ΑρχικήΑπόψειςΣχεδιάζεται επαναχάραξη συνόρων στα Βαλκάνια

Σχεδιάζεται επαναχάραξη συνόρων στα Βαλκάνια

Είμαστε μπροστά σε έναν βαλκανικό πόλεμο; Το ερώτημα αυτό πριν λίγες μέρες φάνταζε για πολλούς υπερβολικό. Όμως, αυτό το εφιαλτικό σενάριο για τα Βαλκάνια προβάλλει πλέον απειλητικά, καθώς η ειδησεογραφία έρχεται να επιβεβαιώσει όσα γράφαμε, στο inprecor, πρίν λίγες μέρες, στο άρθρο Σε τροχιά αποσταθεροποίησης η, παρα λίγο, «Republika Vardarska Makedonija»;

Ο αλβανικός εθνικισμός και τα σχέδια περί μεγάλης Αλβανίας ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο. Όχι από κάποιους περιθωριακούς, γραφικούς ή αιθεροβάμονες, αλλά από πρόσωπα που εμπλέκονται στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας και από πρόσωπα γνωστά λόγω της αποσχιστικής δράσης τους σε μια σειρά βαλκανικών κρατών, όπου υπάρχει αλβανική παρουσία. Και δεν είναι μόνο αυτό! Εκπρόσωποι δυτικών κρατών, μεταξύ αυτών και ισχυρών δυνάμεων που ήδη έχουν αιματοκυλίσει τα Βαλκάνια, φαίνεται ότι παρέχουν φανερά και χωρίς ενδοιασμό την στήριξή τους σε αυτούς τους σχεδιασμούς με στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών τους συμφερόντων

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στις 30 Οκτωβρίου, στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, έγινε η επίσημη παρουσίαση του σχηματισμού «Κατάλογος της Φυσικής Αλβανίας» (List of natural Albania), που αποτελεί στην ουσία το σχέδιο για την ίδρυση της «Μεγάλης Αλβανίας». Στην συγκέντρωση των Τιράνων παρέστησαν εκπρόσωποι των Αλβανών από όλες τις γειτονικές χώρες (και της χώρας μας!!!). Σύμφωνα με τους διοργανωτές παρέστησαν εκπρόσωποι Αλβανών της διασποράς από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο, που εξέφρασαν την αφοσίωσή τους σε αυτόν τον στόχο.

Βέβαια, όλοι οι παρευρισκόμενοι ισχυρίσθηκαν ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν ειρηνικά. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ο στόχος για την πραγμάτωση της συνένωσης όλων των αλβανοκατοικούμενων περιοχών στα Βαλκάνια θα αρχίσει να γίνεται έως το 2013 «ειρηνικά, με τη συναίνεση των γειτόνων» και πιθανώς με τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος στις ενδιαφερόμενες περιοχές. Στην συνάντηση ανακοινώθηκε, μάλιστα, η επικείμενη κατάθεση αιτήματος στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας της Χάγης, προκειμένου να αναθεωρηθούν οι συμφωνίες του «Κογκρέσου του Βερολίνου» (1878) και της «Συνδιάσκεψης του Λονδίνου» (1913), ώστε να «διορθωθούν τα λάθη που έγιναν τότε με την οριοθέτηση αλβανικών εδαφών που ως τότε ήταν υπό την κατοχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Στη συγκέντρωση για την παρουσίαση του Καταλόγου της «Φυσικής Αλβανίας» ήταν και ο ο Δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς, που βρίσκεται στην νότια Σερβία. Ο Γιονούζ Μουσλίου, σε δήλωση του στην εφημερίδα «Νόβοστι» του Βελιγραδίου, υποστήριξε το όραμα της «Φυσικής Αλβανίας» για την ίδρυση ενιαίου αλβανικού κράτους με την προσάρτηση εδαφών από γειτονικά κράτη. Κατά τη γνώμη του, μάλιστα, η διεθνής κοινότητα εγκρίνει μία τέτοια τροπή των εξελίξεων, με δεδομένο ότι, στη συγκέντρωση της «Φυσικής Αλβανίας», στα Τίρανα, παρέστησαν εκπρόσωποι του Βελγίου, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, (δύο χώρες που οδήγησαν στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας), και της Δανίας .

Λίγες μέρες νωρίτερα είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα του Μαυροβουνίου «Vijesti politika», μια πλατφόρμα που καταρτίστηκε από τον Κότσο Ντανάι, στην οποία αναφερόταν ότι το νέο αλβανικό κράτος θα καλύπτει εδάφη γειτονικών χωρών. Ποιος είναι ο Κότσο Ντανάι; Είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακών Προγνώσεων στα Τίρανα και πρώην σύμβουλος τριών Αλβανών πρωθυπουργών. Είναι ο εμπνευστής του οράματος της «Φυσικής Αλβανίας», τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ενιαίου κράτους όλων των Αλβανών στα Βαλκάνια. Εκτιμά, δε, ότι «το νέο αλβανικό κράτος», το οποίο θα συμπεριλαμβάνει περιοχές με αλβανικό πληθυσμό στην Αλβανία, το Κόσσοβο, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ και… την Ελλάδα, πρόκειται να ιδρυθεί μέχρι το 2013. Όταν δηλαδή θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την « άδικη», όπως την χαρακτηρίζει, χάραξη των συνόρων του 1913, η οποία, «διέσπειρε τον αλβανικό λαό σε πέντε κράτη»..

Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε ότι ο κ. Ντανάϊ δεν λέει τίποτε διαφορετικό από αυτό που λέει το ίδιο το επίσημο κράτος την Αλβανίας το οποίο έχει καταγράψει αυτήν τη θεωρία από το 1997 και στο λεγόμενο« Εθνικό Δόγμα» της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ένα σχέδιο που υφαίνεται καιρό τώρα

Όλα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία και είναι ξεκάθαρο ακόμη και στον πιο αφελή ότι τα σύνορα δεν αλλάζουν ειρηνικά. Η επέμβαση των ΗΠΑ και της Γερμανίας και η στήριξης που έδωσαν όλες οι δυτικές δυνάμεις στο αλβανικό αίτημα για το Κοσσυφοπέδιο, ο άγριος και παράνομος βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας, η αλλαγή συνόρων με την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία και την αναγνώρισή του ως ανεξάρτητου κράτους, άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου για τα Βαλκάνια.

Τα γνωστά μεγάλα ΜΜΕ σπάνια, αν όχι καθόλου, μιλούν για τα θέματα αυτά. Όμως για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις η απειλή ξεσπάσματος ενός βαλκανικού πολέμου με αιχμή του δόρατος τον αλβανικό αλυτρωτισμό δεν αποτελεί …είδηση, καθώς φαίνεται ότι προετοιμάζεται μια τέτοια εξέλιξη εδώ και χρόνια. Και τα σημάδια ήταν πολλά.

Στην Νότια Σερβία το παρακλάδι του UCK δεν σταμάτησε ποτέ την δράση του. Το Μαυροβούνιο που αποσχίσθηκε από την Γιουγκοσλαβία με τις ψήφους των αλβανοφώνων τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με το αίτημα του αλβανόφωνου πληθυσμού του για απόσχιση. Τον Αύγουστο του 2006 ο Κότσο Ντονάι, σε συνέντευξη του στο περιοδικό ΕΠΟΚΑ ΕΡΕ του Κοσσόβου εξηγώντας ότι μέχρι το 2013 πρέπει να έχει δημιουργηθεί η «φυσική Αλβανία», έλεγε ότι θα ήταν καλύτερο οι Αλβανοί των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου να ενωθούν σε μία χώρα με πρωτεύουσα τα Τίρανα, παρά να συμμετέχουν ως μειονότητες στις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Στην ΠΓΔΜ είναι τακτικά τα ένοπλα περιστατικά μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και μασκοφόρων με εμβλήματα του UCK. Η συμφωνία της Οχρίδας, μετά τον πόλεμο Αλβανών – Σλαβομακεδόνων, έχει ήδη χωρίσει την χώρα σε αλβανικές και σλαβομακεδονικές περιοχές και έχει προετοιμάσει το έδαφος για μια νέα σύγκρουση, με στόχο την απόσχιση των αλβανικών περιοχών. Και χρόνια τώρα αυτές οι προθέσεις δεν κρύβονται. Στις 3 Νοεμβρίου 2005, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, στα Σκόπια, ο γνωστός Αρμπεν Τζαφέρι, δήλωνε στην βρετανική τηλεόραση ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να ενωθεί με την Αλβανία και ότι σε αυτή την ένωση δικαιούνται να ενταχθούν και οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ.

Στις 14 Μαρτίου 2006 ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Μπεσνίκ Μουσταφάι δήλωνε σε αλβανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ότι ενώπιον υψηλοβάθμων στελεχών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τόνισε ότι μετά την απόσχιση του Κοσσόβου από την Σερβία, η Αλβανία δεν εγγυάται την σταθερότητα των συνόρων της ΠΓΔΜ. Αναλόγως εκφράστηκε για τα σύνορα της ΠΓΔΜ, στις 8 Απριλίου 2006, και ο Πρόεδρος της Βουλής του Κοσσόβου Κολ Μπερίσα δηλώνοντας στα Τίρανα ότι μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μείνει αναλλοίωτη η υπόλοιπη συνοριακή γραμμή, ννοώντας προφανέστατα ότι δεν αποκλείει την απόσχιση των αλβανικών επαρχιών των Σκοπίων.

Όλες αυτές οι σκόρπιες τοποθετήσεις θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν στην παρακάτω: «Το Αλβανικό κράτος προχωρά βήμα-βήμα γεωγραφικά και εθνικά. Είναι ένα όνειρο που αποκτά σάρκα και οστά», δήλωνε στην γαλλική Le Monde με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ο Λούλζιμ Ιμπισί, μέλος του UCK στο Κοσσυφοπέδιο και στην συνέχεια διοικητής του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού των Πρέσεβο, Μεντβέντια και Μπουγιάνοβατς» στην Νότια Σερβία.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως στους δύο πρώτους τόμους του Αλβανικού Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού, που τυπώθηκαν το 2008 στα Τίρανα και κυκλοφόρησαν μόλις πρόσφατα στα αλβανικά βιβλιοπωλεία. από την Αλβανική Ακαδημία Επιστημών, η οποία αποτελεί την πνευματική και επιστημονική «ελίτ» της χώρας, η περιοχή της Ηπείρου θεωρείται ουσιαστικά, «αλβανικό εθνικό έδαφος», το οποίο κατέλαβε στρατιωτικά η Ελλάδα το 1912 – 1913. «Τα Ιωάννινα μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι της Τσαμουριάς και άλλα αλβανικά εδάφη εδόθησαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις η οποία τα κατέλαβε στρατιωτικά» γράφει συγκεκριμένα το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό, του οποίου οι επόμενοι τόμοι αναμένεται να εκδοθούν μέχρι το τέλος του 2010.

Προς εμπλοκή των πάντων

Μια οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων, είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να πυροδοτήσει έναν πόλεμο στα Βαλκάνια. Είναι φανερό ότι πέρα από τους Αλβανούς των Σκοπίων και τους Σλαβομακεδόνες, θα εμπλακούν και οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου και, λιγότερο ή περισσότερο φανερά, η ίδια η Αλβανία. Επίσης, σίγουρη θεωρείται η εμπλοκή της Βουλγαρίας που διεκδικεί το υπόλοιπο κομμάτι της ΠΓΔΜ, αλλά και της Τουρκίας που επί χρόνια εργάσθηκε για την δημιουργία του μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια και ενδιαφέρεται επίσης για την μουσουλμανική μειονότητα στην Βουλγαρία και φυσικά την Θράκη. Αναπόφευκτα σε μια τέτοια περίπτωση σε αυτή την περιπέτεια θα συρθεί και η χώρα μας.

Αν σε όλα αυτά, προσθέσουμε ότι στην ισλαμική κοινότητας της σερβικής επαρχίας Σαντζάκ, ορισμένες φωνές θέτουν, επίσης, θέμα «αυτονόμησης», και ότι η δημιουργία του μορφώματος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, που επιβλήθηκε με την συμφωνία του Ντέϊτον, οδεύει προς διάλυση, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι θα συμβεί.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η συμπεριφορά των κυβερνήσεων στις βαλκανικές χώρες. Χώρες, τις οποίες αφορά άμεσα το σκηνικό που διαμορφώνεται. Εκτός από την Σερβία, της οποίας η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για τη συμμετοχή Aλβανών πολιτικών από τη νότια Σερβία στην παρουσίαση του σχηματισμού «Κατάλογος της Φυσικής Αλβανίας» προειδοποιώντας ότι θα αποδοθούν ευθύνες εάν στην ομιλίες τους υπάρχουν στοιχεία που δηλώνουν ότι διαπράχθηκε κάποιο ποινικό αδίκημα, όπως υπόσκαψη της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, ούτε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ούτε της Ελλάδας αντέδρασαν.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δείχνει μάλιστα να οδηγεί συνειδητά με την πολιτική της την χώρα στη διάλυση( βλέπε : inprecor Σε τροχιά αποσταθεροποίησης η, παρα λίγο, «Republika Vardarska Makedonija»; 31 οκτωβρίου 2010) ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε μια μυστική διπλωματία που δείχνει να μην ανταποκρίνεται στις περιστάσεις. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαληθευτεί τελικά η «πρόβλεψη» του Χένρι Κίσινγκερ, μετά την συμφωνία του Ντέϊτον το 1995, ότι από την ΠΓΔΜ θα ξεκινήσει ένας νέος βαλκανικός πόλεμος και οι ΗΠΑ θα κληθούν να επιβάλλουν την τάξη.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166