Οι αεροπορικές εταιρείες ενισχύουν την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων που είναι γνωστό και στα αγγλικά ως trafficking.
Οι αεροπορικές εταιρείες πρόκειται να επιταχύνουν τις ενέργειες τους για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών ΙΑΤΑ, καθώς εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα πληρώματα μπορούν να δράσουν με τα μάτια και τα αυτιά» για τον εντοπισμό και την αναφορά υπόπτων συμπεριφορών εντός του αεροπλάνου που παραπέμπουν σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.
Η εμπορία ανθρώπων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη μετά το εμπόριο ναρκωτικών, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, και υπάρχει αυξανόμενη πίεση προς την αεροπορική βιομηχανία για να αναλάβει δράση.
«Πολλές μεμονωμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες κατά της διακίνησης ανθρώπων που θα πωληθούν ως εμπόρευμα στον υπόκοσμο», ανέφερε ο Tim Colehan, βοηθός διευθυντής της IATA, για την εξωτερική πολιτική, σε δημοσιογράφους κατά την ετήσια συνάντηση του οργανισμού στο Σίδνεϊ.
Αλλά είναι γεγονός ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία σε επίπεδο της αεροπορικής βιομηχανίας, παρά μόνο μεμονωμένες προσπάθειες από συγκεκριμένες εταιρείες.
Περίπου το 60% της εμπορίας ανθρώπων διεξάγεται με τη διέλευση των διεθνών συνόρων, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο κατάλογο με συγκεκριμένες οδηγίες ελέγχου για τον εντοπισμό των ύποπτων περιπτώσεων και την αντιμετώπιση των θυμάτων μετά την προσγείωση.
«Το πλήρωμα της καμπίνας εντός του αεροσκάφους βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση καθώς ταξιδεύει με τους επιβάτες για πολλές ώρες και είναι σε θέση να εντοπίσουν ακόμη και τα μικρότερα σημάδια ή τις συμπεριφορές που παραπέμπουν σε αυτό το γεγονός», δήλωσε η IATA.
Η προσέγγιση περιλαμβάνει επίσης τον συντονισμό των αεροδρομίων με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, όπως οι αστυνομικές αρχές, ιδιωτική ασφάλεια εντός του αεροδρομίου, οι συνοριακοί και οι τελωνειακοί υπάλληλοι.
Ο Colehan πρόσθεσε ότι ενώ η έκταση της εμπορίας ανθρώπων στον τομέα των αερομεταφορών δεν ήταν γνωστή μέχρι πρότινος, καταφέραμε με τη νέα νομοθεσία σε όλο τον κόσμο να απαιτήσουμε από τις αεροπορικές εταιρείες να παρέχουν ειδική εκπαίδευση στο πλήρωμα του θαλάμου των επιβατών για να παρατηρούν και να εντοπίζουν αυτά τα περιστατικά.
Ο σαφής δεσμός μεταξύ της εμπορίας ανθρώπων και της διεθνούς τρομοκρατίας, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, σημαίνει ότι οι προσπάθειες των αεροπορικών εταιρειών να περιορίσουν την εγκληματική δραστηριότητα θα μπορούσαν να αποτρέψουν την τρομοκρατία στο πλαίσιο της αεροπορικής βιομηχανίας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (αγγλικά: International Labour Organisation) εκτιμά ότι σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα της σύγχρονης δουλείας.
Οι τύποι δραστηριοτήτων διακίνησης που εντοπίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν την πορνεία, τα παιδιά που προορίζονται για στρατιωτικές επιχειρήσεις, την αφαίρεση ζωτικών οργάνων, την καταναγκαστική εργασία, τη δουλεία και τον εξαναγκασμό του γάμου.
Οι κυριότερες διαπεριφερειακές εστίες διεξαγωγής αυτού του εγκλήματος περιλαμβάνουν την υποσαχάρια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη δυτική και νότια Ευρώπη, τη Νότια Ασία έως τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ασία έως τον Ειρηνικό, σύμφωνα με το UNODC.