ΑρχικήΕργασίαΠως επιλέγουμε θέμα για διπλωματική εργασία

Πως επιλέγουμε θέμα για διπλωματική εργασία

Τι είναι η διπλωματική εργασία

Η διπλωματική εργασία είναι μία εκτενής διεργασία που πρέπει να εκπονήσουν οι φοιτητές (κυρίως στις σχολές μηχανικών) για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν το πτυχίο τους. Η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας είναι υποχρεωτική. Αν και ο φοιτητής μπορεί να ξεκινήσει την διπλωματική εργασία σε οποιοδήποτε έτος, οι περισσότεροι επιλέγουν να την ξεκινήσουν στο τέταρτο ή πέμπτο έτος των σπουδών τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για τους περισσότερους φοιτητές, η διπλωματική εργασία αποτελεί το πρώτο επιστημονικό κείμενο που καλούνται να γράψουν, χρησιμοποιώντας ορθή επιστημονική μεθοδολογία πάντα με την καθοδήγηση του καθηγητή τους, όπου τους δίνει μία σαφή κατεύθυνση για την οδό που θα ακολουθήσουν, όπως και τι θα πρέπει να αποφευχθεί, δηλαδή τι δεν είναι αποδεκτό.

Τι στόχο έχει η διπλωματική εργασία

Ο στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι τριπλός. Πρώτον, να βοηθήσει το σπουδαστή να συστηματοποιήσει, αλλά και να εφαρμόσει όλες τις γνώσεις που έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο πανεπιστήμιο. Δεύτερον, να αποκτήσει νέα, εξειδικευμένη γνώση πάνω στο αντικείμενο της διπλωματικής του εργασίας και τρίτον να παράγει (ως ένα βαθμό) νέα γνώση πάνω στο θέμα που επέλεξε, κάτι που ομολογουμένως έχει μεγάλο δείκτη δυσκολίας.

Πως θα επιλέξω το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας

Για να επιλέξει θέμα ο φοιτητής, πρέπει πρώτα να έρθει σε επαφή με κάποιον καθηγητή, που είναι μέλος της Δ.Ε.Π. (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό), που σε πρακτικό επίπεδο είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για τούτη τη δουλειά, και πάνω από όλα έχει τα εχέγγυα να βοηθήσει πραγματικά τον ενδιαφερόμενο, ούτως ώστε η διπλωματική του εργασία να αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο ποιότητας.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μιλήσεις με τουλάχιστον 2-3 τέτοιους καθηγητές και να τους ρωτήσεις τι θέματα έχουν για ανάθεση. Μερικά θέματα απαιτούν περισσότερο ενδελεχή έρευνα, ενώ κάποια άλλα έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας που σημαίνει ότι ενδέχεται να καταναλωθεί πολλαπλάσιος χρόνος από το φυσιολογικό σε αυτές τις περιστάσεις. Επίσης αξίζει να επισημανθεί ότι η διπλωματικη εργασία μπορεί να διεξαχθεί και από μία μικρή ομάδα φοιτητών, η οποία σπάνια ξεπερνάει τα τρία άτομα.

Μερικοί σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψιν πριν διαλέξεις ένα θέμα είναι οι εξής:

Το θέμα της διπλωματικής εργασίας: Φρόντισε να διαλέξεις ένα θέμα το οποίο θα σου αρέσει και θα είναι πιο κοντά στο γνωστικό σου πεδίο. Μια «μέση» διπλωματική εργασία κρατάει τουλάχιστον 1 έτος και απαιτεί πολύ τρέξιμο και γράψιμο. Αν το θέμα δεν σου αρέσει, τότε, εκ των πραγμάτων η διπλωματική σου εργασία πολύ σύντομα θα καταστεί αγγαρεία.

Οι απαιτήσεις της διπλωματικής εργασίας: Όλες οι διπλωματικές εργασίες έχουν κάποιες «ιδιαίτερες απαιτήσεις». Κάποιες απαιτούν συχνές μεταφορές από τη μία τοποθεσία σε κάποια άλλη, ακόμη και μακρινές μετακινήσεις από πόλη σε πόλη, οι οποίες με την σειρά τους απαιτούν χρόνο και έξοδα. Κάποιες μπορεί να έχουν κάποιο χρονοβόρο πείραμα, το οποίο θα απαιτεί από εσένα να μείνεις ξάγρυπνος για να το παρακολουθήσεις. Κάποιες θα χρειάζονται από εσένα να αποκτήσεις καινούρια και δύσκολη γνώση λόγω της περίεργης φύσης του. Πριν αναλάβεις το θέμα, φρόντισε να μάθεις από τον καθηγητή όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την διπλωματική σου εργασία. Πριν αναλάβεις, σιγουρέψου ότι θα μπορέσεις να ανταποκριθείς!

Ο χαρακτήρας του επιβλέποντα καθηγητή: Ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψιν.

Η διπλωματική σου εργασία θα απαιτεί να έρχεσαι συχνά (ίσως και σε καθημερινή βάση) με τον επιβλέποντα καθηγητή. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να διαλέξεις θέμα από έναν καθηγητή που συμπαθείς και πιστεύεις ότι μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του. Μην αρκεσθείς όμως σε αυτό. Ψάξε να βρεις άλλους φοιτητές που είχαν κάνει, ή κάνουν, διπλωματική εργασία με το συγκεκριμένο καθηγητή. Ρώτα για τη συνεργασία που έχουν, αν έχει «παραξενιές» κ.λπ. Πολλές φορές, ένας καθηγητής έχει τελείως διαφορετικό πρόσωπο ή απαιτήσεις στους μαθητές που επιβλέπει από ότι έχει στο καθημερινό του μάθημα. Μέσα από τούτη τη διαδικασία θα είσαι σε θέση να βρεις μεγάλο αριθμό φοιτητών που άργησαν να ολοκληρώσουν την διπλωματική εργασία τους, επειδή είχαν κακή συνεργασία με τον καθηγητή ή και το αντίστροφο, ότι ξεμπέρδεψαν γρηγορότερα λόγω της καταπληκτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών.

Συμβουλές για επιτυχημένη διπλωματική εργασία

Αυτό που πρέπει να έχεις πάντα κατά νου είναι ότι θα πρέπει να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό ώστε να επιτυχείς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σε καμία περίπτωση να μην αρκεστείς σε κάτι που δεν θα είναι ποιοτικό, γιατί επί της ουσίας η διπλωματική σου εργασία αντικατοπτρίζει τις ικανότητες στον τομέα που δραστηριοποιείσαι. Δηλαδή αν είναι μετρίου επιπέδου το αποτέλεσμα, τότε απλά θα σημαίνει πως και οι ικανότητες σου κατατάσσονται στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με το έργο που έχεις παράξει.

Θα σου παραθέσω μερικές σημαντικές παραμέτρους που θα σε βοηθήσουν να δουλέψεις αποτελεσματικότερα πάνω στην εργασία σου.

  • Είναι επιθυμητό να κάνεις γρήγορα, αλλά ποτέ μην βιάζεσαι, δουλεύοντας ως τσαπατσούλης, διότι ενδεχομένως να κάνεις λάθη και να μην τα εντοπίσεις πάνω στη φούρια σου, με αρνητική συνέπεια να εκτεθείς ανεπανόρθωτα.
  • Όσο πιο καλά διαβασμένος είσαι, και όσο πιο βαθιά γνωρίζεις το αντικείμενο σου, τόσο πιο εύκολα θα επιτυχείς το ποιοτικό αποτέλεσμα.
  • Αφιέρωσε αρκετό χρόνο στην απόκτηση γνώσης, και μην αρκείσαι μόνο σε αυτά που σου μαθαίνουν στο πανεπιστήμιο. Φερειπείν, προσέγγισε διάφορους καταξιωμένους ειδήμονες στον χώρο που δραστηριοποιείσε και ζήτησε να σου να σου αναλύσουν ορισμένα ζητήματα που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος.

Απέφυγε τη λογοκλοπή

Σε καμία περίπτωση μην επιδιώξεις να αντιγράψεις γραπτό υλικό που ανήκει σε κάποιον άλλον, διότι αυτό συνεπάγεται με λογοκλοπή και κατ’ επέκταση, καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας. Προσωπικά γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις φοιτητών που έχουν προβεί σε αυτήν την ανήθικη ενέργεια, και παρόλο που δεν είχαν πιαστεί άμεσα για το ατόπημα που έχουν πράξει, εν τούτοις εντοπίστηκαν πολύ αργότερα, ακόμη και μετά την δημοσίευση της διπλωματικής του εργασίας. Αφού πλέον υπάρχουν αρκετά ισχυρά εργαλεία που διατίθενται επί πληρωμή στο διαδίκτυο που είναι εφικτό να βρεθεί και η παραμικρή λεπτομέρεια με συνοπτικές διαδικασίες.

Ασχολούμενος προσωπικά 20 χρόνια με την τεχνολογία, είχε τύχει αρκετές φορές να με προσεγγίσουν καθηγητές Πανεπιστημίου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να τους εξηγήσω πως μπορούν να εντοπίσουν αντιγραμμένο υλικό, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, φωτογραφιών, γραφήματα (infographics) κ.λπ. διότι υπήρχε η υποψία ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, και σαφώς τα μέσα που είχαν στη διάθεση τους δεν ήταν ικανά να βρουν τόσο μικρές λεπτομέρειες.

Καλή επιτυχία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166