Σε αγαπώ γιατί είσαι ωραίος

Σε αγαπώ γιατί είσαι ωραίος

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Αν είσαι από τα κορίτσια που κυνηγούν «θεούς», κάνεις πολύ καλά. Η ζωή είναι πολύ όμορφη για να την περάσεις με άσχημους άντρες.

Όταν ο Στέφανος μπήκε στο κλαμπ εκείνο το βράδυ, για μια στιγμή όλοι σταμάτησαν να μιλάνε και γύρισαν και τον κοίταξαν. Τα κορίτσια στην πίστα έχασαν τα βήματά τους. Η κολλητή μου έχωσε τα νύχια της στο μπράτσο μου λέγοντας: «Κοίτα!». Κι εγώ ένιωσα έναν οξύ πόνο στο στήθος και αυτόματα το έκλεισα στην παλάμη μου. Γιατί η ομορφιά, η απόλυτη, καθαρή ομορφιά, σε οποιαδήποτε μορφή κι αν υπάρχει στο σύμπαν, έχω συνειδητοποιήσει από παιδί ότι με πονάει.

O Στέφανος κάθισε στο τραπέζι που βρισκόταν στο υπερυψωμένο μέρος του κλαμπ. Από εκεί μπορούσαν να τον βλέπουν όλοι. Παρήγγειλε ένα ποτό στη σερβιτόρα που του χαμογελούσε σαν χάνος, άναψε ένα τσιγάρο και κοίταξε γύρω του. Κοιτούσε παντού και πουθενά συγκεκριμένα. «Ποζάρει» τον ειρωνεύτηκα στην κολλητή μου. Αυτό δεν κάνουν πάντα οι ωραίοι;

Είχα κάποια πολύ ωραία αγόρια στη ζωή μου, οπότε γνωρίζω το είδος. Έτσι ήμουν πάντα – αλλάζει ο άνθρωπος; Εννοώ, ποτέ δεν μου έκλεψε την καρδιά ένα ακριβό αμάξι, ένα δαχτυλίδι με μπριγιάν, ένα πληρωμένο εισιτήριο για το Μαϊάμι και όλα όσα μπορεί να κάνει ένας άντρας για να σε έχει δική του. Μου έκλεβαν όμως εύκολα την καρδιά δυο αστραποβόλα γαλανά μάτια. Και συνήθως μου την έδιναν πίσω συντρίμμια. O Στέφανος κοιτούσε παντού και πουθενά συγκεκριμένα, γιατί ήξερε ότι σε όποια γυναίκα κι αν εστίαζε το βλέμμα του θα κοιμόταν μαζί του εκείνο το βράδυ.

Όταν είσαι πραγματικά όμορφος, δεν χρειάζεται να σπαταλήσεις χρόνο και ενέργεια για να δείξεις ποιος είσαι. Σε θέλουν όλοι, όποιος κι αν είσαι. Oι άνθρωποι τυφλώνονται από την ομορφιά, γιατί είναι σπάνια. Τα προβλήματα όμως για τους όμορφους ξεκινούν όταν αποφασίζουν ότι δεν θέλουν μόνο ένα κρεβάτι, αλλά σχέση. Όταν θέλουν να αγαπήσουν και να μείνουν με ένα κορίτσι. Όλα αυτά τα ήξερα καλά, τα έζησα. Και μου όξυναν τον πόνο στο στήθος.

O Στέφανος στο τέλος της βραδιάς ήρθε δίπλα μου. Μου συστήθηκε και μου είπε: «Κοίτα, δεν ξέρω να χορεύω λάτιν. Θέλεις να βγαίνουμε μαζί για να μου μάθεις; Θέλεις να γίνεις η δασκάλα μου;». Σήκωσα το βλέμμα μου για μερικά δευτερόλεπτα -ήταν ακριβώς δύο μέτρα ψηλός- κι όλη μου η ζωή πέρασε μπροστά απ’ τα μάτια μου. Όλες οι ζήλιες, τα κλάματα και οι υστερίες που έζησα δίπλα σε πολύ ωραίους άντρες.

Και την ίδια στιγμή ήρθα στη θέση όλων αυτών των κοριτσιών που μου κατέστρεψαν τις σχέσεις, γιατί έκαναν ζήτημα ζωής και θανάτου το να καταφέρουν να κοιμηθούν με τους φίλους μου – και να φροντίσουν να το μάθω. Ξέρω τι σκέφτονταν: «Δεκάρα δεν δίνω αν τον κυνηγάνε δέκα γυναίκες ταυτόχρονα. Δεκάρα δεν δίνω αν έχει ήδη φίλη. Δεκάρα δεν δίνω αν έχει και γυναίκα και παιδιά. Γιατί κανείς άλλος δεν θα μου αρέσει ξανά τόσο πολύ». Αυτά σκεφτόμουν κι εγώ καθώς κοίταζα τον Στέφανο, όλα αυτά ταυτόχρονα κι ανακατεμένα, μέχρι που το βλέμμα μου συνάντησε επιτέλους το δικό του και το μόνο που μπόρεσα να πω ήταν: «Oh, boy».

Oι ωραίοι έχουν χρέη

Το μόνο κακό με τους ωραίους άντρες είναι ότι ξέρουν πως είναι ωραίοι. Ξέρουν την επιρροή που έχουν στο γυναικείο πληθυσμό. Και παίζουν μαζί του. Με κάποιες εξαιρέσεις: Να βρεις έναν ωραίο που ταλαιπωρήθηκε από προηγούμενη σχέση του κι έφτιαξε χαρακτήρα. Που βρέθηκε κάποια στο παρελθόν να του κατεβάσει λίγο το ego – βρες την και στείλε της λουλούδια.

O Στέφανος είχε χωρίσει πρόσφατα. Μάλωνε διαρκώς με το κορίτσι του λόγω της ζήλιας της. Έψαχνε τα μηνύματα στο κινητό του, έψαχνε το σπίτι του, τον έπαιρνε δεκαπέντε τηλέφωνα τη μέρα για να δει πού ήταν και τελικά, από δική της ανασφάλεια, άρχισε να κοιμάται με άλλον. Γιατί καμία θνητή δεν αντέχει να είναι με το θεό, θα τον πουλήσει για κάτι πιο χρήσιμο, πιο προσιτό. Οκέι, το πήρα το μήνυμά του: «Μη με ζηλεύεις». Αλλά εύκολο είναι;

Κατά τα άλλα, ο Στέφανος ήταν κύριος. Με έβγαζε έξω δύο φορές την εβδομάδα για χορό, μου έκανε δώρα, μου άνοιγε τις πόρτες και όλη του η προσοχή, όπου κι αν πηγαίναμε, ήταν στραμμένη πάνω μου, σαν να μην υπήρχε καμία άλλη εκεί γύρω. Άνθρωπος είμαι, πόσο μπορώ να αντέξω; Μέχρι και η Τροία έπεσε.

Βρήκα ένα πρωί τη Μαργαρίτα στο περιοδικό. «Βοήθησέ με», λέω, «βγαίνω με το θεό. Συγκεκριμένα, με τον Ρουβά σε μπασκετμπολίστα, με μπλε μάτια. Τι να κάνω;». «Φτύσ’ τον» μου είπε η Μαργαρίτα. «Έχεις δίκιο. Φτου φτου, μην το ματιάσω το παιδί». «Δεν εννοώ αυτό», είπε ξεκαρδισμένη, «φτύσ’ τον για να τον έχεις. Ρίξ’ του λίγη απόρριψη». Χμμ… Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Όντως, κάποιος πολύ ωραίος ίσως να κολλήσει με τη μοναδική γυναίκα στον κόσμο που του ρίχνει χυλόπιτες. Αλλά, από την άλλη, ίσως να μη στενοχωριέται και πολύ με τις χυλόπιτες.

Μέχρι το επόμενο καφέ θα έχει βρει δέκα σαν κι εμένα, για να πάρει το αίμα του πίσω. Δεν χρειάζεται Mercedes για να τις ρίξει στο κρεβάτι του. Δεν χρειάζεται μια καλή δουλειά. Δεν χρειάζεται να τις κερνάει ποτά. Δεν χρειάζεται ούτε μια έξυπνη ατάκα να βρει για να τους πει. Και, στο τέλος, γιατί να πρέπει να τιμωρούμε τους πολύ όμορφους ανθρώπους από δικές μας ανασφάλειες;

Oπότε, δεν τον έφτυσα και συνέχισα να βγαίνω κανονικά μαζί του. Όταν πηγαίνουμε σινεμά, τα κορίτσια στην ουρά, ακόμη κι αν συνοδεύονται, όλες, μα όλες, γυρίζουν το κεφάλι τους να τον κοιτάξουν καλύτερα. Κι ύστερα με «κόβουν» πάνω κάτω, ελπίζοντας να διαπιστώσουν ότι του πέφτω λίγη. Ίσως και να αναρωτιούνται πώς στο καλό κατάφερα να ρίξω αυτόν τον άντρα. Είμαι πλούσια; Είμαι διάσημη; Έχω κρυφές χάρες; Ακόμη και μια καλή μου φίλη μού είπε μεταξύ σοβαρού κι αστείου όταν με είδε δίπλα του: «Απελπίστηκες και νοίκιασες ζιγκολό;».

Όσο και να θέλεις να κυκλοφορήσεις έναν τέτοιο άντρα, δεν τον θέλεις στην πραγματικότητα για σύντροφό σου. Όχι, οι γυναίκες δεν μένουν με τους ωραίους. Δεν το αντέχουν να μην είναι εκείνες το ωραίο φύλο. O πολύ ωραίος είναι εκείνος που θέλεις του θανατά να κοιμηθείς μαζί του, αλλά όχι αυτός που θα διαλέξεις για σύντροφό σου. Για σύντροφό σου θα διαλέξεις κάποιον λιγότερο όμορφο από σένα. Για να έχεις το πάνω χέρι.

Γίνεται μια γεννημένη μούσα να έχει άλλη μούσα; Αυτά σκέφτομαι όλο αυτόν τον καιρό που βγαίνω με τον Στέφανο και οι άνθρωποι, σαν να γνωρίζουν τι στριφογυρίζει στο μυαλό μου, έρχονται και μου λένε τη δική τους εκδοχή επί του θέματος. «Η εμπιστοσύνη είναι το κυριότερο για να μείνεις με έναν άντρα» μου έλεγε πρόσφατα σε επαγγελματικό δείπνο μια Αμερικάνα μοντέλο, διάσημη για την ομορφιά της. «Δες ποιον παντρεύτηκα για να καταλάβεις». O άντρας της αντικειμενικά είναι άσχημος. Αλλά είναι τέλειος οικογενειάρχης. «Έτσι κι αλλιώς, ποια να του την πέσει;» με ρώτησε και με γύρισε πίσω, στη μέρα που αποφάσισα ότι «τέρμα οι ωραίοι».

Οι ωραίοι και τα τέρατα

Εκείνος ήταν τριάντα δύο και είχε άλλες δύο. Με έπαιρναν τηλέφωνο, έκλαιγαν και με παρακαλούσαν να τον αφήσω. Φυσικά, τον άφησα. Κι έψαξα για κάποιον πιο πιστό και με περιεχόμενο. O οποίος ήταν άσχημος (τέρας). Αλλά μου έβγαζε τα κόμπλεξ του. Με έβαζε να παίζω το ρόλο της χαζής. Με μείωνε, για να φανεί υπεράνω. Άλλες φορές με έβαζε στο ρόλο της αδύναμης. Εκείνος βέβαια ήταν πάντα δίπλα μου, για να σώσει την όμορφη πριγκίπισσα.

Για να με έχει στην τσίτα, άφηνε να εννοείται ότι διάφορες γυναίκες τον φλέρταραν ασφυκτικά. Γιατί έτσι κάνουν οι άσχημοι όταν νιώθουν ανασφαλείς – κοκορεύονται. Κι αλήθεια, αν σε απατήσει κάποιος πολύ όμορφος, νιώθεις κάπως σαν να ήταν μες στο πρόγραμμα κι αυτό, τόσες τον κυνηγούν σαν τρελές. Αλλά αν σε απατήσει κάποιος άσχημος, που για να μείνεις μαζί του έχεις βάλει νερό στο κρασί σου, τότε το φυσάς και δεν κρυώνει.

Oπότε, σκέφτηκα καλύτερα το θέμα όταν ο Στέφανος μου ζήτησε μόνιμη σχέση και είπα: «Αν είναι να σ’ την κάνει κάποιος άντρας, θα σ’ την κάνει». Δεν έχει σημασία αν είναι όμορφος ή άσχημος, όλα είναι θέμα χαρακτήρα. Εξάλλου, αν ένας άντρας είναι πραγματικά άσχημος και του την πέσει κάποια πολύ όμορφη, θα κοιμηθεί μαζί της γιατί θα είναι εμπειρία ζωής για εκείνον. Αν όμως είναι όμορφος και του την πέσει κάποια πολύ όμορφη, δεν παίζεται εμπειρία ζωής, είχε άλλες εκατό παρόμοιες. Το πρώτο πρωινό που ξύπνησα δίπλα του έμεινα να τον παρατηρώ. Παρακαλούσα το Θεό όλη αυτή η ομορφιά να έρχεται από μέσα του. Αν όχι, σήμαινε ότι την έχω άσχημα. Γιατί τους όμορφους τους ερωτεύομαι αμέσως.

Είμαστε μαζί τρεις μήνες τώρα. Για να μη χάσω εντελώς το μυαλό μου, αναπολώ τα όνειρά μου. Dream job: ταξιδιωτικός συντάκτης. Dream κατοικία: εξοχικό κάπου έξω από το Ρίο ντε Τζανέιρο. Dream χόμπι: να μάθω να χορεύω τέλεια ταγκό. Dream boy: Μπραντ Πιτ. Σβήνω το τελευταίο. Dream boy: Στέφανος. Θα τον κρατήσω, πάει και τελείωσε. Ακόμη και η μαμά μου χαίρεται. Το έχει πάρει χαμπάρι ότι πάμε οικογενειακώς για αναβάθμιση DNA. Στη δουλειά καμιά φορά μου τρέχουν δάκρυα. Αλλά αυτή τη φορά δεν κλαίω γιατί μάλωσα με το φίλο μου, κλαίω γιατί η ομορφιά του με πονάει. Με συγκινεί. Της δίνω πολλή σημασία; Είμαι ρηχός άνθρωπος; Μπορεί.

Θεϊκή παρέμβαση

Oι φίλες μου πιστεύουν ότι ο Στέφανος είναι χαζός. Εγώ πιστεύω ότι είναι προκατειλημμένες. Όταν έχεις το τέλειο μπροστά σου, το περιμένεις στη γωνία για να του βρεις ένα ελάττωμα. Είναι μια φυσική αντίδραση των ανθρώπων. Oι φίλες μου λένε ότι ο Στέφανος είναι χαζός, αλλά κρατάνε ενός λεπτού σιγή όταν εμφανίζεται στην παρέα. Από το δέος τους για την εμφάνισή του δεν έχουν το κουράγιο ούτε να τον φλερτάρουν. Να τον κλειδώσω σπίτι να μην τον βλέπει κανείς άλλος; Τον παίρνω κάθε τόσο να πάμε εκδρομή στα βουνά, κάπου μόνο οι δυο μας, και τα κορίτσια στα διπλανά αμάξια κοιτούν και ξανακοιτούν, δεν μπορούν να είναι λίγο διακριτικές.

Κάθε φορά που γυρίζει κι αυτός να κοιτάξει μήπως είναι κάποια γνωστή, μετράω ανάποδα από το δέκα κρατώντας την αναπνοή μου, για να μη φανεί ότι ζηλεύω. Ναι, μπορεί να μην έβγαλα άκρη ούτε με τους άσχημους άντρες, αλλά φοβάμαι να επενδύσω συναισθηματικά σε έναν τόσο όμορφο. «Στην πρώτη στροφή που θα βγεις έξω από το δρόμο, θα σε έχω αφήσει πρώτη. Μ’ ακούς, σπάνιο αγόρι;» τον προειδοποιώ, αν και κατά βάθος ξέρω ότι συγχωρώ πιο εύκολα τους όμορφους ανθρώπους.

Κάθε φορά που ζηλεύω, τον κάνω να ζηλεύει. Κάθε φορά που ο Στέφανος πληγώνεται, παίζει το ρόλο του ωραίου, του τυπά, του απόμακρου. Καταλαβαίνω πότε πληγώνεται και μετανιώνω. Δεν ήξερε ότι έτσι είναι οι σχέσεις. Εκείνος ήθελε ένα σπίτι στο λιβάδι, μια αγαπημένη για να ζήσουν εκεί και παιδάκια με ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια. Και πίστευε ότι του άξιζαν όλα αυτά, γιατί είναι ωραίος.

Αλλά ακόμη και η Γκρέτα Γκάρμπο είχε πει ότι η ομορφιά είναι μια υπόσχεση ευτυχίας που συνήθως δεν τηρείται. Και σπίτι στο λιβάδι δεν υπάρχει για να ζήσουμε απομονωμένοι. Μόνο η πόλη και άνθρωποι που ψάχνονται για έρωτα. Τα βράδια που μένουμε μόνοι μας συνήθως του λέω: «Όταν γεννήθηκες, είχες ήδη κερδίσει το μισό του ουρανού, γιατί είσαι όμορφος. Για το άλλο μισό, εκεί όπου βρίσκεται η πραγματική αγάπη, πρέπει να παλέψεις σαν όλους τους άλλους θνητούς. Με ακούς, σπάνιο αγόρι;».

Όταν ο Στέφανος κερδίσει το άλλο μισό του ουρανού, η ομορφιά του θα σταματήσει να με πονάει. Γιατί θα βλέπω κάτι πιο πολύτιμο πίσω από αυτήν. Σε ένα χρόνο, σε πενήντα, κάποτε θα γίνει κι αυτό. Αλλά ακόμη κι αν δεν περάσω πενήντα χρόνια με τον Στέφανο, δεν με πειράζει τόσο. Θα θυμάμαι τουλάχιστον ότι κάποτε είχα κάτι που το ήθελα πολύ. Όχι γιατί είχε χρήματα, γιατί με βόλευε, γιατί ικανοποιούσε τη ματαιοδοξία μου ή γιατί ήταν έξυπνος και ήξερε πώς να με κρατήσει. Απλώς γιατί ήταν όμορφος. Δεν βρίσκω πιο τρυφερό λόγο για να ξεκινήσεις να αγαπάς κάτι.

Βρήκες τον ωραίο Έλληνα θεό;

  • Μην τον επιδεικνύεις στον κύκλο σου. Το καταλαβαίνει.
  • Μην είσαι μαζί του απλώς και μόνο για την ομορφιά του. Δεν θα βγάλει πουθενά.
  • Μην τον κάνεις να ζηλεύει από δική σου ανασφάλεια. Απλώς, μη σηκώνεις πάντα το τηλέφωνο (χε, χε).
  • Μην τον πιέζεις. Σύσσωμος ο γυναικείος πληθυσμός τον πιέζει. Παίξ’ το πιο χαλαρά εσύ για να τον έχεις.
  • Μη σκεφτείς ούτε μια στιγμή «Καλά, τι κάνει αυτός ο παίδαρος μαζί μου;». Θα φανεί στην αύρα σου και θα σκεφτεί κι αυτός το ίδιο.
  • Μην ακούς αυτές που σου λένε ότι δεν καταλαβαίνουν τι σου βρήκε. Βρήκε αυτό που θα ήθελαν να είχε βρει και σ’ εκείνες.
  • Και, τέλος πάντων, να γνωρίζεις ότι ο όμορφος άνθρωπος είναι κόσμημα, αλλά ο έξυπνος (εσύ δηλαδή) είναι θησαυρός.
Προηγούμενο άρθροΟι αυτοκινητοβιομηχανίες παραπαίουν και δεν είναι ισχυρές
Επόμενο άρθροΆλλα λόγια να αγαπιόμαστε
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πόσο ισχύει αυτό που λες ότι οι γυναίκες δεν αντέχουν να είναι με ωραίους γιατί δεν μπορούν να μην είναι αυτές το ωραίο φύλο. Ειδικά οι ωραίες πιστεύω μας μισούν για αυτό το λόγο.
    Πολύ ωραίο το άρθρο σου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας