Skoda μοντέλα. Λίστα με αυτοκίνητα που με ενθουσίασαν

Skoda μοντέλα. Λίστα με αυτοκίνητα που με ενθουσίασαν

Δημιούργησα μία κατατοπιστική λίστα με Skoda μοντέλα που με κέρδισαν με την οδηγική συμπεριφορά τους, και έτσι θέλησα να μοιραστώ τις εμπειρίες μου μαζί σας. Για αποφυγή σύγχυσης πληροφοριών, τα αυτοκίνητα που θα δείτε παρακάτω δεν είναι τα καλύτερα, αλλά εκείνα που εμένα μου άρεσαν. Με λίγα λόγια, η σειρά με τα μοντέλα που σας παραθέτω παρακάτω είναι εντελώς τυχαία, και δεν σχετίζονται με την ισχύ των κινητήρων τους, ούτε με την τιμή τους.

Skoda Yeti 4×4

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια η ύπαρξη της Skoda ήταν συνδεδεμένη με 2-3 μοντέλα (Fabia και Octavia). Σήμερα, το λιγότερο που θα μπορούσες να αποκαλέσεις την γκάμα της «τσέχικης» εταιρείας είναι πληθωρική, αφού πέραν του… υπερπληθυσμού μοντέλων, ξεχωριστή σημασία έχουν οι τετρακίνητες εκδόσεις.

Με όπλο τον Haldex

«Η εταιρεία μας προσφέρει τετρακίνηση για κάθε απαίτηση και ανάγκη» επισήμαναν στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Skoda. Δικαιολογημένα, αφού το Octavia Scout και το Yeti 4×4 αναλαμβάνουν τη μάχη με τη λάσπη, ενώ οι πιο κυριλέ τετρακίνητες εκδόσεις των Octavia Combi και Superb εξασφαλίζουν κορυφαία πρόσφυση σε γλιστερά οδοστρώματα.

Η σύντομη παρουσίαση περιλάμβανε μια γρήγορη βόλτα στην πίστα με τα «ασφάλτινα» τετρακίνητα (Superb, Octavia) για να διαπιστώσουμε σε εσκεμμένα «γυαλισμένα» σημεία της πίστας την ασφάλεια και τα υψηλά περιθώρια πρόσφυσης που προσφέρει η τετρακίνηση έναντι της κίνησης στους δύο τροχούς.

Γύρω από την ασφάλτινη πίστα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες χωμάτινες διαδρομές με μεγάλες κλίσεις, όπου δοκιμάσαμε τη λειτουργία των ηλεκτρονικών, που προσομοιώνουν αυτή ενός μπλοκέ, ενώ επίσης είδαμε πόσο χρήσιμο είναι το σύστημα υποβοήθησης σε κατηφόρες (hill holder).

Φυσικά, υπήρχαν και ειδικά διαμορφωμένα «χαντάκια» προς επίδειξη των μικρών γωνιών ράμπας και διαφυγής χάρη στους μικρούς προβόλους του αμαξώματος (στην περίπτωση του Yeti). Αυτό που πρέπει να υπενθυμιστεί για ακόμη μία φορά είναι η αποτελεσματική λειτουργία του ηλεκτροϋδραυλικού συμπλέκτη Haldex, που αποτελεί την καρδιά της τετρακίνησης σε όλες τις αντίστοιχες εκδόσεις των μοντέλων της Skoda.

Skoda Yeti

Τι ήταν αυτό που έλειπε τόσο καιρό από την ολιγομελή γκάμα της Skoda; Ένα μοντέλο με «SUV-οειδή» χαρακτήρα, μια και η Octavia Scout παραπέμπει περισσότερο σε ένα crossover. Και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα μοντέλο περισσότερο SUV και λιγότερο crossover;

Κατά κύριο λόγο το αυξημένο ύψος του αμαξώματος και κατά δεύτερο η θέα αφ’ υψηλού, που συγκινεί την πλειονότητα των οδηγών που καταλήγουν σε ένα SUV. Ωστόσο, στην περίπτωση του Yeti συναντάμε ακόμη δύο στοιχεία, που είθισται να αποτελούν τη νέα τάση στη κατηγορία: τις κόμπακτ διαστάσεις και την ύπαρξη -και- δικίνητων εκδόσεων.

Μικρό μόνο στην πόλη…

Θα μπορούσε να πει κανείς πως μέσα από το Yeti αυτόματα δικαιώνεται για την επιλογή του το σχεδιαστικό τμήμα της Skoda. Βλέπετε, δεν υπάρχουν και πολλά μοντέλα παραγωγής που να βασίζονται σε ένα πρωτότυπο που είχε παρουσιαστεί στη Γενεύη πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και να μεταφέρεται σχεδόν αυτούσια η σχεδιαστική του φόρμουλα. Μάλιστα, μετά την εμφάνιση του Nissan Qashqai με την ιδιόμορφη εμφάνισή του και την έλευση προσθιοκίνητων εκδόσεων διαφόρων SUV (Kia Sportage, Toyota RAV4 κ.α.), η εμφάνιση του Yeti σε αυτό το χρονικό σημείο μοιάζει απόλυτα φυσιολογική.

Το σχήμα του δεν ξενίζει, καθώς το έχουμε συνηθίσει λίγο πολύ από την παραπλήσια αισθητική του Roomster και από κοντά θα το βρεις χαριτωμένο και συμπαθητικό. Αν σώνει και καλά πρέπει να ξεχωρίσεις κάτι, τότε αυτά είναι τα στρόγγυλα προβολάκια που ακουμπούν στα φωτιστικά σώματα ενισχύοντας τον off-road αέρα του αμαξώματος. Από την άλλη, οι συμμαζεμένες του διαστάσεις (4,223 μέτρα σε μήκος, 1,793 σε πλάτος, 1,691 σε ύψος) προσδίδουν αστική ευελιξία και για να έχετε μία καλύτερη εικόνα το Yeti είναι 9,2 εκατοστά κοντύτερο από το Qashqai.

Παρατηρώντας από έξω και βλέποντας τα σχετικά μικρά παράθυρα νομίζεις πως θα συναντήσεις χωροταξικά ζητήματα. Και όμως, όταν βρεθείς στο εσωτερικό διαπιστώνεις πως η ορατότητα είναι πολύ καλή και το Yeti δεν είναι σε καμία περίπτωση κλειστοφοβικό.

Το αντίθετο, μάλιστα, προσφέρει καλούς χώρους για επιβάτες (αν και θα θέλαμε περισσότερο χώρο για τα γόνατα των πίσω) και αποσκευές, τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών, με το πορτμπαγκάζ να προσφέρει περισσότερα από 405 λίτρα. Το ταμπλό συνδυάζει στοιχεία από την Octavia5 και τη Superb, ενώ η ποιότητα κατασκευής κυμαίνεται στα πολύ καλά επίπεδα που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια κάθε Skoda.

Όλα στον (η)γέτη…

Το Yeti κατασκευάζεται μαζί με το Superb στο Kvasiny της Τσεχίας, και βασίζεται στην πλατφόρμα του Octavia5. Επόμενο είναι λοιπόν να συναντάμε παρόμοια διάταξη όσον αφορά τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου, με την πίσω ανάρτηση να απαρτίζεται από πολλαπλούς συνδέσμους, ενώ το αυξημένο κατά 30 χλστ. μετατρόχιο και η μεγαλύτερη αντιστρεπτική ράβδος των 23 χλστ. περιορίζουν τις κλίσεις του ψηλότερου αμαξώματος στις στροφές. Κάτι που διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι οδηγώντας και τις δύο εκδόσεις (4×4, 4×2) στους καλοφτιαγμένους δρόμους της Σλοβενίας.

Εδώ να πούμε πως το Yeti θα διατίθεται σε δύο TSI εκδόσεις. Η μικρότερη των 1,2 λίτρων αποδίδει 105 ίππους και 17,8 χλγμ. ροπής, ενώ το Yeti είναι το πρώτο Skoda που υποδέχεται τον κινητήρα αυτόν (τοποθετείται και στο νέο VW Polo). Πώς τα πάει; Περίφημα, καθώς είναι δυνατός, ελαστικός και ταυτόχρονα ομαλός στη λειτουργία του, και κάτι μου λέει πως θα γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους πασπαρτού για το VW Group. Σημειώστε πως στο Yeti προσφέρεται μόνο στη δικίνητη έκδοση και συνδυάζεται με μηχανικό εξάρι ή ημιαυτόματο επτάρι DSG.

O ισχυρότερος 1.8 TSI με τους 160 ίππους και τα 25,5 χλγμ. ροπής δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς έχει καταθέσει τα διαπιστευτήρια του εδώ και καιρό. Όποιος επιθυμεί να αποκτήσει την τετρακίνητη εκδοχή του Yeti δεν έχει άλλη επιλογή από τον υπερτροφοδοτούμενο 1.800άρη, που συνεργάζεται μόνο με το εξάρι κιβώτιο. Φυσικά, ο ροπάτος και γραμμικός στη λειτουργία του TSI δεν χαμπαριάζει από τα 1.520 κιλά της τετρακίνητης έκδοσης, η οποία στο δρόμο είναι πιο σφιχτή σε σχέση με το δικίνητο Yeti, που μας φάνηκε λιγάκι πιο άνετο και με καλύτερη ποιότητα κύλισης.

Προφανώς κάτι τέτοιο οφείλεται στην ύπαρξη διαφορετικών ελαστικών και της τετρακίνησης της σουηδικής εταιρίας Haldex. Ένας ηλεκτροϋδραυλικός συμπλέκτης ρυθμίζει την κατανομή της ροπής ανάμεσα στους δύο άξονες, η οποία σε κανονικές συνθήκες είναι μόνιμη με αναλογία 96/4 εμπρός/πίσω. Ανάλογα με την πρόσφυση των τροχών, η κατανομή στους πίσω τροχούς μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 90%, ενώ το πίσω διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης μπορεί και ρυθμίζει ανεξάρτητα την κίνηση καθενός από τους δύο τροχούς.

Τα 18 εκατοστά που χωρίζουν το κάτω μέρος του αμαξώματος από το έδαφος είναι ικανοποιητική απόσταση για εκτός δρόμου διαδρομές ενώ υπάρχει το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης που ενεργοποιείται πιέζοντας τον διακόπτη off-road στην κεντρική κονσόλα και μεταβάλλει τη λειτουργία των συστημάτων ABS, του EDL (ηλεκτρονικά ελεγχόμενου διαφορικού) και του ASR (αντισπίν), το πεντάλ του γκαζιού γίνεται πιο άμεσο στο πάτημα του, υπάρχει ελεγχόμενη κατάβαση, με το σύστημα να επεμβαίνει στα φρένα, ενώ η ροπή μεταφέρεται πιο προοδευτικά στον συμπλέκτη, προστατεύοντας τον από υπερθέρμανση.

Για το τέλος αφήσαμε τις εκδόσεις diesel, οι οποίες θα προσφέρονται κατόπιν παραγγελίας. Πρόκειται για την 2.0 ΤDI, που στο δικίνητο Yeti αποδίδει 110 ίππους, ενώ το τετρακίνητο εφοδιάζεται με τρεις εκδοχές, απόδοσης 110, 140 και 170 ίππων.

Με τα πρωτοβρόχια…

Αν σας ενδιαφέρει το Yeti, τότε το επόμενο που θα σκέφτεστε είναι το πότε έρχεται. Δεν θα περιμένετε και πολύ, καθώς το πρώτο SUV της Skoda θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά τον Οκτώβριο και στις δύο εκδόσεις του. Πόσο θα κάνει; Ακόμη είναι πολύ νωρίς, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως το δικίνητο θα στοιχίζει περίπου 17.000 € και το τετρακίνητο περίπου 23.000 €.

Σχετικά με τις εκδόσεις εξοπλισμού, θα περιλαμβάνουν όλα τα βασικά στοιχεία, ενώ το σύστημα off-road θα είναι στάνταρ στο τετρακίνητο Yeti, για όποιον θέλει το κάτι παραπάνω. Συνολικά, το Yeti είναι ένα ενδιαφέρον μοντέλο με μεγάλες δυνατότητες εκτός δρόμου, είναι ευχάριστο οδηγικά, προσφέρει ικανοποιητικούς χώρους, συνδυάζοντας κόμπακτ διαστάσεις, και η επιτυχία του θεωρείται από αρκετούς δεδομένη. Για να δούμε..

Skoda Roomster

Κοιτώντας το νέο Skoda Roomster για πρώτη φορά, δεν ξέρεις πού να το κατατάξεις. Είναι ένα μικρό πολυμορφικό αυτοκίνητο ή ένα ψηλό χάτσμπακ; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα, καθώς το νέο δημιούργημα της τσέχικης εταιρείας συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των δύο κατηγοριών. Ο πολυχρηστικός χαρακτήρας του εσωτερικού συνδυάζεται με την πιο κομψή εμφάνιση των χάτσμπακ. Οι άνθρωποι της Skoda μπορούν να υπερηφανεύονται ότι το Roomster αποτελεί “μία κατηγορία” από μόνο του. Αυτό συμβαίνει διότι είναι μεγαλύτερο από τα μινι-πολυμορφικά, όπως το Meriva, αλλά μικρότερο από την κατηγορία που εκπροσωπεί το Scenic.

Διαφορετικό, αλλά συμπαθητικό

Εξωτερικά το νέο Skoda δεν εντυπωσιάζει, ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Άλλωστε δεν είναι αυτός ο λόγος που δημιουργήθηκε. Το εμπρός μέρος θυμίζει λίγο από τη λιμουζίνα Superb, ενώ το πίσω μέρος με τα κάθετα φωτιστικά σώματα αφήνει μία ουδέτερη γεύση. Προφανώς το πιο ενδιαφέρον σημείο του αυτοκινήτου είναι το προφίλ του με τα ασύμμετρα παράθυρα που δίνουν ένα φουτουριστικό τόνο. Το μήκος του φτάνει τα 4,2 μέτρα, κάτι το οποίο το κάνει εύχρηστο μέσα στην πόλη, ενώ το αυξημένο ύψος του βοηθά στην καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων.

Στο εσωτερικό επικρατεί η γνωστή εργονομία και σχεδίαση που χαρακτηρίζει ένα Skoda. Η καμπίνα των επιβατών είναι ευρύχωρη και κανένας επιβάτης δεν αισθάνεται ως φτωχός συγγενής. Ο οδηγός δεν θα δυσκολευτεί να βρει τη θέση οδήγησης που του ταιριάζει, καθώς οι πολλές ρυθμίσεις του καθίσματος βοηθούν σε αυτό.

Η σχεδίαση του ταμπλό είναι μοντέρνα, ενώ η εργονομία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η διάταξη των χειριστηρίων είναι βολική και ο οδηγός δεν χρειάζεται να ψάξει κάποιο από αυτά, ακόμη και την πρώτη φορά που οδηγεί το αυτοκίνητο. Το μόνο παράπονο που υπάρχει από το εσωτερικό είναι η ποιότητα κατασκευής, η οποία θα μπορούσε να είναι καλύτερη και πιο προσεγμένη στα σημεία.

Όπως το λέει και το όνομα του (θυμηθείτε, Room-ster) το μεγαλύτερο ατού του τσέχικου μοντέλου είναι οι χώροι του και οι πολλές αλλαγές που μπορεί να κάνει ο κάθε επιβάτης σε αυτόν. Τα τρία πίσω καθίσματα προσφέρουν τη δυνατότητα πολλαπλών ρυθμίσεων, κάτι που ευνοεί τόσο τους επιβάτες όσο και τους εκμεταλλεύσιμους χώρους για αποσκευές και ογκώδη αντικείμενα. Ο χώρος αποσκευών έχει μεταβλητό μέγεθος, λόγω των συρόμενων ανεξάρτητων καθισμάτων.

Με τα καθίσματα εντελώς πίσω, το πόρτμπαγκάζ φτάνει τα 450 λίτρα, ενώ μπορεί να φτάσει τα 530 λίτρα με τα καθίσματα σε όρθια θέση. Αν τα καθίσματα πέσουν ή αφαιρεθούν, ο χώρος αποσκευών θυμίζει… “αποθήκη” και φτάνει τα 1.780 λίτρα. Τέλος, το Roomster έχει αρκετούς χώρους για μικροαντικείμενα, που καλύπτουν της ανάγκες της μέσης οικογένειας στην οποία και απευθύνεται.

Ευκολοδήγητο και ροπάτο

Το νέο Skoda εκπλήσσει ευχάριστα τόσο με την οδηγική του συμπεριφορά όσο και με την απόδοση του 1.400αρη κινητήρα, ο οποίος δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να κινήσει αξιοπρεπώς το αυτοκίνητο τόσο εντός όσο και εκτός πόλης. Το μόνο που μπορεί να προσάψει κανείς στο αυτοκίνητο είναι ο θόρυβος του κινητήρα στις υψηλές στροφές, κάτι που μπορεί να κουράσει στα μακρινά ταξίδια.

Στο δρόμο δεν θα αιφνιδιάσει ποτέ τον οδηγό με απότομες αντιδράσεις, ενώ το τιμόνι είναι άμεσο και πληροφορεί τον οδηγό για το τι συμβαίνει στο οδόστρωμα. Κοντά στο όριο οι κλίσεις του αμαξώματος είναι λογικές, ενώ εντύπωση προκαλεί η σταθερότητα του πίσω τμήματος. Επίσης, η ανάρτηση φιλτράρει αποτελεσματικά τις κακουχίες του δρόμου και προσφέρει άνετες μετακινήσεις χωρίς να ταλαιπωρούνται οι επιβάτες.

Από 13.790 ευρώ

Η κατηγορία στην οποία απευθύνεται το Roomester ψάχνει κυρίως ένα ανταγωνιστικό πακέτο χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει μία περιουσία. Αυτό σίγουρα το προσφέρει η νέα πρόταση της Skoda. To Roomster κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται. Προσφέρει ευρυχωρία, άνεση, αξιοπρεπείς επιδόσεις και ασφάλεια, καθώς και ανταγωνιστική τιμή.

Με εκδόσεις που ξεκινούν από 13.790 ευρώ, ο πιθανός αγοραστής θα πάρει ένα αυτοκίνητο που το δίχως άλλο αξίζει τα λεφτά του. H βασική έκδοση των 1,4 λίτρων περιλαμβάνει τέσσερις αερόσακους, ABS, air-condition, ράδιο-CD με mp3, κεντρικό κλείδωμα, εμπρός ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτροϋδραυλική υποβοήθηση τιμονιού, τροχούς 14 ιντσών με ελαστικά διαστάσεων 175/70 και το σύστημα VarioFlex. Το μοντέλο της δοκιμής μας είναι της έκδοσης Elegance και διαθέτει επιπλέον ηλιοροφή (800 ευρώ) και αισθητήρες παρκαρίσματος (350 ευρώ).

Sκoda Roomster Scout 1.4

Καθήκον ενός καλού σκάουτερ είναι να ανακαλύπτει νέα ταλέντα και να βλέπει στο πρόσωπό τους αυτά που δεν μπορούν να δουν οι άλλοι. Ο ρόλος του Roomster Scout δεν είναι ακριβώς αυτός, ωστόσο μέσα στα καθήκοντά του είναι να συνδυάζει δυνατότητες που δεν προσφέρουν τα άλλα αυτοκίνητα ή τουλάχιστον τα περισσότερα.

Βρες τις διαφορές!

Οι διαφορές από το γνωστό Roomster είναι ελάχιστες αλλά ουσιαστικές. Η ύπαρξη μαύρων προφυλακτήρων και πλευρικών προστατευτικών μεγαλώνει το Scout κατά 14 χιλιοστά σε μήκος και κατά 11 χιλιοστά σε πλάτος, ενώ η απόστασή του από το έδαφος αυξήθηκε κατά 43 χιλιοστά. Έτσι, το τσέχικο μοντέλο μπορεί να κάνει μία βόλτα σε χωματόδρομο χωρίς το φόβο του “τραυματισμού”. Εκτός από τις αλλαγές “ουσίας”, το Scout διαθέτει επιπλέον φιμέ παράθυρα, πίσω και διακριτικές μπάρες οροφής που το κάνουν να ξεχωρίζει. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να συνδυάζει δυναμική και στιβαρή εξωτερική εικόνα χωρίς να χάνει σε στυλ.

Όμορφο και πρακτικό

Στυλ και desigh όμως χωρίς πρακτικότητα είναι “δώρον άδωρον”. Οι μπροστινές θέσεις οδηγού και συνοδηγού εξακολουθούν να είναι άνετες και ξεκούραστες. Στις πίσω θέσεις ούτε λόγος για αλλαγή, αφού ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, όταν καθίσουν, θα εκπλαγούν από την πρακτικότητα, ενώ η πλάτη παίρνει την κλίση που επιθυμεί ο επιβάτης. Η έξυπνη διάταξη τριών ξεχωριστών καθισμάτων επιτρέπει στο πόρτμπαγκάζ να φτάνει τα 450 λίτρα.

Όταν τα καθίσματα πέσουν ή αφαιρεθούν, ο χώρος αποσκευών θυμίζει… δωμάτιο (Room-ster) και φτάνει τα 1.780 λίτρα. To μικρομεσαίο πολυχρηστικό -παρά τους χώρους του- μπορεί να κινείται με ευελιξία στην πόλη. Το σχετικά λογικό βάρος του αμαξώματος -1.210 κιλά- κάνει τους 86 ίππους να φαίνονται περισσότεροι, κάτι που οφείλεται κυρίως στην καλή κλιμάκωση των σχέσεων. Όσο όμως το στροφόμετρο “ανηφορίζει”, θα χρειαστεί να αγνοήσει κανείς το θόρυβο που παράγει το μοτέρ…

Μια κατηγορία μόνο του

Συνολικά, το Scout δεν έχει περισσότερες οff road δυνατότητες από το απλό Roomster. Διαθέτει χώρους, στυλ, τιμή και πάνω απ’ όλα μοναδικότητα. Η έκδοση των 1.400 κ.εκ. κοστίζει 15.790 ευρώ. Τιμή που δεν είναι υψηλή για την αξία του και γι’ αυτά που προσφέρει. Σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί SUV για όλα τα γούστα, αλλά χωρίς αμφιβολία αποτελεί ένα “εμφανίσιμο” εργαλείο για απαιτητικούς του είδους που δεν θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι “βαθιά” στην τσέπη.

Skoda Fabia 1.4 16V

Έχουν περάσει σχεδόν οχτώ χρόνια από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε η Fabia και έκτοτε αποτελεί τη ναυαρχίδα των πωλήσεων της τσέχικης εταιρείας. Αυτό από μόνο του κάνει την εμφάνιση του νέου μοντέλου να αποτελεί σημαντική είδηση. Τα χαρακτηριστικά όλων των εκδόσεων Fabia συμβαδίζουν με τις αρχές της εταιρείας.

Η Fabia διαθέτει παραδοσιακά από τους κορυφαίους χώρους στην κατηγορία, ποιότητα κατασκευής γερμανικών προδιαγραφών και ουδέτερη οδική συμπεριφορά που καλύπτει το μέσο οδηγό. Αυτό γίνεται σε μία προσπάθεια να μπορεί ο υποψήφιος αγοραστής να πάρει τη Fabia και σαν πρώτο αυτοκίνητο, ενώ ο γενικός κανόνας για τα αυτοκίνητα της κατηγορίας λέει ότι αγοράζονται ως δεύτερο αυτοκίνητο από μια οικογένεια.

Η συγκεκριμένη Fabia δεν θα μπορούσε να διαφέρει από τους πρόγονους της. Οι εξωτερικές διαστάσεις αυξήθηκαν -γεγονός που σαφώς βοηθά τους εσωτερικούς χώρους, που είναι το βασικό ατού του αυτοκινήτου- και πλέον φτάνουν τα 3,992 μέτρα σε μήκος, τα 1,642 μέτρα σε πλάτος και τα 1,498 μέτρα σε ύψος. Η Skoda αποφάσισε να κρατήσει το μήκος του αυτοκινήτου κάτω από τα τέσσερα μέτρα, που είναι και το νέο μέτρο σύγκρισης της σουπερμίνι κατηγορίας.

Εσωτερικό με ταυτότητα Skoda

To εσωτερικό της νέας Fabia είναι παρόμοιο με αυτό του Roomster. Υπάρχει και στη Fabia η ευχάριστη στο μάτι διχρωμία του εσωτερικού, ενώ η ποιότητα κατασκευής θυμίζει αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χώρους για επιβάτες και αποσκευές, καθώς είναι από τους κορυφαίους στην κατηγορία. Οι παραχωρήσεις που χρειάζεται να γίνουν από τους πίσω επιβάτες, στην προσπάθεια να καθίσουν τρεις στα καθίσματα, είναι μηδαμινές και θα βολευτούν άνετα ακόμα και για πολύωρο ταξίδι.

Ο χώρος αποσκευών που φτάνει τα 300 λίτρα σε χωρητικότητα, ενώ έχει και κανονικό σχήμα, είναι ο κορυφαίος σε πρακτικότητα στην κατηγορία. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πολύ καλής ποιότητας και η συναρμογή τους στα γνωστά υψηλά στάνταρ της εταιρείας. Θα προτιμούσαμε, βέβαια, λίγο πιο μαλακά πλαστικά στο κάτω μέρος του ταμπλό, αλλά ακόμα κι έτσι ο αέρας ποιότητας για την κατηγορία που αποπνέει η Fabia είναι εμφανής.

Εξωτερική εμφάνιση που δεν ενθουσιάζει

Η εξωτερική εμφάνιση της νέας Fabia έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό, κατά την άποψή μας πάντα, στοιχείο. Το θετικό έχει να κάνει με το εμπρός μέρος. Η σύγχρονη μάσκα που φανερώνει τη σχεδιαστική ταυτότητα της Skoda είναι όμορφη και δίνει ξεχωριστό χαρακτήρα στο αυτοκίνητο. Οι ομοιότητες με το Roomster είναι και πάλι εμφανείς, κάτι που είναι λογικό, καθώς πρόκειται για δύο αυτοκίνητα που στοχεύουν σε κοινό με παρόμοιες ανάγκες.

Το αρνητικό στοιχείο έχει να κάνει με το απρόσωπο πίσω μέρος, το οποίο σίγουρα δεν κολακεύει το αυτοκίνητο. Εκτός του ότι το πίσω μέρος δεν… εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του, μοιάζει σαν πρόσθετος όγκος στο αυτοκίνητο και δεν δένει αρμονικά με το υπόλοιπο αμάξωμα. Όμως, ως γνωστόν, η εξωτερική εμφάνιση είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα και όπως λέει ο θυμόσοφος λαός… περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα.

Θετική εντύπωση στο δρόμο…

…αφήνει η νέα Fabia, καθώς πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με πολύ καλή ποιότητα κύλισης, ασφαλέστατη οδική συμπεριφορά και καλές επιδόσεις για το χαρακτήρα του. Μοναδικό μελανό σημείο είναι -όπως και στο Roomster, καθώς μοιράζονται τον ίδιο κινητήρα, στα 1.400 κ.εκ.- ο θόρυβος που φτάνει στην καμπίνα των επιβατών. Το σύνολο των 86 ίππων προκαλεί αρκετό θόρυβο, ο οποίος αρκετές φορές διαπερνά την πολύ καλή, για τα δεδομένα της κατηγορίας, ηχομόνωση.

Στις στροφές η νέα Fabia είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με τον προκάτοχό της, χωρίς να σημαίνει ότι το προηγούμενο μοντέλο δεν ήταν καλό. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο στοίχημα των τεχνικών της εταιρείας. Να βελτιώσουν ένα ήδη πολύ καλό αυτοκίνητο. Και τα κατάφεραν. Το τιμόνι -με ηλεκτρομηχαμική υποβοήθηση- είναι σαφές και παρέχει επαρκή πληροφόρηση, το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα δύσκαμπτο, ενώ κανένα παράπονο, πλην του θορύβου που προαναφέραμε, δεν μας άφησε και ο κινητήρας που κινεί σβέλτα το αμάξωμα της Fabia.

Ικανοποιητικός εξοπλισμός σε κάθε έκδοση

Ο εξοπλισμός της βασικής έκδοσης Αmbiente περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τέσσερις αερόσακους, ABS, κεντρικό κλείδωμα θυρών, πινελιές αλουμινίου, ρυθμιζόμενο τιμόνι σε βάθος και ύψος και κάθισμα οδηγού σε ύψος, διαιρούμενο πίσω κάθισμα, προεγκατάσταση ράδιο-CD με 4 ηχεία και air -condition. H έκδοση Style, που ήταν η έκδοση της δοκιμής μας, περιλαμβάνει επιπλέον της Ambiente αυτόματο κλιματισμό, ράδιο-CD, τηλεχειρισμό θυρών, φώτα Halogen, τροχούς 15 ιντσών, καθώς και πλαϊνά προστατευτικά. Αυτά στην τιμή των 12.590 ευρώ για την Ambiente και των 13.290 ευρώ για τη Style.

Συμπερασματικά

Η νέα Fabia είναι αναμφισβήτητα καλύτερο αυτοκίνητο από αυτό που αντικαθιστά. Δεν θέτει κάποια νέα στάνταρ στην κατηγορία συνολικά, αλλά είναι ένα αυτοκίνητο το οποίο είναι βελτιωμένο σε όλους τους τομείς και η σχέση τιμής/αξίας είναι, αν όχι η κορυφαία, από τις κορυφαίες στην κατηγορία. Για τους ενδιαφερόμενους, η νέα γενιά Fabia θα βρίσκεται στις εκθέσεις από τις 8 Ιουνίου, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία δέχεται ήδη παραγγελίες.

Skoda Fabia 1.6 Sport Edition

H εξαγορά της Skoda από το VW Group, αλλά και η παραγωγή της πρώτης γενιάς Octavia το 1998, αποτέλεσαν τα πρώτα και πιο ουσιαστικά βήματα μετεξέλιξης της τσέχικης αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι Γερμανοί έχουν επενδύσει αρκετά στο όνομα της Skoda και αυτό αποδεικνύεται από την αλματώδη αύξηση των πωλήσεών της τα τελευταία χρόνια.

Το Octavia ήταν το αυτοκίνητο στο οποίο βασίστηκαν για την αναστήλωση της εταιρείας και με το οποίο κατέλαβαν ένα σημαντικό ποσοστό πωλήσεων στην κατηγορία των μικρομεσαίων. Τώρα παίρνει σειρά η επένδυση της τεχνογνωσίας τους στη μικρότερη κατηγορία, των supermini, με το Fabia.

Το στοιχείο, όμως, που μπορεί να διακρίνει κανείς στα αυτοκίνητα νέας γενιάς της Skoda, εκτός από τον οικογενειακό και χρηστικό χαρακτήρα τους, είναι ότι δίνεται έμφαση σε μεγάλο βαθμό και στην παραγωγή sport εκδόσεων.

Κολλημένη με το Sport!

Μετά τα Octavia RS και Fabia RS αλλά και το Octavia GT, μια ακόμη έκδοση έρχεται να πλαισιώσει την γκάμα των γρήγορων εκδόσεων. Ο λόγος για τη Fabia 1.6 Sport Edition, που με τις επεμβάσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας απέκτησε 10 ίππους παραπάνω (καθώς και δύο… απαρατήρητα χλγμ. ροπής). Ο κινητήρας είναι ο 16βάλβιδος των 1,6 λίτρων, που απέδιδε 105 ίππους και πλέον η απόδοσή του φτάνει τους 115.

Οι βασικότερες διαφορές όμως σε σχέση με την απλή έκδοση έχουν να κάνουν με τη σπορ ρύθμιση της ανάρτησης -πιο σφιχτή- ενώ η απόσταση από το έδαφος έχει μειωθεί κατά 2,8 εκατοστά. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την κοντύτερη κλιμάκωση του πεντατάχυτου κιβωτίου, καθιστούν τη Fabia ικανή να κινηθεί σε γρήγορους αλλά και διασκεδαστικούς ρυθμούς, ενώ αρκετά ικανοποιητικά είναι τα φρένα, ακόμη και μετά από σκληρή χρήση.

Ποιότητα Sport!

Μερικές ακόμη αλλαγές που τονίζουν τη διαφορετικότητα της… πειραγμένης Fabia από την απλή έκδοση έχουν να κάνουν με τις ζάντες «Atria» των 16 ιντσών που προέρχονται από τη Skoda Motorsport, τη μεγαλύτερη απόληξη της εξάτμισης, τον αεροδυναμικό διαχύτη (air diffuser) και τα λογότυπα της SkodaMotorsport στο αμάξωμα.

Στον εσωτερικό διάκοσμο, το σπορ χαρακτήρα αναδεικνύουν τα bucket καθίσματα με την καλύτερη πλευρική στήριξη, καθώς και η δερμάτινη επένδυση στο τιμόνι, στον επιλογέα ταχυτήτων αλλά και στη λαβή του χειρόφρενου. Στο ταμπλό συναντάμε νέα όργανα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν υλικά slush για την απαραίτητη συναρμογή και την διασφάλιση κορυφαίας ποιότητας.

Στον εξοπλισμό της Sport Editon συμπεριλαμβάνονται αερόσακος οδηγού και συνοδηγού, πλευρικοί αερόσακοι και κεφαλής, ABS, MSR και ΕDS, αλλά και σύστημα ελέγχου CANbus, με το οποίο μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ενεργοποιούνται οι αερόσακοι, απασφαλίζονται αυτόματα οι πόρτες, ενεργοποιούνται τα alarm, διακόπτεται η παροχή βενζίνης και απομονώνονται όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα. Eν κατακλείδι, πρόκειται για μια τίμια πρόταση, με προσιτή τιμή αγοράς και κυρίως με τη σφραγίδα του VW Group.

Skoda Octavia5 1.2 TSI

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναφερθεί στον όρο downsizing. Ακόμη και σε περιπτώσεις που η χωρητικότητα του κινητήρα δεν ξεπερνά τα 1.600 κ.εκ., για πολλούς μπορεί να θεωρηθεί downsizing. Τι να πούμε όμως και για την τελευταία πράξη των TSI, που δεν είναι άλλη από τον υπερτροφοδοτούμενο 1.200άρη TSI. Ο «θεριακλής» κινητήρας του ομίλου VW εφοδιάζει το Skoda Yeti αλλά και το VW Polo, ενώ αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα μοντέλα. Και όχι άδικα, αφού οι εντυπώσεις στα δύο παραπάνω μοντέλα είναι κάτι παραπάνω από θετικές. Μένει να δούμε όμως αν ισχύει το ίδιο και για το Octavia5 της δοκιμής μας, που είναι και το ζητούμενο.

Δαυίδ ή Γολιάθ;

Έχοντας νωπές ακόμη τις μνήμες από το Octavia5 TSI 1.4 των 125 ίππων, περιμένεις σίγουρα κάτι λιγότερο από τον -μικρότερο κατά 200 κ.εκ. και 20 άλογα- κινητήρα. Τον αδικείς, όμως, αφού με εξαίρεση μια λογική υστέρηση στις πολύ χαμηλές στροφές, αποδεικνύεται εξίσου ικανός και νευρικός, δίνοντάς σου την εντύπωση πως έχεις στα χέρια σου ένα 1.600άρι (τουλάχιστον) ατμοσφαιρικό σύνολο. Άλλωστε, τα 17,8 χλγμ. ροπής είναι σπάνια απόδοση σε μικρής χωρητικότητας κινητήρες.

Τόσο μέσα στην πόλη όσο και στο ταξίδι (που είναι το δυνατό σημείο του Octavia5) αισθάνεσαι πλήρης από την ισχύ των 105 ίππων και ικανοποιημένος από όλο το πακέτο του τσέχικου οικογενειακού. Ο επιλογέας του εξατάχυτου κιβωτίου είναι ακριβής και καλός σε αίσθηση και το τιμόνι ακούει στις εντολές του οδηγού, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα μοντέλα του ομίλου.

Sur-Price

Από πλευράς χώρων τα λόγια περισσεύουν, αφού τα 560 λίτρα στο πορτμπαγκάζ και οι χώροι στα πίσω καθίσματα δίνουν μεγάλη αυτοπεποίθηση στο Octavia5, που θα έσκυβε το κεφάλι μόνο στο Combi αδελφάκι του. Το Skoda της δοκιμής μας προκαλεί θετική έκπληξη όσον αφορά τις ικανότητές του και φυσικά την τιμή πώλησης, που ξεκινά από τα 16.050 €. Και για να μην ξεχνιόμαστε, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας που απαιτούνται είναι 94 ευρώ. Αριθμοί που το χρίζουν κορυφαίο μεσαίο οικογενειακό και είναι σε θέση να διαγράψουν οποιεσδήποτε… ψυχολογικές αμφιβολίες σχετικά με τον μικρό κυβισμό.

Skoda Octavia5 Scout 1.8 TSI

Αν σώνει και καλά έπρεπε να περιγράψεις με μία λέξη το χαρακτήρα του Octavia5 Scout, τότε θα έλεγες «πληθωρικό». Και αυτό διότι πρόκειται για ένα μοντέλο που προσφέρει μεγάλους χώρους, έχει αποδεκτή σχεδίαση, εξαιρετική τετρακίνηση και, πλέον, δυνατή υπερτροφοδοτούμενη καρδιά.

Πιο δυνατό

Προσπερνώντας στα γρήγορα το νέο look, με τη νέα μάσκα, τα πιο κομψά φωτιστικά σώματα, τα ενσωματωμένα φλας στους καθρέφτες πηγαίνουμε κατευθείαν στο ψητό, που δεν είναι άλλο από τους νέους κινητήρες. Όσοι κινούνται στην επαρχία και διαθέτουν το ανάλογο παραδάκι (32.490 €) μπορούν να αποκτήσουν την πετρελαιοκίνητη έκδοση 2.0 TDI με τους 140 ίππους. Το δικό μας ενδιαφέρον μετατοπίζεται για ευνόητους λόγους στο μοντέλο της δοκιμής μας, που εξοπλίζεται με τον πολυφορεμένο TSI των 1,8 λίτρων, που αποδίδει 160 ίππους.

Ένας κινητήρας που αντικαθιστά τον θορυβώδη δίλιτρο FSI και τα καταφέρνει θαυμάσια σε όλους τους τομείς. Ανεβάζει με εξαιρετικά γραμμικό τρόπο στροφές, είναι στρωτός και ροπάτος, προσφέρει κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές επιδόσεις και καταναλώνει λογικές ποσότητες αμόλυβδης. Στην πόλη το οικονομόμετρο κυμαίνεται περίπου στα 12 λίτρα / 100 χλμ., αλλά στον ανοιχτό δρόμο η κατανάλωση μπορεί εύκολα να συγκρατηθεί κάτω από τα 10 λίτρα / 100 χλμ.

Το Octavia5 Scout είναι ένα αυτοκίνητο που χαίρεσαι να το οδηγείς, η θέση οδήγησης είναι πολύ καλή, το τιμόνι του είναι άμεσο και σαφές, ενώ ο επιλογέας πρόθυμος να κουμπώσει στη θέση του. Η ποιότητα κύλισης είναι επίσης πολύ καλή, διασφαλίζοντας ένα ήσυχο εσωτερικό, αλλά η άνεση της ανάρτησης στα δύσκολα σημεία είναι ένα «θεματάκι», καθώς αντιδρά κάπως ξερά (ειδικά ο πίσω άξονας).

Κάτι τέτοιο θα γίνει αντιληπτό μόνο σε κακής ποιότητας οδοστρώματα και η σχετικά σφιχτή ρύθμιση θα κουράσει μόνο μετά από πολύωρο off-road. Η απόσταση των 18 εκατοστών που χωρίζει το αμάξωμα από το έδαφος φτάνει και περισσεύει, ενώ η τετρακίνηση με τον ηλεκτροϋδραυλικό συμπλέκτη Haldex 4ης γενιάς εξασφαλίζει υψηλά περιθώρια πρόσφυσης ανεξαρτήτως οδοστρώματος.

Εν τέλει…

Αν το σήμα της Skoda δεν αποτελεί… ψυχολογικό εμπόδιο (ναι, ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλοί τέτοιοι) και αν σας κάνει η κάπως συγκρατημένη σχεδίαση, τότε μην το σκέφτεστε. Το Octavia5 Scout είναι ένα αυτοκίνητο για όλες τις δουλειές, για όλες τις συνθήκες. Δεν προβληματίζει στις οικογενειακές μεταφορές, έχει εξαιρετικά οδικά χαρακτηριστικά και μεγάλες εκτός δρόμου δυνατότητες. Φυσικά, τα 26.490 € που σας ζητά δεν είναι και λίγα· λίγα όμως δεν είναι και αυτά που προσφέρει η Scout έκδοση του Octavia5.

Skoda Octavia5 RS

Όπως το διαβάσατε: Οικογενειακό GTi, με όλη τη σημασία και την ακρίβεια των λέξεων, και, ναι, είναι τόσο δελεαστικό όσο ακούγεται! Η Skoda, που μετά την εξαγορά της από τη VW δεν έχει καμία σχέση με την παλιά τσέχικη φίρμα, τόλμησε με το προηγούμενο Octavia να προσφέρει το RS, που ήταν ένα καθ’ όλα οικογενειακό αυτοκίνητο, αλλά με κινητήρα και μηχανικά μέρη επιδόσεων.

Το αγοραστικό κοινό λάτρεψε την ιδέα και οι πωλήσεις έκαναν τους υπεύθυνους να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Ήταν λογικό και αναμενόμενο λοιπόν να ακολουθήσει και η αντίστοιχη σπορ έκδοση του νέου Octavia5, που πλέον βασίζεται στο πάτωμα και τα μηχανικά μέρη του Golf GTi. Και επειδή το τελευταίο είναι το καλύτερο σπορ χάτσμπακ αυτή τη στιγμή, είναι λογικό το νέο Octavia5 RS να εμφανίζεται ιδιαίτερα γαργαλιστικό. Μάλιστα η ελληνική αντιπροσωπεία δείχνει τόση εμπιστοσύνη στο σπορ χαρακτήρα του νέου μοντέλου, που έκανε την παρουσίασή του στην απαιτητική πίστα των Σερρών.

Διακριτικότητα και επιδόσεις

Ένα από τα πλεονεκτήματα του νέου RS είναι η διακριτική του εμφάνιση, η οποία, σε συνδυασμό με το σεντάν (ή στέισον, που αυτή τη φορά λανσάρεται ταυτόχρονα) αμάξωμα, ορίζει ένα πραγματικό Q-Car, όπως χαρακτηρίζεται συνήθως κάθε αυτοκίνητο που είναι γρήγορο χωρίς να του… φαίνεται. Μόνο οι μεγάλες εισαγωγές μπροστά, το λογότυπο, οι πράσινες δαγκάνες των φρένων, η διπλή πίσω εξάτμιση και η αεροτομή της πεντάθυρης έκδοσης αποτυπώνουν τη διαφορά.

Το Skoda Οctavia5 RS έχει το ατού των 200 ίππων που αποδίδει ο γνωστός 2λιτρος, υπερτροφοδοτούμένος TFSI του ομίλου VW και οι οποίοι πραγματικά εκτοξεύουν τα 1.400 κιλά του αμαξώματος. Η απόκριση στο πάτημα του γκαζιού είναι άμεση, ενώ η δύναμη ξεδιπλώνεται απολύτως γραμμικά μέχρι και τον κόφτη. Η Skoda ανακοινώνει 7,3 δευτερόλεπτα για τα 0-100 χλμ./ώρα και 240 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα (Combi: 7,5’’ και 238 χλμ./ώρα), τιμές που ταιριάζουν απόλυτα με την αίσθηση που δίνει το αυτοκίνητο. Σε κάθε τμήμα της πίστας των Σερρών το Octavia5 RS δεν έκρυψε τη δύναμή του, ενώ στην ευθεία εύκολα άγγιζε τα 200 χλμ./ώρα.

Η μακριά κλιμάκωση του κιβωτίου με τις έξι σχέσεις και τον εύχρηστο επιλογέα καλύπτεται πλήρως από τη μεστή ροπή των 28,5 kgm, τα οποία είναι διαθέσιμα από τις 1.800 μέχρι τις 5.000 σ.α.λ., ενώ ακόμα και μέσα στην πίστα εκείνο που κάνει το RS να ξεχωρίζει είναι η αμεσότητα, η ακρίβεια και το αίσθημα σιγουριάς που προσφέρει, το οποίο είναι σε θέση να καθησυχάσει ακόμα και τον πλέον ανήσυχο οδηγό· και τονίζουμε πως όλα αυτά διαδραματίζονται μέσα στο απαιτητικό περιβάλλον μιας πίστας, στο δημόσιο δρόμο το RS μoιράζει όπως αποδείχτηκε ακόμη περισσότερα χαμόγελα…

Η συνολική αίσθηση δεν απέχει πολύ από εκείνη του Golf GTI, αλλά το βασικό στην περίπτωση του RS είναι ότι η αποτελεσματικότητα και η οδηγική ευχαρίστηση συνδυάζονται με χώρους για πενταμελή οικογένεια και με πορτμπαγκάζ 560 λίτρων!

Το RS όμως ξεχωρίζει και για την ποιότητα που προσφέρει με το προσεγμένο, πλούσια εξοπλισμένο και ευχάριστο εσωτερικό, όπου ξεχωρίζουν τα δίχρωμα μπάκετ καθίσματα, τα αλουμινένια πεντάλ και το 3άκτινο τιμόνι.

Όλα σε ένα και νοικοκυρεμένα

Το νέο RS εντυπωσιάζει με το κράτημά του και με τον τρόπο με τον οποίο εκτοξεύεται από στροφή σε στροφή. Οι μικρές κλίσεις, το πολύ καλό σε αίσθηση τιμόνι αλλά και η δεμένη αίσθηση του πλαισίου εμπνέουν τον οδηγό, ο οποίος πάντως θα πρέπει να είναι έτοιμος να χάσει μέρος της άνεσης, χάρη στις σφιχτές αναρτήσεις και τους μεγάλους τροχούς με τα ελαστικά χαμηλού προφίλ.

Τα φρένα είναι δυνατά, αν και κάπως απότομα σε λειτουργία. Το νέο Octavia5 RS προσφέρεται σε μία και μόνο πλούσια έκδοση που κοστίζει 26.990 ευρώ για το πεντάθυρο μοντέλο και 28.990 ευρώ για το Combi. Μάλλον από τα τέλη Φεβρουαρίου, που θα αρχίσει η διάθεση του μοντέλου, αρκετά αυτοκίνητα-φίλοι των επιδόσεων θα αρχίσουν να αισθάνονται κάπως άβολα…

Αυτοκίνητα όπως το Octavia5 RS βάζουν σε πειρασμό τους οικογενειάρχες που αναζητούν «καυτές» επιδόσεις δίχως χωροταξικούς περιορισμούς.

Skoda Citigo

Τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν και τα καλά τους, αφού σου επιτρέπουν να κάνεις ένα μικρό διάλλειμα μακριά από τη μίζερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Μακριά από την κρίση υπάρχουν και καλά νέα ή χαρούμενα πρόσωπα, όπως αυτά των ανθρώπων της Skoda, που είδαν το 2011 τις πωλήσεις τους (879.200 μονάδες) να σημειώνουν ρεκόρ.

Η συνέχεια αναμένεται ακόμη καλύτερη με το λανσάρισμα του Citigo (τον Ιούνιο η τρίθυρη έκδοση, τον Σεπτέμβριο η πεντάθυρη), που εισάγει και το νέο λογότυπο της εταιρείας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πρωτότυπο Mission L, που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του έτους, θα τοποθετείται ανάμεσα στα Fabia και Octavia5, ενώ σχεδιαστικά θα διαφέρει λίγο από το concept που έχουμε δει μέχρι τώρα.

Επί της ουσίας…

…που δεν είναι άλλη από το Citigo που οδήγησα πρόσφατα στη Λισαβόνα. Όπως ίσως γνωρίζετε, το Citigo αποτελεί ένα από τα τρία «μικρά» του VW Group (τα άλλα είναι τα up! και Mii της Seat), οπότε λογικό είναι να μοιράζονται τα ίδια μηχανικά μέρη. Έχουμε λοιπόν και λέμε: δύο τρικύλινδρες ατμοσφαιρικές εκδόσεις στα 999 κ.εκ. με ισχύ 60 και 75 ίππους. Η ροπή των 9,7 χλγμ. είναι ίδια και στις δύο εκδόσεις, η μέση τυποποιημένη κατανάλωση 4,5 και 4,7 λίτρα/100 χλμ. (με το μηχανικό πεντάρι κιβώτιο, αργότερα αναμένεται και αυτοματοποιημένο), ενώ η εκπομπή CO2 είναι 105 και 108 γρ./χλμ. αντίστοιχα.

Η πρώτη επαφή με το Citigo ήταν μία ευχάριστη έκπληξη, αφού όχι μόνο είναι ένα από τα πιο καλοστημένα «μικρά», αλλά και ένα από τα πιο πρακτικά. Οδήγησα την πεντάθυρη έκδοση με τους 75 ίππους, και εντυπωσιάστηκα από το πόσο ευκολοδήγητη είναι στην πόλη. Αλλά και μακριά από αυτήν τα σχόλια είναι το ίδιο κολακευτικά, αφού το μοτέρ είναι ψυχωμένο, κινεί το Citigo με άνεση ακόμη και στα 140 χλμ./ώρα (εδώ το ευνοεί το μικρό απόβαρο των 929 κιλών), το οποίο μάλιστα είναι σταθερό και με καλό πάτημα, εμπνέοντας εμπιστοσύνη.

Ο τρικύλινδρος ήχος δεν ενοχλεί παρά μόνο όταν οι στροφές είναι πολύ ψηλά, το τιμόνι με τον επιλογέα ταχυτήτων συμπληρώνουν το ισορροπημένο οδηγοκεντρικό προφίλ, ενώ ακόμη και στο όριο το Citigo παραμένει ευχάριστο.

Από πλευράς χώρων, οι εμπρός κάθονται εντυπωσιακά άνετα, οι πίσω θα βολευτούν μια χαρά, τηρουμένων των αναλογιών, χάρη στην έξυπνη σχεδίαση του εσωτερικού. Θήκες για μικροαντικείμενα υπάρχουν αρκετές, η εικόνα του ταμπλό είναι συμπαθητική, όπως και η ποιότητα κατασκευής, η προσθαφαιρούμενη οθόνη πολλαπλών λειτουργιών (με trip computer, ενδείξεις ηχοσυστήματος κ.ά.) με το σύστημα πλοήγησης είναι όλα τα λεφτά (μέρος των πλουσιότερων εκδόσεων), ενώ το πορτμπαγκάζ (251 λίτρα με κιτ επισκευής, στην Ελλάδα θα διατίθεται με ρεζέρβα ασφαλείας) χωρά περισσότερα από όσα θα περίμενες.

Το καλοκαιράκι

Το Citigo θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά τον Ιούνιο-Ιούλιο με ενδεικτική τιμή πώλησης που θα ξεκινά από 8.000 € (με απόσυρση). Θα προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις εξοπλισμού (Active, Ambition, Elegance), ενώ ένα στοιχείο που ξεχωρίζει είναι το σύστημα City Safe Drive, που αποτρέπει τη σύγκρουση με προπορευόμενο όχημα (με ταχύτητα έως 30 χλμ./ώρα), επεμβαίνοντας στο σύστημα πέδησης. Την ασφάλεια του Citigo επισφραγίζει η πεντάστερη διάκριση από τον Euro NCAP, ενώ αργότερα αναμένεται να δούμε και πράσινη έκδοση Green Tec με σύστημα stop/start, ελαστικά μειωμένης αντίστασης κύλισης και μειωμένη απόσταση αμαξώματος για καλύτερη αεροδυναμική.

Skoda Superb

Η Skoda, με τη ναυαρχίδα της γκάμας της, το Superb, έφερε μία μικρή επανάσταση το 2002, αφού δεν συναντάμε συχνά ένα αυτοκίνητο της μεγάλης κατηγορίας που να προσφέρει τόσα πολλά και να κοστίζει τόσο λίγο. Η τσέχικη εταιρεία αποφάσισε να καταστήσει το συγκεκριμένο πακέτο ακόμη πιο ελκυστικό, καθώς πλέον, μετά το facelift στο οποίο υπέβαλλε τη Superb, της έκανε και μία ένεση ισχύος, που κάνει το αυτοκίνητο να αποδίδει πλέον 193 ίππους.

Εν αρχή ην η καρδιά

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η ελληνική αντιπροσωπεία της Skoda προφανώς έκρινε πως οι 150 ίπποι που απέδιδε το υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ των 1,8 λίτρων δεν… έφταναν για να κινήσουν ικανοποιητικά το κορυφαίο μοντέλο της εταιρείας. Έτσι, μετά από επίσημη άδεια της Skoda, προχώρησε σε επεμβάσεις στη χαρτογράφηση του κινητήρα, αυξάνοντας την παραγόμενη ισχύ στους 193 ίππους.

Απόδοση υπεραρκετή για να κινήσει σε παραπάνω από γρήγορους ρυθμούς τον περίπου 1,5 τόνο του αυτοκινήτου. Ενδεχομένως, η -αισθητή- ύπαρξη του turbo (αρκεί να ακούσεις το σφύριγμα της τουρμπίνας) μπορεί να ξενίσει κάποιους από τους πιο “low-profile” οδηγούς, στους οποίους και απευθύνεται η Superb, αλλά σίγουρα κανείς δεν θα χρειαστεί να αναζητήσει την επιπλέον δύναμη που χρειάζεται ένα αυτοκίνητο σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, όπως ας πούμε σε ένα προσπέρασμα.

Στη συνέχεια η εμφάνιση

Εμφανισιακά, οι αλλαγές είναι εμφανείς με την πρώτη ματιά και καταφέρνουν να τονίσουν την κάπως απρόσωπη εμφάνιση της ναυαρχίδας της τσέχικης εταιρείας. To εμπρός μέρος, με την ανανεωμένη μάσκα, μοιάζει περισσότερο με το Roomster, έχοντας πιο γωνιώδη εμφάνιση, ενώ τα πίσω φωτιστικά σώματα μοιάζουν περισσότερο με την Octavia 5.

Επίσης οι εξωτερικοί καθρέπτες, που πλέον ενσωματώνουν και τα φλας, είναι επανασχεδιασμένοι. Τέλος, στην κορυφαία έκδοση “Laurin and Κlement” της δοκιμής μας, η Skoda αποφάσισε να δώσει πιο επιθετική εμφάνιση, προσθέτοντας αρκετό χρώμιο στα πλαϊνά του αμαξώματος.

Στο εσωτερικό, παρά το γεγονός ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ποιοτικά κι ευχάριστα στο μάτι, το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει τον επιβάτη είναι οι τεράστιοι χώροι. Πέντε επιβάτες οιονδήποτε διαστάσεων θα βολευτούν άνετα μέσα στη Superb. Επίσης ο χώρος αποσκευών ξεπερνά τα 460 λίτρα, χωρητικότητα που κρίνεται επαρκής για μία οικογένεια.

Εντυπωσιακό στοιχείο στην έκδοση της δοκιμής μας αποτελεί η χρήση πραγματικού ξύλου για την επένδυση του εσωτερικού. Μοναδικό αρνητικό στοιχείο στον εσωτερικό διάκοσμο αποτελεί το γεγονός ότι ο σχεδιασμός είναι άτολμος και γενικότερα έχει αρχίσει να δείχνει τα χρόνια του. Σίγουρα, όμως, αυτό δεν είναι ικανό να χαλάσει την πολύ θετική εικόνα που αποκομίζει ο επιβάτης από το αυτοκίνητο.

Ταξιδιάρα ψυχή

Στο ταξίδι, το αυτοκίνητο, χωρίς υπερβολή, ενθουσιάζει. Η ποιότητα κύλισης είναι εξαιρετική, ενώ και οι θόρυβοι που εισέρχονται στην καμπίνα των επιβατών είναι περιορισμένοι εξαιτίας της πολύ καλής ηχομόνωσης. Η ανάρτηση του αυτοκινήτου είναι άνετη και η ρύθμισή της, παρά το γεγονός ότι είναι μαλακή, δεν επιτρέπει «πλεύσεις» στο δρόμο και δεν προβληματίζει ποτέ.

Στο ξεκούραστο ταξίδι συμβάλλει αποφασιστικά και το γεγονός ότι το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί σε αρκετά γρήγορους ρυθμούς και δη με εξαιρετική σταθερότητα. Τα φρένα του, παρά το γεγονός ότι δεν είναι κορυφαία σε αίσθηση, είναι πολύ καλά σε απόδοση και δεν προδίδουν τον οδηγό ακόμα και μετά από σκληρή χρήση.

Πλούσιο και οικονομικό

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η Skoda με την ανανεωμένη Superb θέτει τις βάσεις για να κερδίσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς στη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς, εκτός από το γεγονός ότι έχει φτιάξει μία πραγματική λιμουζίνα, τη διαθέτει και σε τιμή αντίστοιχη με τιμές μεσαίων αυτοκινήτων. Για του λόγου το αληθές, η βασική έκδοση Exclusive ξεκινά από 22.990 ευρώ, ενώ η έκδοση Laurin & Κlement της δοκιμής μας διαμορφώνεται στα 27.990 ευρώ.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό, η βασική έκδοση Exclusive περιλαμβάνει ΑΒS, έξι αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα και καθρέφτες, κλιματισμό, επενδύσεις αλουμινίου στο εσωτερικό και προεγκατάσταση για ράδιο-CD με οκτώ ηχεία. Η έκδοση που φέρει τα ονόματα των ιδρυτών της εταιρείας Laurin&Κlement είναι υπερπλήρης, καθώς περιλαμβάνει επιπλέον δερμάτινα καθίσματα, επένδυση πραγματικού ξύλου στο εσωτερικό, θερμαινόμενα καθίσματα εμπρός και πίσω, ESP και άλλες ηλεκτρικές ευκολίες.

Προηγούμενο άρθροRenault Megane TCe 1.4 vs Seat Leon 1.4 TSI
Επόμενο άρθροBlack Mirror: Τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας. Άποψη
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας