Συμφέρουσες οι αγορές στον Πειραιά. Ψωνίστε πειραιώτικα

“Ψωνίστε πειραιώτικα…”. Το σλόγκαν αυτό φαίνεται να “περνά” στη συνείδηση του καταναλωτή, αφού σε πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) ο Πειραιάς βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ άλλων ελληνικών πόλεων όσον αφορά τις χαμηλές τιμές σε όλη την γκάμα των προσφερόμενων εμπορευμάτων. Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Δημ. Αρμενάκης, ο συνδυασμός του οποίου (“Νέα Εμπορική Πνοή”) έλαβε το 64% των ψήφων για την εκλογή νέας διοίκησης της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), σχετικά με τα στοιχεία της έρευνας, σημείωσε πως ο Πειραιάς έχει κρατήσει τις τιμές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για τον αγοραστή, για να τονίσει ότι η αγορά της πόλης δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αγορές άλλων μεγάλων πόλεων –και όχι μόνο– της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΕΣΠ υπενθύμισε επίσης ότι ο εμπορικός κόσμος της πόλης δοκιμάστηκε την τελευταία δεκαετία και πλέον εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής ύφεσης του πειραϊκού χώρου που ήρθε ως αποτέλεσμα της αποβιομηχάνισης, της συρρίκνωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα της μείωσης των επιχειρήσεων του ναυπηγοεπισκευαστικού χώρου.

Επίσης, ο κ. Αρμενάκης υπενθύμισε ότι η αγορά του Πειραιά, που επίσης αποτελεί αγορά η οποία απευθύνεται και στη νησιωτική χώρα, συνεχίζει να δοκιμάζεται από το παρεμπόριο, το οποίο έχει, όπως, είπε λάβει σε ορισμένες των περιπτώσεων ανεξέλεγκτες διαστάσεις, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του εμπορικού κόσμου της χώρας.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΣΠ εξέφρασε την ελπίδα ότι η αγοραστική κίνηση στην πόλη θα αυξηθεί καθώς μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο αλλά και ότι θα κατανοήσουν οι αρμόδιοι φορείς το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν γενικά οι παραγωγικές τάξεις της πόλης από την έλλειψη χώρων στάθμευσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα, μετά τα αποτελέσματα μελέτης που έδειξαν ότι το πειραϊκό εμπόριο θίγεται σοβαρά από την έλλειψη χώρων στάθμευσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά προβληματίζεται στο να προτείνει στη δημοτική αρχή της πόλης την επαναφορά του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης κυρίως στο εμπορικό κέντρο, αλλά βελτιωμένης σε σχέση με όσα ίσχυσαν στο παρελθόν, ώστε να ανακουφιστεί η πόλη από το πρόβλημα που παραμένει άλυτο επί δεκαετίες και παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις περί του αντιθέτου των ιθυνόντων.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την έλλειψη χώρων στάθμευσης, ο πρόεδρος του ΕΣΠ και της EΣEE δήλωσε ότι η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης κοντά στο εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ (κατασκευάζεται από τον ΟΛΠ Α.Ε.) είναι, όπως χαρακτηριστικά είπε, “μια σοβαρή ανάσα αλλά όχι η λύση στο πρόβλημα” καθώς η πόλη του Πειραιά χρειάζεται πενταπλάσιους χώρους στάθμευσης κυρίως για τις ώρες αιχμής, που στον Πειραιά είναι καταφανώς περισσότερες, συνυπολογιζόμενης και της κίνησης του επιβατικού λιμανιού.