Peugeot μοτοσικλέτες και σκούτερ. Λίστα με τα μοντέλα

Peugeot μοτοσικλέτες και σκούτερ. Λίστα με τα μοντέλα

Δημιούργησα μία λίστα με Peugeot μοτοσικλέτες και σκούτερ, τα οποία έχω οδηγήσει κατά το παρελθόν και θέλησα να μοιραστώ τις εμπειρίες μου μαζί σας. Να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα μοντέλα που σας παραθέτω παρακάτω δεν είναι τα καλύτερα, απλά είναι εκείνα που εμένα μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Επιπρόσθετα η σειρά που θα δείτε παρακάτω είναι εντελώς τυχαία και δεν σχετίζεται με την δυναμικότητα των μηχανών.

Peugeot Satelis 125

Αναμφίβολα, η νέα γαλλική συνταγή της Peugeot αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρόταση στη δημοφιλή, όσο και απαιτητική, κατηγορία των σκούτερ των 125 κ.εκ. Εφοδιασμένο με πλούσιο εξοπλισμό, καλό φινίρισμα και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην άνεση των αναβατών, το Satelis διεκδικεί μία θέση στο βάθρο της κατηγορίας. Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει πλούσιο αποθηκευτικό χώρο, ο οποίος επαρκεί για τις ανάγκες των δύο αναβατών, ωστόσο δεν μπορεί να φιλοξενήσει δύο full face κράνη. Το ταμπλό των οργάνων είναι πλήρες και ευανάγνωστο, ενώ ο δείκτης βενζίνης είναι ακριβής στη λειτουργία του.

Με ανέσεις ενός… Pullman

Πάνω στη σέλα του Satelis 125 συναντάει κανείς ανέσεις που λογικά θα έβρισκε μόνο σε υπερπολυτελή και μεγάλου κυβισμού σκούτερ. Η εργονομική σχεδίαση της σέλας του σε τοποθετηθεί σε βολική θέση, χωρίς να εμποδίζει την άμεση πρόσβαση των κάτω άκρων στην άσφαλτο. Τα γόνατα σχηματίζουν βολικές γωνίες και τα χέρια πέφτουν μόνα τους στο σωστό άνοιγμα του τιμονιού. Στις υψηλές ταχύτητες, η ποδιά και ο ανεμοθώρακας παρέχουν καλή προστασία. Αν θέλει κανείς να προστατεύσει καλύτερα τα κάτω άκρα, αρκεί να τα τοποθετήσει στις εμπρόσθιες θέσεις της ποδιάς.

Ο κινητήρας του θα μετατρέψει την ισχύ σε ώθηση μόνο αν το στροφόμετρο περάσει τις 6.000 σ.α.λ. Η απόδοση του μοτέρ είναι γραμμική, σχεδόν ηλεκτρική, χωρίς να εμφανίζεται κάποιο ξέσπασμα της ισχύος σε συγκεκριμένο φάσμα στροφών. Η εκκίνηση στις απότομες ανηφόρες απαιτεί τέρμα γκάζι, ιδίως όταν υπάρχει συνεπιβάτης. Η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 130 χλμ./ώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να κινείται σταθερά με αυτή.

Καλή οδική συμπεριφορά

Η σταθερότητά του είναι υποδειγματική στην ευθεία, αλλά και στις παρατεταμένες στροφές, ακόμη κι όταν κινείσαι με ταχύτητα άνω των 100 χλμ./ώρα. Στις απότομες αλλαγές κλίσης ή πορείας μέσα στη στροφή ταράζεται η ηρεμία του συνόλου, στοιχείο που υπενθυμίζει στον αναβάτη ότι πρόκειται για ένα ταπεινό σκούτερ, κι όχι για μία Supersport μοτοσικλέτα. Η γεωμετρία του δεν είναι ακραία, αλλά συντελεί θετικά στην ευελιξία του, ενώ, σε συνδυασμό με το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού, σου επιτρέπει να κόβεις κίνηση στα μποτιλιαρίσματα.

Οι αναρτήσεις του είναι καλές και καταφέρνουν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της καλής οδικής συμπεριφοράς και της άνεσης των αναβατών. Τα πίσω αμορτισέρ ρυθμίζονται σε πέντε θέσεις ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου, ωστόσο η συμπεριφορά τους ήταν ικανοποιητική στη θέση του κατασκευαστή. Το στοιχείο που τονίζει τη σιγουριά σου περισσότερο από καθετί άλλο είναι οι επιδόσεις των φρένων. Είναι ισχυρά, με καλή πληροφόρηση και πολύ μικρή, για τα δεδομένα της κατηγορίας, σπογγώδη αίσθηση. Όσο για την κατανάλωσή του; Με γεμάτο ρεζερβουάρ θα διανύσει κανείς τουλάχιστον 220 χλμ. μέχρι να ανάψει η λυχνία… του άσπρου πάτου.

Peugeot Satelis 250

Η αλήθεια είναι πως τα δίτροχα μοντέλα της Peugeot, παρόλο που χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στις ευρωπαϊκές πόλεις, στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται με μεγάλη καχυποψία. Από τη μια πλευρά οι γενικολογίες του τύπου «πάρε γιαπωνέζικο να’ χεις το κεφάλι σου ήσυχο», «τα ιταλικά καίγονται» ή «τα γερμανικά σπάνε» και από την άλλη οι λιγοστοί «μάστορες» που πραγματικά γνωρίζουν το αντικείμενό τους, οδηγούν την ελληνική αγορά σε συγκεκριμένες επιλογές. Σε ποια θέση λοιπόν μπορεί να τοποθετηθεί ένα γαλλικό scooter;

Στο σταντ…

Όσο το Satelis 250 είναι σταματημένο στο (μονό ή στο διπλό) σταντ του και περιμένει τον αναβάτη του, δεν μπορείς να μην το προσέξεις. Είτε σου αρέσει είτε όχι, φαίνεται πως το τμήμα σχεδιασμού της Peugeot έχει κάνει καλά τη δουλειά του, μιας που σε καμία περίπτωση δεν περνά αδιάφορο. Οι μεγάλοι προβολείς με τις λάμπες αλογόνου, το λιονταράκι ανάμεσά τους, και την ευμεγέθη ζελατίνα από πάνω σε χαιρετούν με σοβαρότητα, ενώ αντίστοιχα το πίσω μέρος σου λέει «αντίο» με αντίστοιχο κύρος. Από τα πλάγια ξεχωρίζουν οι χορταστικές χειρολαβές και η μεγάλη σέλα. Γενικά, από κάθε πλευρά το Satelis «φωνάζει» ότι είναι κάτι ξεχωριστό που δεν βλέπεις συχνά. Βέβαια ο κινητήρας και η εξάτμιση σου θυμίζουν κάτι, αλλά περισσότερα γι’ αυτό παρακάτω…

Συνεχίζοντας να το περιεργάζεσαι, αν έχεις και το κλειδί, ανακαλύπτεις ακόμα περισσότερες αρετές αυτού του μεσαίου κυβισμού scooter. Ο χώρος κάτω από τη σέλα ανοίγει προς τα πίσω σαν πορτ-παγκάζ αυτοκινήτου και, αν και στενός, χωράει αρκετά πράγματα χάρη στο μήκος του. Βέβαια full face κράνος δύσκολα θα χωρέσει, αλλά για ένα jet, μία τσάντα και μερικά βιβλία είναι ό,τι πρέπει.

Υπάρχουν επίσης διάφοροι άλλοι ασφαλείς χώροι για μικροαντικείμενα και έγγραφα μπροστά από τη σέλα και στο τιμόνι, ενώ δεν λείπει το πρακτικό γαντζάκι για τυχόν τσάντες με ψώνια. Τη λίστα των ανέσεων συμπληρώνουν η τάπα της βενζίνης που ανοίγει χωρίς να χρειάζεται να σηκωθούν οι αναβάτες, η παροχή ρεύματος 12V και το κάλυμμα της σέλας.

Στις δύο ρόδες…

Ο κινητήρας παίρνει μπροστά με την πρώτη «μιζιά» και ο γνώριμος ήχος του φέρνει επιτέλους στο μυαλό σου αυτό που προσπαθούσες από πριν να θυμηθείς: είναι ο γνωστός και πολυδοκιμασμένoς Quasar της Piaggio, που φορούν ουκ ολίγα μοντέλα από διάφορες μάρκες. Ο φυγοκεντρικός συμπλέκτης «πιάνει» γύρω στις 3500 σ.α.λ. και, αφού αφήσεις πίσω σου τα πρώτα πέντε μέτρα, η πρώτη σου εντύπωση είναι το πόσο γρήγορα το Peugeot ανεβάζει χιλιόμετρα!

Όπως δείχνουν οι μετρήσεις μάλιστα, το Satelis είναι πιο σβέλτο στις επιταχύνσεις από στάση και εν κινήσει από ό,τι άλλα scooter που φορούν ακριβώς τον ίδιο κινητήρα. Η απάντηση έρχεται από το κιβώτιο, το οποίο έχει περισσότερο… αστικές βλέψεις και έχει σχετικά κοντή σχέση μετάδοσης, ώστε να κατεβάζει πιο πρόθυμα την ισχύ στο δρόμο σε μικρότερες ταχύτητες από ό,τι να δίνει μεγαλύτερη τελική· κίνηση που κρίνεται σωστή, μιας που γνωρίζουμε πως θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέσα σε κάποια πόλη.

Για αυτό λοιπόν το περιβάλλον το Satelis έχει έναν ζωηρό κινητήρα-διαμάντι που δουλεύει απροβλημάτιστα και επιταχύνει αδίστακτα για να ξεφεύγεις από την κίνηση, συμμετρική σιλουέττα χωρίς επικίνδυνες προεξοχές (το ίδιο πλάτος παντού) και καθρέπτες (δύο τμημάτων παρακαλώ!) που δείχνουν τα πάντα και η θέση τους δεν τρομάζει τους οδηγούς αυτοκινήτων.

Επίσης οι μονοί δίσκοι μπροστά και πίσω με τις διπίστονες δαγκάνες (της Nissin) είναι απολύτως ικανοποιητικοί και το σταματούν έγκαιρα, δίνοντας παράλληλα πολύ καλή πληροφόρηση μέσω των μανετών. Το μοντέλο με ABS προσφέρει και συνδυασμένο σύστημα πέδησης.

Οι αναρτήσεις είναι φυσικά διαφορετικές από ό,τι στα μικρότερα μοντέλα (όπως άλλωστε και το πιο ενισχυμένο πλαίσιο) για να συνοδέψουν σωστά τον μεγαλύτερο κινητήρα: προσφέρουν σιγουριά στον αναβάτη, ακόμα και σε μεγάλες ταχύτητες, παρόλο που είναι κάπως ξερές στις αντιδράσεις τους στις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Φυσικά δεν είναι κατάλληλες για σπορ οδήγηση, και οι αναβάτες με τέτοιες ανησυχίες όμως μάλλον δεν θα προσανατολίζονταν στο Satelis 250.

Δοκιμασμένες λύσεις

Οι τελευταίοι μάλιστα κάθονται πολύ άνετα στην εργονομική σέλα δύο επιπέδων και η μέση τους στηρίζεται σχεδόν «ορθοπεδικά». Ο οδηγός κάθεται με τη σωστή μικρή κλίση και μπορεί να τοποθετήσει τα πέλματά του είτε στην επίπεδη ποδιά είτε καλύτερα (για περισσότερη στήριξη στο φρενάρισμα και πιο σωστό έλεγχο της κλίσης) στο μπροστινό κεκλιμένο μέρος της. Τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη, αν και δεν γεμίζουν το μάτι, εντούτοις κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, ενώ ο οδηγός δεν έχει χώρο ανάμεσα στα πόδια του, κάτι που μπορεί να απογοητεύσει όσους ψάχνουν μεγάλες ανέσεις, αλλά μετράει τα μέγιστα στην ασφάλεια της οδήγησης. Στο θέμα της εργονομίας ακολουθεί δοκιμασμένες λύσεις με τους διακόπτες του να μην διαθέτουν εξεζητημένες λειτουργίες και να έχουν πολύ καλή αίσθηση.

Ο πίνακας οργάνων είναι αυτοκινητιστικού τύπου και διαθέτει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις τοποθετημένες συμμετρικά και ευανάγνωστα. Οφείλουμε να σημειώσουμε πως υπάρχει ρολόι, στάθμη βενζίνης καθώς και στάθμη και ένδειξη θερμοκρασίας νερού· πολλοί από εμάς μπορεί να τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά δυστυχώς για αρκετές (και υψηλού κόστους) μοτοσυκλέτες αυτής της κατηγορίας δεν είναι. Τέλος, η ζελατίνα καλύπτει ικανοποιητικά από τον αέρα οδηγούς μετρίου αναστήματος (ο συνεπιβάτης ―αναμενόμενα― δεν θα νιώσει σαν στο σπίτι του), ενώ εντύπωση κάνει πως τα γόνατα ψηλών αναβατών δεν βρίσκουν στις γωνίες του τιμονιού σε επιτόπιους ελιγμούς.

Η χαμηλή κατανάλωση (4,3l/100km) και η υψηλή του αυτονομία (περίπου 300km) σίγουρα θα σε βάλουν στην πρίζα για κάποιο κοντινό ταξιδάκι και όλα φαίνεται να συνηγορούν υπέρ μιας τέτοιας σκέψης: φρένα και αναρτήσεις δουλεύουν εξαιρετικά για scooter τέτοιας κατηγορίας, το βάρος είναι χαμηλό και η αυτονομία είναι ονειρική για πολλούς. Παρόλα αυτά, λόγω της κοντής σχέσης μετάδοσης, το Satelis μετά βίας θα «πιάσει» τα 129km/h, το οποίο σημαίνει πως η μέση ταχύτητα ταξιδιού είναι περίπου 100km/h. Αν κάτι τέτοιο νομίζεις πως θα δοκιμάσει την υπομονή σου, τότε θα πρέπει να στραφείς στα μεγαλύτερα «αδελφάκια» του με κινητήρες 400 και 500cc.

Συμπέρασμα

Ξαναγυρνώντας στην αρχική μας ερώτηση, πού μπορούμε να τοποθετήσουμε το Peugeot Satelis 250; Τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι εδώ για να μας δώσουν μια στεγνή απάντηση, αλλά η σύγκριση με τα υπόλοιπα μοντέλα της αγοράς απαιτεί κάτι παραπάνω. Το Satelis έχει αυτό το κάτι παραπάνω: πρόκειται για ένα μηχανικά απροβλημάτιστο πακέτο που είναι όμως ντυμένο με στυλ και διαθέτει ―ακόμα και σε αυτήν την κατηγορία― προσωπικότητα και οδηγικό χαρακτήρα. Θα σε μεταφέρει άνετα και με ασφάλεια στις υποχρεώσεις σου αλλά και θα σε συνοδεύσει ευχάριστα σε μία βόλτα για ξεκούραση ή διασκέδαση.

Peugeot Satelis 400

Η Peugeot αποτελεί μία εταιρεία με μεγάλη ιστορία στο χώρο των scooter. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Jet Force Compressor είχε ανακοινωθεί ότι η εταιρεία είχε πλέον βλέψεις να κάνει την είσοδό της στα scooter μεγάλου κυβισμού. Αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους οι σειρές Satelis και Geopolis με μοντέλα που συνδύαζαν την πολυτέλεια, την άνεση και φυσικά τις επιδόσεις. To 400άρι της οικογένειας Satelis είναι το πρώτο μεγάλο scooter της συγκεκριμένης σειράς, παρ’ ότι σε χρόνο dt η εταιρεία παρουσίασε το μεγαλύτερο αδερφάκι του.

Νέο μοτέρ και πλαίσιο

Ο κινητήρας του είναι μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος και διαθέτει τετραβάλβιδη κεφαλή. Οι βαλβίδες παίρνουν κίνηση από τον μονό επικεφαλής εκκεντροφόρο. Την τροφοδοσία του αναλαμβάνει το σύστημα ηλεκτρονικού ψεκασμού. Η γαλλική εταιρεία έχει δώσει μεγάλη έμφαση στον περιορισμό της κατανάλωσης και το Satelis 400 επιβεβαιώνει τις μετρήσεις της εταιρείας, με το εκπληκτικό νούμερο των 4,5 λίτρων/100χλμ. Κάτι που σημαίνει ότι, με το ρεζερβουάρ των 14 λίτρων, το Satelis 400 μπορεί να διανύσει τουλάχιστον 300 χλμ.

Το νέο μοτέρ συνδέεται στο ατσάλινο, διπλό, κλειστό σωληνωτό πλαίσιο μέσω μίας διπλής σωληνωτής άρθρωσης (Dual Swinging Linkage), η οποία εκτελεί χρέη φίλτρου κραδασμών. Συνάμα ενισχύει σημαντικά την ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες, χωρίς να βάζει φρένο στην ευελιξία. Το ολοκληρωμένο στήσιμο του πλαισίου συμπληρώνουν οι υδραυλικές αναρτήσεις και οι τροχοί των 14 ιντσών.

Υποδειγματική εργονομία

Η άψογη εργονομία του συνόλου κερδίζει τις εντυπώσεις του αναβάτη από την πρώτη βόλτα που θα πραγματοποιήσει. Η απόσταση της ευρύχωρης ποδιάς από τη σέλα κυμαίνεται μόλις στα 476 χιλιοστά, στοιχείο που θέτει τα κάτω άκρα του οδηγού σε βολική θέση, ανεξάρτητα σε ποια γωνία θα τα τοποθετήσει.

Ο οδηγός πατάει με άνεση στο οδόστρωμα χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί πάνω στη σέλα, χάρη στην εργονομική σχεδίαση αυτής. Ακόμη κι οι εσοχές τις ποδιάς εξυπηρετούν σωστά τον συγκεκριμένο σκοπό. Εξίσου προσεγμένη είναι κι η θέση του συνεπιβάτη, ωστόσο το ελαφρύ sissy bar εμποδίζει κάπως την επιβίβασή του. Πόσω μάλλον των αναβατών του ασθενούς φύλου.

Η γαλλική εταιρεία έχει δώσει ιδιαίτερη επιμέλεια στη σχεδίαση της ποδιάς και της μετωπικής επιφάνειας κάνοντας εκτεταμένες έρευνες στον τομέα της αεροδυναμικής. Με συντελεστή οπισθέλκουσας 0.402 το Satelis 400 παρέχει καλύτερη προστασία από τον αέρα, συνάμα λιγότερο στροβιλισμό του στο κράνος του οδηγού και φυσικά ευνοείται κι η τελική του ταχύτητα. Το Satelis αγγίζει με άνεση τα 150χλμ./ώρα, ενώ σε ελαφρά κατωφέρεια η βελόνα του ταχυμέτρου θα φθάσει τα 160χλμ./ώρα.

Δεν λείπουν τα σπορτίφ γονίδια

Παρ’ ότι το Satelis 400 αποτελεί ένα scooter μεγάλου κυβισμού και διαθέτει σχεδίαση που αρμόζει στον στυλάτο αναβάτη που θέλει να φθάσει στη δουλειά του καθαρός κι αψεγάδιαστος, αυτό δεν συνεπάγεται ότι η Peugeot έχει… ευνουχίσει τις επιδόσεις του. Αντιθέτως κάπου εκεί στα σωθικά του ρέουν κάποια σπορτίφ γονίδια, στοιχείο που αντιλαμβάνεσαι μόλις αρχίσεις να κυκλοφορείς μέσα στην πόλη ή ακόμη και κάνοντας μικρές εξορμήσεις έξω από αυτή.

Η βελόνα του στροφόμετρου πρέπει να φθάσει τις 3.500 σ.α.λ. για να μετατραπεί η ισχύς του τετράχρονου μοτέρ σε κίνηση, ενώ από τις 5.000 σ.α.λ. και άνω κινείσαι με εξαιρετική ευκολία. Δεν βάζει… φωτιά στην άσφαλτο όταν ανοίγεις το γκάζι, αλλά επιταχύνει με υποδειγματικό τρόπο, χωρίς δισταγμούς και πάνω απ’ όλα χωρίς να σε ξαφνιάζει.

Το πρώτο στοιχείο που κερδίζει τις εντυπώσεις δεν είναι άλλο από την στιβαρότητα του συνόλου. Το σωληνωτό πλαίσιο σε συνάρτηση με τη σωστή επιλογή των αναρτήσεων της Paioli συντελούν σε ένα ομοιογενές σύνολο που αποδεικνύει σε κάθε περίσταση τα φίνα χαρακτηριστικά του. Μέτρια σε σκληρότητα τόσο το συμβατικό πιρούνι όσο και τα πίσω αμορτισέρ (στις ρυθμίσεις του κατασκευαστή), διαβάζουν κατάλληλα τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος και ενισχύουν την πρόσφυση των ελαστικών και στα δύο άκρα του scooter.

Στις ταχύτητες άνω των 120χλμ./ώρα το Satelis παραμένει σταθερό χωρίς να εμφανίζει διαμήκεις ταλαντώσεις. Ακόμη και με συνεπιβάτη, οδηγείς με αρμονία χωρίς να ταράζεται η ηρεμία του συνόλου. Το τελευταίο θα συμβεί μόνο όταν αρχίσεις να οδηγείς με επιθετικό, σπορ τρόπο κάτι που δεν αρμόζει στη φιλοσοφία της γαλλικής εταιρείας, εκτός κι αν βρίσκεσαι στη σέλα ενός Jet Force.

Σωστά, στιβαρά και με ασφάλεια

Τα φρένα του δεν αφήνουν απολύτως κανένα περιθώριο για αρνητικά σχόλια. Ισχυρά, προοδευτικά και με άριστη αίσθηση δίνουν ακριβώς ό,τι χρειάζεται κανείς για να επιβραδύνει σωστά και με ασφάλεια από οποιαδήποτε ένδειξη του ταχυμέτρου. Καταλαβαίνεις ανά πάσα στιγμή πόση δύναμη χρειάζεται να βάλεις στην κάθε μανέτα για να επιφέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, είτε κινείσαι σε καλό είτε σε ολισθηρό οδόστρωμα.

Οι συμπαγείς του διαστάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μετακίνηση, εφόσον ενισχύουν σε αξιόλογο βαθμό την ευελιξία του στην πυκνή κυκλοφορία. Από την άλλη πλευρά το μεταξόνιο των 1500 χλστ. το καθιστά στιβαρό στην ευθεία ακόμη και στο όριο της τελικής του ταχύτητας (150χλμ./ώρα). Η ποδιά κι ο ανεμοθώρακας προστατεύουν σωστά τον αναβάτη επιτρέποντας στον αέρα να περνάει ελαφρώς πάνω από το κράνος. Αν κινείσαι σε υψηλή ταχύτητα και σκύψεις ελαφρώς τότε η προστασία σου είναι ακόμη πιο ολοκληρωμένη.

Στα ατού του συγκαταλέγονται κι οι αποθηκευτικοί του χώροι. Κάτω από τη σέλα βρίσκεται ο βασικός αποθηκευτικός χώρος που είναι μεν στενός αλλά μπορεί να φιλοξενήσει κράνος τύπου jet. Το ντουλαπάκι στο αριστερό μέρος της ποδιάς έχει… βάθος και παίρνει μπόλικο πράγμα. Εξίσου πρακτικός κι εύχρηστος είναι ο μικρός χώρος που βρίσκεται στο ρύγχος της σέλας. Ολοκληρώνοντας, πάνω στο διαχωριστικό τμήμα της ποδιάς μπορείς να στερεώσεις κάποια τσάντα και να την ασφαλίσεις στον πτυσσόμενο γάντζο.

Εν κατακλείδι

Στο σύνολό του το νέο Peugeot Satelis 400 αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρόταση στην απαιτητική κατηγορία των πολυτελών scooter μεγάλου κυβισμού. Το άψογο φινίρισμά του και η καλή ποιότητα κατασκευής πλαισιώνουν τη φήμη του γαλλικού οίκου. Το γεγονός ότι η Teomoto Α.Ε. κατάφερε να διατηρήσει την τιμή του σε ένα λογικό επίπεδο το καθιστά ακόμη πιο προσιτό για τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Peugeot Geopolis 300RS

Με μία μικρή αύξηση κυβικών, το Geopolis περνάει από τα 250 στα 278κ.εκ. και συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του

Το Geopolis 250 RS έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετά χρόνια, αποσπώντας μάλιστα το 2006 βραβείο σχεδιασμού. Όντας ένα αρκετά ολοκληρωμένο μοντέλο, δέχτηκε απλώς μία μικρή αύξηση κυβικών στον κινητήρα. Μετονομάστηκε σε Geopolis 300RS, αλλά ο πραγματική χωρητικότητα του μοτέρ είναι 278κ.εκ. Λίγη παραπάνω ροπή λοιπόν, αφού η ανακοινώσιμη ιπποδύναμη παραμένει ίδια, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Γαλλική κουλτούρα

Μπορεί στο μάτι να δείχνει ίδιο με το Geopolis 250RS, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το νέο 300άρι δεν συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σκούτερ της κατηγορίας. Το παιχνίδι με την διχρωμία λευκού – μαύρου τονίζει ακόμα περισσότερο τις σχεδιαστικές γραμμές που του χάρισαν οι Γάλλοι designers. Αφού λοιπόν μετά από 5 περίπου χρόνια το Geopolis φαντάζει ακόμα θελκτικό και μοντέρνο, σημαίνει ότι είχε γίνει από την αρχή πολύ προσεκτική δουλειά σε αυτό τον τομέα.

Το ευχάριστο είναι ότι και η ποιότητα κατασκευής των πλαστικών βρίσκεται σε ανάλογο υψηλό επίπεδο.

Εκπληκτικοί είναι οι τροχοί 16 ιντσών με το νίκελ χείλος και τα παράκεντρα τοποθετημένα μπράτσα τους.

Η συγκεκριμένη έκδοση RS διαθέτει και μερικές μικρές πινελιές, όπως είναι οι καθρέπτες carbon look, οι κόκκινες δαγκάνες των φρένων, η κοντή φιμέ ζελατίνα και οι κόκκινες ραφές στην σέλα.

Δηλώνει RS αλλά είναι άνετο

Τα χαρακτηριστικά RS προϊδεάζουν τον αναβάτη για τον σπορ χαρακτήρα του Geopolis. Προτού όμως βιαστείτε να σκεφτείτε εικόνες από σκληρές αναρτήσεις που κοπανούν και απότομη απόδοση, προλαβαίνουμε να σας καθησυχάσουμε: σε καμία περίπτωση το Geopolis 300RS δεν είναι σπορ με την έννοια που μόλις αναφέραμε.

Το αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή που θα καθίσεις στην σέλα του. Έχει παχύ αφρώδες αρκετά άνετο, ενώ κάτι παρόμοιο ισχύει και για τον συνεπιβάτη παρότι κάθεται ψηλά.

Στην συνέχεια επιβεβαιώνεται η αρχική σου αίσθηση μέσα στους δρόμους της πόλης. Οι αναρτήσεις ξεφεύγουν από τον μέσο όρο της κατηγορίας και εμφανίζουν ποιοτική λειτουργία που δεν συναντάς συχνά σε σκούτερ μεσαίου κυβισμού. Το αντιλαμβάνεσαι από τον τρόπο που απορροφούν τις κακοτεχνίες διατηρώντας ακλόνητη την πορεία του Geopolis.

Στην κίνηση δεν θα προβληματίσει, αφού έχει μαζεμένες διαστάσεις. Μόνο τα αναδιπλούμενα μαρσπιέ του συνεπιβάτη, όταν είναι ανοιχτά, προεξέχουν αισθητά και ενοχλούν στις μανούβρες.

Από την άλλη μεριά ο κινητήρας με τα παραπάνω κυβικά έχει όντως πιο γεμάτη λειτουργία από το αρχικό άνοιγμα του γκαζιού. Ο τρόπος που αποδίδει όμως είναι απολύτως γραμμικός, σαν ηλεκτρικό. Δεν βάζει φωτιά στην άσφαλτο με τις επιδόσεις του και η μακριά μετάδοση του CVT δεν επιτρέπει δυνατή επιτάχυνση μετά τα 100 χιλιόμετρα. Αν επιμείνετε θα ξεπεράσει ελαφρώς την ένδειξη των 140 στο κοντέρ.

Και σταθερό

Η επιτυχία στην συμπεριφορά του Geopolis κρίνεται και στο πόσο σταθερό είναι σε πιο ανοιχτούς δρόμους. Συνήθως οι άνετες αναρτήσεις θυσιάζουν την ακρίβεια σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει με το συγκεκριμένο μοντέλο, αφού παραμένει στιβαρό ακόμα και όταν πιεστεί. Σίγουρα συντελούν σε αυτό και οι μεγάλοι τροχοί που είναι εξοπλισμένοι με τα εξαιρετικά ελαστικά Michelin City Grip.

Το μπροστινό φρένο παρά την διέμβολη δαγκάνα, προσφέρει ακρίβεια και δύναμη στο φρενάρισμα. Ανάλογης ποιότητας και το πίσω που θα μπλοκάρει δύσκολα, σταθεροποιώντας το Geopolis στο φρενάρισμα.

Η επιτυχία συνεχίζεται

Με μία μικρή αύξηση κυβικών λοιπόν, το Geopolis 300RS παραμένει ένα αξιόμαχο πακέτο, αποτελώντας ένα από τα πιο ολοκληρωμένα σύνολα στην κατηγορία, ενώ παράλληλα έχει και χαμηλότερη τιμή από το 250 που αντικατέστησε.

Peugeot Vivacity 125

Με 35 λίτρα χωρητικότητας και μικρές διαστάσεις το Vivacity φιλοδοξεί να γίνει ο καθημερινός σας σύντροφος

Το Vivacity 125 είναι ένα καινούριο σκούτερ στην γκάμα της Peugeot, το οποίο κάνει ό, τι μπορεί προκειμένου να σας λύσει τα χέρια στις καθημερινές μετακινήσεις. Διαθέτει πλούσιους αποθηκευτικούς χώρους, μαζεμένες διαστάσεις για να χωράει παντού και χαμηλή τιμή πώλησης. Καθαρά πρακτικός λοιπόν ο προορισμός του και αυτό στις μέρες μας δεν περνάει απαρατήρητο.

35 λίτρα

Η καινοτομία του Vivacity βρίσκεται στον αποθηκευτικό χώρο των 13 λίτρων στο μπροστινό τμήμα της ποδιάς. Ανοίγει με το πάτημα ενός κουμπιού και μπορεί να φιλοξενήσει από ένα jet κράνος μέχρι και μια σακούλα ψώνια. Από εκεί και πέρα, κάτω από την σέλα υπάρχει επιπλέον χώρος 22 λίτρων που χωράει άνετα full face κράνος και μερικά επιπλέον μικροαντικείμενα. Επίσης διαθέτει και πρίζα φόρτισης 12V. Το επίπεδο πάτωμα είναι αρκετά πλατύ ώστε να μπορείς να τοποθετήσεις άνετα ανάμεσα στα πόδια σου διάφορα αντικείμενα, χωρίς να ψάχνεις χώρο να πατήσεις μετά!

Φυσικά συναντούμε και τον πρακτικό γάντζο.

Εκκεντρικό

Το σχεδιαστικό τμήμα της Peugeot προτίμησε να δώσει στο Vivacity έναν εκκεντρικό σχεδιασμό, που φέρνει κάτι από τα αυτοκίνητα της εταιρίας. Μεγάλες επιφάνειες πλαστικών με γωνίες του δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, κάνοντας πρακτικά αδύνατο να το μπερδέψεις με κάτι άλλο στον δρόμο. Όμορφος και ο πίνακας οργάνων με ένα κεντρικό ταχύμετρο να κυριαρχεί και μία οθόνη με αρκετές ψηφιακές ενδείξεις.

Εύκολη μετακίνηση

Το χαμηλό ύψος της σέλας του Vivacity σε συνδυασμό με το μικρό του βάρος φαίνονται από την πρώτη στιγμή που θα κυλήσει τις ρόδες του. Αυτό σημαίνει ότι οι πιο άπειροι οδηγοί αλλά και οι γυναίκες θα αισθανθούν αμέσως οικεία.

Ο απλός αερόψυκτος κινητήρας των 125 κ.εκ. τροφοδοτείται από καρμπιρατέρ και θέλει ένα μικρό χρονικό διάστημα για να ζεσταθεί. Θετική κρίνεται και η ύπαρξη μανιβέλας για την εκκίνηση. Η απόδοσή του είναι απολύτως ομαλή και η επιτάχυνση που προσφέρει μέτρια. Τα 80 χιλιόμετρα είναι μία ένδειξη εντός των δυνατοτήτων του αλλά από εκεί και πέρα θα χρειαστεί κατηφορικός δρόμος για να φτάσει τα 100.

Παρά τους μικρούς τροχούς των 12 ιντσών, το Vivacity είναι αρκετά άνετο χωρίς να κοπανάει στις λακκούβες. Παράλληλα είναι και σταθερό, προσφέροντας στον αναβάτη σιγουριά για το τι συμβαίνει κάτω από τους τροχούς του.

Μόλις η κίνηση αυξηθεί, εκεί το Vivacity λάμπει. Το μικρό πλάτος του τιμονιού του επιτρέπει δύσκολες μανούβρες και όταν χρειαστεί τα πόδια πατούν κάτω με ευκολία βοηθώντας την κατάσταση. Πρόκειται πραγματικά για ένα τομέα που διαπρέπει με τις δυνατότητές του. Το μπροστινό φρένο διαθέτει δύναμη αλλά χάνει σε αίσθηση, ενώ το πίσω ταμπούρο θέλει αρκετή πίεση στην μανέτα για να αποδώσει.

Με σαφή προσανατολισμό

Το Vivacity 125 είναι ένα πρακτικό σκούτερ που κάνει ακριβώς ό, τι υπόσχεται. Διαθέτει τους πιο πλούσιους αποθηκευτικούς χώρους στην κατηγορία, είναι πανεύκολο στην οδήγηση, η εμφάνισή του ξεχωρίζει και επιπλέον έχει και δελεαστική τιμή αγοράς.

Peugeot e-Vivacity

Η Peugeot κάνει ένα άλμα στο μέλλον δείχνοντας μας τον δρόμο χωρίς βενζίνη.

Την χρονιά που πέρασε, το ηλεκτροκίνητο Vivacity παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο, χωρίς κανένας να είναι βέβαιος για το πότε ή το αν θα έβρισκε τον δρόμο προς την παραγωγή. Όμως οι Γάλλοι, πιστοί στις οικολογικές τους ανησυχίες, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να ετοιμάσουν το e-Vivacity και να σύρουν τον χορό μεταξύ των μεγάλων εταιρειών στα πλήρως ηλεκτροκίνητα δίκυκλα.

Επιδόσεις και συστήματα

Ο αερόψυκτος ηλεκτροκίνητος κινητήρας του e-Vivacity τροφοδοτείται από τελευταίας γενιάς μπαταρίες ιόντων λιθίου. Αποδίδει 4 ίππους και 1.42 χλγμ ροπής ουσιαστικά από το μηδέν, αφού όταν ο αναβάτης περιστρέψει το γκριπ έχει αμέσως διαθέσιμη την δύναμη. Οι επιδόσεις του είναι όμοιες με αυτές του δίχρονου Vivacity με τον βενζινοκινητήρα των 50 κυβικά εκατοστών, δηλαδή αρκετές για την μετακίνηση στο κέντρο των μεγαλουπόλεων.

Με ταχύτητα 45 χιλιομέτρων την ώρα, το e-Vivacity μπορεί να καλύψει μία απόσταση της τάξης των 60 περίπου χιλιομέτρων προτού χρειαστεί φόρτιση. Οι μελέτες των συγκοινωνιολόγων έχουν δείξει ότι ο μέσος όρος των αστικών μετακινήσεων σε χιλιόμετρα για έναν πολίτη, είτε με αυτοκίνητο – μοτοσικλέτα, είτε με λεωφορείο, είναι μόλις επτά! Μάλιστα το 40% από τις συνολικές αστικές μετακινήσεις είναι περίπου ένα χιλιόμετρο. Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι η αυτονομία του e-Vivacity είναι υπεραρκετή για τις καθημερινές ανάγκες.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το όφελος σε εξοικονόμηση χρημάτων, ειδικά με την τιμή που έχει σήμερα η βενζίνη, αφού για κάθε 100 χιλιόμετρα το κόστος για την φόρτιση είναι 0.4 ευρώ!

Η φόρτιση των μπαταριών μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε πρίζα 220V και αρκούν 5 ώρες για να γεμίσουν πλήρως ή 3 ώρες για να φορτίσουν σε ποσοστό 80%. Επίσης κάθε φορά που το e-Vivacity επιβραδύνει, ο κινητήρας γίνεται γεννήτρια μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική.

Ηλεκτρική άνεση

Ένα μεγάλο ατού στην σχεδίαση του e-Vivacity αφορά στην τοποθέτηση των μπαταριών, η οποία δεν έχει γίνει κάτω από την σέλα θυσιάζοντας τον πολύτιμο χώρο, αλλά κάτω από το επίπεδο πάτωμα στα πόδια του αναβάτη (ασφαλισμένη σε ειδικά κατασκευασμένο «κουτί». Έτσι παραμένει διαθέσιμος κάτω από την σέλα αποθηκευτικός χώρος 35 λίτρων, συν το μπροστινό ντουλαπάκι.

Μία παράμετρος που δεν μπορείς όμως να καταλάβεις εάν δεν οδηγήσεις ηλεκτροκίνητο όχημα είναι το πόσο αθόρυβη γίνεται η μετακίνηση. Τόσο από θέμα ήχου κινητήρα αλλά και τελικής μετάδοσης το μόνο που ακούς είναι ένας ψίθυρος. Σεβασμός πρώτα στις δικές σου αισθήσεις και μετά στους γύρω σου.

Στον πίνακα οργάνων ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από τέσσερις λειτουργίες. Normal (για μέγιστη απόδοση), eco (για καλύτερη αυτονομία), forward (για χαμηλής ταχύτητας μανούβρες) και reverse (για όπισθεν).

Αντέχει

Αρκετοί ίσως προβληματιστούν με την διάρκεια ζωής των μπαταριών, όμως η Peugeot διαβεβαιώνει ότι αντέχουν για δέκα χρόνια. Επίσης σε 1.000 κύκλους φορτίσεων/ εκφορτίσεων, η απόδοσή τους δεν μειώνεται καθόλου. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου δίνει και εγγύηση για 4 χρόνια ή για 40.000 χιλιόμετρα.

Peugeot Jet Force Compressor

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά από μόνα τους δεν αρκούν για να σε πείσουν για το πόσο ξεχωριστό είναι το συγκεκριμένο σκούτερ της γαλλικής εταιρείας. Άσε, δε, που η ύπαρξη του compressor και μόνο σε κάνει να αναρωτιέσαι για τις επιδόσεις και την αξιοπιστία του. H Peugeot, ωστόσο, διαθέτει μεγάλη παράδοση στη σχεδίαση των σκούτερ κι αυτό αποτελούσε ένα ξεχωριστό project, που υλοποιήθηκε με μεράκι και ιδιαίτερη επιμέλεια, μια και θα αποτελούσε το μοντέλο με το μεγαλύτερο prestige για την εταιρεία.

Το αλουμινένιο περιμετρικό πλαίσιό του, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οδική του συμπεριφορά. Το κάθετα τοποθετημένο αμορτισέρ σε στρατηγικό σημείο, συμβάλλει με τον τρόπο του στο καλό κράτημα και την υποδειγματική συμπεριφορά του συνόλου σε περίπτωση οριακής οδήγησης. Πράγματι, αν θέλει κανείς να ξεδιπλώσει τις πραγματικές του χάρες, θα πρέπει να το οδηγήσει σε μία πίστα καρτ, αφαιρώντας μάλιστα το κεντρικό σταντ για να αποκτήσει μεγαλύτερο περιθώριο κλίσης.

Σπορ θέση οδήγησης

Η θέση οδήγησης είναι καθαρόαιμη, με τα κάτω άκρα να πέφτουν σε βολικές γωνίες στο στενό πάτωμά του και τα χέρια σε πολεμική θέση στην ανοιχτή μπάρα του τιμονιού. Η σχεδίαση και μόνο της σέλας παραπέμπει σε σπορ οδήγηση, αφήνοντας λιγοστή επιφάνεια και περιθώρια άνεσης για το συνεπιβάτη.

Ακόμη κι οι καθρέφτες του παρέχουν καλό οπτικό πεδίο όταν στηθείς σε… μάχιμη θέση οδήγησης. Μόλις βάλεις μπροστά τον κινητήρα, από τον ήχο του και μόνο αντιλαμβάνεσαι ότι δεν κάθεσαι στη σέλα ενός κοινού σκούτερ. Αντιθέτως, σε προδιαθέτει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Η βελόνα του στροφομέτρου θα περάσει τις 5.500 σ.α.λ. για να μπουν σε κίνηση οι τροχοί του Peugeot. Κάπου στις 7.000 στροφές ενεργοποιείται ο υπερσυμπιεστής, κάνοντας έναν ειδικό συριστικό ήχο, ενισχύοντας ταυτόχρονα την επιτάχυνση του μικρού Jet Force. Άμεσα το μυαλό σου ταξιδεύει στο παρελθόν και νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στο κάθισμα του θρυλικού οχήματος του Mad Max. Με εξαιρετικό τράβηγμα για τα δεδομένα της κατηγορίας, το Jet Force επιταχύνει δαιμονικά, αφήνοντας πίσω τον ανταγωνισμό. Τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν άμεσα στο κοντέρ και αγγίζει τα 135 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας σε χρόνο dt.

Μοναδικό κράτημα

Το γεγονός που σε εκπλήσσει περισσότερο δεν είναι απλά η εξαιρετική του ευστάθεια στην ευθεία, αλλά η υποδειγματική του συμπεριφορά στο πλασάρισμά του στη στροφή, τόσο στην είσοδο όσο και στην κορυφή της. Η σιγουριά που σου εμπνέει είναι μοναδική κι αυτό οφείλεται στην καλή σχεδίαση του πλαισίου και στην κατάλληλη πληροφόρηση που παίρνεις από τις αναρτήσεις.

Το εκρηκτικό δίδυμο σού επιτρέπει να φρενάρεις αργά μέσα στη στροφή, χωρίς να ταράζεται η ηρεμία του συνόλου. Το κεντρικό σταντ περιορίζει τις μεγάλες κλίσεις και, αν κανείς το αφαιρέσει, μπαίνει άμεσα σε άλλο mode οδήγησης. Ωστόσο, αν το παραξηλώσεις, οι πρώτες ενδείξεις επέρχονται από την απώλεια πρόσφυσης του πίσω ελαστικού, καθώς το πέλμα του θα έχει «τελειώσει». Σταθερό παραμένει και στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, χωρίς να ταράζει τον καρδιακό σου παλμό. Η μέτρια σκληρότητα των αναρτήσεων συντελεί θετικά στη σπορ οδική του συμπεριφορά, ενισχύοντας το κράτημά του σε εντυπωσιακό βαθμό.

Από την άλλη πλευρά αφαιρεί αρκετούς πόντους στον τομέα της άνεσης, ιδίως όταν κινείσαι με συνεπιβάτη. Τα φρένα του είναι ισχυρά, με καλό αρχικό δάγκωμα, αλλά και πολύ καλή αίσθηση, γεγονός που αποτρέπει το μπλοκάρισμά τους. Το τελευταίο θα το πετύχεις μόνο αν το επιδιώξεις. Η μικρή ζελατίνα του έχει κατάλληλη κλίση και σχεδίαση, στοιχεία που συμβάλλουν στην προστασία του οδηγού από τον αέρα. Η κατανάλωσή του, βέβαια, συνιστά ρεκόρ για τα δεδομένα της κατηγορίας, αγγίζοντας τα 6,7 λίτρα/100 χλμ., γεγονός που βάζει φρένο στις διαθέσεις των «χιλιομετροφάγων». Τα φώτα του είναι ισχυρά, παρέχουν πλατιά δέσμη και ενισχύουν την ασφάλεια στη νυχτερινή οδήγηση.

Στο σύνολό του, το Peugeot αποτελεί μία ξεχωριστή επιλογή για τους νεαρούς που θέλουν να μετακινούνται με μοναδικό τρόπο και στυλ, βάζοντας σε προτεραιότητα τις σπορ επιδόσεις και την αισθητική και σε τελευταία μοίρα την άνεση. Ο εξοπλισμός του και το φινίρισμά του δεν αφήνουν περιθώρια για αρνητικά σχόλια, ωστόσο η τσουχτερή τιμή του θα βάλει σε σκέψεις κάθε ενδιαφερόμενο.

Peugeot LXR 200

Έχοντας σαφή προσανατολισμό στην καθημερινή μετακίνηση, το LXR 200 αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις σε αυτή την κατηγορία.

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα όλες οι εταιρείες διαθέτουν πληθώρα κυβισμών στην γκάμα των σκούτερ τους. Πριν από μερικά χρόνια τα πράγματα ήταν πιο απλά, ξεκινούσες από τα 50άρια, μετά 125, 250 και τέλος 500. Τώρα τα περισσότερα 250 έχουν γίνει 300, εκτός από τα 125 υπάρχουν και τα 150 και πρόσφατα γνωρίσαμε και τα 200άρια! Κάπου εδώ έρχεται και η Peugeot με το LXR 200, το οποίο παρουσιάστηκε το 2009 και τοποθετείται ανάμεσα στα μεγαλύτερα σε διαστάσεις και βάρος 250-300 και τα μικρότερα 125-150.

Ουσιαστικά διαθέτει περίπου τις ίδιες διαστάσεις με ένα 150άρι αλλά με λίγη παραπάνω δύναμη που του χαρίζουν τα έξτρα κυβικά. Ό, τι πρέπει δηλαδή για ένα αποτελεσματικό δίτροχο με αυστηρό προσανατολισμό την χρήση μέσα στην πόλη.

Απλά και Γαλλικά

Η σχεδίαση που θέλησαν να δώσουν στο LXR οι Γάλλοι είναι κομψή χωρίς υπερβολές και επιθετικές – περίεργες γωνίες. Τα πλαστικά λοιπόν ακολουθούν στρογγυλές γραμμές ενώ στο μπροστινό μέρος κυριαρχούν οι γρύλιες με το ενιαίο μεγάλο φωτιστικό σώμα.

Οι τροχοί 16 ιντσών αποτελούν μονόδρομο για ένα σκούτερ που δεν θέλει να θυσιάσει κάτι από την σωστή συμπεριφορά στον δρόμο. Το μόνο τους μειονέκτημα πάντα είναι ο μειωμένος χώρος κάτω από την σέλα (η οποία δεν ανοίγει από τον κεντρικό διακόπτη), αλλά στο LXR 200 δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι αρκετά βαθύς και πιθανόν να χωρέσει συγκεκριμένο τύπο full face κράνους (ARAI medium πάντως οριακά δεν χωρούσε). Σε κάθε περίπτωση χωράει άνετα Jet κράνος και μερικά ακόμα αντικείμενα. Το επίπεδο πάτωμα με τον γάντζο και η σχάρα αυξάνουν περισσότερο την πρακτικότητα. Ο πίνακας οργάνων είναι λιτός χωρίς ψηφιακές ενδείξεις.

Κορυφαία συμπεριφορά

Ο τετράχρονος κινητήρας με πραγματική χωρητικότητα 171.2κ.εκ. αποδίδει 15 ίππους, δύναμη που κρίνεται άκρως ικανοποιητική για δυνατές επιταχύνσεις μέχρι τα 90 χιλιόμετρα. Παρεμπιπτόντως ο ήχος της εξάτμισης είναι έντονος στα απότομα ανοίγματα του γκαζιού. Σε πιο ανοιχτούς δρόμους μάλιστα δεν θα διστάσει να φτάσει και τα 120. Το δυνατό χαρτί πάντως του LXR είναι η συμπεριφορά σε κάθε είδους οδόστρωμα και ταχύτητα.

Μέσα στην πόλη οι αναρτήσεις απορροφούν όλες τις κακοτεχνίες και κρατούν τα χτυπήματα μακριά από την μέση του αναβάτη, συνεπικουρούμενης της άνετης σέλας. Το τιμόνι κόβει πολύ επιτρέποντας ελιγμούς ακόμα και στις πιο αφόρητες συνθήκες κίνησης. Πραγματικά πρόκειται για ένα από τα πιο ευέλικτα σκούτερ για χρήση στα αστικά κέντρα.

Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι οι αναρτήσεις, παρότι μαλακές, χαρίζουν εξαιρετική σταθερότητα και σε περισσότερα χιλιόμετρα. Το LXR στρίβει με φόρα χωρίς κουνήματα, εμπνέοντας εμπιστοσύνη. Βέβαια τα ελαστικά της Michelin, με τα οποία ήταν εξοπλισμένο το μοντέλο της δοκιμής αυξάνουν κατακόρυφα την πρόσφυση και βοηθούν το σύνολο. Είναι γεγονός πάντως, ότι το σύνολο πλαισίου – αναρτήσεων έχει πετύχει μία από τις καλύτερες αποδόσεις που έχουμε συναντήσει σε σκούτερ.

Δυνατά είναι και τα φρένα που αν πιεστούν σε μεγαλύτερες ταχύτητες σταματούν γρήγορα το LXR.

Έκπληξη

Μετά από μία εβδομάδα συμβίωσης με το LXR 200 οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Χωρίς να σε προδιαθέτει με την πρώτη επαφή για κάτι ξεχωριστό, αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις στην κατηγορία με κύριο όπλο του τον συνδυασμό άνεσης, σταθερότητας και ευελιξίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας