Piaggio μοντέλα. Λίστα με σκούτερ και μοτοσικλέτες

Piaggio μοντέλα. Λίστα με σκούτερ και μοτοσικλέτες

Δημιούργησα μία λίστα με Piaggio μοντέλα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σκούτερ και μοτοσικλέτες. Σε τούτη την λίστα έχω καταχωρήσει τα μοντέλα που έχω οδηγήσει κατά το παρελθόν και μου δίνει τη δυνατότητα να έχω μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την οδηγική συμπεριφορά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Να σημειωθεί πως η σειρά που θα δείτε παρακάτω με τις μηχανές είναι τυχαία και δεν σχετίζεται με τις τιμές, ούτε με την ισχύ των κινητήρων.

Piaggio Beverly 400ie

Το Piaggio Beverly δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχει κατακλύσει τους αθηναϊκούς δρόμους στις διάφορες εκδόσεις του και, με συνολικές πωλήσεις που φτάνουν τις 150.000 μονάδες κατά την πρώτη πενταετία που παράχθηκε, η Piaggio μπορεί να καυχιέται ότι δημιούργησε άλλο ένα επιτυχημένο σκούτερ. Η συνταγή της επιτυχίας του Beverly δεν είναι άλλη από την εμφάνιση.

Λεπτεπίλεπτη και καλοσχεδιασμένη σιλουέτα, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το γυναικείο φύλο με την αυξημένη ευαισθησία σε ό,τι υπόσχεται στυλ, αλλά και από το αντρικό, χάρη στους μεγάλους τροχούς του που υπόσχονται σταθερότητα, άρα και ασφάλεια.

Καρδιά 400 κ.εκ.

Η Piaggio δεν έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του Beverly, φροντίζοντας να παράσχει μια πλήρη γκάμα κυβισμών, από τα 125 έως τα 500 κ.εκ. Η πιο πρόσφατη έκδοση είναι εκείνη των 400 κ.εκ., που γεφυρώνει το -όχι και τόσο χαοτικό- χάσμα ανάμεσα στις εκδόσεις των 250 και 500 κ.εκ., χρησιμοποιώντας τον καινούργιο κινητήρα Master 400, που υπόσχεται εξοικονόμηση εξόδων συντήρησης, η οποία αγγίζει έως και το 40%.

Κάτι που οφείλεται στα πιο αραιά διαστήματα συντήρησης που απαιτεί, ανά 10.000 χλμ. πλέον. Πρόκειται για μονοκύλινδρο, τετραβάλβιδο και υδρόψυκτο κινητήρα, με ηλεκτρονικό ψεκασμό στην τροφοδοσία, ο οποίος διαθέτει βελτιωμένο σύστημα μετάδοσης, για πιο ομαλή απόδοση της ισχύος στον τροχό σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, αλλά και λιγότερες φθορές.

Αν αναρωτιέστε ποιο ακριβώς είναι το όφελος μιας έκδοσης 400 κ.εκ. όταν υπάρχει εκείνη των 500 κ.εκ., η απάντηση βρίσκεται στη νομοθεσία περί διπλωμάτων, που λέει ότι νέοι αναβάτες ηλικίας κάτω των 21 δεν μπορούν να οδηγήσουν μοτοσικλέτα μεγαλύτερης από 35 ίππων ισχύος και το Beverly 400 δεν υπερβαίνει σε ισχύ τους 34 ίππους. Επίσης, είναι φθηνότερο από το 500άρι κατά 600 ευρώ περίπου. Φθηνότερο και «νόμιμο» λοιπόν, να ο λόγος ύπαρξης του 400αριού.

Σαν τα «μικρά»

Το πλαίσιο έρχεται από το Beverly 250, ενισχυμένο, βέβαια, για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες επιδόσεις του μεγαλύτερου κινητήρα. Και όταν λέμε αυξημένες, τα 155 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας που πετυχαίνει μόνο λίγα δεν είναι.

Η αισθητική είναι παρόμοια με εκείνη των μικρότερων εκδόσεων, διαθέτει δηλαδή τα φωτιστικά σώματα τοποθετημένα στην ποδιά πίσω από ενιαίο τζάμι, ενώ ο ανεμοθώρακας είναι νέος, με μικρότερες διαστάσεις και διαφορετικό περίγραμμα, ώστε να εγγυάται μεγαλύτερη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες. Με αυτές τις διαστάσεις προστατεύει ικανοποιητικά αναβάτες μέσου αναστήματος, ενώ για τους ψηλότερους διατίθεται ως έξτρα ψηλότερη ζελατίνα.

Η σέλα είναι ιδιαίτερα άνετη για δύο άτομα και ο πίσω επιβάτης έχει στη διάθεσή του δύο αλουμινένιες χειρολαβές ενσωματωμένες στη σχάρα, που είναι φυσικά στάνταρ. Το ύψος της σέλας στα 775 χλστ. δεν θα προβληματίσει ούτε τους πραγματικά κοντούς και η απόσταση από την ποδιά δεν θα προβληματίσει τους πραγματικά ψηλούς. Ο χώρος για τα πόδια είναι στην κυριολεξία άφθονος εμπρός, παρά το -καθιερωμένο πλέον- κεντρικό «τούνελ», ενώ η ποδιά προστατεύει άψογα από νερά, χώματα, πέτρες και αέρα και τους δύο επιβαίνοντες.

Η ποδιά έχει ενσωματωμένο ένα πολύ χρήσιμο ντουλαπάκι για μικροπράγματα, το οποίο κρύβει και τους διακόπτες για την τάπα του ρεζερβουάρ και τη σέλα. Ο χώρος κάτω από τη σέλα είναι ρηχός αναγκαστικά, λόγω του πίσω τροχού των 14 ιντσών, αλλά θα χωρέσει αρκετά πράγματα, όχι όμως και κράνος.

Γι’ αυτό και η Piaggio διαθέτει, ως έξτρα, βαλιτσάκι 36 λίτρων, που χωράει εύκολα ένα full face κράνος και το προτιμούν μέχρι σήμερα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες Beverly.

Σταθερό και άνετο

Στο δρόμο το Beverly 400 είναι ιδιαίτερα σταθερό, όπως θα περίμενε κανείς βλέποντας τις διαστάσεις των τροχών του, αλλά αντικειμενικά καλά τα καταφέρνουν και οι αναρτήσεις του, που είναι αρκετά στιβαρές, με «μοτοσικλετιστικό» υδραυλικό πιρούνι των 41 χλστ. και δύο αμορτισέρ πίσω. Την ίδια στιγμή εμφανίζονται μαλακές και πολύ φιλικές προς τους επιβαίνοντες, απορροφώντας εύκολα τις ανωμαλίες που αφήνουν πίσω τους τα συνεργεία οδοποιίας…

Τα φρένα στέκονται στο ύψος των επιδόσεων του Beverly 400, με ένα ατσάλινο δισκόφρενο των 260 χλστ. εμπρός να συμπληρώνεται από ένα μόλις μικρότερο δισκόφρενο των 240 χλστ. στον πίσω τροχό. Επιβραδύνουν άμεσα και με απόλυτη ασφάλεια το Beverly, χωρίς άγχος, από οποιαδήποτε ταχύτητα μπορεί να αναπτύξει και με οποιοδήποτε φορτίο μπορεί να μεταφέρει.

Πολυπρόσωπο και οικονομικό

Το Beverly 400ie μοιάζει να είναι η ιδανική λύση για όποιον χρειάζεται ένα σκούτερ υψηλών επιδόσεων, που να εμπνέει εμπιστοσύνη ακόμη και οπτικά, χωρίς να θυσιάζει τίποτα από την ευχρηστία του. Με τις επιδόσεις του μπορεί να αντεπεξέλθει το ίδιο καλά τόσο σε καθημερινές αστικές διαδρομές όσο και σε μικρές ή μεγαλύτερες βόλτες εκτός των τειχών, χωρίς να κουράσει ποτέ τους επιβάτες του.

Πρόκειται για μια πολύ καλή πρόταση, τόσο για τον αυτοκινητιστή που θέλει κάτι πιο εύχρηστο και γρήγορο από το αυτοκίνητό του, όχι όμως λιγότερο άνετο, όσο και για το σκεπτόμενο μοτοσικλετιστή που αναζητά ένα δεύτερο, συμπληρωματικό δίκυκλο.

Ο νέος κινητήρας προσφέρει πολύ χαμηλούς ρύπους, λόγω καταλύτη, οι οποίοι μεταφράζονται και σε μικρή κατανάλωση, της τάξης των 18 χλμ./λίτρο. Όλα αυτά με 4.990 ευρώ, τιμή χαμηλή για την κατηγορία κυβισμού.

Piaggio Beverly Sport Touring 350

Το πιο επιτυχημένο εμπορικά μοντέλο της Piaggio αποκτά μία έκδοση, που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για το μέλλον

Το πιο δυνατό χαρτί της Piaggio στην κατηγορία των σκούτερ με μεγάλης διαμέτρου τροχούς, αποτελεί το Beverly. Σε διάφορους κυβισμούς και εκδόσεις έχει σημειώσει πωλήσεις που αγγίζουν τις 300.000 μέχρι σήμερα. Ειδικά στην Ελλάδα αποτελεί το best seller των σκούτερ.

Δεν έχουν συμπληρωθεί καλά καλά τα δύο χρόνια από την στιγμή που το Beverly επανασχεδιάστηκε και οι άνθρωποι της Piaggio προχώρησαν σε μία τολμηρή κίνηση.

Θέλησαν να βγάλουν στην παραγωγή το καλύτερο Beverly και το έκαναν παρουσιάζοντας το 350 Sport Touring. Μπορεί εμφανισιακά να είναι ίδιο με το 300άρι, αλλά στην ουσία έχει αλλάξει στα πάντα! Εντελώς νέος κινητήρας και για πρώτη φορά σε σκούτερ ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης σε συνδυασμό με εξελιγμένο ABS, αποτελούν τα δυνατά χαρτιά του 350 Sport Touring, δείχνοντας τον δρόμο που σκοπεύει να ακολουθήσει η Piaggio στο μέλλον με τα Beverly.

Φρέσκος κινητήρας

Από λευκό χαρτί εξελίχθηκε ο τετράχρονος, υγρόψυκτος κινητήρας με χωρητικότητα 330κ.εκ, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που συναντούμε στα υπόλοιπα μοντέλα. Διαθέτει τέσσερις βαλβίδες, τροφοδοσία με ηλεκτρονικό ψεκασμό και η σχεδίασή του έγινε με γνώμονα τις υψηλές επιδόσεις σε συνδυασμό με την βελούδινη λειτουργία.

Ουσιαστικά αντικαθιστά τον κινητήρα των 400κ.εκ. , αφού σε όλες τις αναφορές τις Piaggio γίνονται συγκρίσεις με αυτόν. Έχει σχεδόν ίδια ισχύ με τον 400άρη (33 ίπποι και 3.3 χλγμ ροπής), αλλά παράλληλα είναι πολύ πιο μαζεμένος σε διαστάσεις και 10 ολόκληρα κιλά ελαφρύτερος. Μία σημαντική διαφοροποίηση αφορά την τοποθέτηση της αυτόματης μετάδοσης σε μπάνιο λαδιού, χωρίς να έχει σχέση με την λίπανση του κινητήρα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι προβλέπονται και πολύ πιο αραιά διαστήματα συντήρησης, με το βασικότερο της αλλαγής λαδιών να γίνεται κάθε 10.000 χλμ.

ASR και ABS

Πριν από λίγο καιρό τέτοιους όρους χρησιμοποιούσαμε μονάχα στις αναφορές μας σε μοτοσικλέτες. Έφτασε όμως η στιγμή που θα γίνουν κοινός τόπος και για τα σκούτερ, αρχής γενομένης με το 350 Sport Touring.

Το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης ASR διαβάζει την κίνηση των τροχών μέσω των αισθητήρων του δικάναλου ABS και αν διαπιστώσει απώλεια πρόσφυσης κόβει στιγμιαία την ανάφλεξη. Φυσικά μπορεί να απενεργοποιηθεί μέσω ενός κουμπιού αν ο αναβάτης το επιθυμεί.

Εκτός από την έκδοση με τα ηλεκτρονικά, θα υπάρχει διαθέσιμη και απλή, η οποία στα φρένα υιοθετεί την δοκιμασμένη λύση της συνδυασμένης πέδησης αλλά με δαγκάνα τριών εμβόλων μπροστά αντί δύο της έκδοσης με ABS.

Ιταλική φινέτσα

Η κομψή εμφάνιση του Beverly 300 παραμένει και στο νέο 350 Sport Touring. Οι μόνες αλλαγές αφορούν στις διαφορετικές ζάντες, την αντικατάσταση των νίκελ τμημάτων με άλλα σατινέ, καθώς και στη νέα εξάτμιση.

Ο συνδυασμός χρωμάτων στα οποία θα είναι διαθέσιμο όμως αυξάνεται θεαματικά, αφού εκτός από την επιλογή στα πλαστικά υπάρχει και η έξτρα δυνατότητα επιλογής χρώματος στην σέλα.

Piaggio Beverly 300 Tourer

Το Piaggio Beverly δεν χρειάζεται προλόγους και συστάσεις. Πρόκειται για το πλέον γνωστό και πιο καλοπουλημένο scooter που κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους. Ο μόνος λόγος να μην το γνωρίζεις είναι να το έχεις δει τόσες φορές που να το θεωρείς πια αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας, ενώ ο αριθμός των ιδιοκτητών ενός μοντέλου μπορεί να πλησιάσει νούμερα που ξεπερνούν τα όρια προς την υπερβολή!

Ο διάσημος κινητήρας του πέρασε από τις φάσεις των 200 και των 250 για να καταλήξει στα 300 κυβικά, χάρη της εξέλιξης και των προδιαγραφών ρύπων. Για μία εβδομάδα είχαμε στη διάθεσή μας το μοντέλο Tourer και γυρίσαμε τους δρόμους μέσα στην πρωτεύουσα και λίγο έξω απ’ αυτήν.

Η καλύτερη λύση μέσα και έξω

Θεωρούμε πως είναι πλεονασμός να αναφερθούμε σε αυτό από σχεδιαστικής πλευράς. Η αλήθεια είναι πως παρά την πάροδο των χρόνων, εξωτερικά παραμένει γνώριμο και οικείο, αφού διατηρεί το ίδιο μοτίβο και ραφινάρεται απλά στα σημεία και σε λεπτομέρειες που κάνουν όμως τη διαφορά.

Ο σχεδιασμός του χαρακτηρίζεται ως ώριμος, αφού χρησιμοποιεί τεχνολογίες και εξαρτήματα που είναι δοκιμασμένα στο χρόνο για την αντοχή και την αποτελεσματικότητά τους, οι οποίες αν παρατηρηθούν αποσπασματικά ίσως να μη δημιουργήσουν εξαρχής καλή εντύπωση.

Για παράδειγμα ο πίνακας οργάνων διαθέτει ολικό και μερικό χιλιομετρητή αναλογικής μορφής, ενώ ο τελευταίος μηδενίζεται με το γνωστό κουμπί που στρίβει τις ροδέλες με τους αριθμούς· παράλληλα το ρολόι βρίσκεται σε μια οθόνη υγρών κρυστάλλων που περιέχει μοναχά αυτό και η όψη της θυμίζει τα πρώτα ψηφιακά ρολόγια χειρός που φορούσαμε στο δημοτικό.

Παρόλα αυτά δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις το ταμπλώ «παλιομοδίτικο», αφού ο σχεδιασμός και η τοποθέτηση των υπολοίπων οργάνων και ο συνδυασμός τους δημιουργούν ένα καλοδεμένο οπτικά σύνολο που τολμάς να χαρακτηρίσεις «κλασικό». Στο ίδιο μοτίβο κινείται ολόκληρο το Beverly και σημεία που φέρνουν στο νου το παραπάνω παράδειγμα είναι τα σταθερά μαρσπιέ του συνεπιβάτη, η σέλα και οι εμπρός και πίσω προβολείς.

Γενικά μιλώντας μας αρέσει αρκετά αφού δεν είναι εξεζητημένο και ταυτόχρονα είναι οπτικά …εύπεπτο και δεν τραβάει τα βλέμματα, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια πως κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας για κάποιους αγοραστές.

Το ότι είναι συνηθισμένο στους ελληνικούς δρόμους δηλώνει όμως επίσης πως έχει δοκιμαστεί από μηχανικής άποψης και είναι πια προτιμητό, έχοντας κερδίσει αυτό που αποκαλούμε χαριτολογώντας «χρυσή έγκριση κοινού». Ήτοι δεν πρόκειται να έχετε στο φανάρι ή στην παρέα σας επ’ αυτού συζητήσεις οι οποίες θα φθάσουν κάποια στιγμή σε ερωτήσεις όπως «τι προβλήματα βγάζει;» και κουβέντες όπως «άσε, τα συνεργεία είναι γεμάτα από τέτοια».

Αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που βάζεις μπροστά τον κινητήρα του: δουλεύει στρωτά με λίγους κραδασμούς ίσα ίσα για να θυμίζει πως είναι μονοκύλινδρο και ακούει στο γκάζι χωρίς δισταγμό, χωρίς όμως και να τρομάζει. Ο συμπλέκτης του είναι εξαιρετικός στη λειτουργία του, μεταφέροντας τη δύναμη στρωτά και όντας αδιάφορος σε όποιαδήποτε ανωριμότητα προσπαθήσετε να βγάλετε πάνω του.

Οι μέρες μαζί του μας έφεραν στο νου τον κύριο Stevens από «τα απομεινάρια μιας μέρας»: πιστός, πειθήνιος, ακούραστος και διακριτικός σύντροφος αποδείχθηκε το Beverly 300 Tourer. Η επιτάχυνσή του είναι σχεδόν σταθερή έως την τελική του ταχύτητα των 125km/h, μιας που η ιπποδύναμη μπορεί να έμεινε σταθερή στη μετάβαση από τα 250 στα 300cc, η ροπή όμως αυξήθηκε και η καμπύλη της εξομαλύνθηκε.

Ασφαλής, ανέξοδη και απροβλημάτιστη συμβίωση

Η έκπληξή μας βέβαια μας ήρθε από αλλού. Το Beverly είναι ανέλπιστα ελαφρύ! Μπορείς να το κινήσεις χωρίς δυσκολία σε στάση με τα πόδια ή τα χέρια, ενώ λόγω (και) του χαμηλού του βάρους είναι εξαιρετικά σβέλτο σε εκκινήσεις στην ευθεία ή σε αλλαγές κατεύθυνσης. Το στήσιμό του δε είναι πολύ ουδέτερο σε σημείο να μπορείς να κάνεις σχεδόν ό,τι θέλεις χωρίς να φοβάσαι μήπως σε προδώσει και θεωρούμε πως αυτή του η φιλικότητα είναι που το έχει φέρει στις πρώτες προτιμήσεις του ελληνικού κοινού.

Χωρίς να έχει και το χαμηλότερο ύψος σέλας καταφέρνετε να ελίσσεστε μέσα από τα σταματημένα αυτοκίνητα με την ίδια ευκολία που θα το κάνατε πεζή! Παρόλα αυτά τα λάστιχα πρώτης τοποθέτησης δεν έχουν τόσο καλή πλευρική πρόσφυση όσο θα περίμενε κάποιος βάσει του υπόλοιπου συνόλου και σε συνδυασμό αλλαγής κλίσης και αλλαγής ταχύτητας, θα χρειαστούν προσεκτικό χειρισμό.

Επίσης ―και φθάνουμε εδώ στο δεύτερο και τελευταίο μας προβληματισμό― η λειτουργία της πίσω ανάρτησης είναι αρκετά άνετη, αλλά λόγω και του χαμηλού βάρους του συνόλου νιώθεις το πίσω μέρος να βρίσκεται κάπως στον αέρα, αν περάσεις πάνω από εγκάρσιες ανωμαλίες με ταχύτητα υψηλότερη της προτεινόμενης.

Το μπροστινό όμως είναι ο ορισμός της χρυσής τομής μεταξύ της πληροφόρησης και της άνεσης και δεν θα δημιουργήσει ποτέ κανένα αρνητικό συναίσθημα. Ακόμα και σε δυνατό φρενάρισμα ο οδηγός νιώθει πως ξέρει πάντα πού βρίσκονται οι τροχοί και δεν ανησυχεί, μιας που τα φρένα λειτουργούν πάρα πολύ καλά από πλευρά απόστασης ακινητοποίησης.

Η πρακτικότητα είναι ακόμη ένας τομέας που δείχνει γιατί το Beverly είναι τόσο αγαπητό. Δεν έχουμε κάποιο τρόπο μέτρησης του χώρου κάτω από τη σέλα, αλλά βλέπουμε πως δεν είναι απλά από τους μεγαλύτερους στην κατηγορία του είναι και πλήρως εκμεταλλεύσιμος, παρόλο που δεν χωράει τα full face κράνη μας. Ανοίγει δε με δύο τρόπους: είτε με ένα εξωτερικό κουμπί που λειτουργεί όταν το Beverly είναι ξεκλείδωτο είτε με ένα μοχλό που βρίσκεται μέσα στο ντουλαπάκι.

Δίπλα στο μοχλό αυτό βρίσκεται και ο μοχλός που ανοίγει το χώρο του τεπόζιτου, το οποίο, μιας που βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια σας, είναι από τους κύριους υπεύθυνους της σωστής κατανομής του βάρους. Η χωρητικότητά του δε (10lt) είναι από τους κύριους υπεύθυνους της αυτονομίας του που σε εμάς με ανήσυχο δεξί χέρι, δεύτερο άνθρωπο (ο οποίος κάθεται αναπαυτικότατα) και αποσκευές έφτασε τα 190km!

Ξαναγυρνώντας στο ντουλαπάκι αυτό έχει δύο μικρούς χώρους πλήρως εκμεταλλεύσιμους που χωρούν μικροπράγματα όπως πορτοφόλι και κινητό τηλέφωνο και φυσικά κλειδώνει. Και αφού μιλάμε για πρακτικότητα, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την εξαιρετική ζελατίνα μεγάλου μεγέθους που διώχνει τον αέρα στο πάνω μέρος του κράνους και ακόμα και υπό μεγάλη πίεση δεν παρουσιάζει τριγμούς ή οτιδήποτε άλλο.

Δίκαιη διαδοχή

Εν κατακλείδι, το Beverly δεν μας εντυπωσίασε για τον απλούστατο λόγο πως ειλικρινά το περιμέναμε να είναι τόσο καλό και ταυτόχρονα τόσο καλύτερο από τον πρόγονό του. Θα χρειαστεί μια επανάσταση στη συγκεκριμένη κατηγορία για να καταφέρει ένα άλλο μοντέλο να το κατεβάσει από το θρόνο του! Θέτει το standard που οι ανταγωνιστές του καλούνται να καλύψουν ενώ ξεχωρίζει σε τομείς που έχουν ουσία στην καθημερινή συμβίωση, όπως η ευκολία χρήσης, η απροβλημάτιστη λειτουργία και η αυτονομία. Γι’ αυτό και δεν αμφιβάλλουμε καθόλου που είναι η πρώτη επιλογή στην κατηγορία του εδώ και πολύ καιρό.

Piaggio Carnaby 300ie

Για τη χρονιά που έχει μπει πια για τα καλά η Piaggio ανανεώνει εκ βάθρων ολόκληρη τη σειρά Liberty· όμως το καλύτερο νέο είναι η παρουσίαση του Carnaby με τον κινητήρα 300cc ie. Το συγκεκριμένο μοντέλο βρίσκεται στην κορυφή όχι μόνο της γκάμας της Piaggio αλλά και των υπολοίπων εταιρειών, χάρη στο απαράμιλλο στυλ και την πολύ προσεγμένη ποιότητα κατασκευής του, ενώ οι μεγάλοι τροχοί σε συνδυασμό με το νέο ισχυρό κινητήρα το καθιστούν παράλληλα ασφαλές, άνετο αλλά και σπορτίφ, ανάλογα με το τι ρυθμό θα επιλέξει ο αναβάτης του να κινηθεί.

Αισθητικά είναι αδύνατον να το μπερδέψετε με κάποιο άλλο, ακόμα και από τη γκάμα της ίδιας της Piaggio. Πάνω στο τιμόνι είναι τοποθετημένος ο κεντρικός στρογγυλός προβολέας με το χρωμιωμένο πλαίσιο σε ύψος που συμβάλλει τα μέγιστα στο σωστό φωτισμό και συνεπώς στην ασφάλεια κατά τη διάρκεια των νυχτερινών διαδρομών σας. Μαζί βρίσκονται τα όργανα με τα διπλά ρολόγια και όλες τις απαραίτητες ενδείξεις, με φωτισμό που δεν ενοχλεί και ταυτόχρονα δεν τραβά την προσοχή από το δρόμο.

Διαθέτει επίσης επίπεδο πάτωμα για ξεκούραστη οδήγηση υπό όλες τις συνθήκες, ενώ ο χώρος αποσκευών του είναι από τους μεγαλύτερους στην κατηγορία, παρόλη τη διάμετρο των τροχών του. Η σέλα είναι σωστά τοποθετημένη ώστε να στηρίζει καλά δύο άτομα χωρίς να τα κουράζει και να φέρνει τον αναβάτη στην κατάλληλη θέση οδήγησης, χωρίς αυτός να κουράζεται με περιττές κινήσεις.

Ο κινητήρας είναι ο τετράχρονος, υγρόψυκτος Quasar 300cc και τροφοδοτείται με καύσιμο με ηλεκτρονικό ψεκασμό. Ο μονός κύλινδρός του προσφέρει προβλέψιμη δύναμη και φθηνά service, ενώ οι τέσσερις βαλβίδες φροντίζουν για την στρωτή του λειτουργία και την οικονομία του καυσίμου. Μάλιστα η τελευταία μπορεί να φθάσει μέχρι τα 330km, καθώς το τεπόζιτο χωράει 9,5 λίτρα.

Αυτό συμβαίνει καθώς, όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με τα scooter κυβισμού 300cc, η ιπποδύναμη έχει κρατηθεί στα ίδια επίπεδα με την έκδοση των 250cc, αλλά η ροπή έχει αυξηθεί στα 23Nm και αποδίδεται πιο χαμηλά, στις 6000 σ.α.λ., προσφέροντας περισσότερη εκμεταλλεύσιμη ισχύ και μεγαλύτερη ασφάλεια στο στενό αστικό περιβάλλον, όπου οι άμεσες επιταχύνσεις από στάση ή χαμηλές ταχύτητες είναι το ζητούμενο.

Στον τομέα του στησίματος τώρα, το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό με επιπλέον ενίσχυση, ενώ οι αναρτήσεις αποτελούνται από συμβατικό πιρούνι εμπρός με καλάμια διαμέτρου 35mm και πίσω διπλά αμορτισέρ που δεν θυσιάζουν την ασφάλεια για την άνεση. Οι τροχοί είναι 16 ιντσών με λάστιχα 110/70 εμπρός και 130/70 πίσω για μεγαλύτερη σιγουριά στους ελληνικούς δρόμους, όπου το σωστό «διάβασμα» του οδοστρώματος είναι πάντα απαραίτητο. Το Carnaby 300 ζυγίζει 165 κιλά στεγνό, τα οποία σταματούν χάρη στους δίσκους 260mm εμπρός και πίσω με τις διπίστονες πλευστές δαγκάνες.

Ταιριάζει έτσι σε ανθρώπους κάθε σωματικής διάπλασης, από τους οποίους οι μεν έμπειροι θα εκτιμήσουν τις επιδόσεις και την κατευθυντικότητά του, οι δε άπειροι θα χαρούν την αμεσότητά του και την απροβλημάτιστη λειτουργία του. Και αν οι επιλογές των χρωμάτων (Moon White, Andromeda Light Blue, Cosmos Black και Orion Grey) δεν είναι αρκετές για να διαλέξετε το δικό σας, μπορείτε πάντα να το φέρετε περισσότερο στα δικά σας μέτρα με τα αυθεντικά αξεσουάρ της Piaggio που είναι φτιαγμένα μόνο για το Carnaby. Aυτά περιλαμβάνουν καλύμματα, συναγερμούς, μπαγκαζιέρες, προστατευτικά ποδιών και μεγαλύτερη ζελατίνα.

Piaggio X7

Οι συστάσεις για τον ιταλικό Κολοσσό είναι περιττές, πόσο μάλλον δε όταν έχει αποδείξει επανειλημμένα τις ανήσυχες τάσεις του, αλλά και την πολυετή εμπειρία του στον χώρο των scooter. Το νέο X7 σχεδιάστηκε γύρω από τον αναβάτη και κατασκευάστηκε με σπορ και όμορφα υλικά, επιδιώκοντας όχι μόνο την εργονομία, αλλά και την άνεση και φυσικά το στυλ, ένας τομέας στον οποίο ξεχωρίζει η ιταλική βιομηχανία.

Με γνώμονα την εργονομία

Το εμπρός μέρος του νέου scooter κερδίζει τις εντυπώσεις με τη σχεδίαση του φτερού, που αποτελεί ένα είδος τέλειας συνέχειας της μάσκας/ποδιάς που προεκτείνεται μέχρι τον τροχό. Το X7 σχεδιάστηκε για να παρέχει άνεση κι ασφάλεια στον οδηγό. Η ποδιά έχει κατάλληλες προεκτάσεις για να παρέχει καλύτερη προστασία από τον αέρα και τη βροχή.

Για να τονιστεί η δυναμική σχεδίασή του, ο ανεμοθώρακας είναι ενωμένος με το τιμόνι, κι ακολουθεί αρμονικά τις γραμμές της ποδιάς. Κατά αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η μέγιστη αεροδυναμική προστασία. Την αισθητική της ποδιάς τονίζουν τα διπλά φωτιστικά σώματα που η σχεδίασή τους πηγάζει από άλλα μοντέλα της Piaggio.

Τα πλαϊνά πλαστικά τμήματα χαρακτηρίζονται από λιτές, κοφτές γραμμές, με στόχο να δοθεί έμφαση στην επιβλητική και σπορ αισθητική του νέου scooter. Η ανατομική σχεδίαση της σέλας στοχεύει στην άνεση του οδηγού και του συνεπιβάτη. Επιπλέον, επιτρέπει ακόμη και στους αναβάτες μετρίου αναστήματος να πατούν με σιγουριά στο οδόστρωμα.

Πλαίσιο και μοτέρ

Το νέο πλαίσιο είναι ατσάλινο, διπλό σωληνωτό και εφοδιασμένο με τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 35 χλστ. Πίσω φέρει αιωρούμενο βραχίονα με δύο αμορτισέρ ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου. Το πιρούνι φιλοξενεί τροχό 14 ιντσών, ενώ στο πίσω σύστημα έχει τοποθετηθεί 13άρης. Οι αλουμινένιες ζάντες που έχουν πέντε μπράτσα φορούν ελαστικά διαστάσεων 120/70 και 140/60 αντίστοιχα εμπρός πίσω. Την επιβράδυνση αναλαμβάνουν δύο δισκόφρενα που πιέζονται από δαγκάνες δύο εμβόλων με γλίστρα.

Η έκδοση X7 διατίθεται σε δύο κυβισμούς: 125 κ.εκ. και 250 κ.εκ. Οι δύο κινητήρες είναι τετράχρονοι, υγρόψυκτοι και διαθέτουν κεφαλή με τέσσερις βαλβίδες. Το 250άρι διαθέτει επιπλέον σύστημα τροφοδοσίας ηλεκτρονικού ψεκασμού. Οι δύο κινητήρες πληρούν τις προδιαγραφές Euro 3 για τις εκπομπές ρύπων και εξασφαλίζουν οικονομία από πλευράς κατανάλωσης καυσίμου. Η ισχύς του “μικρού” μοτέρ αγγίζει τους 14 ίππους, ενώ του 250 φθάνει τους 22,2 ίππους. Ο τελευταίος ανήκει στη σειρά κινητήρων Quasar.

Η προσοχή στην λεπτομέρεια της κατασκευής επεκτείνεται στο ταμπλό των οργάνων που είναι πλήρες, ευανάγνωστο και συμπληρώνει την αισθητική του συνόλου με την μοντέρνα σχεδίασή του. Κάτω από τη σέλα υπάρχει ο κλασσικός βασικός αποθηκευτικός χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει δύο κράνη (ένα full face κι ένα jet) ή έναν επαγγελματικό χαρτοφύλακα.

Ξεχωριστό

Πλήρης γκάμα αξεσουάρ συνοδεύει τις δύο εκδόσεις του Piaggio X7. Πιο συγκεκριμένα διατίθενται βαλιτσάκι (top case) στο χρώμα του scooter, χωρητικότητας 44λίτρων που επιπλέον έχει τηλεχειριζόμενο σύστημα απασφάλισης και ανοίγματος, ανεμοθώρακας διαφορετικών διαστάσεων, ηλεκτρονικό αντικλεπτικό σύστημα, προστασία ποδιών και κουκούλα. Σύμφωνα με την Piaggio το X7 αποτελεί ένα ξεχωριστό scooter για την καθημερινή μετακίνηση που υπογραμμίζει την σπορ κομψότητα.

Κατά συνέπεια η εταιρεία έδωσε μεγάλη προσοχή στην επιλογή των χρωμάτων, που είναι: κόκκινο Rosso Marte, γκρι Grigio Pulsar και μπλε Blue Midnight, καθώς και το κλασσικό μαύρο Nero Luce. Οι τιμές των δύο εκδόσεων, 125 κ.εκ. και 250 κ.εκ. έχουν καθοριστεί αντίστοιχα στα 3.300 ευρώ και 3.700 ευρώ.

Piaggio Typhoon 125

Ένα από τα πιο επιτυχημένα σκούτερ της Piaggio επιστρέφει ανανεωμένο και πιο νεανικό από κάθε άλλη φορά.

Και ποιος δεν γνωρίζει τα Typhoon…για να μην πούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότεροι εξ υμών έχετε βρεθεί κάποια στιγμή στην σέλα του! Σήμα κατατεθέν ο δίχρονος κινητήρας που χάριζε ανάλογα με τα κυβικά του και τις αντίστοιχες συγκινήσεις (ειδικά το 180άρι). Εξαιτίας της μοντέρνας εμφάνισης του ήταν ένα από τα πρώτα σκούτερ, το οποίο τράβηξε την προτίμηση των νέων. Βέβαια οι 500.000 πωλήσεις όσο χρονικό διάστημα ήταν στην παραγωγή, φανερώνουν και την πρακτικότητά του στις πόλεις.

Η Piaggio λοιπόν, δεν θέλησε να αφήσει το όνομα “Typhoon” να σβήσει και αποφάσισε να το φρεσκάρει ξαναβγάζοντάς το στην παραγωγή, σε μία έκδοση με δίχρονο κινητήρα 50 κ.εκ. και σε μία ακόμη με τετράχρονο αερόψυκτο κινητήρα 125 κ.εκ. Όπως καταλαβαίνετε είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται τετράχρονος κινητήρας σε Typhoon.

Youth style

Αναμφίβολα το σημείο που δόθηκε η μεγαλύτερη προσοχή ήταν η σχεδίαση. Τα πλαστικά στο εμπρός μέρος θυμίζουν καρχαρία, ενώ η αιχμηρή ουρά ανεβάζει κι άλλο την αισθητική. Η νεανική εικόνα όμως ολοκληρώνεται με τον λευκό χρωματισμό και τα tribal αυτοκόλλητα που χαρίζουν στο Typhoon μία πραγματικά ξεχωριστή εμφάνιση.

Αλλαγές

Η κυριότερη αλλαγή σχετικά με τα παλαιότερα Typhoon όπως ήδη αναφέραμε είναι ο τετράχρονος κινητήρας. Πρόκειται για το κλασικό αερόψυκτο σύνολο των 124 κ.εκ. του οποίου η τροφοδοσία γίνεται με καρμπιρατέρ. Επίσης καινούριο είναι και το πλαίσιο με τους τροχούς 12 ιντσών να συμπληρώνουν την εικόνα. Στα φρένα μπροστά συναντούμε δίσκο με διέμβολη δαγκάνα και πίσω ταμπούρο.

Χαρούμενη μετακίνηση

Οι διαστάσεις του Typhoon 125 είναι μικρές, όπως επίσης και το ύψος της σέλας του. Αυτό μεταφράζεται σε μεγάλη ευκολία χειρισμών που διευκολύνει πολύ και τις γυναίκες. Πρόκειται για ένα σκούτερ, το οποίο δύσκολα θα σταθεί πίσω από σταματημένα αυτοκίνητα, όσο στριμωγμένες κι αν είναι οι συνθήκες.

Ο κινητήρας αποδίδει ταπεινά στο αρχικό άνοιγμα του γκαζιού με την μετάδοση του φυγοκεντρικού συμπλέκτη να έχει μία υστέρηση. Από τα 40 χιλιόμετρα και πάνω ανεβάζει σταθερά μέχρι περίπου τα 80, ενώ με λίγη υπομονή μπορεί να φτάσει τα 100.

Εξαιρετική είναι η άνεση που προσφέρουν οι αναρτήσεις του σε συνδυασμό με την σέλα, η οποία πραγματικά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Τα φρένα αποδίδουν επίσης ικανοποιητικά για τις ταχύτητες που κινείται το Typhoon.

Αρκετά πρακτικός είναι και ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από την σέλα, με δυνατότητα να χωρέσει εύκολα ένα full face κράνος.

Σταθερή αξία

Το καινούριο Typhoon 125 απευθύνεται κυρίως σε νέους στην ηλικία αλλά και στην οδήγηση, αναβάτες. Με κύριο όπλο του το ξεχωριστό design, την ευκολία χειρισμών αλλά και τον τετράχρονο κινητήρα υπόσχεται να συνεχίσει την επιτυχημένη παράδοση των Typhoon.

Piaggio MP3 Yourban 300

Με ανανεωμένη εμφάνιση και μικρότερες διαστάσεις, το MP3 Yourban έρχεται να ολοκληρώσει τον αστικό χαρακτήρα του γνωστού τρίτροχου της Piaggio.

Το MP3 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2006 και έκτοτε έχει σημειώσει μία ολοένα αυξανόμενη πρόοδο στις πωλήσεις παγκοσμίως, φτάνοντας τις 83.000 συνολικά. Αν και ο κόσμος της μοτοσικλέτας το αντιμετώπισε στην αρχή με κάποιο σκεπτικισμό (όπως συμβαίνει με οτιδήποτε διαφορετικό), γρήγορα συνειδητοποίησαν όλοι τα πλεονεκτήματα του. Η Piaggio, έχοντας αντιληφθεί το πόσο σημαντικό project αποτελεί το MP3, επενδύει διαρκώς σε αυτό, εξελίσσοντας το.

Την χρονιά που πέρασε δημιούργησε το υβριδικό MP3 και ακολούθησε φέτος με το Yourban. Το ολόφρεσκο Yourban λοιπόν παρουσιάστηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις Κάννες, μιας και στην Γαλλία οι πωλήσεις του ΜP3 είναι εξαιρετικά υψηλές. Βέβαια ,ο κατά τα άλλα ηλιόλουστος, Γαλλικός νότος μας υποδέχτηκε με άκρως χειμωνιάτικες συνθήκες, οι οποίες όμως αποτέλεσαν μία πολύ καλή δοκιμασία για τις δυνατότητες του Yourban.

Προσανατολισμένο στην πόλη

Κύριος στόχος της Piaggio ήταν να χρησιμοποιήσει το ήδη υπάρχον MP3 ως βάση και να το μικρύνει σε διαστάσεις, ώστε να γίνει πιο εύχρηστο σε αστικό περιβάλλον. Φυσικά το πρωτοποριακό σύστημα των δύο τροχών με τις ανεξάρτητες αναρτήσεις παρέμεινε ως είχε.

Το Yourban, καταρχήν, σχεδιάστηκε από την αρχή, ως προς την εμφάνιση του. Τόσο το μπροστινό όσο και το πίσω μέρος έχασαν σημαντικό όγκο πλαστικών και λέπτυναν αισθητά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ελαφρύνει κατά 15 κιλά σε σύγκριση με το απλό MP3. Βέβαια, ο χώρος κάτω από την σέλα μειώθηκε (33 λίτρα) και παρότι χωρούν δύο κράνη jet, δεν χωράει ένα full face.

Η αισθητική του αναβαθμίστηκε με πιο κομψές γραμμές, ειδικά στο πίσω μέρος, το οποίο είναι εξαιρετικά μαζεμένο. Η νεανική εμφάνιση κυριαρχεί κάνοντας το πολύ ομορφότερο κατά την ταπεινή μας άποψη.

Επίσης το μπροστινό σύστημα της ανάρτησης βρίσκεται πιο εκτεθειμένο στο μάτι, με όμορφη πινελιά τις σίτες εκατέρωθεν των δύο αμορτισέρ, που πλέον τα αφήνουν ορατά. Γενικώς είναι ξεκάθαρο ότι έχει δοθεί μεγάλη προσοχή ακόμα και στις πιο μικρές σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Αν παρατηρήσεις το Yourban από το πλάι, διαπιστώνεις ότι έχει δοθεί μία κοινή δυναμική σχεδιαστική γραμμή από τους εμπρός λασπωτήρες των τροχών (13 ίντσες), στις σίτες κάτω από την σέλα και στη συνέχεια στο κάλυμμα της εξάτμισης.

Επιπροσθέτως, μίκρυνε το μεταξόνιο (1.450 χλστ), η γωνία κάστερ και το ίχνος. Τέλος, το πάτωμα στα πόδια του αναβάτη βρίσκεται 20 χιλιοστά χαμηλότερα, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση.

Το MP3 Yourban θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, μία με κινητήρα 125κ.εκ. και μία δεύτερη με τον γνωστό κινητήρα των 300κ.εκ. Στην χώρα μας θα εισαχθεί επίσημα μόνο το 300άρι, οπότε και εμείς αρκεστήκαμε στην οδήγηση μόνο του συγκεκριμένου. Επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι διαθέσιμη και η έκδοση LT, την οποία μπορείς να οδηγήσεις με δίπλωμα αυτοκινήτου. Οι άνθρωποι της Piaggio ανέφεραν ότι εξελίσσουν και σύστημα ABS που θα είναι έτοιμο προσεχώς.

Βροχερή ριβιέρα…

Όλες τις ημέρες της παρουσίασης ο καιρός θύμιζε περισσότερο Λονδίνο παρά Γαλλική ριβιέρα. Το μόνο καλό στην όλη υπόθεση ήταν το ότι θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε το Yourban σε απαιτητικές συνθήκες. Ξεκινώντας λοιπόν με έντονη βροχόπτωση, φτάνουμε γρήγορα στην πρώτη κυκλική πλατεία για τις ανάγκες της φωτογράφησης.

Η άσφαλτος στις Κάννες δεν έχει την γνωστή εξαιρετική ποιότητα που έχουμε συνηθίσει στο εξωτερικό, οπότε σε συνδυασμό με τη βροχή, τα πρώτα περάσματα είναι επιφυλακτικά. Γρήγορα όμως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα νέα δεδομένα και συνειδητοποιώ ότι με το Yourban μπορώ να κινηθώ πολύ γρήγορα και με ασφάλεια.

Το χαμηλότερο βάρος του γίνεται αμέσως αισθητό στις αλλαγές κατεύθυνσης αλλά και στις επιτόπιες μανούβρες, που πραγματοποιούνται πλέον με μεγαλύτερη ευκολία. Επίσης ο μικρότερος όγκος είναι καλοδεχούμενος για τις περιπτώσεις που η κίνηση αυξηθεί. Βέβαια, δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι συναντήσαμε κάποιο ιδιαίτερο μποτιλιάρισμα αλλά η αίσθηση των μικρότερων εκτεθειμένων πλαστικών επιφανειών είναι σαφής.

Τα φρένα, ακόμα και σε άτσαλη πίεση στις μανέτες, επιβραδύνουν άμεσα το Yourban και μπλοκάρουν με δυσκολία τους τροχούς εξαιτίας της εξαιρετικής πρόσφυσης που χαρίζουν τα δύο μπροστινά ελαστικά. Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο δυνατά, κυρίως στο αρχικό πάτημα. Βλέπετε

Ο κινητήρας των 300κ.εκ. ταιριάζει γάντι στο Yourban, καθόσον έχει την απαραίτητη ισχύ για κίνηση εντός πόλεως. Για πιο ανοιχτούς δρόμους όμως μερικά κυβικά ακόμα θα ήταν καλοδεχούμενα. Πολύ καλή λειτουργία έχουν οι αναρτήσεις κρατώντας άνετο τον αναβάτη στις λιγοστές κακοτεχνίες που συναντήσαμε (ναι υπήρχαν και τέτοιες!).

Χρυσή τομή

Το MP3 Yourban μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι μικρότερες διαστάσεις έχουν αυξήσει κατακόρυφα την ευελιξία και την χρηστικότητα του, είναι “φρέσκο” και όμορφο και παράλληλα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ασφαλή δίκυκλα ή έστω τρίκυκλα!

Piaggio MP3 Hybrid LT300ie

Η υβριδική τεχνολογία είναι πλέον πραγματικότητα και στους δύο τροχούς. Η Piaggio τολμάει να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα και να μας δώσει οικονομικότερους και πιο φιλικούς στο περιβάλλον κινητήρες.

Την χρονιά που πέρασε η Piaggio παρουσίασε το πρώτο υβριδικό δίκυκλο παραγωγής, το MP3 Hybrid 125. Η κίνηση αυτή είχε περισσότερο “εξερευνητικό” σκοπό μιας και ο μικρός κινητήρας των 125κ.εκ. δεν ήταν ο καταλληλότερος για να ανταπεξέλθει στο αυξημένο βάρος της υβριδικής τεχνολογίας.

Φέτος όμως, αφού οι Ιταλοί διαπίστωσαν ότι το πεδίο της υβριδικής δίτροχης κίνησης είναι ανοιχτό και μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών κινητήρων εσωτερικής καύσης, έφτασε η στιγμή να δοθεί στην παραγωγή μία πιο ολοκληρωμένη πρόταση. Το νέο υβριδικό MP3 LT με τον φρέσκο 300άρη κινητήρα ήρθε για να μας αποδείξει ότι υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί η υβριδική τεχνολογία και στους δύο τροχούς.

Γνήσιο υβριδικό

Το Παρίσι είναι μία από τις μεγαλουπόλεις που έχει αγκαλιάσει θερμά το MP3 από την ημέρα που πρωτοκυκλοφόρησε το 2006. Οπότε κρίθηκε σαν το πιο κατάλληλο μέρος για να γίνει η επίσημη παρουσίαση του MP3 Hybrid LT300ie. Πολλοί ίσως να αναρωτηθείτε γιατί η Piaggio επέλεξε να εφαρμόσει την υβριδική τεχνολογία στο MP3. Η απάντηση βρίσκεται στα πλεονεκτήματα που προσφέρει το εν λόγω σκούτερ σε σχέση με ένα οποιοδήποτε συμβατικό. Καλύτερο φρενάρισμα, στρίψιμο και κράτημα σε οποιαδήποτε επιφάνεια οδοστρώματος.

Οπότε το να προστεθούν επιπλέον μερικά χαρίσματα της υβριδικής τεχνολογίας, όπως η χαμηλότερη κατανάλωση, η μείωση ρύπων, η μετακίνηση σε περιοχές όπου απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων με θερμικούς κινητήρες, έκανε την επιλογή του MP3 ιδανική. Ιδιαίτερα της έκδοσης LT που δίνει την δυνατότητα οδήγησης από όποιον διαθέτει απλώς δίπλωμα αυτοκινήτου.

Πως λειτουργεί

Το MP3 Hybrid LT300ie διαθέτει δύο κινητήρες. Τον κλασικό εσωτερικής καύσης με χωρητικότητα 278κ.εκ. και έναν δεύτερο ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει περίπου 3.5 ίππους και τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου. Μέσω ενός κουμπιού στο τιμόνι ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει, ακόμα και εν κινήσει, ανάμεσα σε τέσσερις τρόπους λειτουργίας. Η πρώτη επιλογή είναι η “Hybrid Power” στην οποία τον κύριο λόγο έχει ο θερμικός κινητήρας και ο ηλεκτρικός προσφέρει μία επιπλέον ώθηση βελτιώνοντας την συνολική επίδοση κατά 30% περίπου.

Η δεύτερη επιλογή είναι η “Hybrid Charge” στην οποία λειτουργεί κυρίως ο θερμικός κινητήρας και κατά την διαδικασία της επιτάχυνσης και της επιβράδυνσης φορτίζει τις μπαταρίες του ηλεκτρικού.

Με την τρίτη επιλογή ενεργοποιείται μονάχα ο ηλεκτροκινητήρας και το MP3 γίνεται εντελώς ηλεκτρικό! Έχει αυτονομία για περίπου 30 χιλιόμετρα, η μέγιστη ταχύτητα του φτάνει τα 38 χιλιόμετρα ανά ώρα και για να φορτιστούν πλήρως οι μπαταρίες από μία απλή πρίζα χρειάζονται 3 ώρες.

Η τέταρτη και τελευταία επιλογή αφορά την όπισθεν, η οποία λειτουργεί με τη δύναμη του ηλεκτροκινητήρα και διευκολύνει απίστευτα τις μανούβρες όταν είσαι σταματημένος.

Στην πράξη

Καλές οι θεωρίες αλλά πως μεταφράζονται όλα αυτά στην πράξη; Δυστυχώς λόγω του προγράμματος δεν μπορέσαμε να οδηγήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα το MP3 Hybrid LT300ie στους ζορισμένους από κίνηση δρόμους του Παρισιού. Όμως στα περίπου 20 χιλιόμετρα που διανύσαμε μπορούμε να βγάλουμε με ασφάλεια ορισμένα αρχικά συμπεράσματα.

Καταρχήν οι μπαταρίες έχουν καταλάβει τον χώρο κάτω από την σέλα και απομένει πλέον το πίσω ντουλαπάκι ως μοναδικός αποθηκευτικός χώρος. Επίσης το βάρος έχει αυξηθεί αισθητά και φτάνει πλέον τα 280 κιλά πλήρες υγρών. Όταν είσαι σταματημένος το βάρος είναι αισθητό και θέλει προσοχή αλλά μόλις ξεκινήσεις το σωστό ζύγισμα του MP3 το εξαφανίζει.

Στην επιλογή λοιπόν Hybrid Power και σε ταχύτητες μέχρι περίπου τα 50 χιλιόμετρα αισθάνεσαι διαρκώς τον ηλεκτροκινητήρα που τίθεται σε λειτουργία και βοηθάει στην απόδοση. Ιδιαίτερα όταν το γκάζι ανοίγει προσεχτικά, τις περισσότερες φορές νιώθεις απλώς το βελούδινο δούλεμα του ηλεκτρισμού, γεγονός που σίγουρα μεταφράζεται σε αυξημένη οικονομία και χαμηλότερη εκπομπή ρύπων.

Όταν χρειαστείς μεγαλύτερη επιτάχυνση τα ηνία αναλαμβάνει πια ο κινητήρας εσωτερικής καύσης που διαθέτει και σύστημα ride-by-wire. Δηλαδή όλα τα δεδομένα από το άνοιγμα του γκαζιού στέλνονται σε μία κεντρική μονάδα, η οποία τα επεξεργάζεται και στέλνει το απαραίτητο μείγμα στον θάλαμο καύσης.

Η απόδοση του πάντως ως αίσθηση σε σχέση με το απλό MP3 LT300ie, που οδηγήσαμε την ίδια ημέρα, είναι παρόμοια και αυτό οφείλεται στο παραπάνω βάρος που έχει να διαχειριστεί το υβριδικό MP3.

Στην επιλογή “Hybrid Charge” όντως μετά από λίγο βλέπεις τον δείκτη του μεγάλου στρογγυλού οργάνου, που δείχνει το πόσο φορτισμένες είναι οι μπαταρίες, να ανεβαίνει χωρίς παράλληλα να αισθάνεσαι κάποια σημαντική διαφορά στην απόδοση.

Αναμφίβολα όμως αυτό που αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία είναι η κίνηση μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα. Έχει φοβερό ενδιαφέρον η εντελώς αθόρυβη και χωρίς κραδασμούς λειτουργία του. Απλώς ανοίγεις το γκάζι και αισθάνεσαι το MP3 να προχωράει προς τα εμπρός περίπου με τον ίδιο τρόπο που νιώθεις την μοτοσικλέτα σου να κινείται σε κατηφόρα με σβηστό τον κινητήρα!

Η μέγιστη ταχύτητα φτάνει σχεδόν τα 40 χιλιόμετρα και μπορεί να εκτιμηθεί ιδιαίτερα σε κίνηση μέσα σε πάρκα, κοντά σε πεζόδρομους ή ποδηλάτες που απλώς περνάτε απαρατήρητοι. Πρόκειται για ένα εντελώς καινούριο δρόμο που ανοίγει νέους ορίζοντες στην μετακίνηση.

Τέλος, η όπισθεν κάνει το παρκάρισμα παιχνιδάκι ακόμα και σε ανηφορικές κλίσεις.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Συνοψίζοντας λοιπόν με δύο λόγια ας δούμε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του υβριδικού MP3. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Piaggio όταν κινείστε σε κύκλο πόλης με λειτουργία κατά 65% σε “Hybrid Power” και κατά 35% σε “Electric Power”, το υβριδικό MP3 χαρίζει αυτονομία 50 χιλιομέτρων ανά λίτρο σε σύγκριση με τα 30 χιλιόμετρα ανά λίτρο ενός σκούτερ με αντίστοιχης χωρητικότητας θερμικό κινητήρα. Επίσης οι ρύποι C02 είναι 46 γραμμάρια/χιλιόμετρο σε σύγκριση με τα 90 γρ./χλμ.

Επιπλέον η δυνατότητα αποκλειστικής μετακίνησης με ηλεκτρισμό ανοίγει την πόρτα στο MP3 Hybrid σε μέρη όπου απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Μάλιστα αν κινείστε σε κοντινές αποστάσεις από το σπίτι σας χωρίς να βγαίνετε σε ανοιχτές λεωφόρους πάντα έχετε την επιλογή της αποκλειστικά ηλεκτροκίνητης μετακίνησης!

Στα μειονεκτήματα συναντούμε την αύξηση βάρους, η οποία σε ένα δίκυκλο (ή έστω τρίκυκλο!) είναι αισθητή συγκρίνοντας με ένα αυτοκίνητο, την μείωση αποθηκευτικού χώρου κάτω από την σέλα και την δυσχρηστία επιλογής των 4 modes εν κινήσει.

Ο τολμών νικά

Το νέο MP3 Hybrid LT300ie ήρθε για να ταράξει τα νερά. Πρόκειται για ένα καινοτόμο όχημα, με το οποίο η Piaggio κάνει την υπέρβαση και αποδεικνύει ότι ψάχνεται διαρκώς με νέες λύσεις. Κάνει σαφές ότι υπάρχει πεδίο εφαρμογής της υβριδικής τεχνολογίας και στον χώρο των μοτοσικλετών, παρά τα όποια μειονεκτήματα, και μας δίνει μία γεύση από το μέλλον.

Piaggio MP3 HyS 125

Η Piaggio για ακόμα μία φορά πρωτοπορεί ανοίγοντας νέους τεχνολογικούς δρόμους που σαν κύριο στόχο έχουν την βελτίωση των καθημερινών μας μετακινήσεων σε συνδυασμό με την οικολογική ευαισθησία.

Το ολοκαίνουριο MP3 HyS 125 είναι ένα υβριδικό σκούτερ, το οποίο διαθέτει δύο κινητήρες, έναν εσωτερικής καύσεως και έναν ηλεκτρικό. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία με το συγκεκριμένο σκούτερ είναι ότι οι δύο αυτοί κινητήρες μπορούν να λειτουργήσουν είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία.

Δηλαδή, μέσω του επιλογέα που υπάρχει στο τιμόνι ο αναβάτης έχει την δυνατότητα να απενεργοποιήσει πλήρως τον βενζινοκινητήρα και το σκούτερ να κινείται μόνο με την δύναμη του ηλεκτρισμού! Άρα αμέσως μηδενίζονται οι ρύποι και η κατανάλωση καυσίμου. Μόλις διαπιστωθεί ότι η ισχύς των μπαταριών έχει πέσει αρκεί μονάχα να επιλεχθεί ξανά ο βενζινοκινητήρας, ο οποίος καθόσον βρίσκεται σε λειτουργία φορτίζει τις μπαταρίες ξανά.

Επίσης, όταν οι δύο κινητήρες συνεργάζονται, ο ηλεκτροκινητήρας δίνει μία επιπλέον ώθηση στην επιτάχυνση επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερες επιδόσεις και χαμηλότερη κατανάλωση. Όλα αυτά γίνονται μέσα από το εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα ride-by-wire στο γκάζι που στέλνει όλα τα δεδομένα στην κεντρική μονάδα και κατανέμει την ισχύ μεταξύ των δύο κινητήρων ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις κίνησης. Με την βοήθεια του ηλεκτρικού κινητήρα λειτουργεί και η όπισθεν, η οποία βοηθάει ιδιαίτερα στο παρκάρισμα.

Οι μπαταρίες βρίσκονται κάτω από την σέλα, αφήνοντας χώρο για ένα κράνος και άλλα μικροαντικείμενα. Ο χρόνος φόρτισης τους σε απλή πρίζα ρεύματος είναι 3 ώρες. Κατά τα άλλα το MP3 διαθέτει όλα τα χαρίσματα των υπόλοιπων τρίτροχων της οικογένειας και υπόσχεται αυξημένη ασφάλεια.

Το υβριδικό MP3 125 υπόσχεται μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση, σε μία περίοδο που η τιμή της βενζίνης έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Το κόστος χρήσης είναι σημαντικά χαμηλότερο από ένα αυτοκίνητο και το πιο σημαντικό όλα αυτά προσφέρονται με μεγαλύτερο σεβασμό προς το περιβάλλον.

Το Piaggio MP3 HyS 125, διατίθεται στο δίκτυο πώλησης Piaggio στην τιμή των 9.050 €.

Προηγούμενο άρθροSubaru Impreza WRX vs VW Golf GTI Edition 30 σύγκριση
Επόμενο άρθροΠες τι αισθάνεσαι και θα νιώσεις καλύτερα
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας