Οι υπολογιστές που κάνουν λάθη είναι το μέλλον;

Ένας καθηγητής στον τομέα του computer engineering, ο Rakesh Kumar, έχει μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα για το πώς μπορούν να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο οι σημερινοί επεξεργαστές: κάνοντας… λάθη! Αρχικά αυτό φαίνεται παράλογο. Όταν, όμως, διαβάσει κανείς περισσότερα για την ιδέα του κ. Kumar, απλά… βεβαιώνεται πως όντως η προσέγγιση του είναι εντελώς “αλλού fun park”!

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Kumar, το βασικότερο πρόβλημα που εμποδίζει τη γρήγορη εξέλιξη των επεξεργαστών είναι η έμφαση που δίνουν οι κατασκευαστές τους στο ότι “δεν πρέπει να κάνουν λάθη”. Η εξέλιξη των επεξεργαστών περιορίζεται από τον ηλεκτρισμό με τον οποίο τροφοδοτούνται και, κατά συνέπεια, τη θερμότητα που παράγουν – ήδη οι σημερινοί επεξεργαστές “βγάζουν” αρκετή θερμοκρασία για να… τηγανίσεις αυγά, και τα συστήματα ψύξης τους έχουν καταλήξει… αστεία, με “τυπικές” ψύκτρες που… δεν χωράνε σε ένα τυπικό κουτί PC και κάρτες γραφικών που “πιάνουν” δυο θέσεις σε αυτό, η… μιαμιση από τις οποίες είναι το δικό τους σύστημα ψύξης! “No more!”, (υποθέτω πως) λέει ο κ. Kumar, δίνοντας τη (δική του) λύση.

Όλα αυτά συμβαίνουν διότι οι επεξεργαστές δεν πρέπει να κάνουν λάθη. Ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία μιας εφαρμογής, σε λάθος τιμές σε μια βάση δεδομένων, ακόμη και σε ολικό “crash-άρισμα” του λειτουργικού συστήματος. Και όσο αυξάνεται η θερμοκρασία ενός επεξεργαστή, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για λάθη. “Και τι έγινε;”, υποστηρίζει ο κ. Kumar. Αν το λογισμικό μας, το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές, ήταν εξαρχής σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε λάθη, δεν θα υπήρχε το πρόβλημα!

Πάμε από την αρχή, επειδή ίσως δεν “το πιάσατε”: ο κ. Kumar υποστηρίζει πως αντί, π.χ., να έχουμε έναν αλάθητο επεξεργαστή, ένα λειτουργικό σύστημα και μια εφαρμογή που “τρέχουν” σε αυτόν και βασίζονται απόλυτα στα αποτελέσματα του, θα μπορούσαμε να έχουμε έναν γρηγορότερο μεν επεξεργαστή, που όμως περιστασιακά να κάνει και κανα-δυο (τρια, τέσσερα, δέκα χιλιάδες τέσσερα) λαθάκια. “Πακέτο” με αυτόν, θα μπορούσαμε να έχουμε λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές που να… μην βασίζονται απόλυτα σε αυτόν (μεταφράζεται ως “να μην τον πιστεύουν, γιατί περιστασιακά, κάνει λαθάκια και λέει και κανένα ψεματάκι” – ναι, ο επεξεργαστής), και έτσι να είναι… “υποψιασμένες” και περιστασιακά να “ελέγχουν” την ορθότητα όσων “τους είπε”.

Ακόμη δυσκολεύεστε να το καταλάβετε; Είναι διότι η ιδέα, αν και πρωτότυπη, είναι ολίγον τι… “κούκου”! Πρώτον, αν είχαμε κέρδος στις επιδόσεις του επεξεργαστή, αλλά το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές έπρεπε συνέχεια να ελέγχουν “αν λειτουργεί σωστά”, το όποιο κέρδος θα χανόταν σε αυτούς τους ελέγχους. Δεύτερον, ήδη με τους σημερινούς “αλάθητους” επεξεργαστές μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα χίλια-μύρια προβλήματα – ενώ και το “αλάθητοι” είναι ολίγον τι θεωρητικό, αφού κάτι ένα πρόβλημα στην ψύξη, κάτι ένα λαθάκι σε drivers, μια ασυμβατότητα με hardware, μια “ασυμφωνία” κατά την επικοινωνία ανάμεσα σε επεξεργαστή και μνήμη, όλο και κάποιο λαθάκι εμφανίζεται. Οι επεξεργαστές μας μπορεί να είναι, μα οι υπολογιστές μας, ως σύνολα, ΔΕΝ είναι 100% “αλάθητοι”.

Θα ήθελα να δω πως θα μπορούσε το λειτουργικό σύστημα και το λογισμικό γενικότερα να βεβαιωθεί πως ένας από τους επεξεργαστές που προτείνει ο κ. Kumar ΔΕΝ έχει κάνει λάθος. “Κατά 97,5% πρέπει όντως να εκτοξεύσω τους πυράυλους προς Βαγδάτη μεριά, άρα, ας τους στείλω να τελειώνουμε”… Ναι, κ. Kumar, η ιδέα μου φαίνεται λαμπρή. Αλλά από την άλλη, αυτός είναι καθηγητής computer engineering, όχι εγώ, οπότε “όλο και κάτι παραπάνω θα γνωρίζει”… Σωστά;

Προηγούμενο άρθροΩ, μεγάλε Μπάαλ! Η Microsoft συνεργάζεται με την Apple!
Επόμενο άρθροΗ HP με WebOS στο παιχνίδι των tablets
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας