Porsche 911 & 911 Targa

Porsche 911 & 911 Targa

Διατηρώντας την ίδια σιλουέτα ουσιαστικά εδώ και πάνω από 45 χρόνια, συνεχώς βελτιώνεται ως είδος. Προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς, γίνεται πιο δυνατή, πιο ικανή, πιο εθιστική. Έτσι και η τελευταία γενιά της, αυτή με τον κωδικό 997, περνάει σε μια δεύτερη φάση που συνδυάζει την ελαφρά αισθητική ανανέωση με την τεχνολογική εξέλιξη, τόσο σε ό,τι αφορά τους κινητήρες όσο (κυρίως) στο νέο ημιαυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, με την ονομασία PDK.

Oι αλλαγές…

…στην εμφάνιση της νέας 911 δεν είναι ριζικές, είναι όμως χαρακτηριστικές. Τα φώτα ημέρας LED και οι προβολείς Bi-Xenon που πλέον ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό όλων των νέων μοντέλων της σειράς Carrera προσδίδουν στη σιλουέτα της 911 ακόμα πιο ιδιαίτερη εμφάνιση και συνδυάζονται με τα νέα πίσω φώτα LED, που επίσης εξασφαλίζουν μια χαρακτηριστική όσο και εντυπωσιακή πίσω όψη.

Σαν μια ακόμα επιλογή ασφαλείας, η Porsche προσφέρει πλέον το σύστημα δυναμικού φωτισμού καμπής (Dynamic Bending Lights) σε όλα τα μοντέλα, που στρέφει τη δέσμη των φώτων ανάλογα με τη θέση του τιμονιού. Ανασχεδιασμένοι και μεγαλύτεροι σε μέγεθος είναι οι εξωτερικοί καθρέφτες, ενώ υπάρχουν νέες ζάντες ελαφρού κράματος, καθώς και ελαφρά τροποποιημένοι προφυλακτήρες.

Στο εσωτερικό χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή για να ανακαλύψεις τις μικρές αλλαγές, όπως οι διακόπτες των αεριζόμενων εμπρός καθισμάτων και η μεγαλύτερη οθόνη αφής του συστήματος πολλαπλών πληροφοριών στην κεντρική κονσόλα.

Αυτό ακριβώς, όμως, σημαίνει Porsche 911: ένα κλασικό, διαχρονικό και άμεσα αναγνωρίσιμο σε σχήμα υπεραυτοκίνητο, που διατηρεί στο πέρασμα του χρόνου το γνώριμο χαρακτήρα του και εξελίσσεται μεθοδικά στους τομείς ακριβώς που χρειάζεται.

Οι μεγαλύτερες, όμως, και πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν τα μηχανικά μέρη και ειδικά τους κινητήρες και το μη χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Έτσι, οι επίπεδοι, αλουμινένιοι, 24βάλβιδοι, 6κύλινδροι κινητήρες των 3,6 και 3,8 λίτρων με σύστημα μεταβλητού χρονισμού και βυθίσματος των βαλβίδων απέκτησαν τεχνολογία άμεσου ψεκασμού καυσίμου, με αύξηση της ιπποδύναμης και της ροπής και ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων.

Αναβάθμιση ουσίας

Η μέγιστη απόδοση ισχύος της 911 Carrera με τον κινητήρα των 3,6 λίτρων έχει αυξηθεί κατά 20 ίππους και πλέον φτάνει τους 345 στις 6.500 σ.α.λ., με τη ροπή να αγγίζει τα 39,7 χλγμ. στις 4.400 σ.α.λ. Η ισχύς της 911 Carrera S με τον κινητήρα των 3,8 λίτρων είναι εξίσου εντυπωσιακή, αφού έχει αυξηθεί κατά 30 ίππους και πλέον αγγίζει τους 385 στις 6.500 σ.α.λ. Η ροπή εδώ είναι 42,8 χλγμ. στις 4.400 σ.α.λ.

Η νέα γενιά της 911 προσφέρεται για πρώτη φορά με το νέο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη (PDK) της Porsche. Με τις σχέσεις να είναι πλέον επτά, το νέο κιβώτιο ταχυτήτων συνδυάζει την οδηγική άνεση ενός αυτόματου κιβωτίου με μετατροπέα ροπής με τις δυναμικές αλλαγές σχέσεων που προσφέρει ένα αγωνιστικό σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων.

Και δεδομένου ότι το κιβώτιο PDK έχει και αυτόματη λειτουργία, αντικαθιστά το προηγούμενο αυτόματο κιβώτιο Tiptronic S της Porsche, που τόσες δυσμενείς κριτικές έχει δεχθεί. Με τα βελτιστοποιημένα και προσαρμοζόμενα προγράμματα αλλαγής σχέσεων που διαθέτει, το κιβώτιο PDK βελτιώνει την επιτάχυνση του αυτοκινήτου και μειώνει την κατανάλωση καυσίμου ακόμα περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Η Porsche ανέπτυξε αυτή την αρχή λειτουργίας αλλαγής σχέσεων, με δύο συμπλέκτες για την αλλαγή σχέσεων χωρίς την παραμικρή διακοπή της παροχής ισχύος και χωρίς την παραμικρή διακοπή ανάμεσα στις αλλαγές, ήδη πριν από 25 χρόνια για τους αγώνες αυτοκινήτου. Οι οδηγοί της ομάδας της Porsche που επωφελούνταν από τη συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν σε θέση να επιταχύνουν ταχύτερα από τους αντιπάλους τους και να διατηρούν και τα δύο τους χέρια στο τιμόνι κατά την αλλαγή σχέσεων, με αποτέλεσμα να μη διασπάται καθόλου η προσοχή τους όταν άλλαζαν σχέσεις.

