“Πέρα βρέχει” για το ΧΑ – Το πάλεψε η Wall Street

Ισορρόπησε η Wall χάρη στα θετικά στοιχεία για την απασχόληση. Στις τράπεζες υπερτερεί ο φόβος για τον “ιό” subprime. Απώλειες στις ευρω-αγορές. Εβδομαδιαία άνοδος 0,2% στο ΧΑ, με 1,6% στις τράπεζες. Στήριγμα η Εθνική. Τοποθετήσεις στους “μικρούς.

Παρά την κινητοποίηση του “πυροσβεστικού Nasdaq”, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές τελευταία διαδραματίζουν ρόλο αντίβαρου στις ισχυρές τραπεζικές πιέσεις, οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών λύγισαν από τις ζημιές στα subprime για δεύτερη διαδοχική μέρα.

Τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έδωσαν μια ανάσα στους φοβισμένους επενδυτές.

Τον Οκτώβριο, οι νέες θέσεις εργασίας έφτασαν τις 166.000 έναντι 110.000 τον προηγούμενο μήνα, πάνω απο τις προβλέψεις, ενισχύοντας ξανά τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση.

Πρωταγωνιστές της πτώσης Merrill Lynch και Citigroup

Πρωταγωνιστές της πτώσης είναι οι δυο μεγάλοι χαμένοι της κρίσης στη Wall Street, Merrill Lynch και Citigroup. Κι εδώ αρχίζουν τα αλληλομαχαιρώματα αφήνοντας στην άκρη τις προηγούμενες “λυκοφιλίες” την περίοδο της χρηματιστηριακής ευφορίας.

Η Deutsche Bank σε εκθεσή της λέει ότι οι διαγραφές των χαρτοφυλακίων “δομημένων ομολόγων” της Merrill Lynch μπορεί να φτάσουν τα 10 δισ. δολ. Η Merrill έχει ανακοινώσει το ποσό ρεκόρ των 8,5 δισ. δολ., αφού πρώτα μιλούσα για 5 και μετά για 7,9 δισ. δολ. Το ίδιο λέει και για την Citigroup.

Η μετοχή της Merrill Lynch βουλιάζει σχεδόν 8% και η Citigroup χάνει πάνω από 2%.

Υπάρχει η φήμη ότι η Merrill δρομολογεί συμφωνίες με hedge funds προκειμένου να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση κι άλλων τεράστιων ζημιών.

ΧΑ: Προσπάθειες αυτονόμησης;

Η αρχική αντίδραση στη Wall Street μετά το χθεσινό ξεπούλημα έδωσε πόντους στην τόνωση της αυτοπεποίθησης των “παικτών” (εντός κι εκτός Ελλάδος) στο ΧΑ, που προχώρησαν σε τοποθετήσεις ύστερα από τη χθεσινή σημαντική ρευστοποίηση.

Παρά την υποχώρηση, όμως, αργότερα το ΧΑ κράτησε με μοχλό τις τράπεζες. Εβδομαδιαία άνοδος 0,2% του γενικού δείκτη, με 1,6% στις τράπεζες. Στήριγμα η Εθνική ΕΤΕ ( 45,70€ -0,13%) .

Οι επενδυτές ποντάρουν στα ισχυρά τραπεζικά κέρδη που κάνουν αρκετούς να λένε ότι η διεθνής τραπεζική “καταιγίδα” είναι κάτι μακρινό για τις ελληνικές τράπεζες. Ενώ έρχονται ξανά στο προσκήνιο οι εξελίξεις γύρω από επιχειρηματικές επεκτάσεις και συνεργασίες που έγιναν πρόσφατα ή ετοιμάζονται, διατηρώντας αναμένη τη φωτιά.

Αλλά η αβεβαιότητα στο εξωτερικό πριονίζει την σταθερότητα της αισιοδοξίας για τη συνέχεια σε ένα τόσο ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Σήμερα οι τράπεζες αντέδρασαν 1%. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 5.284 μονάδες με άνοδο 0,37%. Ο δείκτης των blue chips FTSE-20 σκαρφάλωσε 0,55%.

Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της ΔΕΗ ( 26,48€ -0,08%) , για να κλείσει αμετάβλητη μετά την ανακοίνωση περί καθυστερήσεων στην υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Απώλειες κατέγραψε επίσης ο ΟΤΕ ( 26,06€ 4,24%) , αλλά και το χαρτί του Τιτάνα ΤΙΤΚ ( 33,08€ 0,36%) , στον απόηχο των αρνητικών αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Τοποθετήσεις στο FTSE-Small80 (0,53%) που έφτασε να κερδίζει άνω του 1,3%.

Συνέχεια ρευστοποιήσειων στις ευρω-τράπεζες…

Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν, ακολουθώντας τις απώλειες σε Wall Street και Ασία, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στην αιχμή των πωλήσεων λόγω του “ιού” subprime.

Σημαντικές απώλειες για Fortis, Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse. Βουτιά σχεδόν 9% πραγματοποιούσε η μετοχή της Barclays ύστερα από φήμες ότι πλησίασε την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, ζητώντας έκτακτη χρηματοδότηση όπως είχε κάνει κι ένα μήνα πριν.

Εντυπωσιακά έσοδα λόγω υψηλών συναλλαγών από τις έντονες αγοραπωλησίες στην πιστωτική κρίση εμφανίζουν οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα χρηματιστήρια Deutsche Boerse και NYSE Euronext.

Το πρώτο προβλέπει ότι θα σημειώσει ρεκόρ αποτελεσμάτων το 2008 και το δεύτερο ανακοίνωσε τετραπλάσια μεγέθη χάρη στην υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Παρενέργειες…

Οι παρενέργειες της πιστωτικής κρίσης επανήλθαν στο επενδυτικό προσκήνιο με δραματικό τρόπο το βράδυ της Πέμπτης.

Κύμα ρευστοποιήσεων στα χρηματιστήρια διαδέχθηκε το ράλι ανακούφισης που κατεγράφη το βράδυ της Τετάρτης στη Wall Street, καθώς τα νέα δύο εκ των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου, της ελβετικής Credit Suisse και της αμερικανικής Citigroup, ανέδειξαν πάλι τις «πληγές» που άνοιξαν στον χρηματοοικονομικό κλάδο λόγω των προβλημάτων της αγοράς κατοικιών των ΗΠΑ.

Και μάλιστα, τη στιγμή που η Fed έστειλε μήνυμα ότι τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση του κόστους του χρήματος στενεύουν, παρότι τα δεινά της αγοράς κατοικιών αναμένεται να συνεχιστούν για καιρό ακόμη.

Οι φόβοι για τις αντοχές του τραπεζικού κλάδου διεθνώς προσέλαβαν διαστάσεις πανικού: Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χρειάστηκε να επιβάλει προσωρινούς περιορισμούς στις συναλλαγές για να αποτρέψει ένα ανεξέλεγκτο «ξεπούλημα», ενώ η Fed υποχρεώθηκε να παρέμβει πάλι, χρησιμοποιώντας το «όπλο» της ρευστότητας αυτή τη φορά:

Η «ένεση» κεφαλαίων 41 δισ. δολ. στο τραπεζικό σύστημα ήταν η μεγαλύτερη από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου: Οι πρωτοβουλίες αυτές, πάντως, δεν κατόρθωσαν να βελτιώσουν το κλίμα και ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 2,60%.