ΑρχικήΨυχαγωγίαΝαύπλιο: Γλυκιά Μελαγχολική Πόλη

Ναύπλιο: Γλυκιά Μελαγχολική Πόλη

Είμαι της άποψης ότι όπως όλοι μας έχουμε το αγαπημένο μας φαγητό, έτσι έχουμε και την πόλη φετίχ μας. Εκείνο τον δικό μας, special προορισμό που όσες φορές και να επισκεφτούμε, δεν χορταίνουμε με τίποτα. Χωρίς δεύτερη σκέψη και με το χέρι στην καρδιά, δηλώνω ότι ο δικός μου είναι το Ναύπλιο!

Όχι να το παινευτώ, αλλά έχω προλάβει και έχω επισκεφτεί πολλά και διάφορα μέρη της Ελλάδας. Αρκετά μάλιστα και μια και δυο φορές. Αυτό όμως που με δένει με την άλλοτε πρωτεύουσα της Ελλάδας και νυν πρωτεύουσα του νομού Αργολίδος, είναι μοναδικό, και κάτι ανεξήγητο δεν μπορεί να εξηγηθεί με λόγια, αφού όσες λέξεις και αν παραθέσω σε αυτό το κείμενο θα είναι λίγες.

Ένα περίεργο πράγμα με αυτό το μέρος… Ενώ το βρίσκω ιδιαίτερα μελαγχολικό και με βυθίζει σε μια αρκετά γαλανή διάθεση, ταυτόχρονα, με μαγεύει, με γοητεύει, μου ψιθυρίζει παλιές όμορφες ιστορίες στο αυτί και με αγγίζει. Το νιώθω δικό μου. Σαν κάποτε να έζησα σ’ αυτόν τον τόπο και κάποτε θα ξαναζήσω. Σαν να μας συνδέει εμένα κι εκείνο μια παλιά ρομαντική ιστορία… Σαν να ‘χουμε μια σχέση καρμική!

Δεν ξέρω, μου βγάζει μια πολύ αγαπησιάρικη διάθεση το Ναύπλιο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που όσες φορές έχω επιλέξει να το επισκεφτώ το έχω κάνει με το (εκάστοτε!) έτερον μου ήμισυ! Κι αν κάποτε η σχέση μου με το… πρόσωπο λήγει, ο δεσμός μου με το Ναύπλιο συνεχίζει να υφίσταται… ή πιο σωστά, ζει και βασιλεύει!

Προσωπικά το προτιμώ το Φθινόπωρο και το Χειμώνα. Οι μελαγχολικές εποχές του χρόνου «δένει» όμορφα με το μελαγχολικό τοπίο και αέρα της πόλης των κάστρων και των μεσαιωνικών παραμυθιών. ‘Αλλωστε απέχει απ’ την Αθήνα μόνο 147 χιλιόμετρα και μπορεί κανείς να την επισκεφθεί οδικώς, ακολουθώντας την εθνική Αθηνών-Τριπόλεως. Κάποια στιγμή θα δει στο δρόμο τη σχετική σήμανση για ‘Αργος-Ναύπλιο. Μπορεί επίσης αν δεν θέλει να πάρει το αυτοκίνητο, να χρησιμοποιήσει το τρένο.

Η ομορφιά του τοπίου σε τούτη την σύγχρονη πόλη των 12.000 κατοίκων, είναι πραγματικά μαγευτική. Με την έξοδο απ’ το ‘Αργος αρχίζει να σχηματίζεται μπρος στα μάτια του επισκέπτη η μοναδική εικόνα της πόλης με τα τρία κάστρα-σύμβολα, να καθρεπτίζονται στα νερά του κόλπου.

Το Παλαμήδι το πιο φοβερό και πολύπλοκο Ενετικό κάστρο της Ανατολικής -τουλάχιστον- Μεσογείου, η προέκτασή του, το κάστρο της Ακροναυπλίας (σημείο όπου προφανώς ιδρύθηκε η πρώτη πόλη του αρχαίου κόσμου), και το Μπούρτζι.

Η παλιά μεσαιωνική και νεοκλασική πόλη, με τα πλακόστρωτα γραφικά δρομάκια, τα ξύλινα μπαλκόνια, τις βουκαμβίλιες, τις μεγάλες -παλιές και μικρές- καινούργιες πλατείες, τις Οθωμανικές Κρήνες που στολίζουν τα ενετικά, τα νεοκλασικά και τα καινούργια της κτίρια, τα σιντριβάνια, την πλατεία Συντάγματος με το τούρκικο παλιό χαμάμ (κινηματοθέατρο σήμερα) και τα καφέ, την πανταχού εντυπωσιακή παρουσία του Παλαμηδίου (με τα 850 σκαλοπάτια του που περιμένουν τον επισκέπτη να τα μετρήσει!) είναι απλώς υπέροχη.

Η άκρως ρομαντική βόλτα μέσα στην παλιά πόλη αλλά και στην παραλία, με τις ωραίες καφετέριες, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια με φόντο το φωτισμένο Μπούρτζι χτισμένο πάνω στο μικρό νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, είναι κάτι παραπάνω από αναζωογονητική για τον ψυχικό κόσμο του περιηγητή.

Γύρω από την πλατεία Συντάγματος μπορείτε να ψωνίσετε χειροτεχνήματα, κομπολόγια, κεραμικά και κοσμήματα. Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφτείτε το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα, όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Είναι τόσα πολλά, είναι τόσο ωραία όλα τα αξιοθέατα στο Ναύπλιο, που δεν μπορεί κανείς παρά να ξαναγυρίσει!

Το Παλαμήδι το πιο φοβερό και πολύπλοκο Ενετικό κάστρο της Ανατολικής Μεσογείου, η προέκταση του, το κάστρο της Ακροναυπλίας (σημείο που προφανώς ιδρύθηκε η πρώτη πόλη του αρχαίου κόσμου), και το Μπούρτζι.

Η παλιά μεσαιωνική και νεοκλασική πόλη, με τα πλακόστρωτα γραφικά δρομάκια, τα ξύλινα μπαλκόνια, τις βουκαμβίλιες, τις μεγάλες -παλιές και μικρές- καινούργιες πλατείες, τις Οθωμανικές Κρήνες που στολίζουν τα ενετικά, τα νεοκλασικά και τα καινούργια της κτίρια, τα σιντριβάνια, την πλατεία Συντάγματος με το τούρκικο παλιό χαμάμ (κινηματοθέατρο σήμερα) και τα καφέ, την πανταχού εντυπωσιακή παρουσία του Παλαμηδίου (με τα 850 σκαλοπάτια του που περιμένουν τον επισκέπτη να τα μετρήσει!) είναι απλώς υπέροχη.

Η (άκρως ρομαντική!) βόλτα μέσα στην παλιά πόλη αλλά και στην παραλία, με τις ωραίες καφετέριες, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια με φόντο το φωτισμένο Μπούρτζι (χτισμένο πάνω στο μικρό νησάκι των Αγίων Θεοδώρων), είναι must.

Γύρω απ’ την πλατεία Συντάγματος μπορείτε να ψωνίσετε χειροτεχνήματα, κομπολόγια, κεραμικά και κοσμήματα. Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφτείτε το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα, όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Είναι τόσα πολλά, είναι τόσο ωραία όλα τα αξιοθέατα στο Ναύπλιο, που δεν μπορεί κανείς παρά να ξαναγυρίσει!

Το Ναύπλιο έχει πολύ ωραίο λιμάνι, καλά προστατευμένο απ’ τους ανέμους, που υποδέχεται ένα σωρό κρουαζιερόπλοια. Οι επιβάτες τους κάνουν τη βόλτα τους στην πόλη ή πετάγονται για ένα προσκύνημα στην Επίδαυρο και τις Μυκήνες. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς! Έχει επίσης πολλές ακρογιαλιές και φανταστικές αμμουδιές.

Όσο για την διαμονή σας; Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Είναι πολλά τα ξενοδοχεία που υπάρχουν στην περιοχή κι εσάς το μόνο που σας μένει να κάνετε είναι να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο.

Το Ναύπλιο σίγουρα δεν είναι μια αδιάφορη, συνηθισμένη πόλη. Έχει τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα κι αέρα. Κάτι στην ατμόσφαιρα σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, πιο ρομαντικές, πιο τραγικές ίσως. Είναι μια πόλη για πριγκίπισσες και βασιλιάδες, αποπνέει ένα ρομάντζο και μια θεατρικότητα, σε σαγηνεύει. Γραφικότατη, πανέμορφη, δεν μοιάζει με καμιά άλλη, έχει τη δική της ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, της δική της αύρα κι ιστορία μοναδική. Είναι ένας τόπος ξεχωριστός, μυστικιστικός, ευλογημένος, γεμάτος φυσικές ομορφιές και πολιτισμό.

Μην διστάσετε να το ξανά επισκεφτείτε αγαπημένοι μου αναγνώστες, και θα καταλάβετε γιατί: «Κάθε φορά που φεύγω, ξέρω πως στο Ναύπλιο πάντα κάτι πίσω θα με φέρει…»

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Μανταλένα (1960 ταινία)

Ένας μεγάλος έρωτας (1964)

Αστέρω (1959 ταινία)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166