Οι κακές πρακτικές διαχείρισης των δεδομένων μπορούν να καταστρέψουν μια εταιρεία, ισχυρίζεται νέα έρευνα.
Πολλοί καταναλωτές, (το 41%) υποβάλλουν ψευδή στοιχεία όταν εγγράφονται σε μία υπηρεσία ή ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, σύμφωνα με νέα έκθεση της RSA. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό υπογραμμίζει το «συνεχιζόμενο σκεπτικισμό σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτών των δεδομένων».
Περισσότεροι από τους μισούς (το 55%) των ερωτηθέντων αποφεύγουν να δίνουν τα πραγματικά τους στοιχεία σε μια εταιρεία που γνωρίζουν, αφού έχουν την πεποίθηση πώς μπορεί να τα πωλήσουν και να τα καταχραστούν για να βγάλουν κέρδος.
Περισσότερο από τα τρία τέταρτα (το 78%) δήλωσαν ότι η φήμη της εταιρείας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά τη λήψη αποφάσεων αγοράς, ενώ το 69% θα μποϋκοτάρει πλήρως μια εταιρεία που είναι γνωστό ότι διαθέτει κακές πρακτικές προστασίας των δεδομένων της.
Εννέα στους δέκα (το 90%) δήλωσαν ότι ανησυχούν για την απώλεια, κλοπή ή κατάχρηση των δεδομένων τους. Τα μεγαλύτερα ζητήματά που ταλανίζουν αυτό το μεγάλο ποσοστό των χρηστών, οφείλεται στο γεγονός πως μπορεί να χάσουν τα χρήματά τους ή να διαρρεύσουν τα στοιχεία από την ταυτότητά τους καθώς και οι ευαίσθητες πληροφορίες του υπάρχει κίνδυνος να δημοσιοποιηθούν στο διαδίκτυο.
«Καθώς η ρύθμιση ορόσημο, όπως το GDPR, τίθεται σε ισχύ φέτος, η ασφάλεια των δεδομένων και η ιδιωτικότητα είναι καυτά ζητήματα στην ατζέντα τόσο των καταναλωτών όσο και των εταιρειών», δήλωσε ο Rashmi Knowles, ο οποίος είναι CTO στην RSA Security. «Οι καταναλωτές γνωρίζουν πολύ καλά τις πρόσφατες παραβιάσεις υψηλού προφίλ που διεξήχθησαν από τους χάκερς στον κυβερνοχώρο και, ως εκ τούτου, απαιτούν πολύ περισσότερα πράγματααπό τις εταιρείες που χειρίζονται τα δεδομένα τους».
«Ο αντίκτυπος των επιχειρήσεων στη μη διασφάλιση των κατάλληλων επιπέδων ασφάλειας θα φθάσει πολύ πέρα από τα πρόστιμα για την υπονόμευση των δεδομένων των πελατών. Με περισσότερο από το ήμισυ (το 54%) των ερωτηθέντων που είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσουν από μια εταιρεία που γνωρίζουν ότι κακό-διαχειρίζεται τα δεδομένα και το 62% έχει την τάση να κατηγορεί την εταιρεία παραπάνω από οποιονδήποτε άλλον εάν χαθούν τα δεδομένα τους, οπότε είναι σαφές ότι οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να στραφούν επιθετικά έναντι των επιχειρήσεων που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Η οικονομική ζημία και η φήμη για παραβίαση δεδομένων το 2018 θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για κάθε μεγέθους εταιρεία».
Η έκθεση βασίζεται σε δημοσκόπηση 7.500 καταναλωτών στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.