Saab μοντέλα. Λίστα με αυτοκίνητα

Saab μοντέλα. Λίστα με αυτοκίνητα

Σαν γνήσιος λάτρης των τετράτροχων οχημάτων, αποφάσισα δημιουργήσω ένα εκτενές αφιέρωμα στη Σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Saab με μοντέλα που έχω οδηγήσει κατά το παρελθόν, πράγμα που σημαίνει ότι έχω μία ολοκληρωμένη εικόνα για την οδηγική συμπεριφορά τους. Ωστόσο, να σημειωθεί πως έχω συμπεριλάβει μόνο τα μοντέλα που οδήγησα, και όχι γενικά όλα τα οχήματα της εταιρείας.

Να θυμάστε, ότι τούτη η λίστα θα επεκτείνεται με το πέρασμα των καιρών, κάθε φορά που θα οδηγώ κάποιο καινούργιο όχημα της συγκεκριμένης μάρκας. Και τέλος να τονίσω ότι η παρακάτω σειρά είναι εντελώς τυχαία και δεν σχετίζεται με τις τιμές, ούτε με την ισχύ του κινητήρα.

Saab 9-3X 2.0T

Έχοντας στο νου μας τη χώρα προέλευσης της Saab (Σουηδία), θα μπορούσε να πει κανείς πως τόσο καιρό δεν είχε κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των αναγκών που έχουν οι Σκανδιναβοί. Παγωμένοι δρόμοι, πολυμελείς οικογένειες και μεγάλα ταξίδια, αποστολές που εκτός από τα επιβλητικά SUV μπορεί να φέρει σε πέρας και κάτι πιο ασφάλτινο και φυσικά πιο οικονομικό.

Αυτό είναι το 9-3X, ένα wagon φτιαγμένο για να δώσει λύσεις σε εδάφη όπως αυτά της βόρειας Ευρώπης, αλλά και γιατί όχι σαν τα δικά μας, αφού οι Ελληνες εκτός από αδυναμία στα τετρακίνητα έχουμε και μία ακόμη: στο φαίνεσθαι.

Πάνοπλο για τα δύσκολα

Και η αλήθεια είναι πως τις ημέρες που το είχαμε στα χέρια μας δεν ήταν λίγα τα βλέμματα που έπεσαν πάνω στο λευκό αμάξωμα μήκους 4,69 μέτρων του 9-3Χ. Σε σχέση με το 9-3 Sportwagon είναι ενισχυμένο με σπόιλερ, μεγαλύτερους προφυλακτήρες και προστατευτικά μαρσπιέ, στοιχεία που ενισχύουν ακόμη περισσότερο το δυναμικό προφίλ του.

Το μακρύ εμπρός μέρος το κάνει να μοιάζει πιο επιθετικό στην όψη, χωρίς ωστόσο σε καμία περίπτωση να χάνεται η πολυτελής εικόνα που περνάει κάθε Saab στο μάτι του παρατηρητή. Σε αντίθεση με την ποιότητα του εσωτερικού, που δεν εντυπωσιάζει, αρκετά καλαίσθητη είναι η εικόνα που συναντάμε στο πίσω μέρος, καθώς τα λευκά ευμεγέθη φωτιστικά σώματα τραβούν το βλέμμα, ιδίως όταν είναι αναμμένα, και δένουν έξυπνα με τις δύο απολήξεις της εξάτμισης.

To 9-3Χ βασίζεται στο πάτωμα του 9-3 Sportwagon, κάτι που υποδηλώνει την ευρυχωρία του σουηδικού μοντέλου, αλλά διαθέτει και όλα εκείνα τα στοιχεία που δικαιολογούν την ύπαρξη του X στην ονομασία του. Απέχει 15,5 εκατοστά από το έδαφος και εφοδιάζεται με τον συνεκτικό πολύδισκο συμπλέκτη Haldex 4ης γενιάς. Προαιρετικά, διατίθεται και με διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (eLSD) στον πίσω άξονα, έναν δεύτερο δηλαδή συμπλέκτη, που μεταφέρει τη ροπή στον πίσω τροχό με τη μεγαλύτερη πρόσφυση ακόμη και σε ποσοστό 100%.

Προσθέστε και το γεγονός ότι η πίσω ανάρτηση διαθέτει σύστημα διατήρησης σταθερής απόστασης από το έδαφος και έχετε ένα ικανό crossover που μπορεί να ξεπεράσει πολλά συνηθισμένα εμπόδια. Μπορεί να διαβεί μέσα από λάσπες, χιόνι και αμμουδιές, αλλά όχι και να αφήσει πίσω του απάτητα μονοπάτια, καθώς δεν το βοηθούν ούτε η απόσταση που το χωρίζει από το έδαφος ούτε τα ασφάλτινα ελαστικά του.

Γοητευτικό σφύριγμα

Κάτω από το μεγάλο καπό του τετρακίνητου Saab βρίσκεται ο δίλιτρος turbo κινητήρας της σουηδικής εταιρείας με απόδοση 210 ίππους. Το ισχυρό μοτέρ σφυρίζει στην κυριολεξία κάθε φορά που πατάς το γκάζι και περνά στο δρόμο την ισχύ με τέτοιο τρόπο που νομίζεις πως είναι μόνιμα τετρακίνητο και όχι αυτόματα.

Μαζί με τον ήχο της τουρμπίνας ανεβαίνει στον πίνακα οργάνων και η αντίστοιχη ένδειξη, με τη βελόνα να πιάνει κόκκινο σε κάθε απότομη επιτάχυνση. Η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που πέφτουν οι στροφές του κινητήρα νιώθεις μια μικρή υστέρηση προς στιγμήν, κάτι που ξεχνιέται βέβαια αμέσως μόλις πάρει τα πάνω του, και έπειτα ανεβάζει ρυθμούς συνεχώς μέχρι τις 5.000 σ.α.λ.

Σε αυτό το γεγονός συμβάλλουν και οι υπερβολικά μακριές σχέσεις του 6τάχυτου κιβωτίου, που μπορεί να λειτουργούν υπέρ της άνεσης και της χαμηλότερης κατανάλωσης καυσίμου (12,4 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα), δεν αφήνουν όμως τους 210 ίππους να αναδειχθούν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό.

Το υπερτροφοδοτούμενο σύνολο έχει και άλλη μία δικαιολογία, αφού πρέπει να κινήσει τα 1.600 κιλά του αμαξώματος, και τα καταφέρνει μια χαρά (0-100 χλμ./ώρα σε 8,5”), αν αναλογιστούμε ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταφέρει 5 άτομα με γεμάτα και τα 477 λίτρα του χώρου αποσκευών.

Το τίμημα του να τα έχεις όλα

Η άνεση είναι ένας ακόμη παράγοντας που οι Σουηδοί φρόντισαν να μη λείπει από το 9-3Χ, αφού η ρύθμιση της ανάρτησης είναι προσανατολισμένη προς αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας την τετρακίνηση να κάνει όλη τη δουλεία όσον αφορά την οδική συμπεριφορά. Οι κλίσεις επομένως του αμαξώματος στις στροφές είναι λογικό και επόμενο να μην μπορούν να αποφευχθούν, αν και αυτό είναι κάτι που μπορεί να αντιληφθεί κανείς μόνο μέσα από συνθήκες πίεσης.

Σε γενικές γραμμές η πρόταση της Saab υλοποιεί όσα υπόσχεται και δίνει απάντηση στα ερωτήματα ακόμη και του πιο απαιτητικού καταναλωτή. Αρκεί αυτός να διαθέτει τα 38.450 € που απαιτεί με τη σειρά του το σουηδικό μοντέλο για μία πληρέστατη έκδοση εξοπλισμού.

Saab 9-3 2.0T XWD

H σουηδική Saab έχει συνδέσει το όνομα της εδώ και πολλές δεκαετίες με υπερτροφοδοτούμενα σύνολα, που προσφέρουν «αεράτες» επιδόσεις και περίφημη ενεργητική και παθητική ασφάλεια. Μία ακόμη πτυχή της, όμως, την οποία έχει αναπτύξει πιο πρόσφατα, είναι αυτή της τετρακίνησης. Η επετειακή έκδοση του 9-3 Aero με V6 κινητήρα 2,8 λίτρων έχει όλες τις αρετές για να εντυπωσιάσει, όχι όμως και την εμπορικότητα που θα ήθελαν οι άνθρωποι της Saab (τουλάχιστον στην Ελλάδα).

SaabX4

Η ισορροπημένη εκδοχή του 9-3, με εγκάρσια τοποθετημένο κινητήρα 2.000 κ.εκ., αποδίδει 210 ίππους και περισσότερα από 30 χλγμ. ροπής. Το βάρος του αυτοκινήτου αλλά και η τετρακίνηση (Haldex 4ης γενιάς) δεν αφήνουν την ισχύ να γίνει αισθητή πιο χαμηλά από τις 2.000 σ.α.λ., αλλά όλα αυτά μέχρι ο μαύρος Ζορό, εεε… το τούρμπο ήθελα να πω, να σφυρίξει τρεις φορές.

Όσο η ένδειξη «turbo» στον πίνακα οργάνων πλησιάζει το κόκκινο, τόσο αισθάνεσαι το σώμα σου να κολλά πίσω στο κάθισμα. Η τετρακίνηση σε γρήγορες εκκινήσεις δικαιολογεί την ύπαρξή της, αφού όλη η δύναμη περνά με χάρη στο δρόμο, ακόμα και όταν αυτός είναι βρεγμένος.

Οι χώροι και η πρακτικότητα περνούν σε δεύτερη μοίρα σε ένα σεντάν με τόσο σπορ χαρακτήρα, παρόλα αυτά τα 4,647 μέτρα του μήκους του μεταφράζονται σε επαρκείς χώρους για τέσσερις ή ακόμα και πέντε επιβάτες, που έχουν στη διάθεση τους και 461 λίτρα χώρο αποσκευών. Έτσι, το μεγάλο προσόν του τετρακίνητου Saab, που είναι το ταξίδι, γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αρκεί να μην ξεχαστείς και δεν κοιτάς συχνά την ένδειξη της βενζίνης, που κατεβαίνει με γρήγορο ρυθμό.

Η τσιμπημένη κατανάλωση (12,6 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα) και η τιμή πώλησης (από 41.900 €) είναι τα μόνα εμπόδια που μπορούν να σταθούν στην αγορά του. Οι τουρμπάτες όμως επιδόσεις και η τετρακίνητη απόλαυση κοστίζουν κατιτίς παραπάνω και, όταν συνδυάζονται με το premium στοιχείο, χαλάλι του.

Haldex vs Torsen

Στην καρδιά του Haldex 4ης γενιάς βρίσκεται ένας πολύδισκος ηλεκτροϋδραυλικός συμπλέκτης με θεωρητικά ευέλικτη κατανομή της ροπής, η οποία μπορεί να διαμορφωθεί σε αναλογία 100/0 εμπρός/πίσω ή το αντίστροφο. Το σύστημα συνεργάζεται στενά με τον εγκέφαλο του κινητήρα, της μετάδοσης και των ABS/ESP, χωρίς να χρειάζεται η ανίχνευση της ολίσθησης των τροχών, όπως συμβαίνει στα Torsen (το Quattro της Audi).

Είναι ελαφρύτερο από ένα μηχανικό σύστημα, ενώ ευνοεί και την κατανάλωση, καθώς στην ευθεία η εμπλοκή του πίσω άξονα είναι πολύ μικρή (10%, με την υπόλοιπη ροπή να μεταφέρεται στον εμπρός). Επίσης, το σύστημα μπορεί να κατανέμει τη ροπή ανάμεσα στους δύο πίσω τροχούς ανάλογα με την πρόσφυση (φαίνεται στη σχετική φωτογραφία).

Η τετρακίνηση με Torsen μπορεί να μειονεκτεί στην κατανάλωση (ως βαρύτερη και με σχετικά μικρότερο εύρος), προσδίδει όμως πιο σπορ χαρακτηριστικά σε ένα αυτοκίνητο, καθώς ο οδηγός μπορεί να επιταχύνει στη διάρκεια στροφής με πιο προοδευτικό τρόπο από ό,τι συμβαίνει με τον Haldex. Ο τελευταίος όμως είναι αυτός που, με σύμμαχο τα ηλεκτρονικά, «ξυπνά» πιο γρήγορα και… τα δίνει όλα σε όποιον άξονα χρειαστεί. Δίχως αμφιβολία, το σύστημα τετρακίνησης με την τελευταία εκδοχή του Haldex είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα.

Saab 9-3 Sport Sedan 2.0T Aero

Σε μία περίοδο που οι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες μεσουρανούν, τα μοντέλα της Saab μοιάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Με σήμα κατατεθέν της το turbo, η Svenska Aeroplan Aktiebolaget ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1937 με σκοπό την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών. Η πρώτη της εμπλοκή με αξιώσεις στον τομέα του αυτοκινήτου εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 1949, όταν ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του Saab 92, για να φτάσουμε στη σημερινή εποχή και στο ανανεωμένο 9-3…

Καλάθι υπό πίεση…

Με τον ανταγωνισμό να εντείνεται συνεχώς και να έχει περάσει σχεδόν μία πενταετία από τότε που κυκλοφόρησε το 9-3, η αισθητική ανανέωση έμοιαζε κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη για το σουηδικό μοντέλο. Αν τώρα λάβουμε υπόψη μας τους ισχυρισμούς της Saab, που αναφέρουν ότι οι αλλαγές του αμαξώματος ξεπέρασαν το 70%, τότε μπορούμε να κάνουμε λόγο για κάτι περισσότερο από ένα απλό facelift.

Η μεγαλύτερη εμπρός μάσκα με τις διαφορετικές γρίλιες, η εκτεταμένη χρήση χρωμίου και τα νέας σχεδίασης φωτιστικά σώματα είναι αρκετά ώστε το 9-3 να δείχνει πιο σύγχρονο και έτοιμο να ανταποκριθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Η ειδοποιός διαφορά στο εσωτερικό έχει να κάνει με την κεντρική κονσόλα, στην οποία τα πλήκτρα έχουν δώσει τη θέση τους σε πιεζοπεριστροφικούς διακόπτες. Βελτιωμένο είναι το φινίρισμα των πλαστικών, η ποιότητα κατασκευής φαίνεται να είναι καλύτερη, ενώ η θέση του διακόπτη του κινητήρα μερικά εκατοστά πίσω από τον επιλογέα ταχυτήτων και ο διακόπτης με την ένδειξη «nightpanel» παραμένουν σταθερές αξίες για το 9-3.

Aero -πορεία

Κάθεσαι στην πολύ καλή θέση οδήγησης με τις πολλαπλές ηλεκτρικές ρυθμίσεις και… δεν χρειάζεται να ξέρεις πού βρίσκεσαι. Απλώς πατάς το γκάζι, ακούς το σφύριγμα της τουρμπίνας που “σκάει” στα 0,85 bar, νιώθεις το τιμόνι να “τραβάει” δεξιά-αριστερά και το traction να προσπαθεί να μειώσει το σπινάρισμα των εμπρός τροχών. Τότε γίνεται αντιληπτή η δύναμη των 210 ίππων που αποδίδει το δίλιτρο turbo μοτέρ και αντιλαμβάνεσαι πως οδηγείς το 9-3 Aero.

Με κατεύθυνση την εθνική οδό, το ταχύτερο 9-3 γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό, χάρη στη σταθερότητα που παρουσιάζει, στις εξαιρετικές επιταχύνσεις εν κινήσει και στην καλή ποιότητα κύλισης. Κοντεύοντας στον προορισμό σου, αφήνεις τον ανοιχτό δρόμο για να διαπιστώσεις πως η ρύθμιση της ανάρτησης ισορροπεί μεταξύ άνεσης/κρατήματος και επηρεάζεται σε λογικό βαθμό από τις 17άρες ζάντες με τα ελαστικά διαστάσεων 235/45.

Θα μπορούσε όμως ο 6άρης επιλογέας να είναι πιο ακριβής στις διαδρομές του, ενώ το ελαφρύ και μέτριο σε αίσθηση τιμόνι με τη μεγάλη σε διάμετρο και τη λεπτή σε πάχος στεφάνη αδικεί το καλοστημένο σύνολο του αυτοκινήτου με το δύσκαμπτο πλαίσιο.

Οι καιροί αλλάζουν…

Κάποτε, στο άκουσμα της λέξης “Aero” ο νους σου πήγαινε σε ένα sedan με εκρηκτικές επιδόσεις που μπορούσε να σε ταξιδέψει από το ένα σημείο στο άλλο πολύ γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και σήμερα, με τη βασική διαφορά, όμως, πως πλέον υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα που κάνουν με εξίσου γρήγορο και premium τρόπο ό,τι και το 9-3 Aero· κάποια ακριβότερα, κάποια άλλα όμως φτηνότερα. Από την άλλη, ένα Saab παραμένει μία από τις καλύτερες εναλλακτικές για όποιον έχει βαρεθεί το γερμανικό κατεστημένο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας