SYM μοντέλα, λίστα με σκούτερ και μοτοσικλέτες

SYM μοντέλα, λίστα με σκούτερ και μοτοσικλέτες

Ως γνήσιος λάτρης των δίτροχων, αποφάσισα να δημιουργήσω μία λίστα με SYM μοντέλα που οδήγησα κατά το παρελθόν. Όμως να σημειωθεί ότι σε τούτη την εκτενή λίστα συμπεριλαμβάνω μόνο εκείνα τα σκούτερ και τις μοτοσυκλέτες που εγώ οδήγησα, και όχι συνολικά, όλα τα οχήματα της κατασκευάστριας εταιρείας. Επιπρόσθετα, με την πάροδο των ετών θα καταχωρώ και εκείνες τις μηχανές που ενδεχομένως να οδηγήσω στο μέλλον.

SYM GTS 300i EVO

Όσο οι εργασιακές συνθήκες ζητούν από τους ανθρώπους όλο και περισσότερες επικοινωνιακές ικανότητες, τόσο θα πληθαίνουν οι απαιτήσεις για μια τυπική και «καθώς πρέπει» εξωτερική εικόνα στο χώρο της εργασίας. Άνθρωποι που δίνουν σημασία στο ρόλο του image στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική τους ζωή και παράλληλα επιλέγουν το δίτροχο τρόπο μετακίνησης (επειδή το αυτοκίνητο συνεπάγεται μεγάλες καθυστερήσεις στο μποτιλιάρισμα ή/και τα ΜΜΜ δεν βολεύουν για διάφορους λόγους) είναι το βασικό αγοραστικό κοινό των mega scooters.

Με τα γνωστά χαρακτηριστικά (μικροί τροχοί, μεγάλο μέγεθος, μεγαλύτεροι χώροι και άπλετη άνεση) μέχρι πριν από κάμποσα χρόνια ήταν το συνώνυμο της ασάφειας και της ανασφάλειας συγκριτικά με τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες της αγοράς. Τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην, τα mega scooters δεν είναι πια «μπανιέρες», ενώ εκτός από τους Ευρωπαίους και τους Ιάπωνες στο παιχνίδι έχουν μπει με αξιώσεις πια και οι πάσης φύσεως ανατολίτες. Σας παρουσιάζουμε το GTS 300i EVO, το πλέον φρέσκο μοντέλο της SYM για αυτήν την κατηγορία!

Σπίτι και αυτοκίνητο σε δύο τροχούς

Σε στάση και κίνηση το GTS δεν δημιουργεί κάποια σημαντική εντύπωση μεγέθους. Αιτία γι’ αυτό είναι κατά την άποψή μας τα μεγάλα και πολλά φωτιστικά του σώματα: διαθέτει μέχρι και προβολείς ομίχλης, ενώ το μάτι προκαλούν τα λευκά φώτα ημέρας/θέσεως τεχνολογίας LED που συναντούμε στα ακριβά αυτοκίνητα (με όλα τα φώτα όμως ενεργοποιημένα θα δείτε το σήμα χαμηλής φόρτισης της μπαταρίας).

Ο πίσω προβολέας και τα φλας κάνουν τη δουλειά τους και κρύβουν με τη σειρά τους την εντύπωση του μεγέθους. Πρέπει να το περιεργαστεί κανείς ενδελεχώς και κυρίως να φθάσει πάνω από τη σέλα (και κατά προτίμηση να καθήσει) για να αντιληφθεί πόσο μεγάλο είναι. Η σέλα θα αρκούσε για τρεις ανθρώπους, αν δεν ήταν το μαξιλαράκι στήριξης της μέσης, ενώ ο συνεπιβάτης θα είναι ιδιαίτερα χαρούμενος αφού θα έχει κατά πάσα πιθανότητα μια από τις πλέον άνετες εμπειρίες ως δεύτερος αναβάτης.

Ο οδηγός όμως λαμβάνει πολλά μηνύματα αυξημένης άνεσης που προέρχονται από το ταμπλώ των οργάνων και τους καθρέπτες που είναι σχεδόν καθαρά λογικής αυτοκινήτου. Οι δεύτεροι πρέπει να ρυθμιστούν σωστά σε στάση, γιατί σε κίνηση είναι αρκετά επικίνδυνο· το οπτικό τους πεδίο όμως είναι μεγάλο, η θέση τους δεν εμποδίζει την κίνηση ανάμεσα στα αυτοκίνητα ενώ, παρόλο που βρίσκονται σε μεγάλο σχετικά ύψος, μπορούν να κλείσουν προς τα μέσα, για διευκόλυνσή σας σε κάποια δύσκολη στιγμή.

Το ταμπλό από τη μεριά του προσφέρει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις και ο απαλός φωτισμός του είναι εξαιρετικά ξεκούραστος τη νύχτα (πολύ καλή πινελιά ο στρογγυλός πίνακας ενδείξεων με το φωτιζόμενο σήμα της εταιρείας στο κέντρο).

Στο θέμα της μεταφοράς, θα πρέπει κάποιος να είναι παράλογος για να ζητήσει περισσότερα: το μπροστινό ντουλαπάκι που κλειδώνει προσφέρει μικρό αλλά εκμεταλλεύσιμο χώρο από τη δεξιά πλευρά (στην αριστερή βρίσκονται οι ασφάλειες), αλλά ο χώρος κάτω από τη σέλα είναι μια όαση για όσους μεταφέρουν πράγματα στις καθημερινές τους μετακινήσεις. Ο διαθέσιμος χώρος του είναι παροιμιώδης, ενώ θα βολέψουν πάρα πολύ ο φωτισμός και ο μηχανισμός στήριξής του σε όρθια θέση, όσο εσείς τακτοποιείτε τα έγγραφά σας.

Που είναι ο δρόμος;

Κοιτάζοντας κάτω είναι πιθανόν ο άπειρος αναβάτης να τρομάξει με τον όγκο που βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια του, με τα πρώτα μέτρα όμως εν κινήσει αυτός εξαφανίζεται ως δια μαγείας. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μεγάλα scooter αυτής της κατηγορίας τιμής στο θέμα του στησίματος και της κατανομής βάρους: το αισθάνεσαι πάντα εκεί που θέλεις να βρίσκεται και υπό τις πλήρεις διαταγές σου, ενώ πρέπει να δεις πόσο κόβει το τιμόνι και να το στρίψεις ο ίδιος για να το πιστέψεις.

Τις περισσότερες φορές δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως κινείσαι σε τροχούς 13″, αφού το φιλτράρισμα από τις αναρτήσεις είναι εξαιρετικό, ενώ το μοναδικό πράγμα που θα διαταράξει την κατά τα άλλα ήσυχη οδήγησή σου είναι και αυτό από το οποίο από το οποίο οι μικρές ρόδες δεν μπορούν να ξεφύγουν: οι λακούβες.

Γενικότερα η εμπιστοσύνη που δείχνει στο GTS ο οδηγός του είναι μεγάλος πειρασμός, τον οποίο οφείλει να κατανοήσει. Έτσι θα πρέπει να μειώνει την ταχύτητά του πριν από μεγάλες ανωμαλίες του δρόμου και να παίρνει τις στροφές με χαμηλότερη ταχύτητα από ό,τι στην ευθεία. Αυτοί οι κανόνες είναι τυπικοί για ένα δίτροχο με τέτοια διάσταση ζάντας, πρέπει όμως να τους επαναλάβουμε γιατί η άνεση που προσφέρει είναι τόσο μεγάλη που κάνει πολλούς να ξεχαστούν.

Ευτυχώς τα φρένα έχουν πάρα πολύ καλή απόδοση και λειτουργούν μάλιστα και συνδυασμένα για να αποφεύγονται ανεπιθύμητες αντιδράσεις του συνόλου, ενώ η πληροφόρηση από την άσφαλτο έρχεται σε πολύ σωστό ποσοστό που δεν τρομάζει τον αναβάτη, αλλά τον βοηθά να διατηρήσει ασφαλή πορεία και να διορθώσει τυχόν σφάλματα.

Κινούμενο κάστρο

Αφήνουμε τελευταίες τις εντυπώσεις μας από τον κινητήρα που πληροί τις προδιαγραφές EURO 3 στο οικολογικό κλίμα των καιρών μας. Οι συνειδητοποιημένοι οδηγοί είναι πάντα χαρούμενοι από λίγα επιπλέον κυβικά και αυτή δεν είναι μια εξαίρεση στον κανόνα: λιγότερα από 20cc περισσότερα από τον προκάτοχό του και διαφορετική χαρτογράφηση δίνουν ένα διαφορετικό αέρα στο GTS 300i EVO. Επιταχύνει πιο στρωτά και πιο γεμάτα από το προηγούμενο μοντέλο, ενώ σε ζευγάρι με τον πολύ ήρεμο συμπλέκτη βρίσκονται ξεκάθαρα στο στρατόπεδο της άνεσης, συμπληρώνοντας έτσι πολύ καλά την εικόνα του συνόλου.

Θα μας άρεσε να ήταν λιγότερο τραχύς στον ήχο του, αλλά τότε θα έπρεπε να μην ακούγεται καθόλου, ενώ κάποιοι κραδασμοί που εμφανίζονται στο ρελαντί και στην περιοχή των 4500σαλ είναι κι αυτοί με τη σειρά τους μέσα στο πρόγραμμα και δεν γίνονται ποτέ ενοχλητικοί. Φτάνει την τελική του ταχύτητα εύκολα αν αναλογιστούμε το βάρος και το μέγεθός του, όπου εμφανίζονται και κάποιες (μη ανησυχητικές) ταλαντώσεις, φαινόμενο πάλι των μικρών τροχών.

Κάποιες λεπτομέρειες με τη μορφή σημειώσεων είναι οι ακόλουθες. Θα προτιμούσαμε το κουμπί για τα φώτα κινδύνου (alarm) σε κάποια θέση στα χειριστήρια, καθώς εκεί που βρίσκεται πρέπει να αφήσεις το αριστερό χέρι για να το πατήσεις. Πειραματιστείτε για λίγο στην κόρνα, γιατί αν αυτό που πατάτε δεν ακούγεται και σας ενοχλεί στα μαλακά σας μόρια, τότε πρόκειται για το κουμπί που ανοίγει τη σέλα.

Η τάπα για το τεπόζιτο είναι η κλασική αγαπημένη μας από την ταϊβανέζικη εταιρεία: δεν φεύγει, ανοίγει και κλείνει εύκολα ενώ κρύβει τον λόγο που ο βενζινάς της γειτονιάς θα σας ξεχάσει: 12 λίτρα που δεν αδειάζουν …ποτέ! Τέλος ειδική μνοία αξίζει η ζελατίνα που στέλνει τον αέρα στο πάνω μέρος του κράνους σας, αλλά είναι κάπως επιρρεπής στην ταλάντωση, γεγονός που δεν γίνεται ενοχλητικό αφού δεν διαταράσσει το οπτικό σας πεδίο.

Διώξτε ό,τι αρνητικό κουβαλάτε

Το SYM GTS 300i EVO είναι τόσο αγαπητό όσο μεγάλο είναι το όνομά του. Το άγχος, η πίεση και η κούραση είναι τα μόνα που δεν θα μπορέσετε να πάρετε μαζί σας, αφού οτιδήποτε άλλο (και οποιοσδήποτε άλλος) είναι εξαιρετικά καλοδεχούμενο(ς)! Θα το εμπιστευθείτε και θα το αγαπήσετε με την πρώτη, ενώ θα δυσκολευτείτε πολύ να το αποχωριστείτε.

SYM GTS 250i

Από όποια πλευρά κι αν το δεις σε κερδίζει, είτε σε ό,τι αφορά το νέο χρωματισμό του – είναι πιο εντυπωσιακός και καλύτερος από πλευράς φινιρίσματος- είτε για την αισθητική του ή τους χώρους του. Τόσο η άνεση των αναβατών όσο και οι αποθηκευτικοί του χώροι είναι σεβαστοί και κερδίζουν την εύνοιά σου, μιας κι ένα scooter αυτής της φιλοσοφίας αποτελεί καθαρά ένα εργαλείο για την καθημερινή μετακίνηση. Αναμφισβήτητα, η παρουσία του ηλεκτρονικού ψεκασμού βάζει στο περιθώριο την περιοδική συντήρηση του ταπεινού καρμπιρατέρ, ενώ συντελεί ελαφρώς και στη μείωση της κατανάλωσης.

Γραμμικός κινητήρας

Ο τετράχρονος μονοκύλινδρος κινητήρας του διατηρεί την κλίμακα απόδοσης της ισχύος σχεδόν παρόμοια με τον καρμπιρατεράτο πρόγονό του. Όταν ανοίγεις το γκάζι επιταχύνει χωρίς δισταγμούς, ομαλά και χωρίς να εμφανίζει κάποια ιδιαίτερη ένταση ή να κομπιάζει. Σημαντικό γεγονός κι ένα ατού για τους αναβάτες που δεν οδηγούν με την άνεση του Rossi…

Ξεκινάει δυναμικά ακόμη και όταν βρίσκεσαι σε ανηφορική κλίση, ωστόσο θα δώσεις ελαφρώς περισσότερο γκάζι αν φέρεις και συνεπιβάτη. Σε όλο το φάσμα των στροφών η απόδοσή του είναι γραμμική, ενώ κινείσαι με άνεση κι ευκολία μέσα στην πόλη χωρίς να υστερείς στις προσπεράσεις.

Η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 120 χλμ./ώρα (ένδειξη κοντέρ) στην ευθεία κι είναι πιθανό να δεις κάτι παραπάνω σε ελαφρά κατωφέρεια. Η ζελατίνα του έχει σεβαστό ύψος και κατάλληλη γωνία με στόχο να παρέχει καλή προστασία από τον αέρα ή τη βροχή. Ανάλογη είναι κι η προστασία που προσφέρει η ποδιά.

Ανάρτηση και φρένα

Στο σύνολό τους οι αναρτήσεις του έχουν μέτρια σκληρότητα και καταφέρνουν να γεφυρώσουν την οδική συμπεριφορά με την άνεση των αναβατών. Στο πίσω σύστημα έχουν τοποθετηθεί δύο αμορτισέρ κι είναι ρυθμιζόμενα ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου. Το πιρούνι είναι ελαφρώς πιο σκληρό προς το τέλος της διαδρομής του, γεγονός που πρέπει να λαμβάνει κανείς υπ’ όψιν όταν επιβραδύνει σε ολισθηρό οδόστρωμα γιατί η πληροφόρηση ότι ο τροχός πρόκειται να μπλοκάρει φθάνει ελαφρώς αργά στον οδηγό.

Στα σαμάρια και τις εγκάρσιες τομές του δρόμου το ανανεωμένο SYM τα καταφέρνει μια χαρά χωρίς να σου «κόβει» τη μέση. Αντιθέτως, αποσβένει με τον καλύτερο τρόπο –με βάση τα δεδομένα της κατηγορίας- τις κακοτεχνίες, ενισχύοντας σε αξιοσημείωτο βαθμό την άνεση των αναβατών.

Τα φρένα του είναι ισχυρά και στα δύο άκρα του χωρίς να έχουν την τάση να μπλοκάρουν για… πλάκα τον τροχό. Η αίσθηση κι η προοδευτικότητά τους σου επιτρέπουν να ελέγχεις την πίεση που εφαρμόζεις στις αντίστοιχες μανέτες ακόμη και στο βρεγμένο οδόστρωμα. Το εμπρός δισκόφρενο απαιτεί περισσότερη προσοχή μόνο στις περιπτώσεις πανικού κι αυτό γιατί ενεργοποιεί περισσότερο το πίσω, με αποτέλεσμα να σε ξαφνιάζει η συμπεριφορά του.

Πρακτικό

Οι διαστάσεις του δεν το καθιστούν ογκώδες κι άμεσα διαπιστώνεις ότι μπορείς να κινηθείς με μοναδική άνεση κι ευκολία μέσα στην πόλη, χωρίς να μαγκώνεις με την πρώτη ευκαιρία. Στις χαμηλές ταχύτητες οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης πραγματοποιούνται χωρίς να ταράζεται η ηρεμία του συνόλου, από την άλλη πλευρά στις ανοιχτές παρατεταμένες αντιλαμβάνεσαι ότι η σπορ οδήγηση δεν συμπεριλαμβάνεται στα ατού του.

Και αυτό γιατί οι αναρτήσεις και το πλαίσιο φροντίζουν να σε προειδοποιήσουν εγκαίρως. Η απόσταση του από το έδαφος είναι ικανοποιητική με αποτέλεσμα να σκαρφαλώνεις χωρίς δεύτερη κουβέντα στα πεζοδρόμια για τις ανάγκες του πάρκινγκ.

Εργονομία

Η απόσταση της σέλας από το έδαφος είναι χαμηλή κι η προσεγμένη σχεδίασή της σου επιτρέπει να πατάς εύκολα στην άσφαλτο χωρίς να μεταφέρεις το σώμα σου. Τα κάτω άκρα σχηματίζουν οξεία γωνία, τουλάχιστον στους αναβάτες αναστήματος άνω του 1.75μ., με αποτέλεσμα να φορτίζονται ελαφρώς περισσότερο τα μαλακά μόρια στην πολύωρη οδήγηση.

Αν κρατάς τα πόδια σου κάπως πιο κλειστά προστατεύεσαι καλύτερα από τον αέρα που στροβιλίζεται πίσω από την ποδιά. Εξίσου καλά βολεύεται κι ο συνεπιβάτης στην ευρύχωρη σέλα, με τα πόδια του να βρίσκουν άμεσα τη θέση τους στα βολικά, πτυσσόμενα μαρσπιέ. Πρακτική είναι η συγκράτησή του από τις χειρολαβές.

Πλούσιοι είναι οι αποθηκευτικοί του χώροι. Η προσοχή σου εστιάζεται στον βασικό αποθηκευτικό χώρο (κάτω από τη σέλα, που ανοίγει με υδραυλικό μηχανισμό), όπου βάζεις μπόλικο πράγμα. Επιπλέον, υπάρχουν και τα μικρότερα ντουλαπάκια από εδώ κι από εκεί, που όλο και κάτι θα χώσεις, αρκεί… να θυμάσαι που το έχεις βάλει. Το ταμπλό των οργάνων διαθέτει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις κι είναι εύκολη η ανάγνωσή του.

Στον εξοπλισμό του συμπεριλαμβάνονται τα δύο σταντ, τα διπλά φώτα ομίχλης κι η παροχή 12V για την φόρτιση κινητού τηλεφώνου. Τα φώτα (πολυεδρικός προβολέας) του είναι ισχυρά κι αν βρεθείς σε πίσσα σκοτάδι τότε διαπιστώνεις πόσο καλά είναι. Η ποδιά έχει σεβαστό χώρο και μπορείς αντίστοιχα να τοποθετήσεις τα κάτω άκρα σου σε διαφορετικές γωνίες. Οι καθρέφτες του είναι τοποθετημένοι στη σωστή θέση κι οι διαστάσεις τους φροντίζουν ώστε να έχεις ασφαλές οπτικό πεδίο.

Το αναβαθμισμένο SYM αποτελεί συνολικά μία ενδιαφέρουσα επιλογή στην κατηγορία του κι η τιμή των 3.690 ευρώ συγκαταλέγεται στα ατού του. Έχει βελτιωθεί το φινίρισμά του κι οι αποθηκευτικοί του χώροι αποτελούν σημαντικό ατού για το οδηγό που θα το χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση.

SYM Joyride 200i EVO

Όταν πρόκειται να αγοράσουμε μια καθημερινή μοτοσυκλέτα δύσκολα αποφασίζουμε με τη μία, αφού τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε όμως τι δεν θέλουμε. Μια λογική που έχει ήδη κατακτήσει σημαντικό μέρος αυτής της αγοράς έχει ως εξής: «κάνω καθημερινά αρκετά χιλιόμετρα στην πόλη και χρειάζομαι ένα scooter για την ευκολία του, με άφθονους χώρους· δεν με ενδιαφέρει η εικόνα, να μην είναι όμως και άσχημο· δεν θέλω ένα 250άρι-300άρι της τάξης των €4.000, γιατί δεν μπορώ να διαθέσω τόσα χρήματα· ούτε όμως και ένα 125άρι, όσο γνωστό κι αν είναι, γιατί στις λεωφόρους δεν θέλω να πηγαίνω τέρμα γκάζι ή στη δεξιά λωρίδα, να μπορώ να κάνω και μια προσπέραση χωρίς να πρέπει να το σκεφτώ δέκα λεπτά πριν».

Το κενό αυτό ανάμεσα στα γρήγορα 300άρια και στα μικρά πια 125άρια και στις αντίστοιχες κατηγορίες τιμών έρχεται να καλύψε το Joyride 200i EVO της SYM.

Πολύ καλά σημεία σε μια αναδυόμενη κατηγορία

Κοστίζει λίγο περισσότερο από €3.000 και, ενώ δεν είναι από τα μοντέλα που τραβούν το μάτι, όσο το περιεργάζεσαι τόσο το συμπαθείς. Ο σχεδιασμός του είναι τυπικός ταϊβανέζικος, ήτοι έχει γίνει σημαντική προσπάθεια να παρουσιαστεί σύγχρονο, και είναι. Η μεγάλη ζελατίνα, το ψηλό τιμόνι και η χορταστική σέλα δίνουν επιπλέον πόντους. Αν σηκώσετε δε και τη σέλα, η οποία ανεβαίνει προς τα πάνω και δεξιά, δίνοντας μαθήματα ευρεσιτεχνίας στους υπόλοιπους κατασκευαστές, θα εκπλαγείτε από το μεγάλο χώρο αποσκευών κάτω από αυτήν.

Αν δεν χωράει το full face κράνος σας, γιατί αυτό είναι στο άνω μέρος της κλίμακας των μεγεθών, χωράει σίγουρα ένα σωρό άλλα αντικείμενα για την εργασία σας ή για τη σύντομη απόδρασή σας σε κάποια παραλία ―το επόμενο καλοκαίρι πια. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος που μας το παρέδωσε, «βάλτου και μια μπαγκαζιέρα πίσω και το κάνεις φορτηγό»!

Παίρνει μπροστά αμέσως και από το ρελαντί ο κινητήρας του λειτουργεί ομαλά και χωρίς ξεσπάσματα ή κομπιάσματα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι οι επιδόσεις του, κάνοντάς σε να νομίζεις πως πρόκειται όχι για έναν 200άρη κινητήρα, αλλά για έναν 250άρη προηγούμενης γενιάς.

Με δεύτερο άτομο και κατά τα 3/4 γεμάτο χώρο αποσκευών το κοντέρ σταμάτησε στα 120 km/h στην ευθεία και περισσότερα στην κατηφόρα, ενώ η επιτάχυνση έρχεται πάντα όταν την αναζητήσει ο οδηγός, αρκεί να βρίσκεται σε λογικό φάσμα στροφών φυσικά. Η κατανάλωση του είναι μέση προς χαμηλή, αλλά αν παρασυρθείτε από τις επιδόσεις του και το πιέσετε θα κινηθεί στο άνω μέρος της μέσης της κατηγορίας, όπως είναι απολύτως λογικό.

Στημένο για την πόλη

Τα φρένα του είναι πάρα πολύ καλά, άμεσα αλλά όχι απότομα με καλό αρχικό δάγκωμα ώστε να μην προβληματίσουν, αλλά και να μην τρομάξουν σε ενδεχόμενο φρενάρισμα πανικού. Η άνεση από τις αναρτήσεις είναι επίσης σε πολύ καλό επίπεδο και, παρόλο που αυτές δεν απορροφούν κάθε ανωμαλία, κρατούν το Joyride εκεί που επιθυμεί ο οδηγός του να βρίσκεται· σύμμαχος σε αυτό στέκεται και το πολύ σωστά τοποθετημένο τιμόνι.

Στις στροφές και στις ανοιχτές καμπές τα όρια θέτουν οι μικροί σε διάμετρο τροχοί. Πάντως το υπογραμμίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προξενήσει πρόβλημα ή την οποιαδήποτε ανησυχία. Στην κατηγορία αυτή εξάλλου προτεραιότητα δεν ήταν ποτέ οι απόλυτες επιδόσεις που απαιτούν και διαφορετικό στήσιμο, ακόμη και από ένα scooter.

Λεπτομερειακά

Η σέλα είναι άνετη και η ζελατίνα προστατεύει πολύ καλά το κεφάλι από τον αέρα και τη βροχή στις δύσκολες μέρες του χειμώνα, αλλά πρόβλημα για τα υψηλά αναστήματα θα θέσει το πάτωμα, το οποίο, παρά τις μεγάλες του διαστάσεις, είναι αρκετά ψηλό, αναγκάζοντας τον οδηγό να καθήσει πιο «διπλωμένος» από ό,τι συνήθως και σε πολύωρη χρήση ―και δη μέσα στα αστικά όρια― αυτό είναι πιθανόν να κουράσει.

Ο συνεπιβάτης όμως κάθεται άνετα στο χώρο που του αναλογεί, πατάει με ασφάλεια και κρατιέται με σιγουριά από τη μεγάλη χειρολαβή. Λόγω και της απουσίας κραδασμών δεν εμφανίζει τους οποιουσδήποτε τριγμούς, γεγονός που δίνει την εντύπωση ενός πολύ καλοδεμένου συνόλου χωρίς αστοχίες ή προχειρότητες.

Στα συν των έξυπνων λεπτομερειών συγκαταλέγονται η χαρακτηριστική τάπα βενζίνης της SYM, σε βολικότατη θέση και με πολύ καλή λειτουργία, το -και πάλι χαρακτηριστικό της SYM- αντικλεπτικό σύστημα κάτω από τη σέλα, που απενεργοποιεί την τροφοδοσία, και τα μαρσπιέ για το συνεπιβάτη.

Ο πίνακας οργάνων είναι επίσης χαρακτηριστικός για SYM με τον πολύ καλό φωτισμό του τη νύχτα και διαθέτει εκτός του στροφομέτρου και του ταχυμέτρου, ένδειξη στάθμης θερμοκρασίας υγρού ψύξης, ένδειξη στάθμης καυσίμου, ρολόι και ολικό και μερικό χιλιομετρητή, τίποτε παραπάνω δηλαδή απ’ ό,τι χρειάζεται κάποιος που οργώνει καθημερινά τους δρόμους της πόλης.

Συμπερασματικά το Joyride 200i EVO της SYM στον τομέα του κινητήρα και των χώρων εμφανίστηκε εξαιρετικό και άκρως εκμεταλλεύσιμο. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πακέτο σε μια άκρως δελεαστική τιμή και τηρεί στο έπακρο όσα υπόσχεται, να υπηρετήσει δηλαδή αγόγγυστα τον αγοραστή του.

SYM HD200 Evo

Δύο είναι τα στοιχεία που χρειάζεται κανείς για να κινηθεί με ευκολία πάνω σε μοτοσικλέτα στον καθημερινό χαμό της πόλης. Το πρώτο είναι οι συμπαγείς διαστάσεις του δίτροχου και το δεύτερο οι δυναμικές επιδόσεις του μοτέρ στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Ε, λοιπόν, το νέο SYM HD200 Evo διαθέτει και τα δύο συγκεκριμένα ατού, γεγονός που, σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο εξοπλισμό του, το καθιστά μία άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση στην κατηγορία των σκούτερ με τους τροχούς των 16 ιντσών.

Η θέση οδήγησης αποτελεί έναν από τους βασικότερους τομείς για να έχεις τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης, και σε αυτόν τον τομέα το SYM δεν σε αφήνει παραπονεμένο. Η σέλα σε τοποθετεί στη σωστή θέση, με τα κάτω άκρα σε βολική γωνία, ώστε να μπορείς να ανασηκωθείς όταν το απαιτήσουν οι περιστάσεις. Τα χέρια σου πέφτουν μόνα τους στο σωστό σημείο, το οποίο καθορίζει η φαρδιά μπάρα του τιμονιού.

Ο συνεπιβάτης κάθεται ελαφρώς ψηλότερα στην αναπαυτική σέλα και εξασφαλίζει σωστά τη στήριξή του κατά την επιτάχυνση από τις πρακτικές χειρολαβές. Ωστόσο τα κάτω άκρα του μένουν εκτεθειμένα, έξω από το πλάτος της ποδιάς, γεγονός που πρέπει να λάβει υπόψη του ο οδηγός όταν εκτελεί ελιγμούς.

Κόβεις κίνηση

Η ισχύς του κινητήρα ξεδιπλώνεται από το χαμηλό φάσμα των στροφών, χωρίς να γίνεται ακαριαία και απόλυτη η εμφάνισή της. Κάτι που σημαίνει ότι ελαφρώς μετά το ρελαντί υπάρχει ένα ανεπαίσθητο κενό και στη συνέχεια το μοτέρ γεμίζει θετικά από τις χαμηλομεσαίες και τις μεσαίες στροφές. Κατά συνέπεια μπορείς να ξεφεύγεις άμεσα από τα σημεία της πυκνής κίνησης και να εκτελείς προσπεράσεις χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν με ικανοποιητικό ρυθμό στο αναλογικό κοντέρ και με μισές γκαζιές καταφέρνεις να ελίσσεσαι σε μοναδικό ρυθμό. Η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 130 χλμ./ώρα και η κατανάλωση του τετράχρονου μοτέρ, με μεικτή οδήγηση, φθάνει τα 4,1 λίτρα/100 χλμ. Ωστόσο, ο δείκτης της βενζίνης φθάνει πολύ κοντά στην κόκκινη ένδειξη έπειτα από την κατανάλωση 4 μόλις λίτρων, γεγονός που ξεγελάει το χρήστη, εφόσον απομένουν 8 περίπου λίτρα (σχεδόν ο μισός όγκος) στο ρεζερβουάρ.

Οι αναρτήσεις προσπαθούν να συμβιβάσουν την άνεση των αναβατών με την καλή οδική συμπεριφορά του SYM. Υπάρχουν στιγμές που ενισχύουν περισσότερο είτε τον ένα είτε τον άλλο τομέα. Στο σύνολο, μένεις ευχαριστημένος χωρίς να επέρχονται εκπλήξεις. Απλά δεν παίρνεις την ακριβή πληροφόρηση (κυρίως στην άσφαλτο που έχει κακοτεχνίες και ολισθηρό οδόστρωμα) ούτε έχεις την καλύτερη αίσθηση για να νιώθεις σιγουριά στο πάτημά του στην είσοδο των στροφών.

Σε αυτό παίζουν ρόλο και τα ελαστικά της Duro, τα οποία παρέχουν καλό κράτημα μόνο στην καλή άσφαλτο. Διαφορετικά ολισθαίνουν προοδευτικά, ιδίως κατά την επιβράδυνση. Φυσικά τις παραπάνω λεπτομέρειες θα τις αισθανθεί κανείς όταν κινηθεί στο όριο και όχι στη χαλαρή οδήγηση.

Εύκολα…

Το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού ενισχύει τους ελιγμούς του στις απαιτητικές συνθήκες της καθημερινής μετακίνησης. Οι συμπαγείς του διαστάσεις συντελούν θετικά σ’ αυτό τον τομέα, όπως επίσης το ικανοποιητικό ύψος της ποδιάς από το έδαφος, που σου επιτρέπει να κατεβαίνεις πεζοδρόμια ή να περνάς κάποια εμπόδια με σχετική ευκολία.

Περίεργη είναι η συμπεριφορά του εμπρός φρένου του HD200, καθώς σου δίνει την αίσθηση ότι έχει μειωθεί σε ανησυχητικό βαθμό το πάχος του υλικού τριβής ή ότι φρενάρεις με τακάκια που διαθέτουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ρινίσματα μετάλλου. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με το πίσω φρένο, το οποίο κερδίζει άμεσα τη σιγουριά σου με την καλή του αίσθηση, δύναμη και προοδευτικότητα.

Επιβραδύνεις με ασφάλεια, χωρίς να καιροφυλακτεί το ανεξέλεγκτο μπλοκάρισμα των τροχών. Ο εξοπλισμός του είναι επαρκής για τις ανάγκες της καθημερινής μετακίνησης, με μοναδική εξαίρεση τον αποθηκευτικό χώρο, που είναι μικρός. Το ταμπλό των οργάνων διαθέτει κυρίως αναλογικές ενδείξεις και είναι ευανάγνωστο. Οι καθρέφτες βρίσκονται στη σωστή θέση και παρέχουν καλό οπτικό πεδίο. Πρακτική είναι η μικρή σχάρα, που μπορεί κάλλιστα να φιλοξενήσει και ένα μικρό top case. Εξίσου πρακτική είναι η ταπετσαρία της σέλας, που διαθέτει αντιολισθητικό υλικό.

Συμφέρει

Το νέο HD200 Evo διατίθεται σε τρεις χρωματισμούς (Iron Grey, Silver και Dark blue) στην τιμή των 2.920 ευρώ, που κρίνεται λογική για τα δεδομένα της κατηγορίας. Στο σύνολό του αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρόταση σε μία κατηγορία που ελκύει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές, εφόσον γεφυρώνει τα χαρακτηριστικά ενός παπιού με ενός αντίστοιχου σκούτερ.

SYM HD2 200i

Στην τρίτη του έκδοση πια, το HD 200 ανανεώθηκε στα σημεία, άλλαξε αισθητική και συνεχίζει ακάθεκτο.

Το HD 200 ανήκει στην οικογένεια των σκούτερ με τροχούς 16 ιντσών και βρίσκεται κοντά μας αρκετά χρόνια. Μετά την πρώτη έκδοση, ακολούθησε μία δεύτερη με ηλεκτρονικό ψεκασμό και αλλαγές – κλειδιά. Τρία περίπου χρόνια αργότερα, φτάσαμε να μιλάμε για το HD2 200i, το οποίο πλέον εκσυγχρονίστηκε πρωτίστως σχεδιαστικά και δευτερευόντως λειτουργικά.

Αναβαθμισμένη εμφάνιση

Το HD2 -200 είναι καινούριο μοντέλο και το «φωνάζει» με την πρώτη ματιά. Ολόκληρο το μπροστινό του τμήμα έχει αλλάξει. Διακρίνουμε αμέσως τη νέα μάσκα με τους δύο προβολείς, το γεμάτο γωνίες φτερό, την αεροδυναμική ποδιά που καλύπτει αποτελεσματικότερα τα πόδια του αναβάτη, τις πλαϊνές γρύλιες αέρα, καθώς και την χαμηλή ζελατίνα.

Οι βελτιώσεις συνεχίζονται στον επανασχεδιασμένο πίνακα οργάνων με αναλογικές και ψηφιακές ενδείξεις, στον μεγαλύτερο χώρο του επίπεδου πατώματος, στο μικρό ντουλαπάκι κάτω από το τιμόνι. Επίσης διαφορετικό και πιο άνετο είναι το υλικό κατασκευής της σέλας, με την τελευταία να βρίσκεται πιο χαμηλά σε σχέση με αυτή του προηγούμενου μοντέλου.

Νέα είναι και η ουρά με διαφορετικό κεντρικό φωτιστικό σώμα και φλασάκια.

Ο ψεκασμός της Keihin είναι πια τρίτης γενιάς και σκοπεύει στην καλύτερη λειτουργία του κινητήρα. Όμορφες λεπτομέρειες, όπως το διακριτικό προστατευτικό κάλυμμα της εξάτμισης, ο μπροστινός δίσκος μαργαρίτα και οι νέοι τροχοί διπλών ακτίνων συμπληρώνουν την λίστα.

Ικανοποιητικοί χώροι

Τα σκούτερ με τροχούς 16 ιντσών προσφέρουν καλύτερη συμπεριφορά στον δρόμο αλλά έχουν ένα μειονέκτημα , που δεν είναι άλλο από τον μειωμένο αποθηκευτικό χώρο κάτω από την σέλα. Στην περίπτωση του HD2 200 όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κάτω από την σέλα θα χωρέσει ένα full face κράνος, αυξάνοντας κατακόρυφα την πρακτικότητα. Το ντουλαπάκι κάτω από το τιμόνι είναι μικρό και το μόνο που θα μπορέσει να φιλοξενήσει είναι ένα πορτοφόλι ή κάποιο κινητό. Άξια αναφοράς είναι η κίνηση της ελληνικής αντιπροσωπείας να προσφέρει στον στάνταρ εξοπλισμό και top case 33 λίτρων.

Γρήγορο και ασφαλές

Από τα πρώτα μέτρα γνωριμίας προκαλεί θετική εντύπωση η λειτουργία του κινητήρα. Η απόδοση είναι γεμάτη από χαμηλά, με την άμεση μετάδοση του CVT να βοηθάει τα μέγιστα. Το HD2 -200 επιταχύνει ζωηρά και θα στείλει την βελόνα του κοντέρ εύκολα πάνω από την ένδειξη των 100 χιλιομέτρων, μέχρι περίπου την τελική του στα 120.

Σαν σύνολο είναι αρκετά στιβαρό. Τόσο το πλαίσιο, όσο και οι αναρτήσεις χαρίζουν στο HD2 200 σταθερότατη συμπεριφορά, χωρίς κουνήματα ή ταλαντώσεις. Το αντίτιμο όμως είναι η μείωση της άνεσης σε κακοτεχνίες και λακκούβες.

Μέσα στην πόλη βοηθάει πολύ στις μανούβρες το κόψιμο του τιμονιού αλλά και το χαμηλό βάρος, το οποίο κάνει εύκολο τον έλεγχο, ακόμα και από αναβάτες μετρίου αναστήματος. Κανένα παράπονο δεν έχουμε από τα φρένα, που διαθέτουν σωστή δύναμη και αίσθηση, ώστε να ανταπεξέλθουν σε όλες τις συνθήκες.

Η επιτυχία συνεχίζεται

Οι βελτιώσεις που δέχτηκε το HD2 200 είναι απόλυτα επιτυχημένες και χάρισαν στο συγκεκριμένο σκούτερ την φρεσκάδα που χρειαζόταν, ώστε να συνεχίσει την δυναμική πορεία του.

SYM Mio 100

Υπάρχουν δεκάδες ρητά και γνωμικά σχετικά με το μέγεθος, με τα οποία μπορεί να αρχίσει κάποιος τη δοκιμή μας: από επιτιμητικά σχετικά με μπουκάλια κι αρώματα έως πονηρά υπονοούμενα και από παρομοιώσεις με ήρωες των κόμικ έως διάφορες λεκτικές μεταφορές, ο κατάλογος φαντάζει ανεξάντλητος. Ακόμα κι αν αρνηθείτε να τα φέρετε στο νου σας, θα σας τα πουν όσοι σας δουν πάνω ή δίπλα από το Mio 100.

Μόνο στο μάτι!

Κι αυτή είναι η πρώτη αλήθεια που μένει εντυπωμένη και αφού το αποχωριστείς: το Mio είναι μικρό. Πολύ μικρό. Χάρη και στον πολύ χαριτωμένο σχεδιασμό του, ασυνήθιστο ―τολμώ να πω― για μοτοσυκλέτες που προέρχονται από την Ανατολή, το μικρό scooter της SYM κερδίζει με την πρώτη ματιά το χαρακτηρισμό «γλυκούλικο»!

Έντονα διακριτά χρώματα με σωστές αντιθέσεις και γυαλιστερές νίκελ αντανακλάσεις σε επιλεγμένα σημεία δημιουργούν μια πολύ θελκτική εικόνα που θα πλησιάσει πολύ όσους από εσάς δίνετε πρωτεύοντα ρόλο στο στυλ και στην εξωτερική σας εικόνα .

Το χρώμα που είχαμε στη διάθεσή μας (κόκκινο-μπεζ με καφετιά σέλα) είναι μάλλον το ομορφότερο από τα υπόλοιπα της γκάμας, ενώ δεύτερο έρχεται σίγουρα το πορτοκαλί-μπεζ.

Τραβάει τα βλέμματα σαν μαγνήτης και τα σχόλια από παντού, ενώ χωρίς δεύτερη κουβέντα όλοι συμφωνούν πως ταιριάζει περισσότερο με τη θηλυκή πλευρά του πληθυσμού και δη αυτής μέσου προς κατώτερου αναστήματος. Ως ανώτατο επιτρεπτό όριο ύψους για τον οδηγό θεωρήσαμε το 1,85: εγώ βολεύτηκα στο τσακ, ενώ τα γόνατα του (ψηλού) φωτογράφου μας έβρισκαν στο τιμόνι, καθιστώντας επικίνδυνη την οδήγησή του.

Το μικρό μέγεθος φυσικά δεν συνεπάγεται στη συγκεκριμένη περίπτωση καμία έκπτωση στην ποιότητα ή στις επιδόσεις. Τα πλαστικά είναι συναρμολογημένα σωστά και δεν τρίζουν ούτε και στις χειρότερες από τις λακκούβες που τολμάς να πέσεις.

Οι μικροί τροχοί δέκα ιντσών κάνουν αυτές τις περιπτώσεις δύσκολες για τον αναβάτη, αλλά ευτυχώς το μεγάλο τιμόνι προσφέρει σίγουρο έλεγχο και σωστή πληροφορία και οι αναρτήσεις προσφέρουν πολύ καλή απορρόφηση των κραδασμών. Η σέλα από τη μεριά της μοιάζει μικρή στο μάτι, αλλά έχει εξαιρετικό αφρώδες που την καθιστά εν τέλει ξεκούραστη και άνετη, αν και απουσιάζει οποιαδήποτε στήριξη της μέσης.

Με μεγάλη ψυχή

Περνώντας στα ενδότερα τώρα, που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά, αλλά γίνονται αισθητά μετά από λίγη ώρα οδήγησης, ο κινητήρας είναι μια έκπληξη. Ενώ αναμένεις ασθενική λειτουργία, εντυπωσιάζεσαι στην πρώτη εκκίνηση από τις χωρίς υπερβολή εκρηκτικές επιδόσεις του: με τέρμα γκάζι από στάση επιταχύνει σαν δαιμονισμένο μέχρι τα 60km/h και απ’ εκεί και πάνω πολύ στρωτά μέχρι να χάσει τη δύναμή του στο άνω κομμάτι του εύρους ταχύτητάς του.

Σε αυτό συνηγορεί κυρίως το αυτόματο κιβώτιο που είναι ρυθμισμένο να περνά πολλή δύναμη σε χαμηλές ταχύτητες, όπου δηλαδή θα χρησιμοποιείται το Mio κυρίως.

Ακόμα πάντως κι αν διανύετε τη λεωφόρο Συγγρού δεν θα σας προτείναμε την τελική του ταχύτητα, καθώς εκεί λόγω των μικρών τροχών και της ανύπαρκτης κάλυψης γίνεται νευρικό και μπορεί να σας φοβίσει. Για την ακινητοποίησή του έχετε πάντα στη διάθεσή σας τα πολύ καλά φρένα που σταματούν το Mio άμεσα, με ασφάλεια και με πολύ καλή πληροφόρηση από τις μανέτες, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι τις χρησιμοποιείτε συνδυασμένα. Μετά από το φρενάρισμα (και όχι κατά τη διάρκειά του!) τα πόδια θα πατήσουν με σιγουριά κάτω.

Στις στροφές τώρα, σκούρα ίσως τα βρουν μόνο οι πεπειραμένοι οδηγοί. Μην δοκιμάσετε να γύρετε πολύ γιατί το σταντ θα βρει από τα αριστερά και έτσι κι αλλιώς τα λάστιχα όταν είναι τόσο μικρά δεν προσφέρουν και την καλύτερη πλευρική πρόσφυση. Βρήκα πολύ αποτελεσματικό να βγάζω το γόνατο έξω και να γέρνω το άνω μέρος του σώματος μοναχά και έτσι το Mio στρίβει σχεδόν όρθιο, με περιθώριο φυσικά να γύρει και περισσότερο αν η ανάγκη το απαιτήσει.

Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ πως ο συνεπιβάτης είναι δυστυχώς μια φανταστική έννοια για το συγκεκριμένο scooter, καθώς το μέγεθός του είναι απαγορευτικό για κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά διαθέτει μαρσπιέ για τους πολύ τολμηρούς!

Οι μικρές λεπτομέρειες που διευκολύνουν τη ζωή

Επανερχόμαστε όμως στο χαρακτήρα του Mio και συγκεκριμένα στις μικρές λεπτομέρειες που το κάνουν να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές του και που βρίσκονται διάσπαρτες πάνω του. Ο κεντρικός διακόπτης προστατεύεται από ένα μικρό κάλυμμα που ενεργοποιείται με το πίσω μέρος του κλειδιού.

Η σέλα ανοίγει μηχανικά μόνο με γυρισμένο το κλειδί στο διακόπτη με κουμπί που βρίσκεται δίπλα σε αυτό της κόρνας και αποκαλύπτει έναν ασυνήθιστα μεγάλο χώρο για τα δεδομένα του. Χωρά ένα jet κράνος άνετα, μιας που το κάτω της μέρος είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να παραμορφώνεται από πιθανώς μεγάλα αντικείμενα χωρίς όμως να κινδυνεύει να σπάσει.

Κάτω από τη σέλα υπάρχει ένας διακόπτης που απενεργοποιεί την τροφοδοσία καυσίμου για ασφάλεια. Έτσι, αν σας το κλέψουν, δεν θα μπορούν να το βάλουν μπροστά αν δεν γνωρίζουν αυτή τη δικλείδα. Ο μεγάλος χώρος με τη σειρά του προμηνύει δυστυχώς μικρό τεπόζιτο, το οποίο γεμίζει με …ελεημοσύνη και του οποίου η τάπα είναι στο πίσω μέρος του Mio, ανοίγει με το κλειδί από το διακόπτη και στηρίζεται έξυπνα χωρίς να φεύγει. Με μια μέση ωριαία ταχύτητα των 50km/h και με ήρεμο δεξί χέρι θα κάνετε γύρω στα 130km απροβλημάτιστα.

Αυτό στηρίζεται στη δική μας παρατήρηση και όχι στον υπολογισμό κάποιου trip computer μιας που ο πίνακας οργάνων είναι εξαιρετικά λιτός, παρόλα αυτά όμορφος και ακριβής: θα θέλαμε μερικό χιλιομετρητή, αλλά συμβιβαζόμαστε.

Ο φωτισμός είναι έκπληξη! Η ηχητική προειδοποίηση για τα φλας είναι κάπως αστεία, αλλά αυτά κλείνουν επαναφέροντας το διακόπτη στη θέση του και όχι με κάποιο κουμπί όπως συνήθως. Όχι πολύ βολικό, αλλά συνηθίζεται. Οι καθρέπτες είναι κάπως μικροί και δύσκολα ρυθμίζονται, αλλά είναι σταθεροί και δεν χάνουν τη θέση τους.

Πόσο μικρό;

Μικρό ξε-μικρό, το Mio 100 είναι ένα πολύ όμορφο scooter πόλης με στυλ και χαρακτήρα που θα εκπλήξει τον αγοραστή του και μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν τη συμβίωση μαζί του πιο ευχάριστη. Η τιμή του, χωρίς να είναι υψηλή, δεν είναι αντίστοιχα μικρή, αλλά για όσο χρόνο θα το διαθέτετε και θα το χρησιμοποιείτε θα ζητήσει από εσάς πολύ λίγα και θα σας ανταμοίψει με περισσότερα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας