Στην παρέλαση ο Τούρκος υπουργός Αμυνας και ο Ιταλός πρέσβης

Τα μηνύματα για την ειρηνική συμβίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η αποδοκιμασία των ακραίων φωνών σε κάθε χώρα της περιοχής, που είτε διατυπώνουν επιφυλάξεις είτε επιθυμούν εντάσεις, κυριάρχησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εθνικής Αμυνας μετά τη στρατιωτική παρέλαση.

Υπήρξαν και γεγονότα με ιδιαίτερο συμβολισμό, που δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής έχουν την ισχυρή βούληση να προχωρήσουν με το βλέμμα στραμμένο στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, χωρίς να ξεχνά η κάθε μία τις ιστορικές της μνήμες.

Είναι η παρουσία για πρώτη φορά σε στρατιωτική παρέλαση του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, Vecedi Gonul, μαζί με τους ομολόγους του από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, καθώς και τους υφυπουργούς Αμυνας από τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Σερβία και την Κροατία.

Ο Τούρκος υπουργός είπε στον Ελληνα ομόλογό του ότι ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του, παρά τις αντιδράσεις που προέβαλαν ορισμένοι κύκλοι στην πατρίδα του, γιατί θεωρεί ότι ανοίγει ένας νέος δρόμος και χαρακτήρισε «ιστορική» αυτή του την επίσκεψη.

Ανάλογες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και στις άλλες χώρες, ενώ ο υπουργός Αμυνας της FYROM δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση Μεϊμαράκη. Ξεχωριστή σημασία έχει η συνύπαρξη στην εξέδρα των επισήμων του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας και του υπουργού Αμυνας της Κύπρου Κώστα Παπακώστα, όπως και το γεγονός ότι για πρώτη φορά παρακολούθησε την παρέλαση ο πρέσβης της Ιταλίας Τζιανπάολο Σκαράντε. Ο τελευταίος δήλωσε πως η παρουσία του είναι σημαντική για τον ίδιο και τη χώρα του και πως Ελλάδα και Ιταλία κοιτάζουν μπροστά.

«Ο εκδημοκρατισμός, η οικονομική εξυγίανση και η κοινωνική συνοχή είναι το μεγάλο στοίχημα των Βαλκανίων και η προϋπόθεση για μια ισότιμη ευρωπαϊκή πορεία κι αυτό μπορεί να κερδηθεί από εμπνευσμένες και ανεξάρτητες ηγεσίες» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Επισήμανε την ανάγκη να γίνουν βήματα μπροστά, αφήνοντας πίσω φενάκες, επίπλαστους «μικρομεγαλισμούς» και ιστορικές φαλκιδεύσεις. Επαίνεσε την πρωτοβουλία του Β. Μεϊμαράκη, λέγοντας ότι η πρόσκληση των ομολόγων του ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και συναντήθηκε με τους υπουργούς και υφυπουργούς Αμυνας.

«Μπορούμε και μόνοι μας να συνεννοηθούμε» δήλωσε με νόημα ο Β. Μεϊμαράκης για την παρουσία των ομολόγων του και είπε πως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, ώστε να γίνει τόπος ειρηνικής συμβίωσης, σταθερότητας και ασφάλειας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση και στις δηλώσεις του συνέδεσε το «Οχι» του ’40 με το «όχι» που πρέπει να πουν σήμερα οι Ελληνες στην κοινωνική αδικία, την ανισότητα, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια. Ταυτόχρονα τόνισε ότι «μπορούμε να πούμε ναι σε μια άλλη διακυβέρνηση, που πρώτα απ’ όλα σέβεται τον Ελληνα πολίτη, που προστατεύει τα βασικά δικαιώματα όλων των Ελλήνων. Σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».

Τη διαφωνία τού ΛΑΟΣ με την πρωτοβουλία του Β. Μεϊμαράκη να καλέσει ομολόγους του από τη ΝΑ Ευρώπη εξέφρασε ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Την ώρα που πετούν τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο, την ώρα που θρηνούμε καθημερινά νεκρούς και τη στιγμή που οι Σκοπιανοί προκαλούν για το όνομα της Μακεδονίας θεωρώ πλεονασμό την επιλογή να προσκληθούν αυτοί οι κύριοι».

Σωστή χαρακτήρισε την ενέργεια Μεϊμαράκη ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ζήτησε να πούμε ένα μεγάλο «όχι» στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.

Την ώρα που ο Κ. Παπούλιας χαιρετούσε τους ανάπηρους πολέμου, ένας εξ αυτών αναφέρθηκε στη FYROM. Του είπε ότι δεν μπορεί να μας κοροϊδεύει μια επαρχία και δήλωσε ότι οι ανάπηροι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν, χωρίς χέρια και πόδια, για τη Μακεδονία.

Το σύνθημα «η Μακεδονία είναι ελληνική» φώναξαν έφεδροι, που παρέλασαν, μόλις πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.