ΑρχικήΨυχαγωγίαΟττάβα: Η πρωτεύουσα που ενώνει

Οττάβα: Η πρωτεύουσα που ενώνει

Μπορεί μια μικρή πόλη να διοικεί μια τεράστια χώρα; Η δίγλωσση Οττάβα, που εδώ και ενάμιση αιώνα αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε δύο αντίθετους κόσμους, τα καταφέρνει μια χαρά.

Αν σας αρέσουν τα ταξιδιωτικά κουίζ, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε παρέα με τους φίλους σας, θέστε τους το εξής απλό ερώτημα: «Ποια είναι η πρωτεύουσα του Καναδά;». Όσο εύκολο κι αν φαίνεται, να είστε σίγουροι ότι σωστή απάντηση δύσκολα θα πάρετε. Οι περισσότεροι θα «δείξουν» το Μόντρεαλ, κάποιοι άλλοι το Τορόντο, ενώ οι λιγότερο διαβασμένοι το Βανκούβερ. Με με άλλα λόγια, όλοι τους θα αναφερθούν στις τρεις μεγάλες καναδικές μητροπόλεις.

Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι που ώθησαν το 1857 τη βασίλισσα Βικτόρια να επιλέξει την Οττάβα ως νέα πρωτεύουσα της τότε αποικίας του Καναδά. Πρωτίστως η γεωγραφική θέση της πόλης, μια και η Οττάβα βρισκόταν ανάμεσα στο Οντάριο και στο Κεμπέκ, που εκείνη την εποχή αντιμάχονταν σκληρά για την πρωτοκαθεδρία στην αποικία- ήταν ουσιαστικά μια κίνηση συμβιβασμού ανάμεσα στους δύο αντίθετους κόσμους. Και κατά δεύτερο λόγο, το γεγονός ότι η Οττάβα ήταν κτισμένη σε αρκετή απόσταση από την αμερικανο-καναδική συνοριακή μεθόριο και ήταν πιο ασφαλής σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης.

Η πόλη των Εμπόρων

Αλλο ένα μεγάλο προτέρημα της Οττάβα, που μάλλον δεν πρέπει να έλαβε υπόψη της η βασίλισσα Βικτόρια, είναι το φυσικό περιβάλλον της. Η πρωτεύουσα του Καναδά βρίσκεται πάνω στη συμβολή τριών ποταμών (του ομώνυμου Οττάβα, του Γκατινό και του Ριντό), γεγονός που την καθιστά εκτός από διοικητικό κέντρο έναν σημαντικό εμπορικό και μεταφορικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό άλλωστε το προσόν είχε επισημάνει τόσο ο Γάλλος εξερευνητής Samuel de Champlain που έφτασε στην περιοχή το 1612 όσο και οι πρώτοι Ευρωπαίοι έποικοι που εγκαταστάθηκαν εδώ στις αρχές του 19ου αιώνα και ασχολήθηκαν με την υλοτομία και την εμπορία ξυλείας, την οποία μετέφεραν μέσω του ποταμού Οττάβα. Αλλά και για τους αυτόχθονες ινδιάνικους πληθυσμούς, το ποτάμιο σύμπλεγμα της περιοχής (και κυρίως ο ποταμός Οττάβα) ανέκαθεν αποτελούσε την κύρια αρτηρία κίνησης.

Ο πρώτος επίσημος οικισμός δημιουργήθηκε το 1826 και ονομάστηκε Bytown (Μπάιταουν), προς τιμήν του συνταγματάρχη John By που επέβλεπε την κατασκευή της πλωτής διώρυγας Ριντό (Rideau Canal), η οποία ένωσε τον ποταμό Οττάβα με τη λίμνη Οντάριο. Ο Άγγλος αξιωματικός ήταν εκείνος που σχεδίασε τα πρώτα οικοδομικά τετράγωνα και χάραξε τους πρώτους δρόμους στη νότια όχθη του Οττάβα, βάζοντας ουσιαστικά τα θεμέλια για τη σημερινή πόλη.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1855, η βασίλισσα Βικτόρια έδωσε στην παραποτάμια κωμόπολη την τωρινή ονομασία της, η οποία προερχόταν από την ομώνυμη φυλή αυτοχθόνων που κατοικούσαν στην περιοχή -η λέξη «Οττάβα» πιθανολογείται ότι σημαίνει «Οι Ανθρωποι του Δάσους» ή «Οι Εμποροι». Δύο χρόνια μετά, η Οττάβα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του Ηνωμένου Καναδά.

Μνήμες από τη Μητέρα Βρετανία

Η σημερινή Οττάβα απλώνεται στη νότια όχθη του ομώνυμου ποταμού, ο οποίος εκτελεί χρέη συνόρων μεταξύ των πολιτειών Οντάριο και Κεμπέκ. Ακριβώς απέναντι, στη βόρεια όχθη του Οττάβα, βλέπετε την πόλη Gatineau (γνωστή παλιότερα ως Hull), η οποία ανήκει στην επαρχία του Κεμπέκ. Η γέφυρα ΜακΝτόναλντ-Καρτιέ που περνά πάνω από τον ποταμό Οττάβα και ενώνει τις δύο πόλεις αποτελεί τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο αγγλόφωνο Οντάριο και το γαλλόφωνο Κεμπέκ.

Το κανάλι (διώρυγα) Ριντό χωρίζει την καναδική πρωτεύουσα σε δύο μέρη: η Κάτω Πόλη (Lower Town) απλώνεται ανάμεσα στο κανάλι Ριντό και τον ποταμό Οττάβα, ενώ η Νέα Πόλη (Downtown) βρίσκεται στα δυτικά του καναλιού. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την Κάτω Πόλη, ανηφορίζοντας στον «Λόφο του Κοινοβουλίου», έναν χαμηλό λοφίσκο μπροστά στο ποτάμι Οττάβα, όπου εδρεύει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά.

Σε έναν ανοιχτό καταπράσινο χώρο, προσβάσιμο σε όλους τους επισκέπτες, κυριαρχεί το συγκρότημα του Καναδικού Κοινοβουλίου, που περιλαμβάνει τα πιο λαμπρά δημόσια οικοδομήματα της πόλης. Ο νεογοτθικός ρυθμός και οι γρανιτένιες προσόψεις των κτιρίων θυμίζουν έντονα το αντίστοιχο Κοινοβούλιο του Λονδίνου- κατασκευή του καναδικού κοινοβουλευτικού συγκροτήματος έγινε μεταξύ 1860-1867 και έπρεπε να παραπέμπει στη μητρόπολη Βρετανία.

Στο κτιριακό συγκρότημα του Καναδικού Κοινοβουλίου (αποτελείται από τρία μεγάλα οικοδομήματα) στεγάζεται η Βουλή, η Γερουσία, η Βιβλιοθήκη, τα πρωθυπουργικά και υπουργικά γραφεία, το παρεκκλήσι της Μνήμης και τα γραφεία βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών. Στο κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου δεσπόζει ο επιβλητικός «Πύργος της Ειρήνης», ένα ψιλόλιγνο ρολόι τύπου Μπιγκ Μπεν (90 μ. ύψος), που είναι αφιερωμένος στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πόλη πλούσια σε μνημεία και μουσεία

Κάθε άλλο παρά βαρετή μπορεί να χαρακτηριστεί η καναδική πρωτεύουσα, καθώς είναι μια πόλη με αέρα ευρωπαϊκό, πλούσια σε μνημεία και μουσεία. Περπατώντας κατά μήκος της λεωφόρου Ουέλινγκτον, του σημαντικότερου δρόμου της Οττάβα, εκτός από τα κτίρια του Κοινοβουλίου θα δείτε επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά, τη Βιβλιοθήκη και τα Αρχεία του Κράτους, το Μουσείο Χρήματος και το Μουσείο Μπάιταουν.

Αλλο ένα σημείο ενδιαφέροντος της ελκυστικής Οττάβα είναι η περίφημη Διώρυγα-κανάλι Ριντό (Rideau Canal), που ολοκληρώθηκε το 1832 και θεωρήθηκε ένα κατασκευαστικό θαύμα της εποχής. Τον χειμώνα, όταν τα νερά παγώνουν, το Rideau Canal μετατρέπεται σ’ ένα απέραντο παγοδρόμιο. Πρόκειται για το αρχαιότερο σε λειτουργία κανάλι της Βόρειας Αμερικής και περιλαμβάνεται από το 2007 στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Αξιοθέατο της πόλης θεωρείται επίσης το υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Fairmont Chateau Laurier», που άνοιξε τις πόρτες του την 1/6/1912. Ακριβώς μπροστά στο ξενοδοχείο, στην πλατεία Confederation Square, ορθώνεται το Εθνικό Πολεμικό Μνημείο (National War Memorial), αφιερωμένο σε όλους τους Καναδούς στρατιώτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Στον ίδιο χώρο θα δείτε επίσης το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (Tomb of the Unknown Soldier), όπου φυλάσσονται τα λείψανα ενός αγνώστου Καναδού στρατιώτη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αν τα μουσεία αποτελούν για σας προορισμό, η Οττάβα δεν θα σας απογοητεύσει. Ο κατάλογος είναι μεγάλος, με σημαντικότερο το «Καναδικό Μουσείο Πολιτισμού » (Canadian Museum of Civilization/Musee Canadien des Civilisations), το πρώτο σε αριθμό επισκεπτών της χώρας: διαπραγματεύεται τη σύγχρονη ιστορία του Καναδά, από την έλευση των Βίκινγκς και τη ζωή των αυτοχθόνων Ινδιάνων, μέχρι την άφιξη των πρώτων αποίκων και τους πολέμους μεταξύ Αγγλων και Γάλλων.

Αξιόλογα είναι και τα «Αεροπορικό Μουσείο του Καναδά» (Canada Aviation Museum/Musee de l’aviation du Canada) και «Καναδικό Πολεμικό Μουσείο» (Canadian War Museum/Le Musee Canadien de la guerre).

Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, αξίζει να επισκεφθείτε την «Εθνική Πινακοθήκη του Καναδά» (National Gallery of Canada/ Musee des beaux arts du Canada) και το Βασιλικό Καναδικό Νομισματοκοπείο (Royal Canadian Mint /Monnaie Royale Canadienne).

Η Πράσινη Πρωτεύουσα

Οι κάτοικοι της Οττάβα περηφανεύονται ότι η πόλη τους είναι η πιο πράσινη μητροπολιτική περιοχή σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Ο αριθμός-ρεκόρ των 200.000 μεγάλων δέντρων που υπάρχουν μέσα στα δεκάδες εκτεταμένα πάρκα και στις μικρότερες εκτάσεις της πόλης, αποδεικνύει την περιβαλλοντική πρωτοπορία της καναδικής πρωτεύουσας. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι άλλωστε στο επίκεντρο της πολιτικής που έχουν χαράξει εδώ και τρεις δεκαετίες οι τοπικές Αρχές. Τα περιβαλλοντικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί αποβλέπουν, μεταξύ άλλων, στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, στη βιώσιμη διαχείριση του πολεοδομικού σχεδιασμού και στη χρήση οικολογικών μέσων μεταφοράς.

Το πάρκο Gatineau

Στη βόρεια όχθη του ποταμού Οττάβα, σε μικρή απόσταση από τα σπίτια της γαλλόφωνης πόλης Gatineau, βρίσκεται ο πράσινος παράδεισος του πάρκου Gatineau. Μέσα σε μια έκταση 36.000 εκταρίων οι κάτοικοι της Οττάβα και της Gatineau μπορούν να περπατήσουν μέσα στη φύση ή να κάνουν ποδήλατο χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων, μήκους 90 χιλιόμετρα.

Για τις αγορές σας

Η ανακαινισμένη περιοχή ByWard Market, στο κέντρο της Οττάβα, θεωρείται η καρδιά της πόλης. Συγκεντρώνει έναν μεγάλο αριθμό εμπορικών καταστημάτων, μοδάτων μπουτίκ, μπαρ, εστιατορίων, καφέ και νυχτερινών κέντρων, και προσφέρεται για αγορές και διασκέδαση.
Διαμονή

Για τη διαμονή σας στην καναδική πρωτεύουσα συστήνουμε τα ξενοδοχεία «Accor Hotels Novotel Ottawa» (001613 2303033), «Capital Hill Hotel & Suites» (001613 2351413), «Les Suites Hotel» (001613 2322000), «Minto Suite Hotel» (001613 2322200), «Radison Hotel Ottawa Parliament Hill» (001613 2361133) και «Monterey Hotel» (001613 2883500).

Φαγητό

Για να δειπνήσετε στην Οττάβα, προτείνονται τα εστιατόρια «Blue Cactus Bar & Grill», «ΒyWard Market Restaurant», «Courtyard», «Fatboys Southern Smokehouse» και «Le Cordon Bleu @ Signatures».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166