Suzuki αυτοκίνητα. Λίστα με μοντέλα

Suzuki αυτοκίνητα. Λίστα με μοντέλα

Δημιούργησα μία λίστα με Suzuki αυτοκίνητα που οδήγησα κατά τα προηγούμενα χρόνια και θέλησα να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας, περιγράφοντας αναλυτικά, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις τιμές, και ούτω καθεξής. Να σημειωθεί πως τα μοντέλα που θα δείτε παρακάτω δεν είναι τα ισχυρότερα βάσει κινητήρα, ούτε τα καλύτερα αναφορικά με την οδηγική συμπεριφορά. Επίσης η σειρά που παρατίθενται είναι εντελώς τυχαία.

Suzuki SX4 4X4

Τα μικρά SUV είναι πολύ της μόδας στη χώρα μας και αυτό φαίνεται με μια μικρή ματιά στον πίνακα ταξινομήσεων των τελευταίων ετών. Μεταξύ των εταιρειών που επωφελήθηκαν από αυτή την τάση είναι και η Suzuki, αφού εκτός από το τρίθυρο Grand Vitara και το Jimny, έχει και ένα άλλο ισχυρό όπλο στην αγορά, το οποίο και μόλις ανανέωσε ουσιαστικά.

Ουσίες…

Πρόκειται για το SX-4 και την αναβάθμιση του 1.600άρη κινητήρα του, που αποδίδει πλέον 120 ίππους, 13 περισσότερους από αυτούς που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος. Το μοτέρ παραμένει ελαστικό και ζωηρό με 15,9 χλγμ. ροπής, ενώ παράλληλα είναι λιγότερο θορυβώδες, αφού φαίνεται πως οι άνθρωποι της Suzuki ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα της ηχομόνωσης. Το ίδιο συνέβη και όσον αφορά την κύλιση του τετρακίνητου SX-4, αφού είναι πιο «στρωτό» μέσα στην πόλη, αλλά και εμφανώς πιο ποιοτικό σε υψηλές ταχύτητες.

Το μικρό βάρος και η ύπαρξη επιλεκτικής τετρακίνησης (δικίνητο, Auto και Lock) το χρίζουν ένα από τα πιο ικανά μικρά SUV, αφού στο χώμα δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αρκεί να μη συναντήσει ψηλά εμπόδια. Παρά ταύτα το SX-4 θα τα καταφέρει και στα δύσκολα, αφού τα 19 εκατοστά που το χωρίζουν από το έδαφος (όσο και ένα Jimny) διευκολύνουν σε διάφορες καταστάσεις, είτε οι τροχοί καλούνται να σκαρφαλώσουν στα κατσάβραχα είτε στα πεζοδρόμια της πόλης.

…και οινοπνεύματα

Από πλευράς χώρων, όπως είναι λογικό, δεν έχει αλλάξει κάτι, αφού οι μαζεμένες διαστάσεις του (4,15 μέτρα σε μήκος) για χάρη της ευελιξίας δεν προσφέρουν εντυπωσιακό πορτμπαγκάζ (270 λίτρα) και χώρο για τους πίσω. Παρόλα αυτά σπανίως κάποιος από τους 4 ή 5 επιβάτες θα βγει δυσαρεστημένος. Εξωτερικά, δύσκολα θα αντιληφθεί κανείς το λίφτινγκ της ιαπωνικής εταιρείας, καθώς τα επανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα και οι νέοι προφυλακτήρες δεν αρκούν για να κάνουν τη διαφορά. Ας όψεται το σύγχρονο καλούπι του, που το κάνει να μην έχει ξεφτίσει μέχρι σήμερα, αλλά και η λογική τιμή πώλησης της τετρακίνητης έκδοσης, που ξεκινά από 16.765 €…

Suzuki Grand Vitara 2.4

Η πρωτιά δεν ήταν ποτέ το κύριο μέλημα για τους ανθρώπους της Suzuki. Ειδικά στο χώρο του αυτοκινήτου, η έλλειψη εκπροσώπου σε πολλές κατηγορίες δείχνει ότι η ιαπωνική εταιρία προχωράει με αργά και πολύ σταθερά βήματα. Υπάρχει όμως μία κατηγορία που η Suzuki είναι «καταδικασμένη» να πρωταγωνιστεί και αυτή δεν είναι άλλη από αυτή των 4×4, γνωστών σήμερα ως SUV. Είκοσι χρόνια πριν, το καθαρά χωμάτινο Vitara έκανε τα πρώτα του βήματα με σύμμαχο την αυθεντική τετρακίνηση και το αξιόπιστο σύνολο. Πάνω σε αυτό το ατού η Suzuki δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια για να φθάσουμε στο πιο πρόσφατο facelift και σε ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα σε πωλήσεις στην κατηγορία.

Λίφτινγκ στα σημεία

Η έκδοση των 2,4 λίτρων είναι αυτή που δοκιμάσαμε και η αλήθεια είναι ότι το πρώτο πράγμα για ο οποίο θες να μιλήσεις για το ανανεωμένο Grand Vitara δεν είναι οι εντυπώσεις για το νέο κινητήρα αλλά οι εξωτερικές και εσωτερικές πινελιές. Μάκρυνε κατά 3 εκατοστά χάρη στους νέους προφυλακτήρες, που εκτός από την προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης στους πεζούς προσφέρουν ένα πιο δυναμικό σύνολο.

Οι καθρέφτες, στους οποίους ενσωματώνονται πλέον τα πλαϊνά φλας, είναι σχεδιασμένοι από την αρχή, ενώ και η νέα κυψελοειδής μάσκα είναι ένα από τα «τρικ» που δίνουν πόντους στη νέα εμφάνιση του Grand Vitara.

Εσωτερικά οι αλλαγές είναι λιγότερο αισθητές, με την πρώτη ματιά να πέφτει στο ταμπλό και συγκεκριμένα στη νέα ψηφιακή οθόνη του κλιματισμού. Οι ενδείξεις για την κατανάλωση καυσίμου και το trip computer έχουν μεταφερθεί… εντός του ταχυμέτρου, δίνοντας τη θέση τους πάνω στην κεντρική κονσόλα στο κεντρικό ηχείο του ηχοσυστήματος.

Η κύρια μελέτη των ανθρώπων της Suzuki επικεντρώθηκε στην ηχομόνωση της καμπίνας, καθώς ήταν ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του υπάρχοντος μοντέλου. Με τη χρήση νέων επενδύσεων στις πόρτες και νέων τζαμιών αυξημένης διατομής, ο θόρυβος που φτάνει πλέον στα αυτιά των επιβατών είναι μικρότερος κατά δύο ντεσιμπέλ, κάτι που σημαίνει μείωση κατά το ήμισυ.

Εντός και εκτός…

Με αυτό τον τρόπο το ταξίδι είναι πιο εύκολο για τους επιβάτες στο Grand Vitara και ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται και για έναν κινητήρα που αποδίδει 169 ίππους. Στις πολύ χαμηλές στροφές μια μικρή «πεταλούδα» κλείνει τη ροή του καυσίμου προς τα έμβολα με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται πολύ καλύτερη κατανάλωση καυσίμου. Μετά τις 3.000 σ.α.λ. το αυτοκίνητο δικαιολογεί την ιπποδύναμή του, όχι όμως και τα 2,4 λίτρα χωρητικότητας του κινητήρα, αφού η ροπή φτάνει τα 18,1 χλγμ., αριθμός που δεν ξεπερνάει τον μέσο όρο του ανταγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ποιότητα κύλισης και η οδική συμπεριφορά μάς έδωσε να καταλάβουμε ότι οι Ιάπωνες έδωσαν αυξημένη βαρύτητα στον τομέα αυτό. Δείγμα και η νέα ρύθμιση της ανάρτησης, που προσανατολίζεται στην άνεση, χωρίς να χάνει σε συμπεριφορά είτε στην άσφαλτο είτε εκτός αυτής.

Πιστοί στη λογική που θέλει το Grand Vitara να είναι ένα από τα κορυφαία εκτός δρόμου, οι άνθρωποι της Suzuki διατήρησαν τις κοντές σχέσεις και την επιλογή μόνιμης ή αυτόματης τετρακίνησης. Έτσι, μπορείς να περάσεις και από το πιο δύσβατο μονοπάτι με το γύρισμα του διακόπτη και με την άνεση που σου δίνουν τα είκοσι εκατοστά που το χωρίζουν από το έδαφος.

Σε τελική ανάλυση…

Το νέο Grand Vitara ανταγωνίζεται στα ίσα τον ανταγωνισμό στα 2,4 λίτρα, τόσο από θέμα εμφάνισης όσο κυρίως από θέμα συνόλου. Χωρίς να υστερεί σε κάποιο τομέα καταφέρνει να ξεχωρίζει χάρη στις εκτός δρόμου ικανότητές του και να αποτελεί μια συμφέρουσα πρόταση, ειδικά από τη στιγμή που η τιμή του δεν ξεπερνάει τα 30.000 €, όσο δηλαδή είναι αυτή του Mitsubishi Outlander, ενώ είναι φθηνότερο από τα Citroën C-Crosser και Peugeot 4007. Έτσι και αλλιώς, η ανταπόκριση του κοινού στο απερχόμενο μοντέλο μοιάζει σπουδαία προίκα στη φήμη του ιαπωνικού SUV.

Suzuki Grand Vitara

Πριν από είκοσι χρόνια η Suzuki, με το λανσάρισμα του Vitara, έδειξε πως ένα χωμάτινο αυτοκίνητο δεν πρέπει απαραίτητα να είναι ούτε ακριβό αλλά και ούτε κακό στην άσφαλτο, όπως ήταν τα περισσότερα από τα τότε 4×4. Το γεγονός αυτό από μόνο του αρκεί για να το χαρακτηρίσει κανείς ως ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα στην κατηγορία των 4×4, η οποια με τον καιρό μετουσιώθηκε στη σύγχρονη των SUV. Η κύρια όμως απόδειξη της αποδοχής του κόσμου είναι σίγουρα οι υψηλές πωλήσεις. Οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν και μετά το πρόσφατο facelift…

Πλήρης στόλος

Πρόσφατα, ο ανταγωνισμός αγρίεψε στην αρένα των SUV λόγω της έλευσης του τρίδυμου Mitsubishi Outlander / Citroën C-Crosser / Peugeot 4007 και ο κινητήρας των 2,4 λίτρων με τον οποίο εξοπλίζονται τα έφερνε ένα σκαλί πιο πάνω. Με τους δίλιτρους αντιπάλους του το Grand Vitara τα καταφέρνε μια χαρά, από ‘κει και πέρα όμως; Οι Ιάπωνες δεν κάθησαν με σταυρωμένα χέρια και κινήθηκαν έγκαιρα εμπλουτίζοντας το με έναν νέο κινητήρα 2,4 λίτρων και έναν μεγαλύτερο 3,2 λίτρων που αποτελεί μάλιστα τη ναυαρχίδα της ιαπωνικής εταιρείας. Έτσι απλά, το Grand Vitara είναι το πληρέστερο SUV σε κινητήρες και αμαξώματα αφήνοντας τον αγοραστή να επιλέξει από το τρίθυρο 1.600άρι μέχρι και το πεντάθυρο 3.2 V6 με 233 ίππους.

Τέσσερα χρόνια με το ίδιο αμάξωμα, οι αλλαγές μπορεί να μην ήταν επιτακτικές ήταν όμως ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν στόχος του Grand Vitara είναι να πρωταγωνιστεί συνεχώς. Οι προφυλακτήρες σχεδιάστηκαν εκ νέου, ειδικά στο εμπρός μέρος, έτσι ώστε να προστατεύονται οι πεζοί σε περίπτωση σύγκρουσης. Έτσι, το μήκος του τρίθυρου φθάνει τα 4,03 μέτρα (+3 εκ.) και του πεντάθυρου τα 4,5 μέτρα (+3 εκ.). Το ύψος του αυτοκινήτου παρέμεινε στα 1,695 μέτρα, ενώ και η απόσταση του από το έδαφος δεν άλλαξε, διαθέτοντας 20 εκατοστά για τις εκτός δρόμου εξορμήσεις.

Βελτιώσεις ουσίας και εκλεπτυσμού

Στις αισθητικές αλλαγές συμπεριλαμβάνονται οι νέοι καθρέφτες, στους οποίους ενσωματώνονται πλέον τα πλαϊνά φλας, ενώ και η νέα κυψελοειδής μάσκα είναι ένα από τα «τρικ» που δίνουν πόντους στη νέα εμφάνιση του Grand Vitara. Εσωτερικά, οι αλλαγές είναι λιγότερο αισθητές, με το μάτι να πέφτει πάνω στο ταμπλό και συγκεκριμένα στη νέα ψηφιακή οθόνη του κλιματισμού. Οι ενδείξεις για την κατανάλωση καυσίμου και το trip computer έχουν μεταφερθεί εντός του ταχυμέτρου, δίνοντας τη θέση τους στο κεντρικό ηχείο του ηχοσυστήματος πάνω στην κεντρική κονσόλα.

Η μεγαλύτερη μελέτη των ανθρώπων της Suzuki αφορά στην ηχομόνωση της καμπίνας, καθώς ήταν ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του υπάρχοντος μοντέλου. Με τη χρήση νέων επενδύσεων στις πόρτες και νέων τζαμιών αυξημένης διατομής, ο θόρυβος που φθάνει πλέον στα αυτιά των επιβατών είναι μικρότερος κατά δύο ντεσιμπέλ, κάτι που σημαίνει μείωση στο μισό (η κλίμακα των ντεσιμπέλ είναι λογαριθμική).

Παρά τις γνωστές συνεργασίες της Suzuki με την Opel (για το Agila) και με τη Fiat (για το Sedici), οι δύο νέοι κινητήρες του Grand Vitara κατασκευάστηκαν αποκλειστικά από τους Ιάπωνες και μάλιστα ο μικρός των 2,4 λίτρων (169 ίππους) είναι αυτός που θα εξοπλίζει και το Kizashi.

Αυτό το νέο μοτέρ είχαμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε και μπορούμε να πούμε ότι ξεχωρίζει για την οικονομία καυσίμου, όχι όμως και για τις επιδόσεις, αφού τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 11,7’’. H γενικότερη αίσθηση που αποτυπώνεται μετά από σκληρές διαδρομές είναι ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί, αφού η ύπαρξη κοντών σχέσεων και η επιλογή μόνιμης ή αυτόματης τετρακίνησης εγγυάται σπάνιες στιγμές απόλαυσης για τους λάτρεις του off road.

Same price … same smile!

Tα καλά νέα έρχονται από τη Βουλγαρία όπου πραγματοποιήθηκε η πανελλήνια παρουσίαση του μοντέλου και αφορούν τις τιμές. Παρά τη σημαντική αναβάθμιση του μοντέλου, οι τιμές θα παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή 19.900€ για τη βασική έκδοση του τρίθυρου. Οι νέες εκδόσεις 2.4 και 3.2 δεν θα ξεπερνούν τις 30.000€ και τις 40.000€ αντίστοιχα, με αποκλειστικά πεντάθυρο αμάξωμα, πεντάρι μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων και επιλεκτικά τεσσάρι ή πεντάρι αυτόματο.

Όλες οι εκδόσεις θα έχουν πλούσιο εξοπλισμό, ενώ τα αεριζόμενα δισκόφρενα δεν θα είναι προνόμιο μόνο του 1.6. Περισσότερα για το ανανεωμένο Grand Vitara θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν και θα είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, έτοιμο να συγκρουστεί και πάλι με τον ανταγωνισμό, αυτή τη φορά όμως με δυνατότερους αντιπάλους.

Suzuki Swift Sport

Έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν τον τελευταίο καιρό οι κατασκευαστές αυτοκινήτων. Από τη μία κάνουν λόγο για μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και φιλικότητα προς το περιβάλλον και από την άλλη ρίχνουν στην αγορά μοντέλα που αποδίδουν από 200 ίππους και πάνω. Τι γίνεται, όμως, με όσους δεν διαθέτουν την ανάλογη οικονομική δυνατότητα; Τι γίνεται με όσους αγαπούν τη σβέλτη οδήγηση και δεν θέλουν απαραιτήτως να βρίσκονται στο κάθισμα ενός κινητού… ιπποφορβείου; Την απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήματα δίνουν αυτοκίνητα όπως το Suzuki Sport.

Μικρό στο μάτι

Για κοίτα που φτάσαμε στο σημείο ένα αυτοκίνητο με βάρος κοντά στον ένα τόνο και με 125 ίππους στους εμπρός τροχούς να θεωρείται «λίγο»! Κι όμως, βγαίνοντας από το ταχύτερο Swiftάκι θα λέγαμε πως «ένα γρήγορο αυτοκίνητο δεν οφείλει απαραίτητα να είναι και υπερβολικά δυνατό». Περνά από τις κακοτοπιές του δρόμου και νιώθεις το κορμί σου να τραντάζεται, στρίβεις το τιμόνι και νιώθεις το βάρος του, μετακινείς τον λεβιέ ταχυτήτων και παρακαλάς να υπήρχαν κι άλλοι όμοιοί του.

Το Swift Sport είναι πραγματικό μαγκάκι, που σου θυμίζει πως είσαι ακόμη νέος, πως ακόμη το αίμα βράζει. Παιχνιδιάρικο, δεν θα σου πει όχι σε καμία… αταξία που ορέγεσαι, πλασάρεται εύκολα πριν τη στροφή, γυρίζει κιόλας με τους κατάλληλους χειρισμούς. Με τον καιρό ίσως και να ήθελες περισσότερα άλογα, δεν λέμε, αν και την κατάσταση “σώζει” το κιβώτιο με τις “κοντύτερες” σχέσεις.

Αλλά και ο 1.600άρης κινητήρας -με μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων εισαγωγής- που συμπαθεί περισσότερο τις μέσο-υψηλές στροφές τα καταφέρνει μια χαρά. Αρκετά “σκληρό” φάνηκε να είναι με τις 17άρες ζάντες -καλή ακούγεται και η έκδοση με τις 16άρες, που είναι και φτηνότερη- πολύ καλό σε αίσθηση το τιμόνι. Ικανοποιητική αίσθηση αποκομίζεις και από το πεντάλ του γκαζιού, παρ’ ότι ηλεκτρονικό, ενισχυμένος είναι ο συμπλέκτης που αντέχει στην κακομεταχείριση και στον πίσω άξονα υπάρχουν δισκόφρενα, αντί για τα ταμπούρα των υπόλοιπων Swift.

Καλόγουστοι οι Ιάπωνες…

Οι οπτικές διαφορές του, σε σχέση με τις «ταπεινές» εκδόσεις του, εντοπίζονται στους διαφορετικής σχεδίασης προφυλακτήρες, οι οποίοι προσθέτουν 7 εκατοστά σε μήκος, στους τονισμένους θόλους, στη μάσκα, στις διαφορετικές ζάντες και στις δύο εξατμίσεις στο πίσω μέρος.

Εις τα ενδότερα, τα νέα στοιχεία συνάδουν με τη δυναμική εξωτερική εμφάνιση και έχουν να κάνουν με το συνδυασμό μαύρου και κόκκινου υφάσματος στις επενδύσεις των καθισμάτων, το χρωμιωμένο περίγραμμα στον πίνακα οργάνων και στα διάτρητα πεντάλ. Οι υπόλοιπες αλλαγές που τραβούν την προσοχή αφορούν στο χρώμιο, στη δερμάτινη επένδυση με την κόκκινη ραφή στο τιμόνι, καθώς και στο χρωμιωμένο κομμάτι στο πάνω μέρος της κεντρικής κονσόλας.

Άξιο

Το Swift Sport διατίθεται ήδη σε δυο εκδόσεις, με τιμές πώλησης που ξεκινούν από τα 15.990 ευρώ. Σε αυτή την τιμή, η βασική έκδοση του ιαπωνικού GTi εφοδιάζεται, μεταξύ άλλων, με ΑBS, σύστημα ελέγχου της ευστάθειας (ESP), μετωπικούς και πλευρικούς αερόσακους, αερόσακους οροφής, αυτόματο κλιματισμό, ράδιο-CD με mp3 και χειριστήρια ελέγχου στο τιμόνι, ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέπτες, καθίσματα τύπου μπάκετ, δερμάτινο τιμόνι και λεβιέ ταχυτήτων, πίνακα οργάνων με κόκκινο φωτισμό και ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών. Η πλουσιότερη έκδοση κοστίζει 16.500 ευρώ και εξοπλίζεται επιπλέον με ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών και φιμέ πίσω τζάμια.

Suzuki Swift 1.2 5-d

Το πλέον εμπορικό μοντέλο της Suzuki, και ένα από τα best sellers της κατηγορίας, δύσκολα κάνει στροφή σχεδιαστικά από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η ιαπωνική εταιρεία θα καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθεί τη φθορά του χρόνου να βαραίνει το Swift. To αντίθετο, όταν έκρινε πως αυτό είναι απαραίτητο προχώρησε σε ριζική ανανέωση, χωρίς να του στερήσει την ταυτότητά του.

Μια ανανέωση με την οποία δικαιολογημένα μπορεί κανείς να κάνει λόγο για νέα γενιά Swift, αφού πλέον το ιαπωνικό σουπερμίνι βασίζεται σε νέο πάτωμα με επιμηκυμένο μεταξόνιο, διαθέτει νέο κινητήρα και φρέσκο εσωτερικό, παρόλο που το εξωτερικό στυλ έχει διατηρηθεί ίδιο.

Swift είναι και φαίνεται

Αυτό γίνεται αντιληπτό από την πρώτη ματιά, με το πίσω μέρος να κάνει φανερή την ανανέωση χάρη στα σύγχρονα κάθετα φωτιστικά σώματα, που θυμίζουν κάτι από Lancia Delta. To υπόλοιπο σουλούπι είναι το συνηθισμένο και ιδιαίτερα αρεστό, όπως έχει δείξει άλλωστε και η ξέφρενη πορεία του τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά. Το κυριότερο δείγμα αναβάθμισης αφορά το εσωτερικό του ιαπωνικού μοντέλου.

Ο πίνακας οργάνων έχει κάνει βήματα προόδου και εκσυγχρονισμού ως προς τη γραμματοσειρά και τις ενδείξεις, ενώ και η κεντρική κονσόλα δείχνει μοντέρνα, χωρίς να θυμίζει κάτι από τα μοντέλα της υπόλοιπης γκάμας. Από πλευράς πρακτικότητας δύσκολα θα μείνει κάποιος επιβάτης δυσαρεστημένος, ενώ το μόνο μελανό σημείο είναι το πορτμπαγκάζ, που δεν καλύπτει παρά μόνο τις βασικές ανάγκες από πλευράς αποσκευών. Αυτό θα λέγαμε ότι είναι το τίμημα για τις κόμπακτ διαστάσεις (μήκος 3,8 μέτρα), που σου λύνουν τα χέρια μέσα στην πόλη.

Μία επιλογή

Το νέο Swift είναι διαθέσιμο αποκλειστικά με κινητήρα χωρητικότητας 1.242 κ.εκ., που αποδίδει 94 ίππους. Το ατμοσφαιρικό μοτέρ κινεί ικανοποιητικά το κάτω του ενός τόνου αμάξωμα του Swift και, το σημαντικότερο, χωρίς η κατανάλωση να υπερβαίνει τα 8 λίτρα/100 χλμ. Το ιαπωνικό μοντέλο διαθέτει μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων (4 σχέσεις το αυτόματο), ο επιλογέας του οποίου είναι ακριβής και πολύ καλός σε αίσθηση.

Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με το ακριβές τιμόνι κάνουν την οδήγηση ευχάριστη, παρόλο που νιώθεις πως λίγοι ίπποι επιπλέον θα έκαναν πιο ολοκληρωμένο το πακέτο Swift. Σε κάθε περίπτωση πάντως η τιμή πώλησης ακολουθεί το πνεύμα της εποχής, καθώς ξεκινά από 12.490 €, ποσό που φαίνεται να αντισταθμίζει και με το παραπάνω την αξία του πεντάθυρου Suzuki.

Suzuki Alto 1.0

Όταν ένας υποψήφιος αγοραστής αυτοκινήτου βάζει κάτω τις βασικές παραμέτρους, όπως τις καθημερινές του ανάγκες και το μέγεθος του τραπεζικού του λογαριασμού, είναι σχεδόν απίθανο να μην περάσει από το μυαλό του η αγορά ενός μικρού αυτοκινήτου πόλης.

Είτε σαν πρώτο αυτοκίνητο, όταν δεν έχεις οικογένεια, είτε σαν δεύτερο, για το καθημερινό «ξελάσπωμα», οι λύσεις στην κατηγορία αυτή -τα τελευταία χρόνια- είναι πολλές και καλές. Μία από αυτές είναι και το νέο Alto, ένα λιλιπούτειο μίνι που χωράει σε οποιαδήποτε θέση 3,5 μέτρων και που αναλαμβάνει να κάνει τη ζωή πιο εύκολη σε… ειδικές αποστολές αστικού χαρακτήρα.

Ιστορία από 70’s

Το ιαπωνικό μικρό μπορεί να είναι εντελώς νέο, εκσυγχρονισμένο και να μη θυμίζει κάτι από το παρελθόν, κρατάει όμως τις ρίζες του από τη δεκαετία του ’70, όταν και τα μικρά της Suzuki είχαν σημαντικό μερίδιο στην αγορά του αυτοκινήτου. Με εφόδια λοιπόν την εμπειρία ετών και την τεχνολογία του παρόντος, η ιαπωνική εταιρεία κατασκεύασε ένα Alto που στέκεται στα ίσα απέναντι στον ανταγωνισμό.

Η εμφάνισή του διαθέτει χαρακτήρα, με τα μεγάλα φωτιστικά σώματα και τις κοφτές γραμμές στο πλάι να συνδυάζονται αρμονικά ώστε να γυρίσουν τα βλέμματα στο δρόμο. Μπορεί να μην είναι αυτό που λες αδιαμφισβήτητα όμορφο και κουκλίστικο, όμως με εξαίρεση το 500ράκι, άντε και το νέο Ford Κa, δύσκολα θα βρεις κάτι τέτοιο στην κατηγορία. Σε ένα από τα πολλά ανοιχτά και ευχάριστα χρώματα που διατίθεται βέβαια, είναι ικανό να σε κερδίσει και να αφήσεις πίσω ενδεχόμενο ενδοιασμό.

Η εικόνα μέσα από το πεντάθυρο αμάξωμα του Alto δεν είναι το ίδιο κολακευτική, κυρίως εξαιτίας των ανοιχτόχρωμων και σκληρών στην αφή πλαστικών του ταμπλό και στην επένδυση μέσα από τις πανάλαφρες πόρτες του. Ξέχωρα όμως από το αισθητικό θέμα, το Alto είναι υπέρ το δέον πρακτικό και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες για μικροαντικείμενα με τις μεγάλες σε βάθος θήκες του.

Για το μέγεθός του, μάλιστα, διαθέτει και ικανοποιητικό χώρο για τα πόδια των εμπρός επιβατών, στην περίπτωση αυτή όμως οι πίσω θα πρέπει να στριμωχτούν αρκετά, ενώ λόγω της σχεδίασης της οροφής ο «αέρας» για τα κεφάλια τους λειτουργεί σαν παρηγοριά.

Γοργά και ήσυχα

Στο δρόμο, η αίσθηση που αφήνει το μικρό Suzuki είναι θετική, αφού η ρύθμιση της ανάρτησης (McPherson εμπρός, ημιάκαμπτος άξονας πίσω) ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την άνεση, ενώ σε κακοτεχνίες και σαμαράκια συμπεριφέρεται σαν το μεγαλύτερο Splash. Ο μικρός τρικύλινδρος κινητήρας του Splash εξοπλίζει και το μικρό Alto, που με 68 ίππους και βάρος μόλις 930 κιλά μοιάζει με ιάπωνα Σούμο απαλλαγμένο από τα περιττά κιλά και κινείται με μεγάλη ευελιξία.

Τα σχεδόν 10 χλγμ. ροπής είναι διαθέσιμα από χαμηλά, κάτι που λύνει τα χέρια μέσα στην πόλη, αλλά δεν θα πει όχι και σε μία ασφαλή προσπέραση στην εθνική. Ακόμη και σε ταχύτητες πάνω από 100 χλμ./ώρα, το μοτέρ δεν σου παίρνει τα αυτιά, χάρη στην καλή ηχομόνωση της καμπίνας, ενώ και το 5άρι κιβώτιο ταχυτήτων είναι σύμμαχος σε κάθε είδους αλλαγή.

Το μεγαλύτερο χαμόγελο όμως έχει να κάνει με την κατανάλωση, που εύκολα μπορεί να συγκρατηθεί ακόμη και κάτω από 6 λίτρα / 100 χλμ., στοιχείο που συνάδει με την υπόλοιπη οικονομική φιλοσοφία του Alto. Ζητάει λίγα, ξοδεύει λίγα και το όνομα του υπόσχεται αντοχή στο χρόνο. Χαρακτηριστικά που αποτελούν το τρίπτυχο της επιτυχίας και αντισταθμίζουν αναπόφευκτες παραχωρήσεις, όπως στους χώρους.

Προηγούμενο άρθροΣύστημα ασφαλείας για μαγαζιά και επιχειρήσεις
Επόμενο άρθροΠαλιοσίδερα αξίας 115.000 ευρώ
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας