Συμβίωση: Πριν συζήσετε, πως θα λύσετε μερικά πρακτικά θέματα

Συμβίωση: Πριν συζήσετε, πως θα λύσετε μερικά πρακτικά θέματα

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Ωραία, το αποφασίσατε, θα συζήσετε. Πριν όμως συζήσετε, μήπως θα ήταν καλύτερα να λύσετε μερικά πρακτικά θέματα;

Η συμβίωση είναι σαν μια εξίσωση. Ό,τι κάνεις, αν το κάνεις, πως, πότε και γιατί το κάνεις, επηρεάζει την αντίδραση του άλλου, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τη δική σου και όλες μαζί οι αντιδράσεις επιδρούν πάνω στον άγνωστο Χ, δηλαδή τη συμβίωσή σας, και τη χρωματίζουν θετικά ή αρνητικά. Δε μιλάω βέβαια για καθημερινά θέματα, όπως “χθες, που ήταν η μέρα μου, μαγείρεψα μπάμιες που τις σιχαίνεται, αλλά εμένα μου αρέσουν, και σήμερα εκείνος από αντίδραση έφτιαξε πατάτες τηγανητές που εγώ δεν τις τρώω”.

Όμως μιλάω για πιο σύνθετες καταστάσεις -όπως οικονομικά, εξόδους, ταξίδια, μοίρασμα ευθυνών- που μπορούν να γίνουν αιτίες άσκοπων τσακωμών και να σας χαλάσουν τη μέρα. Και μετά είστε συνέχεια μαλωμένοι, μέχρι κάποιος να κάνει το πρώτο βήμα (η αντίδραση που λέγαμε), οπότε όλα γίνονται μέλι γάλα, όπως πριν.

Συμβίωση. Oι καλοί λογαριασμοί

O πιο συνηθισμένος λόγος καβγάδων είναι οι δουλειές του σπιτιού. Μη θεωρήσεις ποτέ δεδομένο ότι οι δουλειές αυτές σού ανήκουν, επειδή είσαι η κυρία του σπιτιού. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να πάρετε κάποια γυναίκα για το καθάρισμα, το καλύτερο είναι να μοιράσετε τις δουλειές από την αρχή, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς συγκατοίκους.

Μπορείτε να τις μοιράσετε σαν “τεμάχια” (πλύσιμο πιάτων, μαγείρεμα κ.λπ.), να τις κατηγοριοποιήσετε σε “δύσκολες” και “πιο λάιτ”, για να μη βαριέστε, ή να τις χωρίσετε ανά μέρες (“πάρε Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, που είναι λιγότερες”). Ακόμη μπορείτε να τις ανταλλάζετε, π.χ. αν μια μέρα βαριέσαι να πλύνεις πιάτα, τα ανταλλάσσεις με το δίπλωμα των ρούχων του, που συνήθως στοιβάζονται σε λοφάκια δίπλα στο κρεβάτι και που τα πηδάτε για να περνάτε.

Oπωσδήποτε, το πράγμα χρειάζεται ελαστικότητα από μέρους σου, αφού είναι δακτυλοδεικτούμενοι οι άντρες που ξέρουν έστω και τα στοιχειώδη (οι εργένηδες είναι ειδική περίπτωση), ενώ λίγες γνώσεις αντρικής ψυχολογίας είναι απαραίτητες. Ξέχνα για λίγο τις επικρίσεις, ακόμη κι όταν για να φτιάξει μια ραφιέρα όλο το υπόλοιπο σπίτι θυμίζει ξυλουργείο εν δράσει. Μέτρα την καλή διάθεση και το σκοπό (παρά να έχεις χύμα τα βιβλία, καλύτερα να σκουπίσεις μερικά πριονίδια παραπάνω). Μια συμβουλή:

Επιβράβευε την κάθε προσπάθεια και θα δεις ότι μερικά ωραία λόγια κάνουν θαύματα, προς όφελος και των δύο. Και φυσικά, αν ο φίλος σου κατέχει βασικές γνώσεις υδραυλικο-ηλεκτρολογίας, είναι ό,τι καλύτερο για σας, γιατί γλιτώνετε αρκετά έξοδα και έχετε και το σπίτι έτοιμο στο άψε σβήσε, πράγμα που όλες οι γυναίκες εκτιμούν ιδιαίτερα. Προς Θεού όμως, μην απαιτήσεις διάλογο την ώρα που φτιάχνει κάτι. Είναι τόσο αφοσιωμένος, που και ντουντούκα να βάλεις, απάντηση δεν πρόκειται να πάρεις.

Άσπρο εγώ, μαύρο εσύ

Όσο κι αν αγαπάς τον άλλο, υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία κάνει και σου τη σπάνε – βέβαια, το ίδιο ισχύει και για εκείνον. Αν ο ένας έχει συνηθίσει να κοιμάται μπρούμυτα και με τάσεις επέκτασης σαν τον Ναπολέοντα, τότε ο άλλος αναγκαστικά θα τραβηχτεί στην άκρη ή θα αλλάξει κρεβάτι βρίζοντας, ενώ το πρωί θα ξυπνήσει με νεύρα ή έχοντας ανακαλύψει ότι οι χωριστές κρεβατοκάμαρες δεν είναι τελικά τόσο κακή ιδέα. Αν πάλι ο ένας καπνίζει σαν φουγάρο κι ο άλλος λίγο ή καθόλου, θα πρέπει ή να γίνουν και οι δύο καπνιστές ή να κόψουν το κάπνισμα για να συνεχιστεί η συμβίωση. Καλό είναι το ζευγάρι να λειτουργεί συμπληρωματικά.

Αν είναι και οι δύο ακατάστατοι, το σπίτι θα μοιάζει με αχούρι (όπως έλεγε και η μαμά μου), ενώ αν και οι δύο είναι σπάταλοι ή τσιγκούνηδες, θα πρέπει μάλλον να προσλάβουν λογιστή. Συνήθως, όταν ο ένας είναι “κάπως”, ο άλλος παίρνει ασυνείδητα την αντίθετη θέση. Εγώ, για παράδειγμα, ενώ ως άνθρωπος είμαι πολύ αφηρημένη (πάω κάπου και ξεχνώ γιατί πήγα), τώρα είμαι αυτή που σκέφτεται να κλείσει το θερμοσίφωνα πριν πάρουμε φωτιά, ακριβώς επειδή ο άλλος είναι πιο χύμα από μένα.

Ένα από τα πιο βασικά σε κάθε συμβίωση είναι η συζήτηση. Αν κάτι σε ενοχλεί, καλύτερα να το λες ξεκάθαρα (με διπλωματία, εννοείται) και να μην περιμένεις απ’ τον άλλο να το μαντέψει. Το θέμα είναι πόσο ανεκτικός είσαι απέναντι στις ατέλειες του άλλου ή πόσο σου αρέσει να παραπονιέσαι. Έρευνες (δικές μου) έχουν δείξει ότι η τάση για μουρμούρα αυξάνεται ανάλογα με το χρόνο που περνάς μαζί με τον άλλο. Συνήθως τα ελαττώματά του σου φαντάζουν πιο έντονα από τα δικά σου.

Γι’ αυτό δε χρειάζεται να του υπενθυμίζεις συνεχώς πόσο σε ενοχλεί ένα πράγμα που κάνει, αν βλέπεις ότι δεν μπορεί να το διορθώσει, γιατί μπορεί και εκείνος με τη σειρά του να σου πει πόσο τον κουράζουν οι παρατηρήσεις σου. Καλύτερα να μάθεις να ζεις μ’ αυτό ή να το αγνοήσεις εντελώς.

Η ζωή εκεί έξω

Υποτίθεται ότι για να μένετε μαζί έχετε κοινά γούστα (υποτίθεται). Ακόμη κι αν ο ένας κόβει φλέβες για τον Βαλάντη κι ο άλλος δε χάνει συναυλία του Mόμπι, το θέμα είναι όλοι να καλοπερνάμε. Και δε χάθηκε ο κόσμος αν δύο βράδια τα περάσετε χωριστά, προκειμένου να δείτε κάτι ενδιαφέρον. Για εκείνες τις ωραίες βραδιές που η τηλεόραση δεν παίζει τίποτε άλλο από Σουπρολίγκα και Τσάμπιονς Λιγκ, κάν’ του μια έκπληξη: Κανόνισε εκείνο το βράδυ να κοιμηθείς σε μια φίλη σου, πριν ακόμα σου ανακοινώσει ότι θα έρθουν (ή θα πάει) στα παιδιά για τον αγώνα.

Έτσι, και εσύ δε θα αναγκαστείς να περάσεις ένα ακόμη βαρετό βράδυ, αλλά και εκείνος θα θυμηθεί την εργένικη εποχή του. Δε ζητάει και πολλά ο άνθρωπος! Το ίδιο μπορείς να κάνεις κι εσύ. Το ότι μένετε μαζί δε σημαίνει ότι παντρευτήκατε κιόλας. Καλό είναι επίσης ο καθένας να μη χάνει επαφή με τις παρέες του. Oι φίλοι του ενός παραμένουν φίλοι του και μετά τη συγκατοίκησή σας και δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν και φίλοι του άλλου.

Μπορείτε να συμφωνήσετε μία μέρα της εβδομάδας να βγαίνετε χωριστά και γενικά αυτή τη μέρα ο καθένας να κάνει πράγματα χωρίς τον άλλο. Ακόμη κι αν στην αρχή σού φανεί νεωτεριστικό, ο προσωπικός χρόνος σου είναι ο μοναδικός τρόπος για να μη νιώσεις κάποια στιγμή να ασφυκτιάς ή σαν παντρεμένη, αφού η συμβίωση δεν είναι γάμος, αλλά ένας πιο ελεύθερος τρόπος ζωής μαζί με την αγάπη σου.

Τους κανόνες τους βάζετε μαζί και κανείς δε σας παρεξηγεί, αφού και οι δύο έχετε το ακαταλόγιστο (“τώρα, τι διαφορά έχει αυτό το πράμα απ’ το γάμο, βρε παιδάκι μου;”).

Το ταμείο είναι μείον;

Κοινώς, το καλύτερο μέρος της ιστορίας! Εδώ ή περνάς καλά ή σκυλομετανιώνεις που δεν κάθισες στη μανούλα σου. Αν εσύ βγάζεις λιγότερα από εκείνον, η πατροπαράδοτη ισορροπία μένει αδιασάλευτη και δεν πειράζει αν εκείνος πληρώνει κάτι παραπάνω. Αν όμως είσαι εσύ εκείνη που βγάζει περισσότερα, τότε αρχίζουν οι ανταγωνισμοί, οπότε χρειάζονται ειδικοί χειρισμοί. Από την άλλη, αν εκείνος είναι ανοιχτοχέρης και “έξω καρδιά” κι εσύ “σκρουτζοφέρνεις”, τότε μάλλον θα καλοπεράσεις.

Αν όμως σου τύχει το αντίθετο και πρέπει εσύ να τον σπρώχνεις να κάνετε πράγματα, τότε ίσως να αρχίσεις να νιώθεις εγκλωβισμένη. Μπορείτε πάντως να ξεκινήσετε με ένα κοινό ταμείο, στο οποίο θα προσφέρει ο καθένας τον οβολό του ανάλογα με τα έσοδά του ή να βάζετε κάθε μήνα ένα στάνταρ ποσό στην άκρη για τα τρέχοντα έξοδα. Είναι αποδεδειγμένο ότι αν, όταν έρχονται οι λογαριασμοί, έχεις ήδη μαζεμένα τα χρήματα, είναι σαν να σου έρχεται δώρο εξ ουρανού.

Όπως και να έχει, το να συμβιώνεις με το άλλο μισό δεν είναι εύκολο, καθώς πρέπει να συνδυάσεις συναίσθημα και κοινή λογική. Το να συγκατοικείς με τη φίλη σου είναι απείρως ευκολότερο, γιατί θέλει μόνο κοινή λογική. Βάλε λοιπόν λίγη συγκατοίκηση στη συμβίωσή σας. Ίσως τελικά να περνάτε καλύτερα από πριν.

Η γνώμη ενός άντρα

Αν είσαι γυναίκα, τήρησε όσα διάβασες. Αν είσαι άντρας, μάθε τι πραγματικά σημαίνουν αυτά που διάβασες.

Καταρχήν, όταν αποφασίσεις να συμβιώσεις μαζί της, ξέχασε τις “μεγάλες” Τετάρτες με φίλους, μπίρες, πίτσες και Τσάμπιονς Λιγκ στην τηλεόραση. Φρόντισε να μάθεις πού έχει λαϊκή εκεί κοντά, ποιο σουπερμάρκετ έχει τα περισσότερα και καλύτερα πράγματα, τι είναι το σέλινο και τι ο μαϊντανός, να διπλώνεις και (το κυριότερο) να σιδερώνεις πουκάμισα. Το σπουδαιότερο από όλα, ποτέ μην ξεπλένεις τις τρίχες του ξυρίσματος στο νιπτήρα, αλλά να τις μαζεύεις με χαρτί.

Διότι μόνο με τις δικές σου τρίχες βουλώνει ο νιπτήρας και όχι με τις δικές της. Επίσης, πρέπει να απαντάς αμέσως σε ό,τι σε ρωτάει, ακόμη και αν είσαι κρεμασμένος στη σκάλα προσπαθώντας να στερεώσεις το καταραμένο καλώδιο της τηλεόρασης.

Τέλος, αφού μαγείρεψες, έβαλες πλυντήριο, έφτιαξες το καλώδιο της τηλεόρασης και γύρισες από τη λαϊκή, σου λέει με στόμφο ότι κάτι πρέπει να κάνεις κι εσύ γι’ αυτό το σπίτι, γιατί δεν μπορεί εκείνη συνέχεια να τα σκέφτεται όλα!

Προηγούμενο άρθροΘερίζουν οι θάνατοι από επιληψία στην Αγγλία
Επόμενο άρθροΓιατί πέφτω συνέχεια σε μπατίρηδες;
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας