσοι είναι μέσα ας κόψουνε τον λαιμό τους. Αυτά.

Παντού σε όλον τον κόσμο, όπου υπάρχει ποδόσφαιρο, υπάρχει η αντικειμενική ευθύνη των ομάδων για τις πράξεις των οπαδών τους

Να στην έχει στημένη ο καρκίνος 24 χρόνια, δεν το περιμένεις

Άσχετο. Έχεις υπάρξει για 45 χρόνια καπνιστής. Και ασυστόλως μάλιστα. Ποτέ δεν μέτραγες την κατανάλωση που έκανες κατά περίπτωση, σε τσιγάρα, σε καπνό, σε πούρα. Απόθεμα να υπάρχει, να έχουμε να καπνίζουμε. Κι επειδή είσαι μεγάλο παιδί, ξέρεις. Ξέρεις ότι αν λάχει και ξυπνήσεις κανένα πρωί με πόνο στην πλάτη, δεν θα είναι από κρύωμα. Να σου κόψουνε τίποτα βεντούζες να περάσει. Εχεις δει και ξέρεις από καρκίνο στον πνεύμονα. Βέβαιος θάνατος και από τους πλέον επώδυνους.

Εν πάση περιπτώσει, σταματήσαμε το κάπνισμα εδώ και 54 μήνες και νομίζουμε ότι κάτι κάναμε. Κι όπως έχω ξαναγράψει, ποτέ δεν θα μπορούσες να πιστέψεις ότι τελικά ήταν τόσο εύκολο. Και φτάνουμε στο διά ταύτα. Όταν διαβάζεις ένα πρωί ότι διεγνώσθη με καρκίνο στον πνεύμονα ο Γιόχαν Κρόιφ. Εχοντας κόψει το τσιγάρο από το 1991! Οταν είχε κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Καπνιστής απ’ όταν έπαιζε ποδόσφαιρο ο Κρόιφ.

Του λαχαίνει ο τσαμπουκάς με την καρδιά και το κόβει στα 44 χρόνια του. Και στα 68 του ‘ρχεται κατακούτελα ο καρκίνος στον πνεύμονα. Αδικο. Δίκαιος θάνατος δεν υπάρχει βέβαια, άλλα να στην έχει στημένη ο καρκίνος 24 χρόνια, δεν το περιμένεις. Και το σταματήσαμε εμείς εδώ και 54 μήνες και νομίσαμε ότι κάτι κάναμε.

Αλλος Κοντονής ήταν την πρώτη φορά Αριστερά κι άλλος Κοντονής τη δεύτερη;

Αυτή η εφεύρεση Κοντονή δεν έχει προηγούμενο. Οι γελοιότητες σχετικά με το ντέρμπι άρχισαν με τους παλαίμαχους. Και τη συγκλονιστική εξομολόγησή του «δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο γίνονται επεισόδια». Το Σάββατο ήταν δήθεν σε επιφυλακή στο γραφείο του. Με όλο το γραφείο του. Για να κρατάει τα μπόσικα. Και για να κάνει γνωστό ότι ο υφυπουργός δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το αν θα αρχίσει το ντέρμπι η όχι. Οπως δεν είχε για το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα και για το Σίτι-Λίβερπουλ.

Φυσικά και ο Κοντονής δεν είχε καμία δουλειά να ασχοληθεί με το ματς. Για το παιχνίδι είναι αρμόδιος ο διαιτητής και για την τάξη η αστυνομία. Για ποιο λόγο, λοιπόν, ο Κοντονής πήρε στο γραφείο του κι άρχισε να τηλεφωνάει δεξιά κι αριστερά;

Για να δείξει ότι κάτι κάνει; Για ποιο λόγο όμως έχει γραφείο; Που εσχάτως μάλιστα απέκτησε και διευθυντή. Να διευθύνει δηλαδή τι; Τις αναρμοδιότητες του Κοντονή; Τις συναντήσεις του με τους παλαίμαχους; Εύκολο είναι όμως να κάτσει φρόνιμα ο Κοντονής; Πολιτικός είναι. Πολιτικός χωρίς δημοσιότητα, είναι νεκρός.

Έσπασε, λοιπόν, το κεφάλι του και το βρήκε: Πήρε τηλέφωνο τον αστυνομικό που τραυματίστηκε στη Λεωφόρο και του ευχήθηκε «περαστικά». Και το έδωσε μάλιστα και στον Τύπο. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, δηλαδή, που δεν πήρε τηλέφωνο τον πολιτσμάνο, είναι ένας ρεμπεσκές;

Και για να τελειώνουμε σήμερα με την Κοντονιάδα. Δεν συντρέχει λόγος, κατά το υφυπουργείο, διακοπής του πρωταθλήματος. Για να μην υποστούν συνέπειες ομάδες που δεν φταίνε σε τίποτα. Αφού είναι έτσι, γιατί πέρυσι το σταμάταγε κάθε λίγο και λιγάκι; Εκτός αν ήταν άλλος Κοντονής την πρώτη φορά Αριστερά κι άλλος Κοντονής τη δεύτερη.

Ερώτηση: Δηλαδή δεν έχει ο ΠΑΟΚ παίκτες με προσωπικότητα και έχουν ο Πανθρακικός και ο Παναιτωλικός;

Κουμ καν να παίξουνε στη Νέα Δημοκρατία, θα χάσουνε τους μπαλαντέρ.-

Προηγούμενο άρθροΒράζουν μαζί στο καζάνι της Wall Street
Επόμενο άρθροG20: Ο κόσμος υπό εποπτεία ΔΝΤ
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