ΑρχικήΟχήματαSmart μοντέλα, λίστα αυτοκινήτων

Smart μοντέλα, λίστα αυτοκινήτων

Σε τούτο το αφιέρωμα θα επικεντρωθώ στη Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Smart, παρουσιάζοντας μοντέλα που έχω οδηγήσει κατά το παρελθόν, αναλύοντας διεξοδικά την οδηγική συμπεριφορά, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως και τα αρνητικά ή θετικά στοιχεία που φέρει το κάθε όχημα. Με την πάροδο των ετών θα προσθέτω καινούργια μοντέλα που θα τυχαίνει να οδηγήσω, και εκ των πραγμάτων θα έχω μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το εκάστοτε αυτοκίνητο.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη λίστα δεν περιλαμβάνω όλα τα μοντέλα της κατασκευάστριας εταιρείας Smart, αλλά μόνο εκείνα που οδήγησα εγώ. Επιπρόσθετα η παρακάτω σειρά είναι τυχαία και δεν σχετίζεται με τις τιμές, ούτε με τον κυβισμό των κινητήρων.

Smart fortwo

Από το 1998 μέχρι σήμερα το smart έχει ξεπεράσει τις 1,2 εκατομμύρια πωλήσεις και διατίθεται σε 45 χώρες. Για να φτάσουμε στο τώρα, περίπου τρία χρόνια μετά το λανσάρισμα της τρέχουσας γενιάς, με την ανάγκη για ένα διακριτικό facelift να είναι επιτακτική ακόμη και αν πρόκειται για ένα μοναδικό σχήμα, όπως αυτό του smart.

Τι θα μπορούσε όμως να αλλάξει σε ένα τόσο ιδιαίτερο σχήμα δίχως να αλλοιωθεί η σχεδιαστική ταυτότητα του αυτοκινήτου; Ελάχιστα πράγματα, όπως μας είπαν οι ιθύνοντες της εταιρείας: μία μικρή επανασχεδίαση στα φωτιστικά σώματα με φώτα ημέρας LED, νέοι χρωματικοί συνδυασμοί, νέας σχεδίασης ζάντες και διακριτικά σε κάποια άλλα σημεία του αμαξώματος…

Στο εσωτερικό δεν θα συναντήσετε κάτι εντελώς νέο, πέρα από την προσθήκη νέων επενδύσεων και χρωματικών συνδυασμών και μικρής έκτασης αισθητικές αλλαγές, γαι παράδειγμα στον πίνακα οργάνων. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το προαιρετικό κιτ για iPhone, που περιλαμβάνει ειδικό προσαρμογέα αλλά και αποκλειστικό software με εφαρμογές αποκλειστικά για το smart (ανοιχτή συνομιλία, δορυφορική πλοήγηση, αναπαραγωγή multimedia αρχείων μέσω του ηχοσυστήματος, διαδικτυακό ραδιόφωνο, πρόσβαση στο ίντερνετ κ.ά.).

Η γκάμα των κινητήρων παραμένει αμετάβλητη, ξεκινώντας από την πετρελαιοκίνητη έκδοση με τους 54 ίππους και τη βενζινοκίνητη microhybrid από τους 61, ενώ η μοναδική αλλαγή σχετικά με τα μηχανικά μέρη αφορά στην έκδοση Brabus, που αποδίδει 102 ίππους (από 98). Η άφιξη του ανανεωμένου fortwo στην ελληνική αγορά αναμένεται το Σεπτέμβριο, με τις τιμές πώλησης να διαφοροποιούνται ελάχιστα από τις τωρινές.

Electric drive

Πόσο πιο «έξυπνο» μπορεί να γίνει ένα smart; Όσο η ηλεκτροκίνητη εκδοχή του, το fortwo electric drive του οποίου η παραγωγή ξεκίνησε πέρυσι το Νοέμβριο και τα πρώτα αυτοκίνητα «τρέχουν» κοντά ένα χρόνο τώρα σε πιλοτικά προγράμματα. Βασίζεται στο απλό smart αλλά τα πράγματα εδώ είναι ακόμη πιο απλά. Χονδρικά υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας που αντλεί ενέργεια από τις μπαταρίες λιθίου και μια μονάδα που διαχειρίζεται το ηλεκτρικό κύκλωμα. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στην πράξη όσο ακούγονται στην θεωρία αλλά το ηλεκτροκίνητο smart επιβεβαιώνει πως τα ηλεκτρικά σε μερικά χρόνια θα αποτελούν πραγματικότητα στους δρόμους.

