Οι 40 πιο αξιοσέβαστες επιχειρήσεις της υφηλίου

Η σαφής διάθεση των αγορών να απομακρυνθούν από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, η οποία καταγράφεται εδώ και 12 μήνες, αποτυπώνεται και στις απόψεις που εκφράζουν κορυφαίοι αναλυτές σχετικά με τις εταιρίες τις οποίες εμπιστεύονται. Στη φετινή κατάταξη του Barron’s με τις πλέον αξιοσέβαστες εταιρίες του κόσμου, τις κυρίαρχες θέσεις καταλαμβάνουν όμιλοι παραγωγής καταναλωτικών αγαθών.

Ο θαυμασμός των αναλυτών δεν συνάδει όπως αποδεικνύεται με τις τάσεις ή τη μόδα που επικρατεί στις αγορές. Ο σεβασμός αυξήθηκε για τις εταιρίες ενέργειας αλλά και επεξεργασίας μετάλλων, τάση απόλυτα κατανοητή με δεδομένη την “έκρηξη” στις τιμές εμπορευμάτων. Αντίθετα υποχώρησε κάθετα για τους χρηματοοικονομικούς ομίλους. Aλλη μία κατανοητή τάση εξαιτίας της σοβούσας πιστωτικής κρίσης.

Πάντως παρά τις όποιες διαφορές στην κατάταξη, οι διαθέσεις των αναλυτών παραμένουν ίδιες, καθώς στις τέσσερις κορυφαίες θέσεις παραμένουν οι ίδιοι όμιλοι, δηλαδή οι Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Toyota Motor και Berkshire Hathaway, αν και με διαφορετική “σειρά” σε σχέση με το 2007.

Η Johnson & Johnson αποδεικνύεται η πλέον σταθερή εταιρία της υφηλίου, καθώς στη δική μας έρευνα κατέλαβε την πρώτη θέση το 2006, τη δεύτερη το 2007 και την πρώτη εκ νέου φέτος. Οι αναλυτές την επιβραβεύουν για τον ορθό τρόπο διαχείρισής της, την επιχειρηματική της κουλτούρα και τους μακροπρόθεσμους στόχους που θέτει η διοίκησή της καθώς και για τις εξαιρετικές επιδόσεις που προσφέρει σε μετόχους αλλά και όσους επενδυτές προτιμήσουν τη μετοχή της.

Το 74% των συμμετεχόντων στην έρευνα χαρακτηρίζουν την J&J ως “εξαιρετικά αξιοσέβαστη” εταιρία, παρά το γεγονός ότι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές η αποτίμηση της μετοχής της έχει υποχωρήσει, αλλά αυτό αποδίδεται στη “δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο σύνολο των αγορών”. Ως εκ τούτου η υποχώρηση της μετοχής αποδίδεται στις συνθήκες που επικρατούν και όχι σε κάποια δυσάρεστη αλλαγή στην ίδια την εταιρία.

Ακόμη, δε, και στην τρέχουσα περίοδο της απαξίωσης των αγορών, η μετοχή της J&J έχει ενισχυθεί 15% το τελευταίο 12μηνο, κατορθώνοντας να ξεπεράσει το μέσο όρο ανόδου του κορυφαίου αμερικανικού δείκτη S&P 500 κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημειώνεται ότι στους αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα ζητήθηκε να κατατάξουν τις 100 κορυφαίες εταιρίες του κόσμου, βάσει της αξίας κεφαλαιοποίησης που είχαν στις 30 Ιουνίου.

Αρωγός του Barron’s στην έρευνα ήταν η Beta Research, η οποία εξέτασε τις απόψεις 70 κορυφαίων διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε όλα τα “μεγέθη” εταιριών, δηλαδή από τους κορυφαίους έως τους μικρότερους επενδυτικούς ομίλους. Στόχος να καλυφθούν οι απόψεις όλων των “κατηγοριών” επενδυτών από τους θεσμικούς έως αυτούς που τοποθετούν μικρά κεφάλαια στις αγορές.

Μία εκ των κορυφαίων εταιριών είναι, για ένα ακόμη έτος, η Berkshire Hathaway. Η εταιρία του Warren Buffett αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού και σεβασμού χάρη στην πολύ καλή πορεία των τοποθετήσεών της, ιδιαίτερα σε μία περίοδο εξαιρετικά έντονης κρίσης στις αγορές.

Oπως αποδεικνύει περίτρανα η φετινή μας έρευνα ο σεβασμός της αγοράς κερδίζεται μετά από αρκετές δεκαετίες εξαιρετικής πορείας. Eνα σκάνδαλο μπορεί πολύ εύκολα να καταστρέψει έναν όμιλο και να οδηγήσει σε απαξίωση τη μετοχή του. Oμως οι αξιοσέβαστες εταιρίες παραμένουν “αγαπημένες” αναλυτών, διαχειριστών και επενδυτών ακόμη και σε περιόδους κατά τις οποίες η κερδοφορία τους δεν ακολουθεί και τόσο καλή πορεία. Ακόμη και σε περιόδους όπου η μετοχή τους υποχωρεί.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι μία εταιρία δεν μπορεί να “εκπέσει”. Πρόκειται για ένα μάθημα που γνωρίζει πολύ καλά ο επικεφαλής της General Electric, Jeffrey Immelt. Αν και η 11η θέση που κατέλαβε η GE στη φετινή μας κατάταξη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως κακή ή μη αποδεκτή, αποτυπώνει μία σημαντική πτώση στον σεβασμό των επενδυτών προς την εταιρία.

Η πτώση των κερδών της GE στο α’ τρίμηνο του έτους ήταν αυτή που οδήγησε σε πτώση του ποσοστού της “υψηλής εκτίμησης” στο 41% για φέτος από 60% που ήταν το 2007.

Σε καμία περίπτωση, βέβαια, η GE δεν έχει χάσει την αξιοπιστία της. Oπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Craig Giventer, διαχειριστής κεφαλαίων στην Financial Partners Capital Management στη Ν. Υόρκη, “το να αλλάξεις τον τροχό ενός αυτοκινήτου που βρίσκεται σε κίνηση είναι πολύ δύσκολο. Παρά ταύτα η διοίκηση της General Electric κατορθώνει να προχωρεί με εξαιρετικά βήματα. Διαθέτει το απαραίτητο ταλέντο αλλά και την αντίστοιχη αναγκαία πείρα”.

Μία από τις εταιρίες που είδε την αξιοπιστία της να υποχωρεί ήταν η Microsoft, “ανέβηκε” το 2007 στην 6η θέση από την 22η που ήταν το προηγούμενο έτος, ενώ φέτος βρέθηκε εκ νέου στην 21η θέση. Κύρια αιτία η αποτυχία της να εξαγοράσει την Yahoo! Υπάρχουν, δε, κάποιοι διαχειριστές κεφαλαίων οι οποίοι θεωρούν αρκετά ακριβή την αποτίμηση της Microsoft αλλά και λάθος το γεγονός ότι “ήταν έτοιμη να αποκτήσει τη Yahoo! έναντι εξαιρετικά υψηλού τιμήματος”.

Σε πλήρη αντίθεση η Apple εξακολουθεί να είναι η “αγαπημένη” των αναλυτών από τους ομίλους υψηλής τεχνολογίας, ενώ στη φετινή κατάταξη καταλαμβάνει την 5η θέση, καθώς θεωρείται ως η πλέον πρωτοποριακή εταιρία. Σύμφωνα με όσους συμμετείχαν στην έρευνα διαθέτει άριστη επιχειρηματική κουλτούρα.

Αντίστοιχο θαυμασμό αποκομίζει και η Google, η οποία στη φετινή κατάταξη λαμβάνει την 6η θέση, έναντι της 22ης που κατείχε το 2007. Το γεγονός, δε, ότι η μετοχή της έφθασε στα 700 δολάρια, έναντι 450 πριν από μικρό χρονικό διάστημα αποδεικνύει την εκτίμηση των επενδυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 95η θέση της κατάταξης φιγουράρει το “όνομα” της AIG, η οποία το 2007 βρίσκονταν στην 30ή θέση. Βέβαια η έρευνα του Barron’s πραγματοποιήθηκε αρκετά πριν ο κορυφαίος ασφαλιστικός όμιλος των ΗΠΑ διασωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίοδο είχε χάσει κατά πολύ την εκτίμηση αναλυτών, επενδυτών και διαχειριστών κεφαλαίων.