ΑρχικήΟχήματαΝέα στάνταρ για εισαγωγή οχημάτων στην Κίνα

Νέα στάνταρ για εισαγωγή οχημάτων στην Κίνα

Η κυβέρνηση της Κίνας ετοιμάζεται να επιβάλει στάνταρ ελάχιστης οικονομίας καυσίμων στα νέα αυτοκίνητα για πρώτη φορά και οι κανόνες θα είναι πολύ πιο αυστηροί από εκείνους που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους Kινέζους αξιωματούχους που ετοιμάζουν το εν λόγω νομοσχέδιο.

Τα νέα στάνταρ στοχεύουν τόσο στην οικονομία ενέργειας όσο και στην πίεση επί των αυτοκινητοβιομηχάνων να εισαγάγουν τις τελευταίες υβριδικές μηχανές και την υπόλοιπη νέα τεχνολογία στην Κίνα, με την ελπίδα να ελαφρώσει η χώρα από τη μεγάλη εξάρτηση στις εισαγωγές πετρελαίου από τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια των αρχών να ελέγξουν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας. Είχε προηγηθεί η απόφαση να επιβάλλονται οι αερόσακοι και στις δύο μπροστινές θέσεις των αυτοκινήτων στα περισσότερα αυτοκίνητα, και η απόφαση όλα τα οικογενειακά αυτοκίνητα που πωλούνται σε μεγάλες πόλεις να ανταποκρίνονται σε περιβαλλοντικά στάνταρ τόσο αυστηρά όσο και στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Ορισμένα διάσημα οχήματα που κατασκευάζουν σήμερα στην Κίνα οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως το Blazer της Chevrolet, δεν ανταποκρίνονται στα στάνταρ που σχεδιάζει η κυβέρνηση και ίσως χρειαστεί να υποστούν μετατροπές για καλύτερη απόδοση καυσίμων, πριν τεθεί σε ισχύ η πρώτη δέσμη κανόνων, τον Ιούλιο 2005.

Τα κινεζικά στάνταρ σε γενικές γραμμές ορίζουν ότι τα νέα αυτοκίνητα, βαν και ελευθέρου χρόνου, θα πρέπει να φτάσουν στα δύο μίλια ανά γαλόνι καυσίμων μέχρι το 2005 περισσότερα από τον μέσο όρο που απαιτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και στα 5 μίλια περισσότερα μέχρι το 2008. Η κινεζική οικονομία ανθίζει και η ανώτερες εισοδηματικά τάξεις στις μεγάλες πόλεις απολαμβάνουν όλο και περισσότερο τα πλούτη του δυτικού τρόπου ζωής, μεταξύ των οποίων και τα αυτοκίνητα.

Καθώς η Κίνα διαθέτει ολοένα και περισσότερα καύσιμα τόσο για τα εργοστάσιά της όσο και για τον διογκούμενο στόλο οχημάτων της, το μερίδιό της στην παγκόσμια μόλυνση του περιβάλλοντος αυξάνεται κι αυτό με την μεγαλύτερη ταχύτητα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Δύο στελέχη της Volkswagen, της μεγαλύτερης ξένης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα (φωτό), δήλωσαν στο πρακτορείο BBC ότι η εταιρία τους δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποδεχτεί τα στάνταρ, όταν της ζητήθηκε η γνώμη της από το αρμόδιο συμβούλιο της κινεζικής κυβέρνησης. Πρόσθεσαν ότι τα οχήματα της εταιρίας θα ανταποκριθούν στην πρώτη φάση των απαιτήσεων το 2005 αλλά δεν προσδιόρισαν πότε θα εφαρμόσουν την δεύτερη, πιο αυστηρή, φάση, τον Ιούλιο 2008.

Τα νέα στάνταρ εκτιμώνται βάσει του βάρους του οχήματος –τα πιο ελαφρά οχήματα πρέπει να καλύπτουν μεγαλύτερα διαστήματα με ένα γαλόνι καυσίμων– και βάσει του συστήματος κιβωτίου ταχυτήτων –με διαφοροποίηση ανάμεσα στα κλασικά κιβώτια ταχυτήτων και τα λιγότερο αποδοτικά αυτόματα αυτοκίνητα.

Σε μια μεγάλη μεταστροφή από τα αμερικανικά στάνταρ, όλα τα ελευθέρου χρόνου και τα μινιβάν θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα ίδια στάνταρ με τα αυτόματα αυτοκίνητα του ιδίου βάρους. Στις ΗΠΑ τα στάνταρ για τα ελευθέρου χρόνου και τα μινιβάν είναι πολύ χαλαρότερα από των “κοινών” αυτοκινήτων.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166