Πως είναι η αίσθηση όταν το οδηγείς; Απροβλημάτιστη, αν σκέπτεστε πως υπάρχουν διαφορές σε σχέση με ένα συμβατικό smart ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η απουσία του «κομπιάσματος» του κιβωτίου ταχυτήτων γιατί απλά… δεν υπάρχει κιβώτιο ταχυτήτων! Η αυτονομία των 135 χλμ. μπορεί να ακούγεται λίγη αλλά όπως λένε και οι άνθρωποι της smart η λογική για το ηλεκτροκίνητο smart είναι πως «κινείσαι στην ημέρα και το επαναφορτίζεις το βράδυ». Απαιτούνται περίπου 3 ώρες για να φορτιστεί το 80% των μπαταριών και 8 ώρες για μία πλήρη φόρτιση.

Smart fortwo coupe

Όταν αλλάζεις ένα αυτοκίνητο με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του smart, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της μετάλλαξης. Οι ιθύνοντες της Mercedes-Βenz σαφώς και επεδίωξαν να μη γίνει κάτι τέτοιο, καθώς η όλη ύπαρξη του “smart-concept” στηρίζεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τη στιγμή, λοιπόν, που οι νέοι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί κανονισμοί περί ασφάλειας στα σύγχρονα αυτοκίνητα επέβαλλαν τη σαφή αύξηση των διαστάσεών του αυτοκινήτου, ο προβληματισμός αφορούσε στο κατά πόσον η κίνηση του smart στην πόλη θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνη άλλων μίνι αυτοκινήτων, κάτι που φυσικά δεν συνέβαινε έως τώρα.

Παράλληλα, το βασικότερο χαρακτηριστικό του smart πρώτης γενιάς ήταν, αναμφισβήτητα, η απίστευτη ευκολία με την οποία μπορούσε κάποιος να βρει θέση για παρκάρισμα. Αυτή η ευκολία εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τους σχεδόν 20 πόντους που προστέθηκαν στο μήκος, του πιο διάσημου μικρού της αυτοκίνησης. Ας δούμε λεπτομερέστερα τα χαρακτηριστικά, του πιο ώριμου και “ενηλικιωμένου” πλέον smart.

Εξωτερική εμφάνιση

Οι μεγαλύτερες διαστάσεις, είναι εμφανείς με την πρώτη ματιά. Το αυτοκίνητο δείχνει πιο συμπαγές και – στο μέτρο του δυνατού, δεδομένων των διαστάσεών του- πιο ογκώδες. Επίσης, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι το νέο smart μοιάζει λιγότερο “άγριο” και παιχνιδιάρικο. Παρ’ όλα αυτά η εμφάνιση του smart παραμένει ιδιαίτερη και σίγουρα είναι από τα πιο ξεχωριστά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν.

Εσωτερικός διάκοσμος και χώροι

Το εσωτερικό και κατ’ επέκταση οι επιβάτες του smart, ωφελούνται περισσότερο από την αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων. Οι χώροι στην καμπίνα των επιβατών είναι μεγαλύτεροι και οι δύο επιβάτες, σχεδόν, δεν αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται σε ένα λιλιπούτειο αυτοκίνητο.

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται επίσης και στο χώρο αποσκευών, ο οποίος αυξήθηκε κατά 70 λίτρα, φτάνοντας πλέον τα 220 λίτρα συνολικής χωρητικότητας. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο συνοδηγός δεν χρειάζεται πλέον να έχει τις αποσκευές του στα… πόδια του, καθώς ο χώρος επαρκεί για τις αποσκευές δύο ατόμων για ένα Σαββατοκύριακο.

Η ποιότητα των υλικών είναι καλή, ενώ και το φινίρισμα είναι βελτιωμένο σε σχέση με εκείνο του αυτοκινήτου που αντικαθιστά. Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό παραμένει ευχάριστη και ναζιάρικη όπως στο προηγούμενο μοντέλο, ενώ αυξημένες είναι και οι θήκες για μικροαντικείμενα, κάτι που βελτιώνει την πρακτικότητα που προσφέρεται στους επιβάτες.

Οδική συμπεριφορά

Η συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο αποτέλεσε το σημείο στο οποίο υστερούσε ο πρόγονος του smart. Εκεί επίσης είναι και το σημείο που το αυτοκίνητο έχει βελτιωθεί περισσότερο. Οδηγώντας το νέο μοντέλο, αισθάνεσαι όχι απλώς ότι πρόκειται για μία εξελιγμένη έκδοση του ίδιου αυτοκινήτου, αλλά για ένα σαφώς καλύτερο αυτοκίνητο.

Η απόσβεση των ανωμαλιών του οδοστρώματος από τις αναρτήσεις είναι πολύ καλύτερη πλέον, ενώ σχετικά με το κράτημα μπορούμε να πούμε ότι τα δύο αυτοκίνητα διαφέρουν σημαντικά. Το νέο smart “κρατάει” πολύ καλύτερα -πάντα με το ESP να επιβλέπει την κατάσταση- την προδιαγεγραμμένη από τον οδηγό πορεία και το μόνο παράπονο που υπάρχει ακόμη έγκειται στο γεγονός ότι το τιμόνι παραμένει αρκετά βαρύ, ειδικά στη διάρκεια στροφής.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι η αίσθηση των φρένων είναι βελτιωμένη, ακόμη και στο νέο μοντέλο εξακολουθεί να είναι “ξύλινη”. Βελτιωμένο και ταχύτερο στη λειτουργία του είναι και το ημιαυτόματο κιβώτιο πέντε ταχυτήτων, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα χαρακτηριστικό “κόμπιασμα” στις αλλαγές.

Οι επιδόσεις του νέου μοντέλου είναι σαφώς βελτιωμένες από εκέινες του προκατόχου του. Παρά το γεγονός ότι η έκδοση της δοκιμής μας ήταν εφοδιασμένη με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα, η απουσία υπερτροφοδότη αντισταθμίζεται από την αύξηση της χωρητικότητας του κινητήρα από τα 600 κ.εκ. στα 1.000 και οι 71 ίπποι που αποδίδει ο κινητήρας του αυτοκινήτου της δοκιμής μας είναι υπεραρκετοί για να κινήσουν το smart σβέλτα στην πόλη.

Εξοπλισμός

Η έκδοση passion της δοκιμής μας, που κοστίζει στη βασική μορφή της 12.200 ευρώ, έχει αξιοπρεπές επίπεδο εξοπλισμού που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, εκτός από ράδιο-CD, το οποίο προσφέρεται ως έξτρα. Αναλυτικά, ο εξοπλισμός έχει ως εξής: αερόσακος οδηγού/συνοδηγού, ΑΒS, ESP, κλιματισμός, δερμάτινο τιμόνι και λεβιές ταχυτήτων, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ζάντες αλουμινίου, στροφόμετρο και ρολόι, καθώς και ασημί χρώμα για τον κλωβό ασφαλείας.

Συμπερασματικά…

…το νέο smart αποτελεί ένα πιο ολοκληρωμένο αυτοκίνητο από εκείνο που αντικαθιστά, ενώ διατηρεί όλα τα μεγάλα πλεονεκτήματα του πρόγονού του. Ποια είναι αυτά; Η εκπληκτική ευελιξία του στην πόλη, που το μετατρέπει ουσιαστικά σε μεγάλη μοτοσικλέτα, καθώς και ο εκπληκτικός τρόπος που μπορεί να παρκάρει σε θέσεις όπου, με συμβατικά αυτοκίνητα, ούτε καν θα το δοκίμαζε κανείς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα καλό αγχολυτικό για την οδήγηση στην πόλη…

Smart Fortwo Brabus

Είσαι από τους τύπους που σκέφτονται ορθολογικά, μετρώντας και την τελευταία δεκάρα; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Είσαι ακόμη μαζί μας; Αυτό σημαίνει πως στην καθημερινότητά σου αναζητάς το στυλ και τρόπους για να ξεχωρίζεις και να είσαι «smart».

Νιώθεις όμορφα όταν στην γκαρνταρόμπα σου υπάρχουν μόνο επώνυμες επιλογές, κάθε φορά που θες να μάθεις την ώρα κοιτάς το Tag Hayer, όταν θέλεις να πεις στον άλλο ή άλλη πως θα αργήσεις στο ραντεβού σας σηκώνεις το iPhone, σπαταλάς το χρόνο σου πίσω από το Playstation3, όταν θες να φτάσεις στον προορισμό σου απλά χρησιμοποιείς το navi που βρίσκεται στο αυτοκίνητό σου.

Είσαι γκατζετάκιας, το απολαμβάνεις και δεν το κρύβεις. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από το αυτοκίνητο που οδηγείς. Το μαύρο, κακό Brabus δεν μοιάζει με τα άλλα smart. Είναι τόσο trendy όσο χρειάζεται για να διαφέρεις στο δρόμο και τόσο ικανό για να σε δελεάσει να δώσεις τα 19.900 ευρώ που απαιτεί. Είπαμε, πάνω απ’ όλα το lifestyle!

Από αρνάκι…

Κατράμι όπως είναι και με τις κατάλληλες επεμβάσεις δεν θέλει και πολύ για να αναγνωρίσεις σε αυτό το smart την υπογραφή της Brabus. Οι νέες, μεγαλύτερες ζάντες αλουμινίου (16άρες εμπρός, 17άρες πίσω) και τα φαρδύτερα ελαστικά (175/50 εμπρός, 225/35 πίσω), τα φουσκωμένα φτερά, τα τονισμένα φωτιστικά σώματα, η διπλή εξάτμιση στο κέντρο, οι επανασχεδιασμένοι προφυλακτήρες και τα μεγαλύτερα σπόιλερ συνθέτουν ένα smart που διαφέρει.

Εικόνα που ενισχύεται από τα λογότυπα της Brabus που βρίσκονται διάσπαρτα στο εσωτερικό, το δέρμα που διατηρεί τον πρώτο λόγο και κατόπιν το χοντροκομμένο τριάκτινο τιμόνι, τα δύο στολισμένα ξεχωριστά όργανα, τα αλουμινένια πεντάλ και τη λαβή του χειρόφρενου.

Σκέτος λύκος

Για ένα αυτοκίνητο που ζυγίζει 780 κιλά η δύναμη των 98 ίππων -που αποδίδει ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας του λίτρου- φτάνει και περισσεύει. Όχι πως θα κάνεις κόντρες στα φανάρια, αλλά το smart Brabus είναι ένα μεταμορφωμένο διαολάκι που κινείται με εκπληκτική ευελιξία στην πόλη.

Και μακριά από αυτή δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Κάθε φορά που “σανιδώνεις” το γκάζι νιώθεις το εμπρός μέρος να ανασηκώνεται, την πλάτη σου να κολλά περισσότερο στο κάθισμα και ακούς το χαρακτηριστικό σφύριγμα της τουρμπίνας που «γυρίζει» υπό πίεση στα 0,443 bar. Η λειτουργία του αυτόματου σειραϊκού κιβώτιου είναι σύμφωνα με την εταιρεία κατά 20% πιο γρήγορη, ενώ και ο «λόξυγκας» μεταξύ των σχέσεων περιορίζεται αρκετά.

Χάρη στο πιο σφιχτό set-up που περιλαμβάνει χαμήλωμα κατά ένα εκατοστό και πιο σφιχτά ελατήρια και αμορτισέρ, το smart Brabus σπάνια αποκλίνει από την πορεία του, έχοντας πάντα φύλακα-άγγελο το ESP. Ο σκληρότερος συνδυασμός έχει επιπτώσεις στον τομέα της άνεσης, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Ίσως όμως μπορούμε να έχουμε ένα smart Brabus που θα αλλάξει τον τρόπο που κινούμαστε στην πόλη…

Smart fortwo mhd

Την αδυναμία που έχει το ελληνικό κοινό στο smart τη γνωρίζουμε όλοι εδώ και καιρό. Από την πρώτη του γενιά μέχρι και σήμερα, το μοναδικό του στυλ σε συνδυασμό με την απίστευτη ευκολία στο παρκάρισμα και στην οδήγηση το αναδεικνύουν ιδανικό μέσο μεταφοράς για τους νέους (και όχι μόνο). Για όσους λοιπόν δεν έχουν χωροταξικές απαιτήσεις και προσανατολίζονται προς το smart, η «μαμά» Mercedes-Benz αποφάσισε να βοηθήσει λίγο περισσότερο την κατάσταση, με την ενεργειακή κρίση και την άνοδο της τιμής των υγρών καυσίμων, εισάγοντας μια νέα έκδοση του smart fortwo, με τα διακριτικά «mhd».

Οικολογικό άγγιγμα

Ο γνωστός 1.000άρης κινητήρας αποδίδει 71 ίππους και κινεί με επιδόσεις αλά GTI το πανάλαφρο smart. Συνυπολογίστε και τον σπορτίφ ήχο σε συνδυασμό με την κίνηση στους πίσω τροχούς και έχετε το… απόλυτο μικρό. Από κατανάλωση όμως πώς τα πάμε; Σημείο αναφοράς στην έκδοση της δοκιμής μας αποτελεί το σύστημα mild hybrid drive (mhd). Ακούγοντας την λέξη «υβριδικό» μην περιμένετε ένα σύστημα σαν αυτό του Toyota Prius ή του Honda Civic. Στο κάτω κάτω ποτέ δεν «έκαιγε» πολύ το smart, ιδίως το diesel.

Ποια είναι η δουλειά του mhd; Να απενεργοποιεί τον κινητήρα κάθε φορά που αντιλαμβάνεται ότι πατάμε φρένο και η ταχύτητα του αυτοκινήτου πέφτει κάτω από τα 8 χλμ./ώρα (το κακό είναι πως μαζί με το μοτέρ απενεργοποιείται και ο κλιματισμός). Όταν τραβήξετε το πόδι σας από το φρένο, τότε αυτόματα το μοτέρ ενεργοποιείται και «κουμπώνει» η πρώτη σχέση στο ημιαυτόματο πεντάρι σειραϊκό κιβώτιο.

Η παύση λειτουργίας του κινητήρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην πόλη μειώνει την κατανάλωση καυσίμου έως και 8%, κάπου κοντά δηλαδή στα 5 λίτρα/100 χλμ. συνολικά. Πράγμα που φαντάζει αδύνατο για άλλα λιλιπούτεια αυτοκίνητα πόλης.

Λιθαράκι αισιοδοξίας

Κάθε φορά που η λειτουργία του mhd δεν σας είναι χρήσιμη, τότε εμπρός από τον επιλογέα ταχυτήτων βρίσκεται ο πράσινος διακόπτης «ECO start\stop» που απενεργοποιεί το εν λόγω σύστημα. Συνολικά, πάντως, το smart mhd αξίζει τα 10.800€ που ζητά η βασική του έκδοση, σε μια δύσκολη εποχή για να επισκέπτεσαι τα πρατήρια, και εκτός από τη μειωμένη κατανάλωση προσφέρει και χαμηλές εκπομπές ρύπων, που δεν ξεπερνούν τα 103 γρ.CO2/χλμ. Παρ’ ότι στο στόλο της γερμανικής φίρμας υπάρχουν πολλά μοντέλα που κινούνται στο «αντίθετο» ρεύμα, κάθε τέτοια κίνηση από μια αυτοκινητοβιομηχανία είναι καλοδεχούμενη από όλους και δείχνει την ευαισθησία της.

Smart fortwo cdi

Οι συστάσεις για το smart είναι μάλλον περιττές, καθώς μια βόλτα στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων καταδεικνύει την επιθυμία των Ελλήνων για μια εύκολη και στυλάτη λύση στις καθημερινές μετακινήσεις τους. Με την τιμή της αμόλυβδης τα προηγούμενα χρόνια αρκετά πιο κάτω από το 1 ευρώ ανά λίτρο, κανείς δεν φανταζόταν πως ακόμα και το smart θα χρειαζόταν μια ακόμα πιο οικονομική έκδοση από τις κλασικές βενζινοκίνητες. Να όμως που τα δεδομένα άλλαξαν προς το χειρότερο και η ανάγκη για μέγιστη οικονομία σε συνδυασμό με ικανοποιητική απόδοση μας οδηγεί στην πετρελαιοκίνητη έκδοση cdi.

Θαρραλέος 800άρης

O τρικύλινδρος turbodiesel που βρίσκεται στο πίσω μέρος του smart αποδίδει 54 ίππους, έχοντας χωρητικότητα μόλις 799 κ.εκ. Μπορεί οι αριθμοί να ακούγονται υπερβολικά μικροί, όμως στην πράξη τα 13,2 χλγμ. ροπής από τις 2.000 σ.α.λ. κάνουν όλη τη δουλειά στην πόλη, βάζοντας τα γυαλιά σε αρκετά μοντέλα που στερούνται αυτή τη σπιρτάδα. Άλλωστε το μικρό βάρος του smart (845 κιλά μαζί με τον οδηγό) είναι παιχνιδάκι για έναν ικανό πετρελαιοκινητήρα, που μάλιστα χρειάζεται περίπου 4 λίτρα/100 χλμ.

Το πισωκίνητο μικρό μήκος 2,69 μ. εφοδιάζεται με ημιαυτόματο κιβώτιο 5 σχέσεων, το οποίο δεν μπορεί να ακολουθήσει τη ζωντάνια του κινητήρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζει τα χαρακτηριστικά «κομπιάσματα» στις αλλαγές. Μαζί με τη γνωστή «ξύλινη» αίσθηση του πεντάλ του φρένου είναι τα μοναδικά ίσως σημεία που θα σε ξενίζουν όταν βρεθείς για πρώτη φορά πίσω από το τιμόνι του smart, με τα οποία όμως συνηθίζεις να ζεις σε μερικές μόλις μέρες.

Πολλά (ευρώ) μπροστά, λίγα στο μέλλον

Με πρωτότυπη σχεδίαση που κανείς δεν έχει τολμήσει να αντιγράψει μέχρι τώρα (με εξαίρεση κάποιες κινεζικές εταιρείες), το smart διαθέτει καλή ηχομόνωση, που δεν επιτρέπει στη χαρακτηριστική χροιά του ντίζελ να διαπεράσει την καμπίνα των επιβατών. Επίσης στα θετικά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το εντυπωσιακά ευρύχωρο για τα δεδομένα του όγκου του αμαξώματος πορτμπαγκάζ των 220 λίτρων. Το τίμημα κτήσης του μοντέλου της δοκιμής μας –που δεν απαιτεί τέλη κυκλοφορίας– είναι 13.000 ευρώ, λιγότερα από 1.000 ευρώ επιπλέον σε σχέση με το βενζινοκίνητο των 71 ίππων, που μπορεί να το συναγωνιστεί από πλευράς επιδόσεων. Εκεί όμως που η έκδοση cdi δεν παίζεται είναι στην εντυπωσιακή κατανάλωση.

Smart fortwo electric drive

Για όσους δεν έχουν δυνατή μνήμη το πρώτο smart εμφανίσθηκε στους δρόμους το 1998, ενώ η πρώτη του ηλεκτροκίνητη εκδοχή έκανε την εμφάνισή της στο Λονδίνο το 2007. Η δεύτερη -ηλεκτροκίνητη- εκδοχή του αναπαράχθηκε σε περίπου 2.000 κομμάτια (από το 2009), ενταγμένη σε πιλοτικά προγράμματα και fleet στόλους σε πάνω από 18 αγορές. Έκτοτε η γερμανική εταιρεία εξελίσσει την τεχνολογία της στην ηλεκτροκίνηση, παρουσιάζοντας πριν από μερικές μέρες τη νέα έκδοση electric drive (ed για λόγους συντομογραφίας).

Αυτοκίνητο πόλης;

Με όλη τη σημασία της λέξεως, κάπως έτσι πρέπει να φαντάζεται κανείς το ιδανικό αυτοκίνητο πόλης. Το ηλεκτροκίνητο smart δεν εκλύει ρύπους στην ατμόσφαιρα, κινείται αθόρυβα και είναι πιο ευχάριστο στην οδήγηση, ακόμη και από τις συμβατικές του εκδόσεις. Πώς γίνεται αυτό; Η κίνηση από τον ηλεκτροκινητήρα (μέγιστης ισχύος 74 ίππων) δεν μεταφέρεται στους τροχούς μέσω ενός αυτοματοποιημένου μηχανικού κιβωτίου, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα ένα μικρό κόμπιασμα κατά τις αλλαγές των σχέσεων. Έτσι, στο fortwo ed υπάρχει ένα απλό κιβώτιο (μονής σχέσης), που προσφέρει ομαλότατη και εντελώς γραμμική επιτάχυνση.

Μάλιστα, οι επιδόσεις που δίνει ο κατασκευαστής είναι τουλάχιστον ικανοποιητικές για το χαρακτήρα του αυτοκινήτου, με την επιτάχυνση από στάση (0-100 χλμ./ώρα: 11,5 δλ., τελική 125 χλμ./ώρα) να είναι εντυπωσιακή, όπως διαπίστωσα στους δρόμους του Βερολίνου. Το «πάτημα» του αυτοκινήτου έχει γενικότερα έναν πιο γλυκό τρόπο, αφού οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων (κανονική φόρτιση σε σπιτική πρίζα σε 7 ώρες, με ταχυφορτιστή σε λιγότερο από μία) με ενεργειακό φορτίο 17,6 kWh βρίσκονται στο δάπεδο βελτιώνοντας το κέντρο βάρους ενώ το τιμόνι έχει καλύτερη αίσθηση. Τα φρένα παραμένουν σπογγώδη σε αίσθηση, δικαιολογημένα αφού υπάρχει και σύστημα ανάκτησης της ενέργειας.

Ενδιαφέρον έχει η έκδοση Brabus με το σπορ look και το αναβαθμισμένο set-up όπως και το ebike (ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση έως 25 χλμ./ώρα, στη γερμανική αγορά κοστίζει 2.849 ευρώ), που θα πωλείται στην ελληνική αγορά προς το τέλος του χρόνου.

Ποιο είναι το όφελος;

Μελέτες έχουν δείξει πως ο μέσος όρος των ημερήσιων μετακινήσεων σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη δεν ξεπερνά τα 60 χλμ. (σε ποσοστό 90%). Το fortwo electric drive προσφέρει αυτονομία 145 χλμ., με κόστος που κυμαίνεται περίπου στα 3,5 ευρώ (για κάθε πλήρη φόρτιση και σύμφωνα με το τιμολόγιο της… γερμανικής ΔΕΗ).

Και για όποιους διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την αξιοπιστία της μπαταρίας, η smart προσφέρει τη δυνατότητα αγοράς του αυτοκινήτου από 15.890 ευρώ και ενοικίασης της μπαταρίας με μηνιαία επιβάρυνση 65 ευρώ, περιλαμβάνοντας πλήρη υποστήριξη και αντικατάσταση σε περίπτωση βλάβης. Σημειώστε πως η τιμή του smart ed «πακέτο» με την μπαταρία ξεκινά από 19.900 ευρώ. Αν θα το δούμε στην Ελλάδα; Η έλευσή του αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2013 ενώ νωρίτερα, το φθινόπωρο, θα φτάσουν τα πρώτα ebikes.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166