Το πρωτοποριακό αυτό επίτευγμα της εποχής εκείνης προσφέρει σήμερα στη νέα 911 Carrera ακόμα καλύτερες επιδόσεις: με το επτατάχυτο κιβώτιο PDK, η Carrera Coupé S επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ. σε 4,5 δευτερόλεπτα (4,7 η Cabriolet), δηλαδή κατά 0,2 δευτερόλεπτα ταχύτερα απ’ ό,τι με το μηχανικό εξατάχυτο κιβώτιο. Και ο πελάτης που αναζητά τα βέλτιστα δυναμικά χαρακτηριστικά στην οδήγηση έχει επίσης την επιλογή να συνδυάσει το κιβώτιο PDK με το προαιρετικό πακέτο Sport Chrono Plus, που περιλαμβάνει το σύστημα Launch Control.

Το αποτέλεσμα είναι επιτάχυνση από στάση σε υψηλές ταχύτητες χωρίς σπινάρισμα, καθώς και αλλαγές σχέσεων αγωνιστικού τύπου, με το αυτοκίνητο να φτάνει στα 100 χλμ./ώρα στον πραγματικά εντυπωσιακό χρόνο των 4,3 δευτερολέπτων. Η απλή Carrera επιταχύνει σε 4,9 δεύτερα και με το PDK σε 4,7 (5,1 και 4,9 αντίστοιχα η Cabriolet). Oι νέες αυτές τεχνολογίες ενισχύουν την αποδοτικότητα, βελτιώνοντας την οικονομία καυσίμου, με την απλή 911 Carrera συνδυασμένη με το κιβώτιο PDK να απαιτεί σύμφωνα με την Porsche 9,8 λίτρα / 100 χλμ. Όλες οι νέες 911 Carrera εμφανίζουν εκπομπές CO2 μειωμένες έως και κατά 15%.

Porsche 911 Targa

Ανάλογες βελτιώσεις έχει δεχθεί και η ανανεωμένη γενιά της 911 Τarga σε κινητήρες και κιβώτιο. Διατίθεται, όπως και η προηγούμενη, σε δύο -αποκλειστικά τετρακίνητες- εκδόσεις: 911 Targa 4 και 911 Targa 4S. Στη «βασική» έκδοση τοποθετείται ο μπόξερ 3,6 λίτρων που αποδίδει 345 ίππους, ενώ στην 911 Targa 4S ο μπόξερ των 3,8 λίτρων που αποδίδει 385 ίππους.

Το οπτικό highlight της 911 Targa, όπως πάντοτε, είναι η γυάλινη οροφή, με επιφάνεια 1,54 τ.μ., η οποία αποτελείται από δύο τμήματα: τη συρόμενη οροφή μπροστά και το σταθερό πίσω τμήμα. Όταν ανοίγει εντελώς, η οροφή σύρεται μέσα σε επτά δευτερόλεπτα κάτω από το πίσω τμήμα, προσφέροντας ένα άνοιγμα πάνω από την καμπίνα με εμβαδόν που αγγίζει τα 0,45 τ.μ. Η συρόμενη οροφή διαθέτει ένα νέο αλεξήλιο που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία και, όταν είναι κλειστό, καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια της συρόμενης οροφής, ενώ ανοίγει και κλείνει ηλεκτρικά και ανεξάρτητα από την οροφή.

Η γυάλινη οροφή και το πίσω τμήμα έχουν κατασκευαστεί από ειδικό φιμέ κρύσταλλο που προστατεύει τους επιβαίνοντες από την υπεριώδη ακτινοβολία και την υπερβολική θερμότητα, ακόμα και σε ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια.

Διαθέσιμο είναι και εδώ το κιβώτιο PDK. Με αυτό το κιβώτιο ταχυτήτων η νέα Targa 4 επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα σε 5 δευτερόλεπτα, ενώ η Targa 4S σε 4,7 δευτερόλεπτα. Ακόμα μία τεχνολογική αλλαγή υπάρχει στο σύστημα τετρακίνησης του αυτοκινήτου: στη νέα 911 Targa, όπως και στις τετρακίνητες εκδόσεις της Carrera, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο Σύστημα Διαχείρισης Πρόσφυσης PTM (Porsche Traction Management) αντικαθιστά το προηγούμενο σύστημα τετρακίνησης με συνεκτικό πολύδισκο συμπλέκτη.

Το σύστημα το είδαμε στην 911 Turbo και μεταδίδει ακριβώς το κατάλληλο ποσοστό ροπής από τον κινητήρα στους μπροστινούς τροχούς σε όλες τις συνθήκες οδήγησης, μέσω ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου πολύδισκου συμπλέκτη.

Οι τιμές της ανανεωμένης 911…

…ξεκινούν από 117.100 € για την χειροκίνητη Carrera2 των 345 ίππων και από 131.700 € για την αντίστοιχη Carrera S. Oι τετρακίνητες 911 ξεκινούν από 125.800 €. Οι τιμές για την 911 Targa αναμένονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας