ΟΛΠ: Στην τελική ευθεία για την αποκρατικοποίηση

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, που σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα προωθήσει την υπόθεση της εισόδου ιδιωτών στο εμπορικό λιμάνι, ανέδειξε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση του οργανισμού. Είναι ενδεικτικό ότι στα μέλη του συμπεριλήφθηκε ο οικονομολόγος, Ηλίας Μαντζουνέας, ο οποίος φέρεται ως υποψήφιος για τη θέση του γενικού διευθυντή αποκρατικοποιήσεων στο υπουργείο Οικονομίας.

Μιλώντας στη συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Ν. Αναστασόπουλος, σημείωσε ότι η θετική πορεία του οργανισμού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης την οποία χαρακτήρισε «εύθραυστη» και πρόσθεσε ότι το νέο διοικητικό σχήμα πρέπει να είναι ευέλικτο και να οδηγήσει το λιμάνι στην ανάπτυξη. Ανέφερε επίσης, ότι στο προηγούμενο διάστημα υπήρξαν δυσλειτουργίες και τριβές μέσα στη διοίκηση.

Η σύσταση

Πρόεδρος του ΟΛΠ ( 25,36€ 0,88%) τοποθετήθηκε ο Διονύσης Μπεχράκης, γεωπόνος, μέχρι χθες, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου. Διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο Νίκος Αναστασόπουλος, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι: Νίκολαος Φίλλιπας καθηγητής πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Μαννές ελεύθερος επαγγελματίας, Δημήτριος Μιχελάκος φιλόλογος, Θεόδωρος Κουτσιούμπας δικηγόρος, Ηλίας Γιολδασέας δικηγόρος, Αλέξανδρος – Λαις Αλεφαντινός πολιτικός μηχανικός, Ηλίας Μαντζουνέας οικονομολόγος. Επίσης στο Δ.Σ. συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι των εργαζομένων και ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας.

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ δεν συμμετέχει εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων του Πειραιά -στο προηγούμενο μετείχε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Γ. Κασιμάτης- γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει ένα κλίμα δυσαρέσκειας από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Δεν συζητήθηκε

Η έκτακτη γενική συνέλευση του οργανισμού δεν συζήτησε το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που ήταν η προσαρμογή του κανονισμού της εταιρείας στον νέο νόμο περί ΔΕΚΟ καθώς δεν ήταν δυνατό να συγκληθεί πριν από τη Γ.Σ. το Διοικητικό του Συμβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει την εισήγησή του.

Η σύγκλιση δεν έγινε μετά τον περιπετειώδη τρόπο με τον οποίον παραιτήθηκε τελικά ολόκληρο το προηγούμενο Δ.Σ. της εταιρείας. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Γ. Βλάχος, εκπροσωπώντας τον βασικό μέτοχο, που είναι το δημόσιο, ανέφερε ότι το νέο Δ.Σ. θα εργαστεί με αποτελεσματικό τρόπο.

Θετικά αποτελέσματα

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Ν. Αναστασόπουλος, σημείωσε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του οργανισμού θα είναι θετικά για το τρίτο τρίμηνο του 2007 και θα κλείσουν επίσης θετικά στο τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τον κ Αναστασόπουλο, αυτό οφείλεται στην ύπαρξη εργασιακής ειρήνης. Στη συνέλευση ο επενδυτικός όμιλος Lansdowne, που κατέχει το 9,67% του ΟΛΠ, εκπροσωπήθηκε από τον γενικό διευθυντή του οργανισμού.

Μετά τη Γ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, ύστερα από ομόφωνη ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος, Δ. Μπεχράκης, αναφερόμενος στην θέση που αναλαμβάνει είπε, πως θα ασκήσει τα καθήκοντά του χωρίς να εμπλακεί στις αρμοδιότητές του διευθύνοντος συμβούλου, παρά μόνο αν το ζητήσει το ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι υπέρ της διαρχίας.

Την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, προκειμένου να λάβει αποφάσεις που θα αφορούν την προμήθεια μηχανημάτων για τον εξοπλισμό του προβλήτα Ι στο ΣΕΜΠΟ.