ΑρχικήΨυχαγωγίαΟι περιπέτειες ενός εργοστασίου

Οι περιπέτειες ενός εργοστασίου

Ενώ η κόντρα για τον τρόπο αξιοποίησης του εργοστασίου της Columbia καλά κρατεί, ο κ. Μάκης Μάτσας, με επιστολή του στον Τύπο, ήταν εκείνος που έδωσε την υπόσχεση για την ίδρυση ενός μουσείου ελληνικής μουσικής και δισκογραφίας. Το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου 2007 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Αθηνά μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών με στόχο την υποστήριξη της αναγκαιότητας δημιουργίας στον συγκεκριμένο χώρο ενός δημόσιου Μουσείου Ελληνικής Δισκογραφίας.

Με αφορμή αυτή την εκδήλωση ο πρόεδρος της Minos ΕΜΙ και της Marmin Α.Ε., ιδιοκτήτριας εταιρείας του οικοπέδου του πρώην εργοστασίου της Columbia, κ. Μάκης Μάτσας, απέστειλε μια επιστολή στον Τύπο, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά πως «είναι μάταιο για οποιονδήποτε να κρούει ορθάνοιχτες πόρτες».

Και δικαιολογεί την παραπάνω δήλωσή του, ενημερώνοντας πως η εταιρεία Marmin Α.Ε. έχει αποφασίσει εδώ και καιρό, και το έχει ανακοινώσει δημόσια, αλλά και ειδικότερα προς τον δήμαρχο Αθηναίων και τον υπουργό Πολιτισμού, ότι από τον χώρο, εμβαδού 15 στρεμμάτων, θα παραχωρήσει δωρεάν τη μισή έκταση στον Δήμο, στο πλαίσιο της ανάπλασης της περιοχής, από τη Λεωφόρο Ηρακλείου μέχρι και τον Παδονίφτη, για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλοπαιδιών και παιδικής χαράς, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Οξυγόνο» του Δήμου της Αθήνας. Στον ίδιο χώρο θα αναπλασθεί το προπολεμικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής διατηρητέο κτίριο, όπου παλαιότερα λειτουργούσαν οι πρέσες δίσκων βινυλίου, και εκεί θα συγκεντρωθεί και θα αρχειοθετηθεί όλο το υπάρχον σήμερα ιστορικό υλικό, το οποίο θα ενταχθεί στο Μουσείο της Ελληνικής Δισκογραφίας.

Στον υπόλοιπο χώρο των 6,5 τ.μ. περίπου στρεμμάτων θα στεγαστούν σοβαρές επιχειρηματικές δραστηριότητες, που θα προσφέρουν καινούργιες ευκαιρίες απασχόλησης σε κατοίκους του Προμπονά, της Ριζούπολης, της Ν. Χαλκηδόνας και της Ν. Φιλαδέλφειας.

Η παλαιά και ιστορική πύλη της Columbia, η οποία οικοδομήθηκε γύρω στο 1928, θα παραμείνει στη θέση της. Και μέσα από αυτή θα περνούν οι επισκέπτες του Μουσείου.

Στον αντίποδα

Παρ’ όλα αυτά, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη διάσωση και αξιοποίηση του εργοστασίου της Columbia κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είναι. Επιθυμούν διακαώς τη δημιουργία δημόσιου Μουσείου και όχι ιδιωτικού που θα σχετίζεται με συγκεκριμένα συμφέροντα. «Η διαχείριση των πολιτιστικών μας πραγμάτων δεν μπορεί να γίνεται από ιδιώτες» υποστηρίζουν, διά στόματος της κ. Αυγής Θεοδόση με την οποία επικοινωνήσαμε. Αμφισβητεί μάλιστα τα όσα αναφέρει ο κ. Μάτσας και διευκρινίζει ότι «η κατασκευαστική-εμπορική εταιρεία Marmin Α.Ε. ούτε παραχωρεί ούτε χαρίζει ούτε προσφέρει το 50% της ιδιοκτησίας της στον Δήμο Αθηναίων.

Αλλά υποχρεώνεται από τον Ν 1337/83 να εισφέρει 7.025 τ.μ. γης στον Δήμο Αθηναίων λόγω ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλης. Εμείς δεν έχουμε προσωπική κόντρα με τον κύριο Μάτσα. Εμείς θέλουμε να γίνει το εργοστάσιο της Columbia ένα μικρό μουσικό χωριό, όπως αυτό που υπάρχει στη Μονμάρτη της Γαλλίας. Για να μπορούν οι νέοι δημιουργοί να ηχογραφήσουν χωρίς να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά».

Η κυρία Θεοδόση τονίζει ότι «η μουσειακή, αρχειακή και κάθε άλλη μορφή έκθεσης της μουσικής δημιουργίας είναι δείκτης πολιτισμού του παρόντος και όχι του παρελθόντος και αυτό οφείλει να το κάνει η πολιτεία». Και, φυσικά, μας θυμίζει ότι εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου ης Επικρατείας, όπου έχουν προσφύγει από πέρσι. «Η πρώτη απόφαση που έβγαλε μας βοήθησε, γιατί έτσι σταμάτησαν οι εργασίες τότε. Εμείς θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε».

Μουσείο και πολυχώρος

Το εργοστάσιο της Columbia άρχισε να χτίζεται το 1929 και λειτούργησε ένα χρόνο αργότερα, έως το 1990 που έκλεισε οριστικά. Δεν έχει τόσο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον όσο ιστορικό, αφού εκεί γράφτηκε ολόκληρη ιστορία. «Εξαίρεση αποτελεί το κτίριο Α», λέει ο ιδιοκτήτης του κ. Μάκης Μάτσας, ο οποίος μπαινόβγαινε στις αίθουσές του «από παιδί με κοντά παντελόνια». Η κήρυξη του εργοστασίου σε διατηρητέο μνημείο στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός μουσείου αφιερωμένου στην ελληνική δισκογραφία, φιλοδοξία άλλωστε και του κ. Μάτσα. Η υπόθεση απασχόλησε το 2006 το Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, το οποίο γνωμοδότησε θετικά για την κήρυξη ως διατηρητέου του παλαιότερου από τα οκτώ κτίσματα που σώζονται. Αυτό ήθελε και ο ίδιος, όπως υπογραμμίζει, έχοντας υποβάλει «σχετική αίτηση και για τη γενικότερη αξιοποίηση του χώρου».

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα με φόντο τον μεγάλο ναό του ελληνικού τραγουδιού, εδώ που γεννήθηκαν δεκάδες χιλιάδες τραγούδια, εδώ που ήταν το «γενικό στρατηγείο» της εγχώριας δισκογραφίας για 60 χρόνια. Από τις πλάκες γραμμοφώνου ως τα 45άρια και τα LP. Και από κει ως την κασέτα και τους πρώτους δίσκους compact. Τώρα είναι χορταριασμένες οι αυλές, σπασμένα τα τζάμια, με γκράφιτι η πύλη. Οι χώροι άδειοι. Έρημα τα στούντιο. Ανεξίτηλες όμως οι μνήμες. Και οι μουσικές. Τώρα σιωπή. «Αύριο, ίσως ένα καινούργιο πολιτιστικό κέντρο, ένα μουσείο ελληνικής μουσικής και δισκογραφίας», όπως υποστηρίζει ο κ. Μάτσας.

Απόφαση του ΥΠΠΟ ακύρωσε το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που δεν χαρακτήριζε ως μνημεία τρία από τα κτίρια τα οποία βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της δισκογραφικής εταιρείας Columbia στον Περισσό. Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσαν την απόφαση της 21ης Μαρτίου 2006 «λόγω πλημμελούς αιτιολογίας».

Το ΣτΕ έκρινε ότι η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων, αλλά και σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, στις οποίες στηρίχθηκε η επίμαχη απόφαση, δεν εξέτασαν εάν ολόκληρο το συγκρότημα της Columbia πρέπει να χαρακτηριστεί ως «ιστορικός τόπος» –με βάση το σκεπτικό ότι εκεί ηχογραφήθηκαν μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής μουσικής–, αλλά έμειναν στη διαπίστωση ότι δεν έχει αρχιτεκτονική αξία. Ο λόγος, βέβαια, γίνεται για κτίρια τα οποία έχουν ήδη κατεδαφιστεί. (Παράλληλα, το ΣτΕ ακύρωσε και δεύτερη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, της 17 Ιουνίου 2005, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε η κατάχωση του μεγαλύτερου μέρους της Ρωμαϊκής Οδού που εντοπίστηκε στη Βέροια).

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166