Γαύριο, Μπατσί, Κορθί, Χώρα, Γιαλιά, Στενιές, Αποίκια. Το Texnologia.Net κάνει διακοπές στην καταπράσινη Άνδρο επιδιώκοντας να πείσει τους αναγνώστες του να επισκεφτούν οπωσδήποτε αυτό το καλοκαίρι τούτο το καταπληκτικό νησί, γιατί μόνο όμορφες στιγμές θα αποκομίσουν που θα τις αναπολούν αιώνιος και είναι βέβαιο πως θα μείνουν χαραγμένες βαθιά μέσα στην καρδιά τους.
Η Άνδρος είναι ένα νησί με φυσική ομορφιά και μεγάλη ιστορία. Αυτός ο τόπος, με τα άγρια παράλια, τα μεγάλα σπήλαια και το εύφορο έδαφος, έγινε αντικείμενο πόθου για πολλούς κατακτητές. Ρωμαίοι, Φράγκοι και Οθωμανοί κατέκτησαν την Άνδρο, αφήνοντας πίσω τα σημάδια τους.
Η Άνδρος, αν και είναι μέρος του συμπλέγματος των Κυκλάδων, δεν μοιάζει καθόλου με τα υπόλοιπα νησιά. Εδώ τα νερά είναι γάργαρα και ευνοούν την ανάπτυξη μιας οργιώδους βλάστησης. Τα αρχοντικά επίσης (πυργόσπιτα) της Άνδρου είναι πιο εντυπωσιακά και δεν έχουν τίποτα το κοινό με το λιτό κυκλαδίτικο σπίτι.
Γαύριο
Φτάνοντας στο λιμάνι του Γαυρίου βλέπουμε τα συνήθη χαρακτηριστικά όλων των λιμανιών με έντονη τουριστική κίνηση που αλλοιώνουν το παραδοσιακό χρώμα. Πολύ γρήγορα όμως, ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί στη Χώρα (περίπου 36 χλμ) θα εκπλαγούμε ευχάριστα.
Μπατσί
Τουριστικό κέντρο του νησιού είναι το παραθαλάσσιο Μπατσί όπου τα σπίτια ακουμπούν στον αμμουδερό του κόλπο. Το Μπατσί είναι κοσμοπολίτικο, με πολλά ξενοδοχεία, ταβέρνες και μπαράκια. Εδώ είναι κι η αγαπημένη παραλία των γυμνιστών, η Αγία Μαρίνα.
Κορθί
Στη διαδρομή προς τη Χώρα ο δρόμος περνάει από τον όρμο του Κορθίου. Το Κορθί είναι ένα γραφικό ψαρολίμανο με πολλές αμμουδερές παραλίες. Πιο γνωστή είναι το Πήδημα της Γριάς, παραλία κρυμμένη από τα αδιάκριτα μάτια και τους δυνατούς ανέμους. Με σκάφος ή περπατώντας θα μπορέσετε να βρείτε ακόμη περισσότερες ερημικές παραλίες, μιας κι η ακτή που περιβάλλει την περιοχή είναι γεμάτη από μικρούς και μεγάλους όρμους.
Χώρα
Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα του νησιού και ζωντανό μνημείο της αρχοντιάς και της παράδοσης της Άνδρου. Είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο ανάμεσα στις παραλίες Νημποριό και Παραπόρτι Ο χρόνος εδώ, δεν άγγιξε τα παλιά αρχοντικά των πλοιάρχων. Ο δρόμος Γ. Γουλανδρή μας οδηγεί στην παλιά αριστοκρατική συνοικία της Καμάρας. Στην άκρη της μας περιμένει το Ναυτικό Μουσείο ενώ γυρίζοντας από τα στενά σοκάκια που βλέπουν προς το Νημποριό, βλέπουμε από ψηλά, το εκκλησάκι της Παναγιάς της Θαλασσινής. Σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο φαίνεται σαν να ταξιδεύει πάνω στα κύματα. Θαρρείς θέλει να φτάσει τον πέτρινο φάρο του Τουρλίτη που στολίζει την είσοδο του λιμανιού.
Γιαλιά – Στενιές
Συνεχίζοντας την εξερεύνηση των ακτών, προχωρούμε προς τα Γιαλιά και τα Πίσω Γιαλιά., μετά τον αμμώδη κόλπο του Νημποριού. Εδώ τα νερά είναι διάφανα και η κοντινή ψαροταβέρνα εξαιρετική. Από τη Γυαλιά ο δρόμος θα μας οδηγήσει στις Στενιές, το καταπράσινο χωριό των εφοπλιστών, με τα ασβεστωμένα σοκάκια και τα παλιά αρχοντικά.
Αποίκια
Εδώ βρίσκεται η ιαματική πηγή Σάριζα. Λίγο πριν την είσοδο στα Αποίκια ένα στενό δρομάκι οδηγεί στη λίμνη Πυθάρα.
Να επισκεφτείτε
- Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου φιλοξενεί έκθεση – αφιέρωμα στον Γάλλο ζωγράφο Αντρέ Μασόν.
- Την Καΐρειο Βιβλιοθήκη όπου φιλοξενούνται σπάνια βιβλία του Θεόφιλου Καΐρη.
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άνδρου, όπου δείτε αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου, μυκηναϊκά ευρήματα, αρχαϊκά κι ελληνιστικά γλυπτά.
- Το ιστορικό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο φιλοξενεί κειμήλια της Επανάστασης του 1821.
- Το Κάστρο της Φανερωμένης, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μέρη της περιοχής του Κορθίου. Το δεκαπενταύγουστο εκεί γίνεται μεγάλο πανηγύρι.
Πως να πάτε
Στην Άνδρο, μπορείτε να πάτε με πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας. Έχει καθημερινά δρομολόγια προς το λιμάνι του Γαυρίου και πίσω. Το ταξίδι είναι ευχάριστο και διαρκεί 2 ώρες. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 9, 50 ευρώ.
Που να μείνετε στην Άνδρο
Blue Bay – Μπατσί: Σε μια αγροτική περιοχή ακριβώς επάνω από την παραλία και κοντά στο μικρολίμανο της Αγίας Μαρίνας.
Marc Vista – Μπατσί: Χτισμένο αμφιθεατρικά σε απόσταση 200 μέτρων από την όμορφη αμμώδη παραλία του νησιού.
Paradise – Χώρα Άνδρου: Τα χρώματα κι η αρχιτεκτονική της Άνδρου αντηχούν στη διακόσμηση του ξενοδοχείου.
Ταξίδι στην Άνδρο
Είναι γεγονός ότι η επέκταση των ορίων της Αθήνας έχει αναγκάσει τους κατοίκους της να αναζητούν ολοένα και πιο απομακρυσμένους προορισμούς για μια ολιγόωρη ανάπαυλα. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των έργων υποδομής και του μεταφορικού δικτύου την τελευταία 15ετία, προορισμοί που πριν μερικά χρόνια χαρακτηρίζονταν «ταξίδι», έχουν εκφυλιστεί σε «βόλτα». Ακριβώς σε αυτήν την λογική υπακούει και η απόδραση μας στην γειτονική Άνδρο που σας παρουσιάζουμε. Από το λιμάνι της Ραφήνας ξεκινήσαμε με το τοπικό δρομολόγιο γύρω στις 8:00 το πρωί, και ακριβώς σε δύο ώρες αποβιβαζόμαστε στο λιμάνι του Γαβρίου, ατσαλάκωτοι χωρίς την παραμικρή δόση αδρεναλίνης που θα συνοδευόταν σε ανάλογο ταξίδι σε κάποια από τις εθνικές οδούς.
Η Άνδρος είναι σχετικά μεγάλο για τα δεδομένα των Κυκλάδων, νησί με πάρα πολλές γεω-μορφολογικές εναλλαγές. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς Μπατσί, διασχίσαμε ένα μεγάλο αριθμό φυσικών κόλπων με πάρα πολλές εξοχικές κατοικίες. Χωρίς ομολογουμένως να προκαλούν με αρχιτεκτονικές υπερβολές, πολλές νέες κατασκευές είναι ενταγμένες στον χαρακτήρα του νησιού των ανέμων. Περνώντας την, κατά την γνώμη μας, μοναδική αρχιτεκτονική παραφωνία του οικισμού Μπατσί, συνεχίσαμε με κατεύθυνση προς την χώρα, κάνοντας αρχικά μία μικρή παράκαμψη για τον οικισμό Κόρθι, ένα μεγάλο χωριό σήμερα, που ιδρύθηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα στην Μεγάλη παραλία στον Όρμο και στην Αγία Αικατερίνη όπως και σε μικρές απόμερες μικρές παραλίες που σχηματίζονται από κολπίσκους: της γριάς το Πήδημα, Καλομονάρι, Μπούρα και Αϊ-Γιάννης. Οι φίλοι του surfing θα βρουν ιδανικές συνθήκες για το άθλημά τους στην παραλία του Όρμου.
Συνεχίσαμε τον παραλιακό δρόμο και μετά φτάσαμε στην πόλη της Ανδρου, ή Χώρα. Στην Χώρα θαυμάσαμε αρκετές παραδοσιακές κατοικίες που ανήκουν σε οικογένειες ναυτικών. Οι βόρειοι άνεμοι συμπληρώνουν την εικόνα της πρωτεύουσας της Ανδρου, δημιουργώντας έναν μόνιμο σχεδόν για όλο τον χρόνο κυματισμό, που ξεθυμαίνει στα βράχια στην άκρη της πόλης. Στη μεγάλη πλατεία πάνω από τη θάλασσα υπάρχει ένα άγαλμα αυτό του Άγνωστου Ναύτη αφιερωμένο σε όλους αυτούς που χάθηκαν στη θάλασσα.
Μετά τους απαραίτητους καφέδες, συνεχίσαμε για να εξερευνήσουμε τα βόρεια του νησιού. Αλλαγή του νησιώτικου τοπίου με τα καταπράσινα Αποίκια με το πασίγνωστο Μεταλλικό Νερό της Πηγής Σάριζα και το Ορεινό Βουρκωτή με την Άχλα και το Βόρι. Η μεριά του νησιού αυτού προσφέρεται για εκτός δρόμου διαδρομές ανάμεσα σε μισγάγγειες που καταλήγουν σε μικρές φυσικές παραλίες. Στην περίπτωση που είσαστε τυχεροί και οι άνεμοι δεν είναι βοριάδες, θα ανακαλύψετε πανέμορφες πεντακάθαρες παραλίες και το σημαντικό ερημικές, αφού σε αρκετές από αυτές η πρόσβαση είναι αποτρεπτική για κατόχους συμβατικών Ι.Χ.
Ο Φάρος στο βόρειο μέρος του νησιού, σηματοδοτεί για εμάς το πέρασμα από το βορινό μέρος του νησιού, στο δυτικό, πάντα ακολουθώντας χωματόδρομους. Το πέρασμά μας από τις δυτικές παραλίες όπως αυτή του Χαλκιολιμιώνα μας οδηγεί στην διαπίστωση ότι στην περίπτωση που ο οδικός άξονας αυτού του τμήματος του νησιού γίνει ασφάλτινος, οι εξοχικές κατοικίες θα ξεφυτρώσουν σαν μανιτάρια από ταλαιπωρημένους κατοίκους κυρίως της Αθήνας.
Αυτή η μεριά του νησιού είναι και φυσικά προστατευμένη από τους έντονους βοριάδες αλλά με ένα ηλιοβασίλεμα πίνακα στο παρμπρίζ του τζίπ μας. Περνώντας από μία ακόμη προστατευμένη αμμουδερή παραλία του Φελλού, καταλήξαμε στο λιμάνι του Γαυρίου περιμένοντας το καράβι της επιστροφής.