Οι πρώην σχέσεις είναι πιο επικίνδυνες από τις επόμενες

Οι πρώην σχέσεις είναι πιο επικίνδυνες από τις επόμενες

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Καμιά φορά οι πρώην σχέσεις του είναι πιο επικίνδυνες και από τις επόμενες. Oπλίσου με ψυχραιμία και μην αφήνεις το ερωτικό του παρελθόν να στοιχειώνει το μέλλον της σχέσης σας.

Όταν ένας άντρας αγαπάει μια γυναίκα, αυτό που δημιουργείται ονομάζεται σχέση. Όταν ένας άντρας ασχολείται με πολλές γυναίκες, αυτό που προκύπτει λέγεται συνωστισμός. Ως συνωστισμένη -και ερωτευμένη- έχω κατατάξει τις κοπέλες γύρω του σε δύο κατηγορίες: στις πρώην και τις επίδοξες. Και οι δύο ομάδες έχουν ένα κοινό σημείο: ελπίζουν. Έχουν όμως και μια σημαντική διαφορά: τη δυνατότητα πρόσβασης.

Άλλο να είσαι καινούρια στη ζωή του και να προσπαθείς στα τυφλά να τον προσεγγίσεις κι άλλο να γνωρίζεις ήδη τηλέφωνα, κινήσεις κι αναστεναγμούς. Γι’ αυτό μην υποτιμήσεις ποτέ τον κίνδυνο των παλαιών κατακτήσεών του και συνήθισε, ειδικά στη σχέση σου, να μη βλέπεις μόνο μπροστά, αλλά να κοιτάς και πίσω (μήπως έρχεται καμία).

Το περσινό αντικείμενο πόθου

Τον παλιό καλό καιρό οι πρώην του δε δημιουργούσαν το παραμικρό πρόβλημα, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχαν. Φωτεινό παράδειγμα η Εύα, που δεν είχε να ανταγωνιστεί καμία. Γι’ αυτό άλλωστε ζούσε με τον Αδάμ της στον Παράδεισο. Σήμερα η πραγματική κόλαση συνοψίζεται στο γεγονός ότι εσύ αγάπησες τον Νίκο. Ένα παιδί ωραίο και καλό, δε λέω, με προοπτικές, με μέλλον. Αλλά και με παρελθόν.

Κι έτσι τώρα όχι μόνο πρέπει να δεχτείς την ύπαρξη προηγούμενων σχέσεών του, όχι μόνο θες δε θες θα σε συγκρίνει συνειδητά ή υποσυνείδητα με τις προηγούμενες, αλλά πρέπει και να παριστάνεις την άνετη για να μη σε πει “ζηλιάρα”.

Και πες ότι όντως αποφασίζεις να είσαι φιλική με τις πρώην. Νομίζεις ότι έλυσες το πρόβλημά σου; Όχι βέβαια. Μην ξεχνάς ότι, όση κατανόηση και να θέλουν να δείξουν, εσύ έχεις κάτι που εκείνες έχασαν. Και ποτέ δε μας αρέσει να παίρνει κάποιος αυτό που κάποτε ήταν δικό μας, ακόμη κι αν το είχαμε πετάξει. Από την άλλη μεριά όμως δεν πρέπει και να τις αδικείς. Δεν είναι όλες τους σφήκες, σίγουρα όχι.

Υπάρχουν και οι καλές μέλισσες. Αλλά ακόμη και αυτές μπορείς να τις αφήσεις να ζουζουνίζουν γύρω από τη σχέση σου χωρίς το φόβο ότι -κάποια στιγμή- μπορεί να τσιμπήσουν; Γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος από μια πρώην βρίσκεται ακριβώς εκεί: Κάθε στιγμή είναι επίφοβη. Για ποιο πράγμα; Για γρήγορο και εύκολο έρωτα με το σύντροφό σου. Συνήθως τα κορίτσια δε θέλουν να επιβαρύνουν το βιογραφικό τους με έναν ακόμη εραστή, ίσα ίσα για να περάσουν ευχάριστα ένα βράδυ.

Αν όμως αυτός είναι κάποιος προηγούμενος αγαπημένος, δε μετράει, μετράει; Άρα, εσύ πρέπει να υπολογίζεις ότι σχεδόν κάθε πρώην του είναι εν δυνάμει και νυν, αφού μπορεί να περάσει από τη μία κατηγορία στην άλλη κυριολεκτικά μέσα σε μία νύχτα. Γι’ αυτό λοιπόν, πριν βρεις μπελά και χάσεις Νίκο, γνώρισε τις προκατόχους σου, ανακάλυψε τι παιχνίδι παίζουν, βάλ’ τες σε πρόγραμμα και πάτα delete.

Εντιμότατη φίλη

Κάποτε υπήρξαν ζευγάρι, τώρα είναι η καλύτερή του φίλη. Εσύ καλά κάνεις και δε συμμερίζεσαι τις αγνές προθέσεις της. Αυτή πάλι κρατάει στα χέρια της ένα όπλο που εσύ στερείσαι: Τον ξέρει καλά, μοιράζεται μαζί του αναμνήσεις, εξομολογήσεις, φωτογραφίες και παρέες και είναι σε θέση να σε αποδυναμώσει ανοίγοντάς του συζήτηση για “τότε που…” εσύ δεν υπήρχες ούτε στη σκέψη του. Μπαμ και κάτω: Δεν μπορεί, όλο και κάποιος καλός φίλος θα σου βρίσκεται εύκαιρος. Και φίλο για πέταμα να έχεις, πάλι μας εξυπηρετεί. Αρκεί να γνωριστούν, να αγαπηθούν και να βγουν από το οπτικό σας πεδίο.

Η σεξοβόμβα

Κάποιο φλογερό βράδυ, μετά τις περιπτύξεις σας και με τον αέρα του νικητή, έκανες το λάθος να τον ρωτήσεις ποια θεωρεί καλύτερη απ’ όλες σας στο κρεβάτι. Ποια; Τη Μαρία; Από τότε εκείνη δεν παύει να σου στοιχειώνει το σεντόνι και να σου ζαλίζει τον έρωτα. Πρέπει να πεθάνει (στις αναμνήσεις του). Μπαμ και κάτω: Oι 9 1/2 εβδομάδες σε βιντεοκασέτα θα αναβαθμίσουν τον όρο “εκπαιδευτική τηλεόραση”.

Κι αυτό πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Δες, εμπέδωσε, αποστήθισε, μιμήσου και γίνε ευρηματική. Προκάλεσε τις φαντασιώσεις του και να ξέρεις ότι κανένας άντρας δε σκέφτεται τις πριν όταν αδημονεί γι’ αυτά που του επιφυλάσσεις εσύ μετά.

Το ωραιότερο πλάσμα του κόσμου

Είναι κούκλα, είναι έξυπνη, είναι πλούσια και είναι καλή. Πώς τολμά; Ευτυχώς, τον άφησε για κάποιον άλλο. Δείχνει καλά με την καινούρια της σχέση κι εσύ θα ξεφυσούσες με ανακούφιση αν δεν ένιωθες το φάντασμά της να πλανιέται ανάμεσά σας ως το μεγαλύτερο απωθημένο του. Μπαμ και κάτω: Τελικά, τον τραβάει ο οργανισμός του το χυλό. Ενθάρρυνέ τον λοιπόν προς την κατεύθυνσή της και άσε εκείνη να τον βάλει στη θέση του (δίπλα σου). Όταν γυρίσει κοντά σου με κατεβασμένη την ουρά, μπορείς άνετα να του κάνεις τη ζωή δύσκολη και να γίνεις εσύ το καινούριο του απωθημένο.

Ζήτημα διακριτικότητας

Η διακριτικότητα δεν ανήκει στα προτερήματά της. Η επιμονή, ναι. Σας ψάχνει παντού (και συνήθως σας βρίσκει), παρακολουθεί τις κινήσεις σας και μετράει τις κουβέντες σας. Στέλνει μηνύματα στο κινητό του μεταμεσονύκτιες ώρες, εμφανίζεται μπροστά σας απρόσκλητη και ψαρεύει τον κολλητό του για τις κινήσεις σας. O καλός σου ευτυχώς ενοχλείται κι αυτός, δεν της αναγνωρίζει όμως δόλο, όπως εσύ. Μπαμ και κάτω: Έχεις αυτόν με το μέρος σου κι αυτό είναι θετικό, αλλά δεν μπορείς και να την αγνοήσεις, γιατί είναι πρώην με το “πρ” κεφαλαίο. Πάντως, αν δεχτείς τη γραφικότητα του χαρακτήρα της, θα περάσετε καλύτερα και οι τρεις σας.

Μπαινοβγαίνει στη ζωή σου και σε χρησιμοποιεί

Μπαινοβγαίνει στη ζωή του με την ίδια άνεση που μπαινοβγαίνει και στο σπίτι του. Έχει υπάρξει πρώην δύο ή τρεις φορές, όταν εκείνος επανέκαμπτε στην αγκαλιά της μεταξύ άλλων σχέσεών του. Μοιράζεται μαζί του μυστικά για προηγούμενες αμαρτίες του και πιστεύει πως και αυτή τη φορά, πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικός της θα ‘ναι. Ακόμη κι αν εσύ είσαι επίμονη και ερωτευμένη και συνεχίζεις να μένεις μαζί του, δεν την ενοχλεί να παίξει στην ανάγκη και το ρόλο της περιστασιακής ερωμένης.

Σύμφωνα με την κοσμοθεωρία της εξάλλου, εκείνη είναι η μόνιμη, εσύ ήρθες και θα φύγεις, όπως οι άλλες. Μπαμ και κάτω: Σου επιτρέπω να τη μισήσεις άφοβα, κανείς δε θα σε κατηγορήσει. Ψάξε ανάμεσα στους φίλους του να δεις ποιοι δεν τη χωνεύουν. Κάνε κόμμα μαζί τους και όλοι μαζί αρχίστε να την υπονομεύετε σε κάθε ευκαιρία.

Οικογενειακή υπόθεση

Τη βλέπει εκεί που εσύ δεν μπορείς να πας: σε γάμους, βαφτίσια, Πάσχα, Χριστούγεννα και λοιπές οικογενειακές συγκεντρώσεις. Εκεί, οι μεγάλοι καπνίζουν στο σαλόνι και οι νέοι συνήθως βαριούνται στη βεράντα και πιάνουν μεταξύ τους τις συζητήσεις περί σχέσεων, μέχρι να βγει και το γλυκό για να μπορέσουν να φύγουν επιτέλους. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, εκείνον και την πρώην τούς ενώνει μια συνενοχή: Της έχει πει τα πάντα για σένα, ακόμη και τα παράπονά του από τη σχέση σας.

Εσύ από την άλλη μεριά την ξέρεις απλώς ως μια καλή οικογενειακή φίλη. Μη σε ξεγελούν τα προσχήματα. Σωστά ανιχνεύεις μια αμοιβαία έλξη που κρατήθηκε μυστική λόγω γονέων. Μπαμ και κάτω: Αγόρασε οδηγό διακοπών και πέσε στη μελέτη. Ανακαλύψτε, εσύ και ο καλός σου, την ελληνική ύπαιθρο και μην αφήσετε τριήμερο ανεκμετάλλευτο. Oι δικοί του και η “δική του” μπορούν να κάνουν γιορτές μόνοι τους, εσείς θα λείπετε.

Θηλυκή Εταιρεία

Το κορίτσι είναι καλό και χαίρεσαι να κάνεις παρέα μαζί της. Κάποτε υπήρξε βέβαια κομμάτι από το ένοχο παρελθόν του, αλλά η ιστορία τους χάνεται στο χρόνο, πολύ πριν εσύ τη γνωρίσεις στη σχολή σε άσχετη φάση. Από τότε γίνατε αυτοκόλλητες. Σας αρέσει να βγαίνετε βόλτες στα μαγαζιά και έχετε την ίδια μανία με τους κοιλιακούς της Τζέρι Χάλιγουελ. Η πιο προσφιλής σας απασχόληση ωστόσο είναι να ανταλλάσσετε σημειώσεις από τη σχέση σας με το λεγάμενο, κάτι που του ανεβάζει την πίεση στο 30. Μπαμ και κάτω: Εκείνος. Από το κακό του.

Η πρώην και η νυν σύντροφό σου

Πόσες φορές έχεις αναγκαστεί να υποστείς λεπτομέρειες της πρώτης του αγάπης και παντοτινής; Επειδή όμως τελικά η σχέση δεν έφτασε στο γάμο, αλλά στο χωρισμό, εσύ πρέπει να τρως τα απόνερα της ατέλειωτες νύχτες, ακούγοντας πάλι τη φοβερή ιστορία της γνωριμίας τους στην τρίτη λυκείου. Υπάρχει και μία δυσάρεστη παραλλαγή σε αυτό το θέμα: Πολύ σύντομα να ξαναγυρίσει στην πολύχρονη σχέση, οπότε εσύ τώρα που μιλάμε είσαι ήδη πρώην και απλώς δεν το ξέρεις. Μπαμ και κάτω: Πολύ κάτω. Εκεί πρέπει να πέσεις για να δεις αποτέλεσμα. Γιατί εδώ η πρώην πιθανόν να μην ξέρει για την καινούρια του σχέση, δηλαδή εσένα. Ε, καιρός να σε μάθει…

Καλύτερα δεν γίνεται

Δε σου την είχε αναφέρει ποτέ. Έμαθες για την ύπαρξή της όταν τη συναντήσατε τυχαία σε κάποιο κλαμπ κι εκείνος σχεδόν ντράπηκε να σου τη συστήσει. Γιατί βέβαια δεν ήταν πάντα επιλεκτικός, τυχερός και γόης. Έχει περάσει και από περιόδους απίστευτης βαρεμάρας. Ειδικά τότε που αυτός ήταν φαντάρος στον Έβρο κι εκείνη φοιτήτρια στην Κομοτηνή και έμενε στο σπίτι της όταν ήταν εξοδούχος. Αναγνώρισέ του το ελαφρυντικό της καθυστερημένης μετάθεσης, γιατί, αλήθεια, πολύ αργότερα συνειδητοποίησε ότι, αν εξαιρέσεις το χρώμα, τελικά αυτή ήταν φτυστή ο Πίκατσου. Μπαμ και κάτω: Εσύ. Από τα γέλια…

Όταν η πρώην σχέση γίνεται τσιμπούρι

Είσαι ξαπλωμένη στην παραλία και ξαφνικά ανακαλύπτεις πως ένα μαμούνι περπατάει στον ώμο σου. Το τινάζεις και δεν πέφτει, το ξανατινάζεις και πάλι εκεί μένει, το φυσάς, ξεφυσάς και στο τέλος αναφωνείς: “Βρε Γιώργο, διώξε πια αυτό το πράγμα από πάνω μου!”.

Προσπαθεί ο καημένος, ομολογουμένως προσπαθεί, αλλά εκείνη δεν ξεκολλά από τη ζωή σας με τίποτα. Παρόλο που έχουν χωρίσει από καιρό, αυτή δε δείχνει να το έχει καταλάβει. Κι εκείνος, ενώ νιώθει για τα καλά τσιμπημένος μαζί σου, κατά βάθος εξακολουθεί να κολακεύεται από την τόση αγάπη της. Εξάλλου, όποτε έχει δοκιμάσει να την αποπάρει και να γίνει αυστηρός, απότομος και ανένδοτος, εκείνη κλαίει.

Εσύ στην αρχή συγκινείσαι από το δράμα της και δείχνεις κατανόηση. Στο τέλος όμως εκνευρίζεσαι και βρίσκεσαι να τσακώνεσαι μαζί του εξαιτίας της, ενώ εκείνος την υπερασπίζεται. Μπαμ και κάτω: Δεν αξίζει να υποφέρετε και οι τρεις μαζί. Ας πληγωθεί ο ένας μόνο (κατά προτίμηση εκείνη). Εξάλλου, όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πια μαζί του, τόσο το καλύτερο και γι’ αυτήν.

Τι ψυχή θα παραδώσει;

Μπήκε στη ζωή και στη σχέση σας πριν από μερικούς μήνες ως ελεύθερη κι ωραία. Τώρα που μιλάμε όμως συγκαταλέγεται στη συνομοταξία των πρώην. Τι μας λέει αυτό για το μέτωπό σου; Το ξέρω, είναι σκληρό, αλλά δεν υπάρχουν άγγελοι, σου λέω. Και στον δικό σου, τέτοιος που είναι, ένα πράγμα του αξίζει: Να της τον χαρίσεις και να προχωρήσεις. Μπαμ και κάτω: Εσύ. Σου έχω πει να σκύβεις όταν περνάς κάτω από την κάσα της πόρτας…

Τέλος καλό, όλα καλά

Που θέλω να καταλήξω: Γυναίκες άλλες φυσικά και υπήρξαν στη ζωή του. Δεν τον γνώρισες και στο νηπιαγωγείο. Έπειτα, λίγος ανταγωνισμός δε βλάπτει, αντίθετα σε κάνει να θέλεις να γίνεις καλύτερη. Κοίτα τις πρώην με επιείκεια και σκέψου πως, όσο ενοχλητικές και επίμονες κι αν είναι, τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει αυτός, που δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση και δε θέτει απαραβίαστα όρια.

Κουβέντιασε μαζί του κι αν δεις πως οι συζητήσεις τελικά είναι μάταιες, παίξε το παιχνίδι του. Σύστησέ του κι εσύ κάποιον πρώην σου κι άσ’ τον να ανησυχεί.

Γιατί βέβαια μπορεί να μην τον νοιάζει καθόλου αν είναι ο πρώτος σου, αλλά θέλει οπωσδήποτε να είναι ο μόνος σου (για να μην πω ο τελευταίος σου). Έπειτα πρέπει κι εσύ να καταλάβεις πως δεν αξίζει να στενοχωριέσαι όταν σου γνωρίζει τις πρώην του. Ένα πράγμα πρέπει μόνο να σε ανησυχεί: Μην τυχόν δεις κάποια μέρα να κυκλοφορεί ανάμεσά σας η επόμενη…

Συγνώμη που σε αγάπησα πολύ

Μάθε να λατρεύεις την πρώην του, γιατί.

  • Εδώ αγάπησες εκείνον, στην πρώην του θα κολλήσεις;
  • Ίσως κατά βάθος είναι καλό κορίτσι, κι ας έχει την ανεξίτηλη ρετσινιά της πρώην.
  • Μπορεί να τον αγάπησε κάποτε, αλλά μην ξεχνάς ότι τον χώρισε κιόλας.
  • Για να του βγεις από αριστερά. Ενώ εκείνος θέλει να σφάζονται οι κούκλες στα πόδια του, εσείς χαρήκατε για τη γνωριμία.
  • Τη χρειάζεσαι και μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις. Τρελαίνεται να μιλάει γι’ αυτόν και θα σε διαφωτίσει δεόντως για το παρελθόν του.
  • Πιθανότατα διασκεδάζει απίστευτα βλέποντάς σε να ενοχλείσαι. Θέλεις να της δώσεις τέτοια χαρά;
  • Δε σε αφήνει να επαναπαύεσαι. Όσο εκείνη παραμένει στην ίδια παρέα, τόσο εσύ προσπαθείς για τη σχέση σου.
  • Πρέπει να δείξεις ανωτερότητα: Τώρα που μιλάμε, εσύ έχεις Αντώνη κι εκείνη είναι μόνη.
  • Από συμπαράσταση. Μια μέρα μπορεί να βρεθείς στη θέση της.
  • Και τέλος, γιατί και οι χωρισμένες έχουν ψυχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας