Νέα δισκάκια υπόσχονται 25 TBytes χώρου

Ιάπωνες επιστήμονες βρήκαν τρόπο να δημιουργήσουν δισκάκια με βάση τα υπάρχοντα DVDs που μπορούν να φιλοξενούν μέχρι και 1000 φορές περισσότερα δεδομένα από ό,τι τα σημερινά DVDs, περίπου 250 φορές περισσότερα από ένα τυπικό blu-Ray.

Αν και σε πολλά sites η είδηση έχει “παίξει” αναφέροντας πως “πρόκειται για αναβαθμισμένα DVDs”, ή αφήνοντας να εννοηθεί πως τα νέα δισκάκια δεν είναι και τόσο διαφορετικά, η αλήθεια είναι πως όταν -και αν ποτέ- φτάσουν “στη γραμμή παραγωγής”, τελικά θα είναι ασύμβατα με τις υπάρχουσες συσκευές μας.

Ουσιαστικά, πρόκειται για DVDs με μια πρόσθετη επίστρωση ενός μετάλλου (titanium oxide) που γίνεται αγωγός ηλεκτρισμού όταν έρχεται σε επαφή με δυνατό φως. Έτσι (και αν… κατάλαβα καλά τον τρόπο λειτουργίας τους) θα λειτουργούν με τη λογική της κλασσικής “μαγνητικής κασσέτας” που είχαμε στα κασετόφωνα και στα VHS video μας, μεταφέροντας μέσω ηλεκτρισμού δεδομένα, τα οποία όμως θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το πώς (και που) “χτυπά” την επιφάνεια των… δισκακίων μια δέσμη φωτός.

Όπως καταλαβαίνετε, οι υπάρχουσες συσκευές μας δεν είναι φτιαγμένες για αυτό τον τρόπο ανάγνωσης (ή εγγραφής) δεδομένων σε DVDs, και άρα μιλάμε για κάτι ολοκληρωτικά και πλήρως ασύμβατο.

Όσοι, πάντως, αγόρασαν πρόσφατα ένα blu-Ray player, μάλλον δεν χρειάζεται να ανησυχούν και τόσο: το νέο format βρίσκεται ακόμη “στα χαρτιά” και καμία εταιρεία δεν έχει δηλώσει ενδιαφέρον για την παραγωγή του.

Επιπλέον, το μέλλον δείχνει πως μεγαλύτερη διάδοση θα έχει η διανομή “περιεχόμενου” μέσω του Internet (από υπηρεσίες όπως η Hulu και η Netflix, που ακόμη δεν έχουμε στη χώρα μας), με τα δισκάκια ή άλλα αποθηκευτικά μέσα να περνούν αποκλειστικά σε ρόλο “τοπικής αποθήκευσης”, ως “λύσεις για τα backup μας”. Ταινίες, μουσική και παιχνίδια στο κοντινό μέλλον θα φτάνουν στο σπίτι μας “μέσω Internet” – γιατί νομίζετε πως Sony και Microsoft “παλεύουν” για το ποια θα έχει το καλύτερο online “κατάστημα” στην κονσόλα της; Ή, μήπως, αγόρασε ποτέ κανείς σε… δισκάκι, κασέτα ή κάρτα μνήμης μια εφαρμογή, παιχνίδι ή ταινία για το… iPhone του;

Οπότε, όταν και αν δούμε τα νέα δισκάκια, δεν μπορώ να φανταστώ γιατί και πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε – ειδικά αφού οι εταιρείες έχουν συνδέσει με τα αποθηκευτικά μέσα τη λογική που θέλουν να αποφύγουν πάσει θυσία, πως “ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας