Πρωτοπόρος η MILTECH, δείχνει τον δρόμο της ανάπτυξης

“Mα τώρα Έλληνες μπορούν να κάνουν αυτά τα πράγματα; Αδύνατο, θα τα αγοράσουμε από ξένους!”. Αυτή ήταν η απάντηση ηγετικού στελέχους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην ερώτησή μας γιατί δεν αγοράζουμε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας από ελληνικές εταιρίες που αποδεδειγμένα τα κατασκευάζουν.

Όμως η καλύτερη απάντηση δίνεται από το έργο των ίδιων των εταιριών. Μια από αυτές τις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας είναι και η MILTECH-TELETEL. Η αμιγώς αυτή ελληνική εταιρία, έχει καταφέρει να εξάγει μεγάλες ποσότητες των προϊόντων της στο εξωτερικό, να αναλαμβάνει υποκατασκευαστικό έργο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές οπλικών συστημάτων και να πουλά παράλληλα σχεδιασμό συστημάτων υψηλής ποιότητας σε αυτές. Ηδη η MILTECH το τελευταίο εξάμηνο έχει καταφέρει να πετύχει δυναμική επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέες αγορές ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και παρελκομένων ασυρμάτων.

Η επιτυχία αυτή οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρίας και διευθύνων σύμβουλως κ. Κωνσταντίνος Κουτσός, στην επέκταση και ανάπτυξη της εταιρίας σε δύο βασικούς της άξονες οι οποίοι ήταν:

Α. Η ενδυνάμωση του τμήματος R&D; που τώρα περιλαμβάνει ανεξάρτητο τμήμα σχεδίασης S/W και H/W σε γραφεία ξεχωριστά γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, αποτελούμενο από 30 υψηλού επιπέδου τηλεπικοινωνιακούς και ηλεκτρονικούς μηχανικούς.

Το τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα δραστήριο στους τομείς ανάπτυξης συστημάτων ηλεκτρονικής, real-time systems, embedded systems, conformance and testing tools για ΑTM, ISDN, GPRS, SS7, UMTS, Satellite, τερματικού εξοπλισμού, υποσυστημάτων διαχείρισης δικτύων και συστημάτων βιομηχανικού ελέγχου.

Το 2001 το Τμήμα R&D; συνεισέφερε σημαντικά στην εταιρία με πωλήσεις τεχνολογίας σε μεγάλες ελληνικές και ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρίες.

Β. Την επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Παιανία από τα μέσα του 2001 με:

 • μία πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής πλακετών τεχνολογίας SMD (Υλικών Επιφανειακής Στήριξης) που ενσωματώνει όλα τα στάδια παραγωγής (screen printing, population, reflow, cleaning, inspection, varnishing),
 • την επέκταση της ημιαυτόματης γραμμή παραγωγής πλακετών τεχνολογίας through hole,
 • την προσθήκη γραμμών παραγωγής ολοκληρωμένων αμυντικών συστημάτων (radar consoles, aerial towed targets, aircraft dispensing units) και ειδικών καλωδιώσεων (harnesses) καθώς και
 • αναβάθμιση του σύγχρονου εξοπλισμού οπτικού ελέγχου, περιβαλλοντικών δοκιμών και ελέγχου λειτουργικών χαρακτηριστικών.
 • τη δημιουργία in-house μίας πλατφόρμας λειτουργικού ελέγχου ηλεκτρονικών πλακετών και συστημάτων μεγάλης πολυπλοκότητας.
 • Η πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής τεχνολογίας SMD αποτέλεσε επένδυση ύψους 300 εκατ. δρχ. και μετά την προσθήκη ρομποτικών μηχανημάτων αποτελεί ένα αυτόνομο ευέλικτο κέντρο συναρμολόγησης ηλεκτρονικών (αεροσκαφών, πυραύλων και ειδικών αμυντικών εφαρμογών) με πολύ υψηλούς ρυθμούς παραγωγής και ταχύτητας τοποθέτησης εξαρτημάτων.

Ήδη η εταιρία εκτελεί αυτή τη στιγμή σημαντικές συμβάσεις όπως:

 • Παραγωγή και έλεγχο ηλεκτρονικών υποσυστημάτων και πλακετών μεγάλης πολυπλοκότητας των Radar RDY των αεροσκαφών MIRAGE-2000-5.
 • Παραγωγή και έλεγχο υποσυστημάτων και πλακετών των πυραύλων MICA.
 • Παραγωγή των συρόμενων στόχων τύπου TDK-39 και των παρελκομένων τους για την Π.Α. κατόπιν αδείας της Αμερικανικής Meggit Defence Systems.
 • Εγκατάσταση πομπών Lf της Rockwell Collins για λογαριασμό του Π.Ν.
 • Παραγωγή συστημάτων GPS τύπου PLGR+96 και παρελκομένων για την ΕΒΟ, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και την Γαλλική THALES.
 • Παραγωγή και έλεγχο ηλεκτρονικών συστημάτων του συστήματος ASRAD για λογαριασμό της EBO.
 • Εγκατάσταση θερμικών καμερών τύπου LION σε σκάφη του Π.Ν.
 • Παραγωγή μεγάλου αριθμού παρελκομένων πομποδεκτών (χειρογεννήτριες, μεγάφωνα) σχεδίασης της MILTECH για εξαγωγή στην Ινδία, την Αυστραλία και το Ισραήλ.

Τα προϊόντα

Στον τομέα των τακτικών τηλεπικοινωνιών η MILTECH έχει αναπτύξει ένα στρατιωτικό τηλέφωνο (MLT-FTL-25) εκστρατείας, 100% ελληνικής κατασκευής ικανό να ανθίσταται στις πλέον απαιτητικές επιχειρησιακές συνθήκες και ήδη έχει πιστοποιηθεί κατά τη διάρκεια δοκιμών κατά στάνταρ MIL-STD-810, για το οποίο εκτός της εγχώριας αγοράς, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το ΝΑΤΟ, κυβερνητικές Υπηρεσίες του Ισραήλ καθώς και γνωστή αμερικανική εταιρία για την ενσωμάτωση του σε άρμα μάχης, ως εξωτερική μονάδα συνεννόησης με το εξωτερικό του άρματος.

Επίσης η MILTECH έχει ολοκληρώσει σύστημα Διαχείρισης Στόλου Στρατιωτικών Οχημάτων (Military A.V.L. System-MIL-TRACK) το οποίο πρόκειται σύντομα να εγκατασταθεί σε οχήματα του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Τέλος αξίζει να αναφερθεί η ενεργός συμμετοχή της MILTECH σε 5 Αναπτυξιακά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του IST και του CRAFT στα οποία συνεργάζεται με μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρίες όπως η THALES, η ARM, η MOTOROLA και μεγάλα Ερευνητικά Κέντρα.

Όλα τα παραπάνω επιτεύγματα στον τομέα της Ερευνας και Ανάπτυξης σφραγίστηκαν με την αναγνώρισή της MILTECH ως Βιομηχανία Εξαιρετικά Προηγμένης Τεχνολογίας από αρμόδια Επιτροπή της ΓΓΕΤ/ΥΠΑΝ και την καθιστούν την μία από τις πλέον δυναμικές εταιρίες στον κόσμο που διαθέτουν τεχνογνωσία αιχμής στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Τον Νοέμβριο η MILTECH πιστοποίησε για άλλη μία φορά μετά από τρία χρόνια το Σύστημα Ποιότητας της σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου ISO9001 / 2000 από τον Διεθνή φορέα RINA μέλος του IQ-NET.

Το βέβαιο είναι, ότι η συνολική δραστηριότητα της MILTECH στους προαναφερθέντες τομείς της δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα ανάμεσα στις εγχώριες μικρομεσαίες εταιρίες αμυντικού ηλεκτρονικού υλικού και εξασφαλίζει την συνεχή ανάπτυξη της και την δέσμευση της για την προώθηση και υποστήριξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Teletel

H Teletel ιδρύθηκε το 1995 και αποτελεί μια εταιρία ανάπτυξης σχεδιασμού και λογισμικού, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στους πελάτες της, σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων τηλεπικοινωνιών, όπως:

 • Τηλεπικοινωνίες
 • Εξελιγμένα οπλικά συστήματα
 • Εφαρμογές τεχνολογικών πληροφοριών
 • Μικροηλεκτρονική

Ηδη η Teletel έχει καθιερωθεί ως μια από τις πλέον εξελιγμένες εταιρίες στον τομέα της και μεγάλες εταιρίες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού όπως η ALCATEL, η ECI Τelecom, η SOLINET GmbH, SIEMENS AG, THALES, κ.ά., της έχουν αναθέσει την ανάπτυξη διαφόρων συστημάτων. Για παράδειγμα:

 • Συστήματα Τηλεπικοινωνιών
 • Στρατιωτικά συστήματα τηλεπικοινωνιών
 • Συστήματα ελέγχου και εξομοίωσης
 • Δορυφορικές επικοινωνίες
 • Συστήματα Ασφαλείας

Οπως και η μητρική εταιρία MILTECH, η Teletel είναι πλήρως πιστοποιημένη κατά ISO 9001 και ISO 9000-3 ενώ παράλληλα διαθέτει και πιστοποίηση κατά NATO βάσει του συστήμτος ασφαλείας της συμμαχίας C-M(55) 15 FINAL Security System.

Ανάπτυξη και κατασκευή

Το τμήμα ανάπτυξης software της Teletel, παρέχει λύσεις σε ό,τι αφορά συστήματα μεταφοράς δεδομένων σε “πραγματικό χρόνο” (Real Time), συστήματα εξομοίωσης, συστήματα τηλεπικοινωνιών, συστήματα στρατιωτικών εφαρμογών, συστήματα ελέγχου και πιστοποίησης και εφαρμογές τεχνολογικών πληροφοριών.

Με την εμπειρία ετών στην ανάπτυξη συστημάτων για χρήση σε ΑΤΜ, ΙΡ, SS7, ISDN, VolP, GSM, DECT, GPRS, UMTS, Δορυφορικών επικοινωνιών και άλλων συστημάτων, η Teletel αναπτύσει πλέον κορυφαίες λύσεις σε ζητήματα που άπτονται των τηλεπικοινωνιών.

Παράλληλα όμως, η Teletel παρέχει και ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε ότι αφορά συστήματα ασφαλείας, συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων, πολυμέσων, e-learning και πολλών άλλων ακόμη.

Το τμήμα ανάπτυξης Hardware, σχεδιάζει, κατασκευάζει, αναπτύσει, δοκιμάζει και παραδίδει στον πελάτη τα προϊόντα που έχει ζητήσει μέσα στα χρονικά όρια που έχουν απαιτηθεί. Το ίδιο τμήμα ειδικεύεται και στο σχεδιαμό και την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας Hardware για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικά συστήματα κ.ά.