Προκαλεί και πάλι η Άγκυρα, όμως τώρα πιο θρασύτατα

Ιδιαίτερα οξύς εμφανίστηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γνωστό τούρκο δημοσιογράφο, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, δηλώνοντας ότι η Τουρκία μπορεί να φτάσει μέχρι και στην πλήρη «προσάρτηση» των κατεχόμενων περιοχών αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Ο τούρκος δημοσιογράφος διευκρίνισε ότι ο Ισμαήλ Τζεμ δεν χρησιμοποίησε τον όρο «προσάρτηση», αλλά όσα του είχε πει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισοδυναμούσαν με αυτό. Πάντως, ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, αρμόδιος για το Κυπριακό, Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ, τόνισε σε δηλώσεις του ότι το νέο τουρκικό σχέδιο δεν πρέπει να εκτιμηθεί ως προσπάθεια ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία, αλλά εξάλειψης των οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών που προήλθαν από το εμπάργκο που εφαρμόζεται κατά των κατεχομένων.

Δημήτρης Ρέππας

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σχόλια του Ισμαήλ Τζεμ και πρόσθεσε ότι αν τα εννοεί, τότε υπονομεύουν την ίδια την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τζεμ, σημείωσε ότι, μετά το Ελσίνκι και την υπογραφή της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, η Άγκυρα έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις που καταγράφονται με σαφήνεια στα κοινοτικά κείμενα. «Η Τουρκία», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, «δεν έχει κανένα λόγο στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αντίθετα, έχει υποχρέωση να εναρμονιστεί με τα κείμενα της ΕΕ και η συμπεριφορά της έναντι της Κύπρου θα κρίνει τελικά τη δική της πορεία προς την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση».

Μεσούτ Γιλμάζ

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ισμαήλ Τζέμ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ. Μια μόλις εβδομάδα πρίν την ανακοίνωση από την Άγκυρα του Εθνικού Προγράμματος με τα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Τουρκία για να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης που έχει θέσει η ΕΕ, κατηγόρησε κύκλους που δρούν τόσο στην Ενωση όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας ότι δημιουργούν εμπόδια στο δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ. «Ορισμένοι κύκλοι στην Ευρώπη δεν έχουν χωνέψει το καθεστώς της προς ένταξης χώρας που δόθηκε στην Τουρκία στο Ελσίνκι και καταβάλλουν προσπάθειες με στόχο να αποκλείσουν την Τουρκία από την ΕΕ» σημείωσε χαρακτηριστικά

Γλαύκος Κληρίδης

Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές περί προσάρτησης, ο πρόεδρος Γλάυκος Κληρίδης παρέπεμψε σε δηλώσεις που έκανε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς το Σάββατο, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρόκειται περί προσάρτησης, αλλά περί στενότερης συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. Στις 12 Ιανουαρίου αναμένεται να συνέλθει στην Άγκυρα το λεγόμενο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-ψευδοκράτους, στο οποίο θα συζητηθεί το σχέδιο για στενότερη συνεργασία των δυο πλευρών.

Ιωάννης Κασουλίδης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν υποτιμά καθόλου τη σοβαρότητα των απειλών και των μέτρων που παίρνει η Άγκυρα για προσάρτηση των κατεχομένων. Αντιθέτως μελετά τον τρόπο αντίδρασής της. Δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο με τις προκλητικές δηλώσεις Ετζεβίτ, τη στάση Ντενκτάς όσον αφορά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και την απαγωγή του Πανίκου Τσιακούρμα. Πρόσθεσε ότι όλα θα τεθούν υπ΄ όψιν των αμερικανών απεσταλμένων Μόουζες και Γουέστον που φτάνουν σήμερα στο νησί και επανέλαβε ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια εξευμενισμού του Ντενκτάς.

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι εκ του σύννεγεις συνομιλίες

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένος να εξευμενιστεί, αφού με δηλώσεις του τη Δευτέρα επανέλαβε ότι η αναγνώριση του ψευδοκράτους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε για το τί θα προκύψει από τις επαφές που θα έχουν αυτές τις ημέρες τόσο ο Αλ. Μόουζες όσο και ο βρετανός μεσολαβητής για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χανεϊ –που συναντάται την Τρίτη με τον Γιώργο Παπανδρέου– δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα πηγαινοέρχονται όπως έπρατταν και στο παρελθόν.

Αν οι ελληνοκύπριοι ενταχθούν στην ΕΕ, τότε θα υπάρξει προσάρτηση των εδαφών μας στην Τουρκία και όταν η Τπουρκία θα εντάσσεται στην Ενωση, τότε θα υπάρξει διαπραγμάτευση και για εμάς». Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ντενκτάς προϊδεάζουν για την στάση που θα κρατήσει η ηγεσία του ψευδοκράτους ενόψει του έκτου γύρου των συνομιλιών, που θα ξεκινήσουν στα τέλη Ιανουαρίου.

Σοβαρή η κατάσταση της υγείας του Τσιακούρμα

Επιδείνωση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας του Πανίκου Τσιακούρμα. Σύμφωνα με τον γιατρό των Ηνωμένων Εθνών που τον επισκέφθηκε στις φυλακές, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του είναι τρεις φορές πάνω από το φυσιολογικό, αν και διαβεβαίωσε ότι ήδη τού χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, οι συγγενείς του Τσιακούρμα, που τον συνάντησαν τη Δευτέρα, κατήγγειλαν ότι ο Τσιακούρμας αδυνατεί να περπατήσει και ότι οι συνθήκες κράτησής του δεν έχουν βελτιωθεί.

Η οικογένεια του Τσιακούρμα, αλλά και οι Ελληνοκύπριοι του εξωτερικού, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Την Τρίτη η σύζυγος του Τσιακούρμα, ο οποίος συμπληρώνει σχεδόν ένα μήνα εγκλεισμού στη φυλακή, θα βρεθεί στο Λονδίνο, για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις που διοργανώνει η εκεί παροικία για την απελευθέρωση του Τσιακούρμα.

Στην Κύπρο, την Κυριακή, απειλήθηκαν σοβαρά επεισόδια έξω από τον αστυνομικό σταθμό της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας, λίγο πριν αρχίσει η καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν συγγενείς του Πανίκου Τσιακούρμα. Σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ των συγγενών του Τσιακούρμα και των αστυνομικών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τα αδέρφια του Τσιακούρμα, Γιάννης και Γιώργος.