ΑρχικήΔιαδίκτυοΟ Firefox θα αναφέρει στους χρήστες αν κάποιος ιστότοπος έχει παραβιαστεί στο...

Ο Firefox θα αναφέρει στους χρήστες αν κάποιος ιστότοπος έχει παραβιαστεί στο παρελθόν

Ο Firefox θα αναφέρει στους χρήστες αν κάποιος ιστότοπος έχει παραβιαστεί στο παρελθόν.

Ο φυλλομετρητής ιστού Firefox που αναπτύχθηκε και συντηρείται από την Mozilla, θα έχει σύντομα τη δυνατότητα να προειδοποιεί τους χρήστες του διαδικτύου εάν ο ιστότοπος που θέλει επισκεφθεί έχει παραβιαστεί στο παρελθόν.

Επί του παρόντος, όπως αναφέρθηκε λεπτομερώς στο GitHub πού βρίσκεται ο πρωτότυπος κώδικας – ένας προγραμματιστής εξήγησε ότι η συγκεκριμένη λειτουργία θα λέει στους χρήστες αν τα διαπιστευτήριά τους ενδεχομένως έχουν εμπλακεί σε παραβίαση δεδομένων κατά το παρελθόν.

Στην παρούσα φάση, το πρόσθετο περιορίζεται στην εμφάνιση μιας γραμμής ειδοποιήσεων στον χρήστη όταν επισκέπτεται έναν ιστότοπο, το οποίο παρέχεται από το haveibeenpwned.com και εξηγεί απλά αν υπέστη κάποιου είδους χακαρίσματος σε παρελθόντα χρόνο, δήλωσε ο Nihanth Subramanya από το Mozilla .

Η HaveIBeenPwned είναι μια πλατφόρμα κοινοποίησης παραβίασης δεδομένων που έχει δημιουργήσει και συντηρεί ο Αυστραλιανός ερευνητής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ο Troy Hunt.

Ο ιστότοπος επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να ελέγχουν γρήγορα εάν τα διαπιστευτήρια τους εμφανίζονται σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις δεδομένων που συνέβησαν στον παγκόσμιο ιστό. Ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε πως η βάση δεδομένων του haveibeenpwned έχει αυξηθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, κατέχοντας 4,8 εκατομμύρια διαπιστευτήρια από 252 ξεχωριστές ιστοσελίδες.

Την Τετάρτη (22 Νοεμβρίου), ο Mozilla επιβεβαίωσε την ανάπτυξη της συγκεκριμένης λειτουργίας σε μια ενημέρωση , γράφοντας: «Έχουμε ξεκινήσει τις εργασίες για την ενσωμάτωση του haveibeenpwned για το Firefox».

Παραμένει άγνωστο αν οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται πίσω από ανταγωνιστικά προγράμματα περιήγησης, όπως Chrome και Safari σχεδιάζουν να εισαγάγουν παρόμοια χαρακτηριστικά στα προϊόντα τους.

Παρόλα αυτά με το μέγεθος των παραβιάσεων που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, η παρούσα κίνηση θα θεωρηθεί πιθανώς ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τους χρήστες του διαδικτύου.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166