Ο δούλος του… Θεού Μανουέλ Μπαρόζο

«Παντρεύεται η δούλη του Θεού Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον δούλο του Θεού Ευρωπαίο βιομήχανο»… Ένας πρωτότυπος γάμος τελέστηκε χθες στις Βρυξέλλες. Η νύφη, η Κομισιόν, με την ευρωπαϊκή σημαία στο φόρεμά της, έλαμπε από ευτυχία δίπλα στον καλοντυμένο γαμπρό, στο περιβραχιόνιο του οποίου έγραφε «BusinessEurope», όπως ονομάζεται σήμερα η Ενωση Ευρωπαίων Εργοδοτών…

Τον γάμο-παρωδία οργάνωσαν ακτιβιστές ενός δικτύου 60 ευρωπαϊκών μη κυβερνητικών οργανώσεων («από το Seattle στις Βρυξέλλες») προκειμένου να καταγγείλουν τις στενές σχέσεις που διατηρεί η Κομισιόν με το πανίσχυρο λόμπι των Ευρωπαίων βιομηχάνων. Η τελετή έγινε μπροστά από το κτίριο της Επιτροπής, σε έναν από τους ορόφους του οποίου συνερχόταν εκείνη τη στιγμή η «BusinessEurope» με θέμα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Στη διάσκεψη συμμετείχε η νέα Βρετανή επίτροπος Κατρίν Ααστον, που αντικατέστηκε τον Πίτερ Μάντελσον στον τομέα του Εμπορίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -υπό τον Μ. Μπαρόζο- φιλοξενεί το λόμπι των Ευρωπαίων βιομηχάνων, οι οποίοι αισθάνονται σχεδόν σαν το σπίτι τους στο κτίριο του Μπερλεμόν. Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι οι πόρτες της είναι ανοιχτές σε όλα τα λόμπι, αλλά οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι άλλες Ενώσεις υποστηρίζουν ότι οι βιομήχανοι απολαμβάνουν ιδιαίτερης εύνοιας.

Αυτό όμως που ερέθισε ιδιαίτερα τους ακτιβιστές ήταν η παρουσία τής Ααστον. Ο συμπατριώτης της Μάντελσον, που άφησε τη θέση του επιτρόπου για να γίνει υπουργός Εμπορίου του Μπράουν, δεν έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και τον έβλεπαν ως άνθρωπο των βιομηχάνων. Η εκτίμηση αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από τις στενές σχέσεις που διατηρούσε με τον Ρώσο «βασιλιά του αλουμινίου», Όλέγκ Ντερίπασκα και όλοι φοβούνται πως η Ααστον θα ακολουθήσει τα χνάρια του υπέρ των βιομηχάνων.