Προσωπικότητα στο φλερτ: Ντροπαλή, ασυμβίβαστη, ανικανοποίητη

Προσωπικότητα στο φλερτ: Ντροπαλή, ασυμβίβαστη, ανικανοποίητη

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Φαίνεται πως το μόνιμο ερώτημα που σε βασανίζει τα τελευταία χρόνια είναι «μα πού πήγαν όλοι οι σοβαροί (και διαθέσιμοι) άντρες;». Εμείς φτιάξαμε ένα νέο οδηγό για ραντεβού για όσες από σας έχουν φάει τον κόσμο και ακόμα δεν έχουν βρει το κατάλληλο ταίρι.

Η πρώτη μας κίνηση ήταν να βάλουμε στο παιχνίδι μια ψυχολόγο. Στο όνομα του έρωτα, λοιπόν, το Cosmo αποφάσισε να στείλει τρεις νέες γυναίκες -μόνες, που ψάχνουν- σε μια ειδικό για ένα καλό τσεκάπ. Αρχικά εκείνη μελέτησε την προσωπικότητα που προβάλλουν στα ραντεβού και, πριν τους δώσει τις ερωτικές της συμβουλές, ανέλυσε την τακτική που ακολουθεί η καθεμία.

Γιατί το κάναμε; Ένας ειδικός μπορεί να υποδείξει σε μια γυναίκα πώς να σταματήσει να κάνει τις λάθος επιλογές. Oι αθλητές και οι ομάδες έχουν τους προπονητές τους, γιατί όχι λοιπόν και οι γυναίκες που ψάχνουν τον κατάλληλο σύντροφο; Είναι απλά θέμα στρατηγικής, σχεδιασμού και σωστών στόχων.

O ειδικός είναι εν μέρει μέντορας, εν μέρει σύμβουλος και εν μέρει εμψυχωτής, και βέβαια ένα πρόσωπο απόλυτης εμπιστοσύνης. Το μότο της σύγχρονης γυναίκας είναι: «Γίνε όλα όσα μπορείς να γίνεις, έχε όλα όσα μπορείς να έχεις και κάτι παραπάνω». Γιατί λοιπόν να μην ισχύει αυτό και στις σχέσεις;

Για να δούμε λοιπόν, μπορούν οι τρεις αναγνώστριές μας, η Λένα, η Κέλλυ και η Ζωή, να ακολουθήσουν τις αυστηρές συμβουλές της ειδικού; Και, ακόμη πιο σημαντικό, θα δουν αποτέλεσμα; Διάβασε τις παρακάτω περιπτώσεις και πού ξέρεις, μπορεί κάπου να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου και να βρεις τη λύση στο πρόβλημα που τόσο καιρό σε βασανίζει.

Προσωπικότητα στο φλερτ Νο 1:

Ασυμβίβαστη

Η Λένα, 29 ετών, καθηγήτρια αγγλικών, είναι μόνη εδώ και οκτώ μήνες.

Η ίδια λέει: «Oι γονείς μου είναι παντρεμένοι εδώ και 34 χρόνια και ακόμα κρατιούνται χέρι χέρι όταν περπατάνε στο δρόμο! Αποτελούν πρότυπο για μένα, αν και είναι πολύ δύσκολο να το ακολουθήσω? πιστεύω πως το όραμά μου είναι σχεδόν απραγματοποίητο.

Ξέρω ότι είμαι πολύ δύσκολη και έχω φτιάξει μια λίστα με τα χαρακτηριστικά του τέλειου άντρα για μένα. Θα πρέπει να έχει χιούμορ, να είναι έξυπνος, ευγενικός, με γαλανά μάτια και καλοσχηματισμένος. Επίσης, δε θα έβγαινα ποτέ με κάποιον που θα έβγαζε λιγότερα χρήματα από μένα – θεωρώ σημαντικό να είναι οικονομικά εύρωστος. Συνήθως με προσελκύουν άντρες σαν τον πατέρα μου, με φλεγματικό χιούμορ και περίπλοκη προσωπικότητα.

Όταν όμως η πρώτη έλξη περνάει, τους απομακρύνω, γιατί συνειδητοποιώ ότι είναι σαν τον πατέρα μου – κι αυτό με απωθεί! Με εκνευρίζει επίσης το ότι όλοι οι μόνοι άντρες δείχνουν ανασφαλείς και νευρικοί μαζί μου. Τέλος, δε μου αρέσει καθόλου να βασίζεται ο άντρας πάνω μου. Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω όλες τις φίλες μου τακτοποιημένες και δεν μπορώ παρά να νιώθω ότι εγώ ξεμένω σιγά σιγά».

Η ετυμηγορία της ειδικού: «Η Λένα ακούγεται κουρασμένη από τη ζωή και λίγο αναστατωμένη, κάτι που δεν είναι ευχάριστο για κανέναν και πολύ περισσότερο για τον “ιδανικό άντρα”. Όπως και οι περισσότερες ασυμβίβαστες γυναίκες που βλέπω, η Λένα είναι απελπιστικά εγκλωβισμένη λόγω της αναποφασιστικότητάς της.

Άκου λοιπόν, Λένα: Ναι μεν θέλεις να παντρευτείς, αλλά δεν αφήνεις και κανέναν να σε πλησιάσει αρκετά. Ψάχνεις τον ιδανικό άντρα, αλλά έχεις φτιάξει μια λίστα με διάφορες επιφανειακές απαιτήσεις. Σκέψου καλά! Η αναποφασιστικότητά σου σε κάνει να φαίνεσαι διστακτική, αβέβαιη, νευρική και καχύποπτη. Ποιος θα ήθελε να βγει μαζί σου μ” αυτά τα δεδομένα;».

Συμβουλή της ειδικού προς τη Λένα: Μετρίασε τις απαιτήσεις σου. «Πολλές γυναίκες θέτουν ως στόχο την ικανοποίηση απίθανων απαιτήσεων, όπως η Λένα. Τους λέω ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, να επαναπροσδιορίσουν τα θέλω τους και να αλλάξουν στάση στις συναναστροφές τους. Να πώς: Φτιάξε μια λίστα όλων των σχέσεών σου, μικρών και μεγάλων.

Σημείωσε ποιος ήταν, πού τον γνώρισες, τι σε τράβηξε σ” αυτόν, πότε και γιατί άρχισες να απογοητεύεσαι, πώς και γιατί χωρίσατε. Ύστερα δώσε πολλή προσοχή στη λίστα σου. Μήπως παρατηρείς κάποια επαναλαμβανόμενα λάθη στη ζωή σου; Τώρα, με βάση τις επαναλήψεις που παρατήρησες, πάρε κάποιες αποφάσεις, όπως: «Θα δίνω σε έναν άντρα διορία δύο εβδομάδων πριν πάρω την απόφασή μου».

Υπάρχει ένας απλός κανόνας για το φλερτ: πρέπει να είναι ευχάριστο. Θυμήσου, απλά δοκιμάζεις άντρες για να δεις αν σου ταιριάζουν και τίποτε παραπάνω. Σταμάτα να σκέφτεσαι τόσο πολύ και διασκέδασέ το. Κόψε τις παλιές και αντιπαραγωγικές σου συνήθειες στο φλερτ και γράψε τις φράσεις “είμαι ανοιχτόμυαλη” και “είμαι ανοιχτή στον έρωτα”, σαν σύνθημα, σε ένα κομμάτι χαρτί. Τοποθέτησέ το κάπου όπου να μπορείς να το βλέπεις εύκολα και κοίταζέ το κάθε λίγο. Το μυαλό χρειάζεται την εκπαίδευσή του, ξέρεις!»

Πως πήγε; «Αρχικά ταρακουνήθηκα αρκετά μ” αυτά που μου είπε η ψυχολόγος» λέει η Λένα. «Ποτέ δεν είχα καθίσει να σκεφτώ σοβαρά τι πήγαινε στραβά – και βέβαια ποτέ δεν είχα συνειδητοποιήσει πως εγώ ήμουν η αιτία για τις κακοτυχίες μου! Παρόλο που αρχικά αντέδρασα στον αυστηρό της τόνο, συνειδητοποίησα πως είχε συλλάβει την πραγματική εικόνα για την ερωτική μου ζωή.

Όταν έφτιαξα το αισθηματικό μου χρονοδιάγραμμα, έμεινα έκπληκτη με τα όσα είδα – ήταν ολοφάνερο ότι έδιωχνα άντρες από τη ζωή μου ουσιαστικά χωρίς λόγο. Πήρα επίσης μια σειρά από μικροαποφάσεις γύρω από το φλερτ. Μία απ” αυτές ήταν να δίνω στους άντρες μια ευκαιρία. Τώρα πια έχουν μία εβδομάδα ο καθένας πριν καταλήξω!

Υποσχέθηκα επίσης στον εαυτό μου να αντιμετωπίζω τα πάντα από μια νέα, φρέσκια οπτική γωνία και να με απασχολεί λιγότερο το τι σκέφτονται οι άλλοι. Παραδέχομαι ότι ένιωσα λίγο χαζή με το σύνθημα “είμαι ανοιχτή στο φλερτ και τον έρωτα” γραμμένο στο κινητό μου, αλλά έπιασε.

Σταμάτησα να κρίνω τους ανθρώπους τόσο αυστηρά και το αποτέλεσμα ήταν ένα βράδυ που βγήκα έξω να με πλησιάσουν πέντε άντρες – περισσότεροι από ποτέ! Η συμβουλή της ειδικού απομάκρυνε όλες μου τις προκαταλήψεις για τις σχέσεις. Oι παρατηρήσεις της με πόνεσαν, αλλά ήταν απόλυτα καίριες».

Προσωπικότητα στο φλερτ Νο 2:

Η ανικανοποίητη

Η Κέλλυ, 25 ετών, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, είναι μόνη εδώ και 14 μήνες.

Η ίδια λέει: «Χώρισα με τον τελευταίο φίλο μου μετά από ένα χρόνο, γιατί η φλόγα είχε πια χαθεί. Από τότε δεν έχω συνδεθεί σοβαρά με κανέναν, αν και έχω βγει με μερικούς άντρες, είτε δε μου κινούν το ενδιαφέρον αρκετά ώστε να τους ξανασυναντήσω είτε εκείνοι δε φαίνεται να με συμπαθούν ιδιαίτερα.

Πάντως, αυτό που συμβαίνει συχνότερα είναι ότι εγώ δε μένω για πολύ σε μια σχέση. Το πρόβλημα είναι πως απολαμβάνω την ένταση του κυνηγιού και στοχεύω σε άπιαστους άντρες, γιατί βαριέμαι με κάτι λιγότερο συναρπαστικό. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Θέλω τον τέλειο άντρα, που θα με προσέχει και θα με περιποιείται για πάντα, αλλά θέλω και να ζούμε συνέχεια την ένταση της αρχής. Είναι ένας αδύνατος συνδυασμός. Θέλω να αλλάξω τακτική, αλλά δεν ξέρω πώς».

Η ετυμηγορία της ειδικού: «Η Κέλλυ είναι ανικανοποίητη – ξέρει ότι είναι παγιδευμένη στον κυκλώνα των καινούριων γνωριμιών, θέλει να αλλάξει, αλλά αισθάνεται πως οτιδήποτε άλλο δε θα είναι αρκετό. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ξεφύγει από το μαγγανοπήγαδο του “γνωρίζω-τα φτιάχνω-χωρίζω” και να συνειδητοποιήσει πως αυτό που θέλει είναι μια σταθερή και τρυφερή σχέση με κάποιον που θα την αγαπάει. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να προσπαθήσει σκληρά.

Η Κέλλυ γνωρίζει ήδη ότι λατρεύει την ένταση του φλερτ, αλλά αυτό που δε συνειδητοποιεί είναι ότι είναι κυριολεκτικά εθισμένη σ” αυτήν – εθισμένη στην ουσία φαινυλαιθυλαμίνη, το συστατικό του έρωτα. Πρόκειται για πραγματική πάθηση, την οποία συναντώ πολύ συχνά σε πελάτες μου. Η ουσία αυτή λειτουργεί όπως η αμφεταμίνη στον εγκέφαλο και υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στους ερωτευμένους ανθρώπους.

Όπως ακριβώς οι αμφεταμίνες, η φαινυλαιθυλαμίνη σού κόβει την όρεξη, σε κάνει ομιλητική και κινητική και γενικότερα σου χαρίζει αίσθημα ευεξίας. Αυτά τα “συμπτώματα” εξηγούν γιατί η Κέλλυ ερωτεύεται τόσο εύκολα. Είναι μάλιστα αυτό μια προειδοποίηση: Αν η Κέλλυ δεν κάνει κάτι σύντομα, θα καταλήξει να φλερτάρει ατελείωτα, ανίκανη να συντηρήσει οποιαδήποτε αξιόλογη σχέση».

Συμβουλή της ειδικού προς την Κέλλυ: Μπες σε νηστεία του φλερτ. «Για ένα μήνα μη σπαταλήσεις το συνηθισμένο χρόνο που επενδύεις στο φλερτ και το κυνήγι του άπιαστου. Αποφάσισε τι είναι αυτό που θέλεις και τι μπορείς εσύ να δώσεις σε μια σχέση, εκτός από τη διασκέδαση και το πάθος. Αυτό που λέω στις πελάτισσές μου είναι ότι πρέπει εκείνες πρώτα να γίνουν “τέλειες” πριν συναντήσουν τον “τέλειο”.

Η Κέλλυ εμφανίζει μάλλον την εικόνα μιας απεγνωσμένης αντροκυνηγού παρά αυτήν μιας γυναίκας που παίρνει τη ζωή στα χέρια της. Μπορεί να το αλλάξει αυτό, αλλά ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος είναι να απέχει από το φλερτ. Κέλλυ, αν κάποιος που σου αρέσει σου ζητήσει να βγείτε, απάντησέ του: «Δεν μπορώ αυτή την περίοδο, αλλά θα ήθελα να μου τηλεφωνούσες όταν γυρίσω από τις διακοπές μου» (δηλαδή στο τέλος της νηστείας). Δεν πρόκειται να πεθάνεις από βαρεμάρα, απλά θα μάθεις να προσελκύεις το σωστό τύπο άντρα αντί για περαστικούς της μιας εβδομάδας ή του ενός μήνα».

Πως πήγε; «Η ψυχολόγος με χτύπησε στο ευαίσθητο σημείο μου – και μόνο η ιδέα τού να σταματήσω να φλερτάρω με πανικόβαλε. Αποφάσισα να απέχω για μία εβδομάδα. Την Παρασκευή το βράδυ, αντί να πάω στο μπαράκι, δέχτηκα μια πρόσκληση σε γεύμα. Πέρασα υπέροχα και με πλησίασε ένας πολύ γοητευτικός τύπος, αλλά εγώ έσφιξα τα δόντια για να μην του δείξω κανένα σημάδι ενδιαφέροντος.

Ένιωσα πολύ περήφανη. Σκέφτηκα επίσης τι είναι αυτό που θέλω από μια σχέση. Oι απαντήσεις μου με εξέπληξαν. Συνειδητοποίησα ότι ψάχνω για πολύ περισσότερα σε ένα σύντροφο από ένα ωραίο αυτοκίνητο και έντονες στιγμές. Θέλω χιούμορ, καλοσύνη και κάποιον να με προσέχει.

Ξέρω ότι πρέπει να μεγαλώσω λίγο. Αποφάσισα να συνεχίσω την αποχή για λίγο ακόμα, αν και δεν ξέρω αν θα αντέξω ένα μήνα! Δε μου ταίριαζαν όλες οι συμβουλές της ειδικού, αλλά η συνολική εμπειρία ήταν σίγουρα δημιουργική».

Προσωπικότητα στο φλερτ Νο 3:

Η ντροπαλή

Η Ζωή, 26 ετών, λογίστρια, είναι μόνη εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Η ίδια λέει: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που είμαι μόνη τόσο καιρό και έχω πάθει πανικό. Νομίζω πως υπάρχει μια τεχνική στο φλερτ, αλλά εγώ δεν έχω την παραμικρή ιδέα γι’ αυτήν, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεν έχω πια την αυτοπεποίθηση να μπω στο παιχνίδι. Βρίσκω το θάρρος να πλησιάσω κάποιον άντρα σε ένα μπαρ μόνο όταν πιω. Όταν όμως γνωρίζω κάποιον που μου αρέσει, ποτέ δε λειτουργεί.

Πριν λίγο καιρό βγήκα με έναν υπέροχο άντρα. Τα πηγαίναμε μια χαρά, αλλά ξαφνικά εκείνος άρχισε να ακυρώνει τα ραντεβού μας. Όταν σταμάτησε να μου τηλεφωνεί, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Είμαι όμως πολύ παραδοσιακή και πιστεύω ότι ο άντρας πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση και αν δε θέλει να με ξαναδεί, ας γίνει έτσι.

Δεν θέλω να φανώ απελπισμένη. Χρειάζομαι έναν άντρα που θα μπορεί να περιμένει και μετά το τρίτο ραντεβού – δε συμφωνώ με τις περιπέτειες της μιας νύχτας. Μπορεί να φαίνομαι ντροπαλή, αλλά κατά βάθος είμαι πολύ ερωτική. Απλά πρέπει να γνωρίσω τον άλλο καλύτερα».

Η ετυμηγορία της ειδικού: «Ξέχνα την τεχνική του φλερτ και τα παρόμοια. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Όσοι πετυχαίνουν στο φλερτ είναι απλά επειδή έχουν το σθένος να είναι ο εαυτός τους, και αυτό είναι που πρέπει να μάθεις. Πρέπει να σταματήσεις να γνωρίζεις άντρες στα μπαρ – οι περισσότεροι είναι απλά στο κυνήγι. Καλό είναι να βγαίνεις, αλλά μη βλέπεις τις εξόδους σου ως μέσο για να βρεις άντρα. Αντίθετα, διάλεξε μέρη όπου μπορείς να λάμψεις χωρίς τη βοήθεια του αλκοόλ».

Συμβουλή της ειδικού προς τη Ζωή: Ψάξε για την αληθινή αγάπη στην καθημερινότητα. «Όλες οι ντροπαλές γυναίκες κάνουν βασικά λάθη όταν προσπαθούν να βρουν την αγάπη. Το καλύτερο γιατρικό είναι η αλλαγή στιλ στο φλερτ. Η Ζωή πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δε θα συναντήσει τον ιδανικό άντρα σε βραδινές εξορμήσεις – το υπέροχο εσωτερικό της άστρο θα μείνει κρυμμένο, καθώς η ίδια είναι ένα αληθινό λουλούδι.

Αντίθετα, θα πρέπει να ψάξει σε πιο ασυνήθιστα μέρη για τον άντρα των ονείρων της. Ζωή, κοίταξε τους επιβάτες στη στάση του λεωφορείου. Ρίξε μια ματιά στους άντρες που κυκλοφορούν στο σουπερμάρκετ. Διατήρησε οπτική επαφή με οποιονδήποτε σου φαίνεται ενδιαφέρων, κρατώντας το βλέμμα του ακριβώς όσο χρειάζεται. Η εσωτερική σου ομορφιά πρέπει να λάμψει.

Και μην πέφτεις στην παγίδα του αρνητισμού που υπάρχει γύρω σου, όπως π.χ. η γκρίνια στο γραφείο ή τα κουτσομπολιά στην παρέα. Αντίθετα, φρόντισε να διαβάσεις κάτι ανεβαστικό – οτιδήποτε μπορεί να σε κάνει χαρούμενη που αντικρίζεις μια καινούρια μέρα σού χαρίζει ευτυχία. Μία ακόμη καλή ιδέα είναι να γράψεις ένα σύνθημα και να προσπαθήσεις να το τηρείς διαρκώς. Ποια θέλεις να είσαι;

Για παράδειγμα, μπορείς να γράψεις “είμαι μια υπέροχη, σέξι και ισορροπημένη γυναίκα, με μια καταπληκτική σχέση και μια πολύ ενδιαφέρουσα ζωή”. Φρόντισε να το θυμίζεις στον εαυτό σου αρκετά συχνά και σύντομα θα δεις τις ελκτικές σου δυνάμεις να ενισχύονται».

Πως πήγε; «Η πρώτη μου σκέψη ήταν: “Αυτά είναι αηδίες και δεν πιάνουν”. Η ψυχολόγος όμως εντόπισε στοιχεία για τη συμπεριφορά μου στο φλερτ που ποτέ δεν είχα θεωρήσει προβληματικά, όπως ο τρόπος που φέρομαι. Η αλήθεια είναι ότι μπήκα στον πειρασμό να δω αν αυτό θα άλλαζε κάτι και δέχτηκα να δοκιμάσω. Όταν ψώνιζα στα σουπερμάρκετ της γειτονιάς μου, είχα τα μάτια μου ανοιχτά – κυκλοφορούσαν τόσο πολλοί ωραίοι άντρες!

Είχα μια οπτική επαφή με έναν δυο, αλλά τους έχασα μέσα στους διαδρόμους. Πηγαίνω επίσης στο γυμναστήριο και από τότε νιώθω πολύ πιο ωραία με τον εαυτό μου. Μάλιστα ένας άντρας με πλησίασε την ώρα που έκανα ποδήλατο και πιάσαμε κουβέντα για ώρα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σταμάτησα να το σκέφτομαι όλη την ώρα.

Δεν νιώθω πια ότι το φλερτ είναι απαγορευμένος καρπός για μένα. Δοκίμασα να τραγουδάω το σύνθημα στο μπάνιο – αισθάνθηκα χαζή, αλλά με έκανε να χαμογελάσω, οπότε πέτυχε το σκοπό του. Συνειδητοποίησα πόσο χρήσιμες ήταν οι συμβουλές της ειδικού μόνο όταν αποφάσισα να τις εφαρμόσω».

Προηγούμενο άρθροToyota Auris 1.6 vs Opel Astra 1.6: Σύγκριση
Επόμενο άρθροSubaru Trezia vs Honda Jazz Hybrid Σύγκριση
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας