ΑρχικήΕιδήσειςΝαυαγεί η υλοποίηση του Πρωτοκόλλου του Kιότο

Ναυαγεί η υλοποίηση του Πρωτοκόλλου του Kιότο

Στον «αέρα» βρίσκεται πλέον η υλοποίηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο μετά την απόφαση της Ρωσίας να μην το επικυρώσει, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που προβλέπει για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, αποτελούν απειλή για την οικονομική της ανάπτυξη.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, Ρώσοι αξιωματούχοι, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξαν ότι «το Πρωτόκολλο του Κιότο θέτει σημαντικούς περιορισμούς στην οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας. Ασφαλώς, στη σημερινή του μορφή δεν είναι δυνατό να επικυρωθεί», θέτοντας ανοικτά θέμα αναθεώρησής του.

Η απόφαση της Ρωσίας δυναμιτίζει κυρίως την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού δίνει ακόμα ένα ισχυρό επιχείρημα στις ΗΠΑ για να μην προχωρήσουν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για μείωση των εκπομπών των επικίνδυνων αερίων. Επισημαίνεται ότι το πρωτόκολλο αν και έχει υπογραφεί από περίπου 150 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ρωσία, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί αν δεν επικυρωθεί από το 55% των κρατών που το αποδέχθηκαν, στα οποία πρέπει να αναλογεί τουλάχιστον το 55% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας αυτή η απαίτηση δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί, αφού και οι ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, αρνούνται να το υιοθετήσουν, επικαλούμενες το υψηλό οικονομικό κόστος που συνεπάγονται τα μέτρα.

Οσοι γνωρίζουν πάντως το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης που είχαν κάνει Ευρωπαϊκή Ενωση και Ρωσία, υπογραμμίζουν οτι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε πίσω επειδή δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα για επενδύσεις στη Ρωσία, μέσω του συστήματος της αγοραπωλησίας των ρύπων. Σύμφωνα με τις επιταγές του Πρωτοκόλλου του Κιότο, οι βιομηχανίες που υπερβαίνουν τις ποσοστώσεις θα πρέπει να καταβάλλουν πρόστιμα, ενώ αυτές που δεν τις υπερβαίνουν θα μπορούν να πωλούν το υπόλοιπο από το μερίδιο που τους αναλογεί σε άλλες βιομηχανίες.

Η Μόσχα, ωστόσο, φαίνεται να ανησυχεί ότι άλλες χώρες μπορεί να βγάλουν τη Ρωσία από την αγορά προκειμένου να ευνοήσουν ανταγωνιστικές χώρες, όπως για παράδειγμα την Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο προβλέπει μείωση της εκπομπής των έξι αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 5,6%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2012.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166