ΑρχικήΔιαδίκτυοΟι 13 καλύτερες μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο. Λίστα

Οι 13 καλύτερες μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο. Λίστα

Στο παρόν άρθρο θα σας παρουσιάσω τη λίστα με τις 13 καλύτερες μηχανές αναζήτησης, με διάφορες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Να εξηγήσω εξαρχής πως η λίστα με τις καλύτερες μηχανές αναζήτησης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το σκοπό και τα κριτήρια χρήσης του εκάστοτε ανθρώπου που επιθυμεί να τις χρησιμοποιήσει. Ωστόσο, παρακάτω παραθέτω μια λίστα με τις 13 κορυφαίες μηχανές αναζήτησης με βάση την αξιοπιστία, το μέγεθος και την αποδοτικότητα τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα αυτή δεν είναι απόλυτη και μπορεί να υπάρχουν και άλλες μηχανές αναζήτησης που να αναγνωρίζονται ως αξιόπιστες και αποδοτικές.

Google Search

Η Google Search είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης στον κόσμο και χρησιμοποιείται καθημερινά από δισεκατομμύρια χρήστες για να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα και να αναζητήσουν πληροφορίες για διάφορα θέματα.

Σίγουρα, οι περισσότεροι συνάνθρωποι μας έχουν ψάξει για κάποια πληροφορία μέσω αυτής της διαδικτυακής τοποθεσίας, ακόμη και μερικά δευτερόλεπτα πριν διαβάσεις αυτό το κείμενο. Το Google Search είναι μακράν η σημαντικότερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, και διαθέτει πολλαπλά εργαλεία για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων που ψάχνει ενδιαφερόμενος.

Τι είναι το Google Search;

Η Google Search είναι μια μηχανή αναζήτησης που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Google και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997. Η μηχανή αναζήτησης λειτουργεί ως εργαλείο για την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο με βάση τα λέξεις κλειδιά που εισάγονται από τον χρήστη. Η Google Search είναι διαθέσιμη σε πολλές γλώσσες, ενώ είναι προσβάσιμη σε περισσότερες από 190 χώρες.

Η ιστορία του Google

Η Google είναι μια αμερικανική εταιρεία πληροφορικής που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο, η οποία που δημιουργήθηκε το 1998 από τους Larry Page και Sergey Brin ως ένα πρότζεκτ κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Στην αρχή, η Google λειτουργούσε σαν μια απλή μηχανή αναζήτησης, αλλά η αλγόριθμος της για την αξιολόγηση της σημασίας μιας ιστοσελίδας εξελίχθηκε ως το κύριο ζητούμενο αυτής της υπηρεσίας. Οι συνιστώσες του αλγόριθμου τους παρείχαν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων μηχανών αναζήτησης και σύντομα κέρδισαν μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Το 1999, η Google μετακόμισε σε μια μεγαλύτερη εγκατάσταση στην περιοχή Mountain View της Καλιφόρνια, και το 2000, κυκλοφόρησε τη διαφημιστική πλατφόρμα AdWords που επέτρεψε στις επιχειρήσεις να προβάλλουν τις αγγελίες τους στην ιστοσελίδα της Google. Αυτή η κίνηση ήταν ένας από τους κύριους τρόπους όπου η Google βοήθησε να υπάρχει κερδοφορία των εκδοτών μέσω των διαφημίσεων, και να δουν επαγγελματικά, και όχι ως ενασχόληση αυτό τον τομέα, και συνάμα να μπουν τα θεμέλια στη βιομηχανία του διαδικτύου.

Πως λειτουργεί το Google search

Αρχικά, ας δούμε σε τεχνικό επίπεδο τον τρόπο λειτουργίας του Google Search. Όταν εισάγετε μια λέξη-κλειδί στο Google, ο αλγόριθμος του αναλύει αυτό το κλειδί και συγκρίνει το αποτέλεσμα με εκατοντάδες εκατομμύρια ιστοσελίδες και δίνει πίσω τα αποτελέσματα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Ο αλγόριθμος του Google είναι αρκετά πολύπλοκος και βασίζεται σε πολλούς παράγοντες όπως η ακρίβεια των λέξεων-κλειδιών, οι συνδέσεις μεταξύ ιστοσελίδων και ο όγκος του περιεχομένου των ιστοσελίδων. Επίσης, ο αλγόριθμος του Google εξετάζει πόσο συχνά έχει χρησιμοποιηθεί η λέξη-κλειδί στην ιστοσελίδα και πόσο συχνά η ιστοσελίδα έχει ανανεωθεί.

Επιπρόσθετα η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης΄χρησιμοποιεί ένα σύστημα αλγορίθμων για να αξιολογεί την αναζήτηση του χρήστη και να παρέχει αποτελέσματα που είναι χρήσιμα και σχετικά με το θέμα του ερωτήματος του χρήστη. Οι αλγόριθμοι αυτοί βασίζονται σε πολλά διαφορετικά στοιχεία, όπως οι λέξεις κλειδιά που εισάγει ο χρήστης, οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα που αναζητά ο χρήστης και ο τρόπος με τον οποίο οι άλλοι χρήστες αξιολογούν και συνδέουν το περιεχόμενο.

Στο παρασκήνιο, η Google Search χρησιμοποιεί ένα τεράστιο δίκτυο υπολογιστών για να αναζητήσει λεπτομέρειες σε διάφορες ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο. Όταν ο χρήστης εισάγει μια αναζήτηση, η Google Search αναλύει τα δεδομένα αυτά και παρουσιάζει μια λίστα με σχετικά αποτελέσματα που αντιστοιχούν στο ερώτημα του χρήστη.

Η Google Search δεν παρουσιάζει απλά αποτελέσματα στη σελίδα των αποτελεσμάτων. Χρησιμοποιεί επίσης διάφορα εργαλεία, όπως το Google Maps και το Google Translate, για να παρέχει μια πλειάδα επιλογών στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο χρήστη.

Bing

Η Bing είναι μια μηχανή αναζήτησης που δημιουργήθηκε από τη Microsoft και είναι ένας από τους βασικούς ανταγωνιστές του Google Search. Η Bing έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία αναζήτησης στον κόσμο, με εκατομμύρια αναζητήσεις κάθε μέρα.

Η Bing λειτουργεί ως μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να αξιολογήσει τις αναζητήσεις των χρηστών και να παρέχει σχετικά αποτελέσματα. Οι αλγόριθμοι αυτοί αναλύουν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που βρίσκονται στον ιστό και τα σχετικά στοιχεία για να αξιολογήσουν την ποιότητα των αποτελεσμάτων που επιστρέφονται στον χρήστη.

Η Bing παρέχει αποτελέσματα αναζήτησης για διάφορα θέματα, όπως νέα, κλινικές δοκιμές φαρμάκων, εκπαίδευση, καριέρα και πολλά άλλα. Σε πολλές περιπτώσεις, η Bing επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιήσουν αναζητήσεις χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές ή να πραγματοποιήσουν αναζητήσεις με βάση τη θέση τους.

Η ιστορία του Bing

Η Bing είναι μια μηχανή αναζήτησης που δημιουργήθηκε από τη Microsoft και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2009. Παρόλο που η Bing είναι σχετικά νέα στον κόσμο των μηχανών αναζήτησης, η Microsoft είχε αρχίσει να εξερευνά τον κόσμο της αναζήτησης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Η προσπάθεια της Microsoft να δημιουργήσει μια μηχανή αναζήτησης ξεκίνησε το 1998 με τη δημιουργία του MSN Search. Οι αναζητήσεις της MSN βασίζονταν σε μια συλλογή από ιστοσελίδες που είχε συγκεντρώσει η Microsoft. Στα επόμενα χρόνια, η Microsoft συνέχισε να αναπτύσσει τη μηχανή της αναζήτησης, αλλά το MSN Search δεν κατάφερε ποτέ να ανταγωνιστεί το Google.

Το 2006, η Microsoft αποφάσισε να αντικαταστήσει το MSN Search με μια νέα μηχανή αναζήτησης που θα ονομαζόταν Windows Live Search. Η Windows Live Search είχε βελτιωμένες δυνατότητες αναζήτησης, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τους χρήστες του Google.

Μετά από αρκετό καιρό, η Microsoft παρουσίασε τον Bing το 2009, ο οποίος συνδύαζε την τεχνολογία της Yahoo! με τη δική της τεχνολογία για να παρέχει καλύτερα αποτελέσματα αναζήτησης. Ο Bing προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον των χρηστών με την απλή και εύχρηστη διεπαφή του και τη δυνατότητά του να παρέχει πληροφορίες σχετικά με διάφορα θέματα, όπως την υγεία, την εκπαίδευση, τη διασκέδαση και πολλά άλλα.

Πως λειτουργεί το Bing

Η βάση δεδομένων του Bing περιλαμβάνει διάφορα είδη περιεχομένου, όπως ιστοσελίδες, εικόνες, βίντεο και νέα. Η Microsoft έχει συνεργαστεί με πολλές εταιρείες περιεχομένου για να επεκτείνει τη βάση δεδομένων της, συμπεριλαμβανομένων των Encyclopaedia Britannica και των Yelp.

Η λειτουργία του Bing είναι παρόμοια με αυτήν της Google. Όταν κάποιος εισάγει μια αναζήτηση στο Bing, ο αλγόριθμος του χρησιμοποιείται για να εντοπίσει τις σχετικές ιστοσελίδες και το περιεχόμενο που σχετίζεται με αυτήν την αναζήτηση. Οι αλγόριθμοι αναζήτησης του Bing βελτιώνονται συνεχώς μέσω της ανάλυσης των δεδομένων χρήσης, της αξιολόγησης του περιεχομένου και της συνεργασίας με εμπειρογνώμονες του χώρου των μηχανών αναζήτησης.

Yahoo! Search

Το Yahoo! Search είναι μια μηχανή αναζήτησης που ανήκει στην Yahoo!, μια εταιρεία που παρέχει διάφορες υπηρεσίες στο διαδίκτυο, όπως email, ειδήσεις και αναζήτηση. Η μηχανή αναζήτησης Yahoo! αποτελεί μια από τις πρώτες μηχανές αναζήτησης που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1995.

Η λειτουργία του Yahoo! Search είναι παρόμοια με αυτήν της Google και του Bing. Όταν κάποιος εισάγει μια αναζήτηση στο Yahoo! Search, ο αλγόριθμος του χρησιμοποιείται για να εντοπίσει τις σχετικές ιστοσελίδες και το περιεχόμενο που σχετίζεται με αυτήν την αναζήτηση. Η Yahoo! έχει επεκτείνει τη βάση δεδομένων της μέσω συνεργασιών με εταιρείες περιεχομένου, όπως η Yelp και η TripAdvisor.

Μια από τις κυριότερες διαφορές του Yahoo! Search από τις άλλες μηχανές αναζήτησης είναι ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται τα αποτελέσματα αναζήτησης. Στο Yahoo! Search, τα αποτελέσματα εμφανίζονται στην αρχική σελίδα, με την ονομασία Yahoo! Search Results Page (SERP), σε έναν πίνακα διακοσμημένο με διάφορα χρώματα.

Και πιο αναλυτικά, Ενώ ο Google έχει ένα απλό και καθαρό σχεδιασμό, το Yahoo! Search παρουσιάζει τα αποτελέσματα της αναζήτησης σε μια πιο πολυσέλιδη διάταξη. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν περισσότερες πληροφορίες και επιλογές με μια ματιά, αλλά κάποιοι άλλοι θεωρούν τη διάταξη αυτή πιο σύνθετη και δύσκολη στη χρήση.

Η ιστορία του Yahoo search

Το Yahoo Search είναι μια από τις παλαιότερες μηχανές αναζήτησης στον κόσμο και αποτέλεσε για πολλά χρόνια μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τους χρήστες που θέλουν να βρουν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Το Yahoo Search ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995, το ίδιο έτος με τη δημιουργία του Yahoo.

Το Yahoo αρχικά ξεκίνησε ως ένας κατάλογος ιστοσελίδων, με σκοπό τη βελτίωση της πλοήγησης των χρηστών στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, πρόσθεσε τη δυνατότητα αναζήτησης στον κατάλογό του, με τη χρήση ανθρώπινων επιμελητών που αναζητούσαν και προσθέτανε συνεχώς νέες ιστοσελίδες στον κατάλογο.

Το 1997, το Yahoo αποφάσισε να αναπτύξει τη δική του μηχανή αναζήτησης, με το όνομα “Yahoo Search”. Αρχικά, η μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιούσε τον κατάλογο του Yahoo ως βάση δεδομένων και επιτρέποντας στους χρήστες να αναζητήσουν σε αυτόν. Αργότερα, το Yahoo αναπτύχθηκε σε μια πλήρη μηχανή αναζήτησης, που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

Πως λειτουργεί το Yahoo search

Η λειτουργία του βασίζεται σε ένα σύνολο αλγορίθμων που αξιολογούν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων και το συνδέουν με τα αιτήματα αναζήτησης των χρηστών. Στη συνέχεια, εμφανίζονται στον χρήστη οι σελίδες που πιθανόν να τον ενδιαφέρουν περισσότερο.

Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί το Yahoo Search συνήθως βασίζονται σε διάφορες παραμέτρους, όπως ο τίτλος της σελίδας, η περιγραφή της, οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται σε αυτήν, καθώς και ο αριθμός και η ποιότητα των συνδέσμων που οδηγούν σε αυτήν τη σελίδα. Επίσης, οι αλγόριθμοι αξιολογούν την αξιοπιστία της πηγής της σελίδας και την αντικειμενικότητά της, με βάση το ιστορικό της και την ποιότητα των συνδέσμων που δείχνουν σε αυτήν.

Yandex

Το Yandex είναι μια ρωσική μηχανή αναζήτησης που δημιουργήθηκε το 1997 από τους Arkady Volozh, Ilya Segalovich και Arkady Borkovsky. Το όνομα Yandex είναι μια συντόμευση του ρωσικού όρου “Yet Another Indexer” (Άλλος ένας ευρετήριος). Η Yandex είναι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στη Ρωσία, με μερίδιο αγοράς που υπερβαίνει το 50% και είναι ένας σημαντικός παίκτης στον κλάδο των μηχανών αναζήτησης παγκοσμίως.

Η Yandex χρησιμοποιεί αλγόριθμους αναζήτησης για να παρέχει αποτελέσματα σε εκατομμύρια χρήστες καθημερινά. Στο κέντρο της λειτουργίας της Yandex βρίσκονται οι αλγόριθμοι της, που επιλέγουν τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στους χρήστες βάσει διαφόρων παραγόντων, όπως η σχετικότητα, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία του περιεχομένου.

Η Yandex έχει επίσης αναπτύξει πολλά άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως το Yandex Mail, το Yandex Maps, το Yandex Browser και το Yandex Translate. Όλες αυτές οι υπηρεσίες συνεργάζονται με τον αλγόριθμο της μηχανής αναζήτησης της Yandex.

Η ιστορία του Yandex

Η Yandex χαρακτηρίζεται ως μία από τις πέντε κορυφαίες μηχανές αναζήτησης στην υφήλιο και αποτελεί τον κύριο ανταγωνιστή της Google στη Ρωσία. Ιδρύθηκε το 1997 και αρχικά λειτουργούσε ως ένας κατάλογος ιστοσελίδων για τους ρώσους χρήστες.

Το 1998, η Yandex ανέπτυξε τη δική της μηχανή αναζήτησης και ανακοίνωσε την είσοδό της στην αγορά της αναζήτησης. Από τότε, η Yandex έχει αναπτύξει μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Yandex.Mail, Yandex.Maps και Yandex.Music.

Η Yandex έχει επίσης επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε άλλες χώρες, όπως η Ουκρανία, η Τουρκία και η Λευκορωσία, και έχει καταφέρει να αποκτήσει μεγάλο μερίδιο στην αγορά της αναζήτησης σε αυτές τις χώρες.

Μια από τις μοναδικές χαρακτηριστικές της Yandex είναι η δυνατότητά της να αναγνωρίζει τα ρωσικά γράμματα και την εισαγωγή αυτών στην αναζήτηση. Επίσης, η Yandex έχει αναπτύξει δικές τις πρωτότυπες τεχνολογίες προκειμένου να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια στο χώρο που δραστηριοποιείται.

Πως λειτουργεί το Yandex

Η λειτουργία του Yandex βασίζεται σε αλγόριθμους αναζήτησης που επιτρέπουν στους χρήστες να βρίσκουν τις απαντήσεις στα ερωτήματά τους σε διάφορες κατηγορίες, όπως άρθρα, εικόνες, βίντεο, χάρτες και προϊόντα.

Οι αλγόριθμοι αυτοί λαμβάνουν υπόψη τους πολλούς παράγοντες για να παρέχουν τα αποτελέσματα αναζήτησης. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων, τις συνδέσεις μεταξύ τους, τη συχνότητα και τον τύπο των λέξεων-κλειδιών που χρησιμοποιούν οι χρήστες και άλλους παράγοντες.

Επιπλέον, το Yandex παρέχει πολλές υπηρεσίες, όπως email, κοινωνικά δίκτυα, πληροφορίες για την κίνηση των αυτοκινήτων και πληροφορίες σχετικά με τον καιρό.

Baidu

Το Baidu είναι μια κινεζική τεχνολογική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2000 από τον Robin Li και τον Eric Xu. Από την ίδρυσή του, έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης στον κόσμο, ανταγωνιζόμενη την Google στην κινεζική αγορά.

Η εταιρεία προσφέρει πολλές υπηρεσίες, όπως η Baidu Search, η οποία είναι η κύρια μηχανή αναζήτησης της εταιρείας και η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν πληροφορίες, να κάνουν αγορές και να βρίσκουν διαδρομές. Η εταιρεία έχει επίσης αναπτύξει έναν ψηφιακό βοηθό που ονομάζεται Duer, ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των χρηστών.

Το Baidu έχει επίσης επεκτείνει τις δραστηριότητές του στον χώρο των αυτοκινήτων, με τη δημιουργία της Baidu Apollo, μιας πλατφόρμας αυτόνομων οχημάτων. Η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνίες με πολλούς παίκτες της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η Volvo και η Ford, για την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων.

Η ιστορία του Baidu

Ιδρύθηκε το 2000 κσι σπό τότε, έχει γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες της Κίνας και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους μεγαλύτερους και αξιόπιστους παίκτες στην τεχνολογία αναζήτησης στον κόσμο.

Το όνομα Baidu προέρχεται από τον ποιητή Περιβόλαιο που διέμενε στην περιοχή Δυτική Χαν , ο οποίος έζησε περίπου πριν από 2.000 χρόνια. Στην αρχαία Κίνα, το όνομΑ του χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει έναν άνθρωπο που είχε ευφυΐα και γνώση σε πολλά θέματα.

Στην αρχή, το Baidu ήταν ένα απλό μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιούνταν κυρίως στην Κίνα. Αρχικά, η εταιρεία δεν είχε την ίδια επιτυχία που είχαν άλλες παγκόσμιες μηχανές αναζήτησης, όπως το Google. Ωστόσο, η εταιρεία επένδυσε στην έρευνα και ανάπτυξη και βελτίωσε σταδιακά τους αλγόριθμους αναζήτησης της.

Πως λειτουργεί το Baidu

Το Baidu θεωρείται η σπουδαιότερη κινεζική μηχανή αναζήτησης, που παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να αναζητήσουν διαδικτυακό περιεχόμενο, όπως ιστοσελίδες, εικόνες, βίντεο και μουσική. Το Baidu χρησιμοποιείται κυρίως στην Κίνα και αποτελεί τον κύριο ανταγωνιστή του Google στη χώρα αυτή.

Το Baidu λειτουργεί με τη χρήση ενός συνδυασμού αλγορίθμων και τεχνολογιών που βοηθούν στην αναζήτηση και την εύρεση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για τον χρήστη. Οι αλγόριθμοι αναλύουν το κείμενο των ιστοσελίδων και τα κριτήρια της αναζήτησης του χρήστη για να παρουσιάσουν τα πιο σχετικά αποτελέσματα στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Επιπλέον, το Baidu χρησιμοποιεί αναγνώριση φωνής για να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη. Οι χρήστες μπορούν να κάνουν αναζητήσεις στο Baidu χρησιμοποιώντας τη φωνή τους, αντί να πληκτρολογούν στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή τους.

DuckDuckGo

Ο βασικός στόχος του DuckDuckGo είναι να παρέχει ιδιωτική και ασφαλή αναζήτηση για τους χρήστες του, αντίθετα με τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing που συλλέγουν δεδομένα από τους χρήστες για να τα χρησιμοποιούν για διαφημίσεις, κάτι που ομολογουμένως θεωρείται μία απαράδεκτη πράξη, ακόμη κι αν συμφωνούν οι ίδιοι οι άνθρωποι με αυτή τη διαδικασία, γιατί κάνεις δεν γνωρίζει αν στο μέλλον υπάρχει διαρροή δεδομένων ή αν χρησιμοποιηθούν για κακό σκοπό.

Ο Weinberg είχε την ιδέα να δημιουργήσει έναν μηχανισμό αναζήτησης που θα προσέφερε στους χρήστες ανώνυμες και ασφαλείς αναζητήσεις. Η εταιρεία του, η Duck Duck Go, διατηρεί μια αυστηρή πολιτική μη συλλογής δεδομένων των χρηστών της και δεν αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με τις αναζητήσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των αναζητήσεων του DuckDuckGo δεν σχετίζονται με κανένα τρόπο με τα δεδομένα του χρήστη.

Επιπλέον, το DuckDuckGo προσφέρει αποτελέσματα από διάφορες πηγές, όπως το Bing, το Yahoo και το Yandex, αλλά και από άλλες πηγές όπως η Wikipedia και το OpenStreetMap.

Η ιστορία του DuckDuckGo

Το DuckDuckGo ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008 από τον Gabriel Weinberg. Ο ίδιος είχε παρατηρήσει ότι οι περισσότερες εταιρείες σε τούτο το χώρο συλλέγουν τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών για να παρέχουν καλύτερες και πιο στοχευμένες διαφημίσεις στο ευρύ κοινό, κάτι που προβληματίζει πολλούς ανθρώπους που επιθυμούν να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά τους.

Στόχος του Weinberg ήταν να δημιουργήσει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα αναζητήσεων που θα είχε ως κύριο μέλημά την διαφύλαξη της ιδιωτικότητας των ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν, χωρίς να συλλέγει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του. Η εταιρεία του, Duck Duck Go, έγινε γρήγορα δημοφιλής στο διαδίκτυο για αυτές τις θετικές ιδιαιτερότητες που προσφέρει σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές του που δεν ενδιαφέρονται για αυτό το σημαντικό παράγοντα, οι οποίοι βάζουν το χρήμα πάνω από τους ανθρώπους, ώστε να είναι κερδοφόρες οι επιχειρήσεις τους.

Αρχικά, το DuckDuckGo ήταν ένα προσωπικό project του Weinberg και λειτουργούσε από το σπίτι του. Αργότερα, όμως, ο Weinberg συνειδητοποίησε ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση για έναν ασφαλή και ανώνυμο μηχανισμό αναζήτησης και αποφάσισε να τον επαγγελματοποιήσει.

Πως λειτουργεί το DuckDuckGo

Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί το DuckDuckGo είναι σχεδιασμένοι για να παρέχουν αποτελέσματα αναζήτησης που είναι υψηλής ποιότητας και είναι πάντοτε σχετικά με τον όρο αναζήτησης που έχει εισάγει ο εκάστοτε χρήστης. Η αναζήτηση γίνεται με χρήση της μηχανής αναζήτησης Bing της Microsoft, αλλά το DuckDuckGo δεν αποθηκεύει τις πληροφορίες των χρηστών, δεν τις παρακολουθεί και δεν τις πωλεί σε τρίτους.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του DuckDuckGo είναι το “Bangs”. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να αναζητήσουν συγκεκριμένα περιεχόμενα σε ιστοσελίδες όπως το YouTube, το Amazon, το Wikipedia κ.λπ.

Ask.com

Το Ask.com είναι ένας αναζητητής στον οποίο οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Είναι ένας από τους παλαιότερους αναζητητές στον κόσμο, και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1996 με την ονομασία Ask Jeeves και αργότερα το 2006 άλλαξε το όνομα του σε Ask.com . Ενώ δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο άλλοι αναζητητές όπως το Google, το Bing και το Yahoo,εν τούτοις το Ask.com εξακολουθεί να παρέχει μια ενδιαφέρουσα επιλογή για αναζήτηση σε όσους χρήστες επιθυμούν μια διαφορετική εμπειρία αναζήτησης.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Ask.com είναι οι ερωτήσεις στην αναζήτηση. Οι χρήστες μπορούν να εισαγάγουν ερωτήσεις στο πεδίο αναζήτησης και να λάβουν απαντήσεις σε μορφή κειμένου, βίντεο, εικόνων και άλλων μορφών περιεχομένου. Το σύστημα αναζήτησης του Ask.com χρησιμοποιεί αλγόριθμους που επιτρέπουν στον αναζητητή να κατανοήσει το νόημα των ερωτήσεων των χρηστών και να παρέχει απαντήσεις που σχετίζονται με αυτές.

Η ιστορία του Ask.com

Όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, το Ask.com ιδρύθηκε το 1996 ως Ask Jeeves. Η ιδέα πίσω από το Ask Jeeves ήταν να δημιουργηθεί ένας αναζητητής που θα μπορούσε να κατανοεί τη γλώσσα των ανθρώπων και να απαντά σε ερωτήσεις σαν να ήταν ένας ανθρώπινος βοηθός, κάτι αντικειμενικά πρωτοποριακό για την εποχή του. Στα πρώτα του χρόνια, ήταν επιτυχημένο σε αυτήν την προσέγγιση και έγινε ένας από τους δημοφιλέστερους αναζητητές στον κόσμο.

Το 2001, οι δημιουργοί του Ask Jeeves αγόρασαν το Direct Hit, μια εταιρεία αναζήτησης που χρησιμοποιούσε έναν αλγόριθμο για την αξιολόγηση της ποιότητας των ιστοσελίδων. Αυτή η αγορά έδωσε στο Ask Jeeves τη δυνατότητα να βελτιώσει τον αλγόριθμο του και να καλύψει μια μεγαλύτερη ποικιλία από ερωτήσεις.

Το 2005, οι δημιουργοί του Ask Jeeves ανακοίνωσαν την αλλαγή του ονόματος της εταιρείας σε Ask.com. Αυτή η αλλαγή συνδέθηκε με μια νέα στρατηγική για την εταιρεία, η οποία επικεντρώνεται στην παροχή συνολικών λύσεων αναζήτησης.

Πως λειτουργεί το Ask.com

Το Ask.com παρέχει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να προβαίνουν σε αναζητήσεις για πληροφορίες και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που τους απασχολούν. Η διαδικασία της αναζήτησης στο Ask.com είναι αρκετά απλή και εύκολη για τους χρήστες.

Όταν ένας χρήστης εισάγει μια ερώτηση ή μια λέξη-κλειδί στο πεδίο αναζήτησης του Ask.com, ο αναζητητής ξεκινά τη διαδικασία αναζήτησης στη βάση δεδομένων του. Η βάση δεδομένων του Ask.com περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία, όπως σελίδες ιστού, εικόνες, βίντεο και άλλο περιεχόμενο που έχει συγκεντρωθεί από τον ίδιο τον αναζητητή και άλλους πηγές στον ιστό.

Για να παρέχει αποτελέσματα στους χρήστες, ο Ask.com χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο αναζήτησης που εξετάζει τις λέξεις-κλειδιά που έχει εισάγει ο χρήστης και παίρνει υπόψη του και άλλα στοιχεία, όπως το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, τον αριθμό των επισκέψεων, την ηλικία της σελίδας και άλλες παραμέτρους.

StartPage

Η StartPage, προηγουμένως γνωστή ως Ixquick, είναι μια μηχανή αναζήτησης που διατηρείται από την ολλανδική εταιρεία Surfboard Holding BV. Η StartPage δημιουργήθηκε το 2006 και ξεχώρισε από τις άλλες μηχανές αναζήτησης λόγω της έμφασής της στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των χρηστών της.

Η StartPage δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα των χρηστών της και δεν καταγράφει την IP διεύθυνση του χρήστη κατά την αναζήτηση. Επιπλέον, η StartPage χρησιμοποιεί κρυπτογραφημένη σύνδεση SSL για την προστασία των δεδομένων των χρηστών της κατά τη μεταφορά τους στο διαδίκτυο.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα λειτουργία της StartPage είναι η δυνατότητα αναζήτησης χωρίς τη χρήση cookies, δηλαδή των μικρών αρχείων που αποθηκεύονται στον υπολογιστή του χρήστη και συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου.

Επιπλέον, η StartPage χρησιμοποιεί την τεχνολογία “Anonymous View”, που επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν σε ιστοσελίδες χωρίς να αποκαλύπτουν τη δική τους IP διεύθυνση.

Η ιστορία του StartPage

Η ιστορία του StartPage ξεκινά το 1998, όταν οι ιδρυτές του, ο Robert Beens και ο Alex van Eesteren, δημιούργησαν την εταιρεία Surfboard Holding BV. Το 2006, η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της μηχανής αναζήτησης Ixquick, η οποία αργότερα θα γίνει γνωστή ως StartPage.

Η Ixquick έγινε ένα από τα πρώτα μέλη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Προστασίας Δεδομένων, ένα οργανισμό που έχει ως στόχο την προώθηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη.

AOL

Το AOL Search ήταν μια από τις πρώτες μηχανές αναζήτησης που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 21ου αιώνα. Το AOL Search ήταν διαθέσιμο για τους χρήστες του AOL, ενός και θεωρούνταν αναμφισβήτητα ως ένας από τους σημαντικότερους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, κυρίως κατά τη δεκαετία του ’90.

Το AOL Search λειτουργούσε ως μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα να βρίσκουν πληροφορίες και περιεχόμενο μέσα από το ίντερνετ με μια απλή αναζήτηση. Από τα πρώτα του χρόνια, το AOL Search χρησιμοποιούσε την τεχνολογία της Inktomi για να παράγει ποιοτικότερα αποτελέσματα αναζήτησης. Το Inktomi ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στη βιομηχανία των μηχανών αναζήτησης στη δεκαετία του ’90.

Το AOL Search αποτέλεσε μια διαδραστική εμπειρία αναζήτησης για τους χρήστες του AOL και άλλους χρήστες του διαδικτύου. Το AOL Search είχε έναν απλό σχεδιασμό και ήταν εύκολο στη χρήση.

Η ιστορία του AOL

Το AOL ιδρύθηκε το 1985 ως PlayNET, το οποίο τελικά πήρε τη σημερινή του ονομασία το 1989. Μάλιστα τη δεκαετία του 1990 κατόρθωσε να έχει κάθε μήνα εκατομμύρια επισκέπτες, πράγμα που θεωρείται τρομερό επίτευγμα αν αναλογιστούμε πως τότε οι χρήστες του διαδικτύου ήταν ελάχιστοι.

Το AOL Search αρχικά χρησιμοποιούσε τη μηχανή αναζήτησης WebCrawler για την παροχή αποτελεσμάτων αναζήτησης. Το 1998, το AOL εξαγόρασε την μηχανή αναζήτησης Inktomi και άρχισε να αποτελεί τον πυρήνα για τις διεργασίες του. Το Inktomi ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης στη δεκαετία του ’90 και χρησιμοποιούταν από διάφορους μεγάλους φορείς της πληροφορικής.

Το AOL Search είχε έναν απλό και εύκολο σχεδιασμό και παρέχει στους χρήστες του AOL τη δυνατότητα να βρίσκουν πληροφορίες και περιεχόμενο στο διαδίκτυο μέσα από μια απλή αναζήτηση. Οι χρήστες μπορούσαν επίσης να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορες κατηγορίες αναζήτησης, όπως εικόνες, βίντεο και απλό κείμενο.

WolframAlpha

Το WolframAlpha είναι μια μηχανή αναζήτησης γνώσης που δημιουργήθηκε από τον Stephen Wolfram και την ομάδα του στη Wolfram Research. Το WolframAlpha διαθέτει μια μεγάλη βάση δεδομένων γνώσης, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες από πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως η μαθηματική ανάλυση, η φυσική, η χημεία, η γεωγραφία, η ιστορία και πολλοί άλλοι.

Το WolframAlpha διαφέρει από τις συνηθισμένες μηχανές αναζήτησης, όπως το Google, καθώς δεν παρέχει απλώς μια λίστα με σχετικά αποτελέσματα αναζήτησης. Αντί αυτού, το WolframAlpha προσφέρει ακριβείς απαντήσεις σε ερωτήματα με τη χρήση αλγορίθμων και αναλυτικών μεθόδων που επιτρέπουν την απόδοση και επεξεργασία των δεδομένων.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ρωτήσετε το WolframAlpha για τον πληθυσμό μιας πόλης, το βαρομετρικό ύψος στην τοποθεσία σας, τον αριθμό των γραμμάτων σε ένα κείμενο, τη λύση μιας μαθηματικής εξίσωσης ή το ημερολόγιο για ένα συγκεκριμένο έτος.

Η ιστορία του WolframAlpha

Το WolframAlpha δημιουργήθηκε από τον Stephen Wolfram και την ομάδα του στη Wolfram Research και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2009. Ο Wolfram είναι ένας επιστήμονας των υπολογιστών, ο οποίος έχει εργαστεί σε πολλούς τομείς των υπολογιστών και των μαθηματικών, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού της γλώσσας προγραμματισμού Mathematica.

Η ιδέα για το WolframAlpha προέκυψε από την ανάγκη για μια μηχανή αναζήτησης που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε ερωτήματα που απαιτούν ακριβείς απαντήσεις αντί απλών συνόψεων. Ο Wolfram και η ομάδα του συνέλαβαν την ιδέα να δημιουργήσουν μια μηχανή αναζήτησης γνώσης, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αλγορίθμους και αναλυτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των ερωτημάτων.

Η ανάπτυξη του WolframAlpha ξεκίνησε το 2007 και απαιτήθηκαν δύο χρόνια για την πλήρη ανάπτυξη του. Το WolframAlpha χρησιμοποιεί μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων γνώσης, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 10 τρισεκατομμύρια διαφορετικά στοιχεία.

Gibiru

Το Gibiru είναι μια μηχανή αναζήτησης που προσφέρει ιδιωτικές αναζητήσεις στο διαδίκτυο, χωρίς τη χρήση cookies ή ιχνηλατηρίων και χωρίς τη συλλογή δεδομένων για τον χρήστη. Το Gibiru δημιουργήθηκε το 2009 και είναι μια από τις λίγες μηχανές αναζήτησης που προσφέρουν αυτό το επίπεδο ιδιωτικότητας.

Η ανάπτυξη του Gibiru ξεκίνησε ως ένα project του ιδρυτή του, του Steve Marshall, ο οποίος είχε ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών του διαδικτύου και αναζητούσε μια αναζήτηση που θα προστάτευε την ιδιωτικότητα του χρήστη. Στη συνέχεια, ο Marshall συνεργάστηκε με μια ομάδα προγραμματιστών για να δημιουργήσει τη μηχανή αναζήτησης Gibiru.

Η κύρια διαφορά του Gibiru από άλλες μηχανές αναζήτησης είναι η έλλειψη ιχνηλατηρίων (αγγλικά: trackers). Αυτό σημαίνει ότι η Gibiru δεν αποθηκεύει τα δεδομένα των χρηστών ή τα ιχνηλατηρία τους στον διακομιστή της.

Brave Search

Το Brave Search είναι μια νέα μηχανή αναζήτησης που αναπτύσσεται από την Brave Software, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές Brave Browser. Το Brave Search αναμένεται να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στις υπάρχουσες μηχανές αναζήτησης, όπως το Google, το Bing και το DuckDuckGo.

Η βασική αρχή του Brave Search είναι η προστασία της ιδιωτικότητας του χρήστη. Η μηχανή αναζήτησης αυτή δεν συλλέγει δεδομένα χρήστη για τη συμπεριφορά του στο διαδίκτυο και δεν χρησιμοποιεί cookies για την ανίχνευση της συμπεριφοράς των χρηστών.

Αντίθετα, η Brave Software χρησιμοποιεί την ανοικτή πηγή του αλγορίθμου αναζήτησης του προγράμματος ανοικτού κώδικα, του PreSearch, για να παρέχει αποτελέσματα αναζήτησης στους χρήστες του Brave Search. Αυτό σημαίνει ότι η μηχανή αναζήτησης βασίζεται σε ένα δίκτυο ανεξάρτητων κόμβων, τα οποία αναζητούν και αξιολογούν το περιεχόμενο του διαδικτύου χωρίς να υποβάλλουν τον χρήστη σε ανεπιθύμητη παρακολούθηση ή διαφημίσεις.

Ecosia

Η Ecosia είναι μια μηχανή αναζήτησης που βασίζεται στον Chrome και στο Bing, αλλά το κύριο της χαρακτηριστικό είναι ότι δεσμεύεται να δωρίζει τα έσοδα της για τη φύτευση δέντρων σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Η Ecosia ιδρύθηκε το 2009 από τον Christian Kroll, έναν Γερμανό επιχειρηματία, ο οποίος είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια μηχανή αναζήτησης που θα ενθάρρυνε την αειφορία και την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

Η Ecosia χρησιμοποιεί τα έσοδα που συγκεντρώνει από τις διαφημίσεις για να χρηματοδοτήσει την φύτευση δέντρων σε περιοχές που έχουν υποστεί αποψίλωση ή καταστροφή του δάσους. Μέσω ενός συστήματος παρακολούθησης, οι χρήστες μπορούν να δουν πόσα δέντρα έχουν φυτευτεί χάρη στις αναζητήσεις τους στη μηχανή αναζήτησης.

Επιπλέον, η Ecosia έχει δεσμευτεί να διατηρεί τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια για το πώς χρησιμοποιούνται τα έσοδα από τις διαφημίσεις.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166