Ο πόνος για τον χαμό δύο παιδιών γίνεται χαρά και προσφορά

Ο Πάνος Μυλωνάς σπούδαζε στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ηταν τεταρτοετής φοιτητής και είχε διαλέξει για την ειδίκευσή του τον τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ο Πάνος Βαρδάκας σπούδασε Οικονομικά, Μαθηματικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ ασχολήθηκε με επιτυχία και με την τέχνη της φωτογραφίας. Ο πρώτος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Αθηνών – Πατρών, ο δεύτερος πάλεψε γενναία τον καρκίνο.

Στη μνήμη αυτών των δύο πρόωρα χαμένων παιδιών, γονείς, συγγενείς και φίλοι ίδρυσαν δύο συλλόγους για να μετατρέψουν την πίκρα σε προσφορά και χαρά.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη και Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.), Νεμέσεως 2, Αθήνα 112 53, τηλ.: 210-8620150, ιδρύθηκε το 2005 από πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Κύριος σκοπός του είναι η υποστήριξη και η προώθηση δραστηριοτήτων που προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση, στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Τι κάνουν τα μέλη του Ινστιτούτου; Διεξάγουν έρευνες για την οδηγική συμπεριφορά του Ελληνα πολίτη σε σύγκριση με πολίτες 11 ευρωπαϊκών χωρών (διοργάνωση «Ευρωπαϊκής Ημέρας Ευγένειας στον Δρόμο» για την Ελλάδα), διοργανώνουν το «The Pin Project» που σκοπεύει, με ανάπτυξη δικτύου εθελοντών, στον εντοπισμό επικίνδυνων σημείων στους ελληνικούς δρόμους και στην άμεση ενημέρωση των αρμόδιων αρχών, αναρτούν πινακίδες στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών με προειδοποιητικά μηνύματα, βελτιώνουν την ορατότητα των φωτεινών σηματοδοτών σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Παράλληλα στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα», συμμετέχουν σε εκδηλώσεις για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των νέων οδηγών και την οδήγηση μετά τη διασκέδασή τους σε νυχτερινά κέντρα.

Η «Πάνος – Βοήθεια στα Παιδιά», επίσης γνωστή ως «Panos4Life», Παρθενώνος 1, 17562 – Παλ. Φάληρο, τηλ.: 210-9841139, ιδρύθηκε επίσημα στην Ελλάδα το 2006 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στη μνήμη του Πάνου Βαρδάκα.

Στόχος της είναι να παρέχει βοήθεια και υποστήριξη σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, κακοποίησης ή εκμετάλλευσης, εθισμού ή προβλήματα μόρφωσης. Επίσης ενθαρρύνει τις προσπάθειες των νέων που διαθέτουν ταλέντο να ασχοληθούν με ποικίλες μορφές τέχνης, διευκολύνοντας τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς, εκθέσεις, αγώνες κ.λπ.

Τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα; «Δώσαμε οικονομική και ηθική υποστήριξη σε 5 παιδιά (από την Ελλάδα, το Βέλγιο και τη Γερμανία) που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Απονείμαμε υποτροφίες σε 3 άξιους νέους καλλιτέχνες της μονωδίας για σπουδές σε σχολές του εξωτερικού», μας λέει η Διόνη Βαρδάκα, μητέρα του Πάνου. «Σε αναγνώριση της σημασίας της εκπαίδευσης των νέων και των παιδιών ως μέσου αντιμετώπισης των δυσκολιών ζωής, χρηματοδοτήσαμε πλήρως την κατασκευή ενός νηπιαγωγείου για 90 παιδιά στο Mamboromokoni, Malindi, στην Κένυα, με τη στενή τεχνική και ηθική υποστήριξη της “Ελληνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση της Κενυατικής Νεολαίας” που δρα εκεί. Παράλληλα οργανώσαμε παραστάσεις και εκδρομές για εγκαταλειμμένα παιδιά ή παιδιά με ειδικές ανάγκες και κάναμε δωρεές σε στέγες νεότητος».

Δωρεές χαράς

Οταν αποφάσισαν να βαφτίσουν το κοριτσάκι τους ο Γιώργος και η Μαρία Τσούλη δεν το σκέφτηκαν πολύ. «Επειδή θέλω να είναι ευτυχισμένα όλα τα παιδάκια του κόσμου θα επιθυμούσα αντί για δώρα να καταθέσετε όποιο ποσό εσείς επιλέξετε στη φιλανθρωπική οργάνωση “Πάνος-Βοήθεια στα Παιδιά”», έγραφε το προσκλητήριο για τα βαφτίσια. Οπως μας είπε η κ. Κουβούση-Τσούλη, την ίδια μέρα έτυχε και άλλο ζευγάρι να καταθέσει δωρεά αγάπης στην ίδια οργάνωση. Οπότε η χαρά ήταν διπλή για τον Πάνο… *