Στοιχεία για τον θάνατο μυστήριο που συγκλόνισε την κοινωνία

Στην κατοχή των οικείων του Κ. Τσαλικίδη περιέρχονται σε λίγες ημέρες τα στοιχεία της μεγάλης δικογραφίας από την έρευνα του εισαγγελέα Διώτη για τις συνθήκες θανάτου του στελέχους της Vodafone, ο οποίος αποδόθηκε τελικά σε αυτοκτονία, που, όμως, είχε σύνδεση με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας Ι. Διώτης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αυτοκτονία, η οποία, όμως, «συνδέεται αιτιωδώς με την υπόθεση των υποκλοπών», ενώ ο εισαγγελέας Εφετών Μ. Ανδρειωτέλλης, που επικύρωσε με διάταξή του το πόρισμα Διώτη, δέχτηκε μόνο «απλή» σύνδεση με το ανεξιχνίαστο μέχρι σήμερα σκάνδαλο. Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος άνδρας είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στις 9 Μαρτίου 2005, μία ημέρα δηλαδή πριν ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone αποκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών στον πρωθυπουργό.

Αν όμως για τη Δικαιοσύνη η υπόθεση έχει κλείσει, οι συγγενείς του Κ. Τσαλικίδη, οι οποίοι πιστεύουν ότι η εισαγγελική έρευνα άφησε αναπάντητα πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου του νεαρού άνδρα, είχαν εδώ και καιρό υποβάλει αίτημα να λάβουν γνώση των στοιχείων της δικογραφίας, στην οποία δεν είχαν πρόσβαση.

Το αίτημά τους έγινε δεκτό από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ράνια Σταθέα και σε λίγες ημέρες ο αδερφός και οι λοιποί στενοί συγγενείς του εκλιπόντος θα έχουν στα χέρια τους στοιχεία (μαρτυρικές καταθέσεις και άλλο «πλούσιο» έγγραφο υλικό) από τη δικογραφία.

Οπως δε έγινε χθες γνωστό, αν και το τελευταίο αυτό αίτημά τους είχε υποβληθεί μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους Θεμ. Σοφού, ο οποίος χειριζόταν την υπόθεση από την πρώτη στιγμή που έφτασε στη Δικαιοσύνη, οι οικείοι του Κ. Τσαλικίδη ενημέρωσαν την Εισαγγελία ότι τα αντίγραφα της δικογραφίας θα παραληφθούν από τους ίδιους και όχι από τον κ. Σοφό.

Από την πλευρά του ο Θεμ. Σοφός με μια λιτή δήλωσή του κατέστησε σαφές ότι δεν είναι πλέον ο δικηγόρος της οικογένειας.

«Απέχω από την εκπροσώπηση της οικογένειας Τσαλικίδη -είπε ο δικηγόρος-αποκλειστικά και μόνο για την προστασία της υπόθεσης».

«Παράπλευρη απώλεια»

Δικαστικοί κύκλοι, σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, μιλούσαν για «παράπλευρη απώλεια», καθώς εύλογα τη συνέδεαν με την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ ότι ο κ. Σοφός -ο οποίος προ ημερών παραιτήθηκε από δικηγόρος της Μονής Βατοπεδίου- είχε διοριστεί από τον Γιώργο Βουλγαράκη σε επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έναν μήνα πριν το στέλεχος της Vodafone βρεθεί νεκρό στο διαμέρισμά του.

Ο Γιώργος Βουλγαράκης, όταν ρωτήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή, αρνήθηκε ότι γνώριζε τον κ. Σοφό, αν και στην ίδια επιτροπή είχε τοποθετήσει και τον αδερφό της συζύγου του Δημήτρη Πελέκη.

Σύμφωνα, πάντως, με το υπ. αριθμόν 217 ΦΕΚ, με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 2005, ο Θεμ. Σοφός τοποθετήθηκε ως ειδικός επιστήμονας, εκείνη την περίοδο, με κοινή υπουργική απόφαση των Παυλόπουλου – Βουλγαράκη στην Ομάδα Διοίκησης Εργου για τη διαμόρφωση πλαισίου δράσης αντεγκληματικής πολιτικής.

Ο ίδιος ο δικηγόρος δεν αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην επιτροπή, η οποία, όμως, όπως επισημαίνει, διήρκεσε μέχρι τις 14 Απριλίου 2006, οπότε και παραιτήθηκε.

Περίπου δύο μήνες πριν είχε αναλάβει την εκπροσώπηση της οικογένειας Τσαλικίδη. *