«Ράλι ανακούφισης» στο Χ.Α. (+4%)

Τα πρώτα μέτρα ενός ανακλαστικού και εξαιρετικά ριψοκίνδυνου «ράλι ανακούφισης» ενδέχεται να διανύουν από χθες οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με τη Σοφοκλέους, που κατέρρευσε 40% μέσα στον Οκτώβριο, να αντιδρά ήδη από τη Δευτέρα σαν πιεσμένο ελατήριο, καταγράφοντας κέρδη άνω του 4%.

Οπως εξηγεί έμπειρος χρηματιστής, «μπορεί οι προσδοκίες για την οικονομία, οι προβλέψεις για την ύφεση και οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική πορεία των εταιρικών κερδών να είναι θλιβερές, αλλά δεν θα αποτελέσει καμία έκπληξη να δούμε τους κυνηγούς της “υπερβολής” να επιστρέφουν δυναμικά στα χρηματιστήρια τα οποία καταβαραθρώθηκαν σε λιγότερο από ένα μήνα κατά 25%-40%».

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας ήταν «αναπάντεχα» θετική. Ο υψηλός όγκος συναλλαγών, που με τη συνδρομή προσυμφωνημένων πράξεων ξεπέρασε τα 422 εκατ. ευρώ, η μεγάλη διακύμανση του γενικού δείκτη, που από το -4,97% (1.642 μονάδες) εκτινάχθηκε στο +4,7% και έκλεισε στο 4,04% και τις 1.798,24 μονάδες, και η δυναμική επανεμφάνιση αγοραστών που ώθησε σε διψήφια ποσοστά ανόδου τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Εθνική, Κύπρου, Intralot, Coca Cola ενισχύθηκαν μεταξύ 10% έως 13,7%) αποτελούν προμηνύματα πως ο «μαύρος Οκτώβριος» ίσως δώσει τη θέση του σε έναν καλύτερο -από χρηματιστηριακής άποψης- Νοέμβριο. Το γεγονός άλλωστε πως μέσα στο «μακελειό» του περασμένου μήνα άλλαξε χέρια μέχρι και το 15-17% του μετοχικού κεφαλαίου των μεγαλύτερων ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και τραπεζών (βλέπε πίνακα), καταδεικνύει πως αρκετοί στοιχηματίζουν στο σενάριο μερικής έστω ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, Μάνο Χατζιδάκη, «ο πανικός πωλήσεων των τελευταίων συνεδριάσεων και η δυσανάλογα μεγάλη υποχώρηση της ελληνικής αγοράς σχεδόν κατά 70% μέσα στο 2008, κυρίως λόγω των “κακής ποιότητας” επενδυτικών κεφαλαίων, έχουν δημιουργήσει φαινόμενα ανάλογα αυτών που παρατηρούμε σε φούσκες, σε περιόδους όπου η ευφορία ξεχειλίζει και η ζήτηση δημιουργεί καταστάσεις αναποτελεσματικής αγοράς».

Σφοδρή αντίδραση

Ο βαθμός υπερπώλησης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο για τα ιστορικά δεδομένα τα οποία είναι διαθέσιμα (1980 – 2008) και αποτυπώνεται σε αποκλίσεις δεικτών, σε ταλαντωτές και σε πληθώρα επιμέρους διαγραμμάτων. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Χατζιδάκη «η αντίδραση που αναμένεται να εκδηλωθεί θα είναι εξίσου σφοδρή, θα συνοδευθεί από ακρότητες και θα είναι της τάξεως των 1.000 μονάδων τουλάχιστον».

Οι επαγγελματίες της αγοράς κρατούν πάντως μικρό καλάθι για το μέλλον. Οσο κι αν είναι καλοδεχούμενη μια ανοδική αντίδραση των μετοχών στο Χ.Α., που μέσα στο 2008 έχασε σχεδόν όλα τα κέρδη της πενταετούς διαδρομής από τις 1.460 μονάδες (2003) μέχρι τις 5.344 μονάδες (Νοέμβριος 2007), εντούτοις κανείς δεν πιστεύει πως βρισκόμαστε στην απαρχή μιας μακροχρόνιας και συμπαγούς ανάκαμψης.

Η ύφεση στην πραγματική οικονομία, οι ζημιές και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, η ανεργία, η στενότητα χρήματος είναι μπροστά, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, ανατροφοδοτώντας την πτωτική τάση των χρηματιστηριακών αγορών και δίνοντας τον χαρακτήρα προσωρινού διαλείμματος -και μόνο- σε κάθε ανοδική αντίδραση.

Φυσικά τον οριστικό πυθμένα των χρηματιστηρίων σε κάθε οικονομική κρίση κανείς δεν μπορεί να τον εντοπίσει, πόσο μάλλον αυτή τη φορά που άλλοι αναλυτές τον είχαν «βρει» στις 4.000 μονάδες, άλλοι στις 2.000 μονάδες και άλλοι λένε πως θα περιμένουν τον γενικό δείκτη να γράψει τις… 400 ή τις 500 μονάδες πριν αρχίσουν να αγοράζουν. *