Σταδιακή ανάκαμψη του Dow Jones βλέπουν οι διαχειριστές κεφαλαίων

Χρειάζονται αρκετές αναποδιές για να τρομάξουν οι Αμερικανοί διαχειριστές κεφαλαίων. Ο Dow Jones βρίσκεται 30% χαμηλότερα από τις αρχές του έτους. Ο δανεισμός είναι σχεδόν αδύνατος. Σε διεθνές επίπεδο η ύφεση εξαπλώνεται, ενώ το κόστος της κάθαρσης στη Wall Street φθάνει σε αρκετά τρισ. δολάρια. Παρά ταύτα και ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες, το 50% των επαγγελματιών επενδυτών που συμμετείχαν στην τελευταία έρευνα Big Money εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι ή υπερ-αισιόδοξοι για τις προοπτικές των μετοχικών αγορών έως τα μέσα του επόμενου έτους.

Όπως και οι υπόλοιποι έτσι και οι διαχειριστές κεφαλαίων «γονάτισαν» από το εκτεταμένο ξεπούλημα στις αγορές φέτος, ενώ, πέραν πάσης αμφιβολίας, αντιμετωπίζουν με εξαιρετικό ενθουσιασμό κάθε συνεδρίαση ανόδου. Δεν πραγματοποιούν ηρωικές προβλέψεις για την πορεία του Dow Jones, αλλά αναμένουν ότι η διάθεση για αγορά μετοχών θα ανακάμψει εντός των επόμενων μηνών, καθώς οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις προχωρούν σε συντονισμένες κινήσεις με στόχο την «πάταξη» της πιστωτικής κρίσης και της επιστροφής του δανεισμού σε ομαλή πορεία. Επιπρόσθετα, λόγω της πτώσης, οι επενδυτικές ευκαιρίες βρίθουν σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Οι αισιόδοξοι της έρευνας προβλέπουν ότι ο Dow Jones θα κλείσει το 2008 στις 10.642 μονάδες, δηλαδή με άνοδο περί τις 1.317 μονάδες σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα ή 14%. Βέβαια ακόμη και αν αυτή η αισιόδοξη πρόβλεψη επαληθευθεί και τότε ο δείκτης θα «κλείσει» το τρέχον έτος με ετήσια πτώση της τάξης του 20%.

Τις ίδιες απόψεις εκφράζουν για τους S&P 500 και Nasdaq. Για τον μεν S&P 500 αναμένουν ότι θα φθάσει στις 1.141 μονάδες στο τέλος του έτους, δηλαδή με ετήσια πτώση 22%, για τον δε Nasdaq αναμένουν διαμόρφωση στις 2.013 μονάδες, δηλαδή ετήσια αποδυνάμωση 25%.

Καθώς οι μετοχικές αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό 5ετίας, το 62% των συμμετεχόντων στην έρευνα τις χαρακτηρίζει ως υποτιμημένες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό την άνοιξη του 2008 ήταν 55%. Eνα 7% θεωρεί ότι οι μετοχές είναι υπερτιμημένες ακόμη και στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα. Σχεδόν το 70% θεωρεί ότι οι μετοχές θα είναι η επένδυση που θα προσφέρει τις καλύτερες αποδόσεις εντός του 2009, με το 13% να δηλώνει υπέρ των μετρητών και το 11% υπέρ των ομολόγων.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουν αποφασίσει ότι θα «παίξουν μετά προσοχής»: το 50% χαρακτηρίζει την επενδυτική του τακτική ως αμυντική, ενώ μόλις το 20% ως επιθετική. Tο 37% υπογραμμίζει ότι βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών θα τους προτρέψει να καταστούν περισσότερο αισιόδοξοι για τις μετοχές στο επόμενο εξάμηνο, ενώ το 25% υποστηρίζει ότι αναμένει πρώτη τη βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας.

Ανεξάρτητα, πάντως, από όλα τα παραπάνω η αισιοδοξία είναι το βασικό χαρακτηριστικό που συνοδεύει τις προβλέψεις για το 2009. Οι αισιόδοξοι «βλέπουν» τον Dow Jones να ενισχύεται 9% στο α’ εξάμηνο και να φθάνει στις 11.621 μονάδες, ενώ για τους S&P και Nasdaq αναμένουν ενίσχυση στις 1.247 και 2.231 μονάδες, αντίστοιχα.

«Μπορεί να έχουμε εντυπωσιακό ράλι», σημειώνει ο David Corbin, επικεφαλής της Corbin & Co., με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 75 εκατ. δολαρίων. «Η Fed στηρίζει τη ρευστότητα και αργά ή γρήγορα σημαντικό μέρος της θα κατευθυνθεί προς τις αγορές. Αισθάνομαι σαν ένα πιτσιρίκι σε ζαχαροπλαστείο. Το μεγαλύτερό μου πρόβλημα είναι τι θα αγοράσω».

Ο Corbin προβλέπει ότι ο Dow θα κλείσει το 2008 στις 11.000 μονάδες και θα φθάσει στις 11.800 έως τα μέσα του 2009. Για τον S&P αναμένει «κλείσιμο» για το 2008 στις 1.200 μονάδες και περαιτέρω άνοδο στις 1.280 το α’ εξάμηνο του 2009, ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψή του για τον Nasdaq είναι οι 2.100 μονάδες (τέλη 2008) και οι 2.200 (Ιούνιος 2009).

Ακόμη και το γεγονός ότι η ρευστότητα των διαχειριστών είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς διατηρούν μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων τους σε μετρητά, αποτελεί έναν παράγοντα μελλοντικής στήριξης των αγορών διαπραγμάτευσης μετοχών.

«Υπάρχουν αρκετά κεφάλαια τα οποία προτιμούν να περιμένουν τις καλύτερες μέρες και δεν προχωρούν σε επενδύσεις αυτό το διάστημα», σημειώνει ο David Hartzell, ιδρυτής της Cornell Capital Management, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 50 εκατ. δολαρίων.

Αντίθετα οι διαχειριστές δεν εμφανίζονται και τόσο αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την πορεία της εταιρικής κερδοφορίας. Κατά μέσο όρο προβλέπουν ότι τα κέρδη των εταιριών που είναι εισηγμένες στον S&P 500 θα υποχωρήσουν 9,5% για φέτος, ενώ «βλέπουν» πολύ μικρή ανάκαμψή τους για το 2009.

Οι απαισιόδοξοι, όπως ο Bryan Sadoff, επικεφαλής της Sadoff Investment Management και ο John Fisher, διαχειριστής κεφαλαίων στην Fifth Third Asset Management, υποστηρίζουν ότι η ύφεση θα είναι «βαθιά, μακροχρόνια και δύσκολο να ξεπεραστεί».

Μάλιστα ο Fisher εξετάζει τα ιστορικά προηγούμενα, τονίζοντας ότι «μετά τη φούσκα της τεχνολογίας, ακολούθησαν τρία χρόνια πτώσης των μετοχικών αποτιμήσεων. Αυτή τη στιγμή τα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας έχουν παγώσει και ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να δεις φως στο βάθος του τούνελ της ύφεσης».

Εξετάζοντας την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, οι προβλέψεις καθίσταται ακόμη πιο δυσοίωνες. Oι περισσότεροι διαχειριστές προβλέπουν ύφεση τους επόμενους έξι έως 12 μήνες. Το 60%, δε, προβλέπει ότι η ύφεση θα διαρκέσει τουλάχιστον 18 μήνες και θα «διοχετευθεί» σε όλη την υφήλιο.

Μεθοδολογία έρευνας

Η έρευνα Big Money πραγματοποιείται από το Barron’s δύο φορές τον χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) με τη βοήθεια της Beta Research. Συμμετέχουν 70 Αμερικανοί διαχειριστές κεφαλαίων, κάποιοι εκ των οποίων διαχειρίζονται δισ. δολάρια για λογαριασμό pension funds, hedge funds και αμοιβαίων κεφαλαίων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ερωτήσεις απεστάλησαν στους συμμετέχοντες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή ο Dow Jones βρισκόταν στις 11.015 μονάδες, ο S&P 500 στις 1.207 και ο Nasdaq στις 2.179 μονάδες.