ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesNintendo και Next Generation Gaming

Nintendo και Next Generation Gaming

Η Nintendo σοφά αποφάσισε να… αποφύγει εμμέσως πλην σαφώς μια “κανονική” παρουσία στην E3, εν μέρει εξαιτίας των… όχι και τόσο”σοφών” κινήσεων και επιλογών της στο πρόσφατο παρελθόν.

Η Nintendo ήταν η πρώτη που είχε παρουσιάσει τη δική της εκδοχή όσον αφορά στο next-gen gaming, το Wii U, και η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι είχαν απογοητευτεί. Αν και δυνατότερο από τον πρόγονο του, το Wii, το Wii U έχει ως βασικό χειριστήριο ένα… tablet. Ένα tablet που, αναπόφευκτα, ανεβάζει το κόστος της κονσόλας στα ίδια επίπεδα με του Xbox 360 και του PlayStation 3. Θεωρητικά, αυτό είναι καλό – μια κονσόλα επόμενης γενιάς με κόστος όσο αυτές της προηγούμενης. Πρακτικά… Το Wii U δεν είναι δυνατότερο ως hardware από τα Xbox 360 και PlayStation 3, και έτσι δεν μπορεί αντικειμενικά να θεωρηθεί μια κονσόλα επόμενης γενιάς.

Αυτό το χαρακτηρισμό – και… την ευθύνη – θα είχαν τα PlayStation 4 και Xbox One. Και έτσι, η Nintendo βρίσκεται εξαρχής σε μειονεκτική θέση, αφού παρουσιάζει μια πρόταση που βασίζεται σε hardware πολύ χαμηλότερων επιδόσεων από τον ανταγωνισμό, σε τιμή αρκετά κοντινή με αυτόν, έχοντας ως δυνατότερο χαρτί στην κονσόλα της το… χειριστήριο-tablet που τη συνοδεύει.

Δυστυχώς, όμως, αυτό ήταν μονάχα το ένα από τα προβλήματα της Nintendo. Το άλλο ήταν πως, εν μέρει εξαιτίας του αυτού, εν μέρει διότι η ίδια είχε φανεί απρόσιτη ή και εχθρική με κάποιες αποφάσεις της για τις εταιρείες παραγωγής videogames, αυτές έχουν απομακρυνθεί πια από το Wii U, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις – που και αυτές φαίνεται να λανσάρουν τίτλους σε αυτό σαν να… κάνουν χάρη στη Nintendo. Το Wii U, λοιπόν, έχει μια πραγματικά αναιμική συλλογή τίτλων, ανάμεσα στους οποίους ελάχιστοι πραγματικά ξεχωρίζουν – και πάλι, όχι αρκετά, σε σύγκριση με ό,τι υπάρχει στις άλλες κονσόλες, ώστε να σε πείσουν να αγοράσεις την πρόταση της Nintendo.

Έτσι, η ίδια η Nintendo θα έπρεπε να παρουσιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους και όσο το δυνατόν εντυπωσιακότερους δικούς τους τίτλους στην E3, για να ενδυναμώσει την κονσόλα της, και, ταυτόχρονα, να ανακοινώσει αρκετές συνεργασίες με τρίτους developers. Αυτό και θα έδειχνε στο κοινό πως, ναι, η κονσόλα της έχει υποστήριξη και από άλλες εταιρείες – και ας… καθυστέρησαν να το δείξουν, αλλά και θα λειτουργούσε ως… διαφήμιση προς άλλες εταιρείες για το ότι το Wii U είναι πια βιώσιμη πρόταση ως πλατφόρμα για τους τίτλους τους.

WII U: HARDWARE ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ… ΑΙΩΝΑ

Με το πρώτο Wii η Nintendo κινήθηκε ποντάρισε τα πάντα στο πρωτόγνωρο, μέχρι τότε, σύστημα χειρισμού του μέσω ανίχνευσης των κινήσεων του παίκτη. Σύντομα η κονσόλα της βρήκε μιμητές, όχι μόνο στα πρόσωπα των ανταγωνιστών της, μα ακόνη και στα… παιχνίδια για smartphones – συσκευές που πιθανότατα εξαιτίας του ίδιου του Wii απέκτησαν, πέρα από τα GPS που κάποιες είχαν μέχρι τότε, και αισθητήρες παραπλήσιους με τα δικά του χειριστήρια, όπως γυροσκόπια και πυξίδες.

Δεν είχε σημασία που το hardware του ήταν πιο αδύναμο από αυτό των ανταγωνιστών, που ενώ κυκλοφορούσαν ήδη τα PlayStation 3 και Xbox 360, αυτό βρισκόταν από άποψη επιδόσεων περίπου στα ίδια επίπεδα με το… PlayStation 2 και το πρώτο Xbox, αφού το σημαντικό ήταν ο χειρισμός του. Η Nintendo δεν πήγαινε κόντρα τους ανταγωνιστές της: παρείχε κάτι εντελώς διαφορετικό, και ο κόσμος το εκτίμησε, χαρίζοντας του τεράστια επιτυχία.

Με το Wii U η Nintendo δοκίμασε να επαναλάβει και πάλι το ίδιο… κόλπο, αλλά δεν τα κατάφερε. Το πρόβλημα ήταν πως αυτή τη φορά δεν πρωτοπορούσε, αντέγραφε, και επιπλέον ποντάρισε ακριβώς σε αυτή την αντιγραφή ως το σημαντικότερο πλεονέκτημα της κονσόλας της. Αφού ο έλεγχος με κίνηση, που η ίδια κατάφερε να καθιερώσει στο gaming, ήταν πια κάτι που οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο, ποιο θα ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της νέας κονσόλας της; Μα, το ότι θα συνοδευόταν από ένα… χειριστήριο-tablet!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Zathura: A Space Adventure (2005)

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166