ΑρχικήΕπιστήμηΤα ποτήρια ποτού περιέχουν δυνητικά επιβλαβή επίπεδα μολύβδου και καδμίου

Τα ποτήρια ποτού περιέχουν δυνητικά επιβλαβή επίπεδα μολύβδου και καδμίου

Τα ποτήρια ποτού περιέχουν δυνητικά επιβλαβή επίπεδα μολύβδου και καδμίου.

Τα εμαγιέ γυάλινα ποτήρια ποτού και ορισμένα παρεμφερή δημοφιλή είδη περιέχουν δυνητικά τοξικά επίπεδα μολύβδου και καδμίου, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Plymouth πραγματοποίησαν 197 δοκιμές σε 72 νέα και μεταχειρισμένα προϊόντα υαλουργίας , όπως απλά ποτήρια, ποτήρια μπύρας και κρασιού και γυάλινες κανάτες.

Βρήκαν μόλυβδο σε 139 περιπτώσεις και κάδμιο σε 134, τόσο στην επιφάνεια των γυαλιών, όσο και σε ορισμένες περιπτώσεις στο χείλος του ποτηριού, με συγκεντρώσεις μολύβδου μερικές φορές περισσότερο από 1000 φορές υψηλότερες από το οριακό επίπεδο ασφαλείας.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι συγκεκριμένες ουσίες συχνά απελευθερώνονταν από το γυαλί όταν υπήρχε συνεχή και εκτεταμένη χρήση, υποδεικνύοντας ότι οι ουσίες θα μπορούσαν να καταναλωθούν από τον κόσμο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η έρευνα είναι η τελευταία απόδειξη της παρουσίας τοξικών ουσιών που βρίσκονται παντού τριγύρω μας, και το χειρότερο όλων είναι πως μια προηγούμενη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα χρώματα της παιδικής χαράς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα για να μειωθεί ο δυνητικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι υπήρχε κίνδυνος για την υγεία των παιδιών από την κατάποση νιφάδων χρώματος στα ποτήρια του καταστήματος της Παιδικής Χαράς και από τον εξοπλισμό των παιχνιδιών και ο Δρ Andrew Turner, ο οποίος ηγούνταν τόσο της προαναφερόμενης έρευνας, όσο και το σημερινής, πιστεύει ότι οι απειλές που δημιουργούν τα ποτήρια μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Είπε: “Η παρουσία επικίνδυνων στοιχείων τόσο στη βαφή, όσο και στο γυαλί των διακοσμημένων γυάλινων αντικειμένων έχει προφανείς συνέπειες τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον. Έτσι για εμάς ήταν μια πραγματική έκπληξη που βρήκαμε τέτοια υψηλά επίπεδα μόλυβδου και καδμίου, τόσο στο εξωτερικό των γυάλινων ποτηριών και γύρω από το χείλος.Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία που προκαλούνται από τη λήψη τέτοιων επιπέδων των ουσιών για παρατεταμένη περίοδο, και αυτό είναι σαφώς ένα ζήτημα που η διεθνής βιομηχανία γυάλινων αντικειμένων πρέπει να αναλάβει δράση επειγόντως».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment , ανέλυσε μια σειρά γυάλινων αντικειμένων χρησιμοποιώντας τη φορητή φθορίζουσα ακτινογραφία (XRF) -φασματομετρία.

Περισσότερο από το 70% των προϊόντων (52 από τα 72) βρέθηκαν θετικά στο μόλυβδο και το παρόν μέταλλο βρέθηκε να περιέχεται σε όλα τα καταγεγραμμένα χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του διακοσμημένου φύλλου χρυσού ορισμένων αντικειμένων. Ένας παρόμοιος αριθμός (51 από τα 72) τα βρήκε θετικά το κάδμιο, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις παρατηρήθηκαν στο κόκκινο σμάλτο.

Οι συγκεντρώσεις μολύβδου κυμαίνονταν από περίπου 40 έως 400.000 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), ενώ οι ποσότητες καδμίου κυμαίνονταν από περίπου 300 έως 70.000 ppm. Σύμφωνα με το Γραφείο Αξιολόγησης Κινδύνου για την Υγεία του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, τα επίπεδα ορίου για την εξωτερικά διακοσμημένη περιοχή χείλους του ποτηριού είναι 200 ​​ppm και 800 ppm αντίστοιχα.

Αναφέρει επίσης ότι πρόσθετες αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι τα επικίνδυνα στοιχεία χρησιμοποιούνται επίσης για τη διακόσμηση ενός ευρύτερου φάσματος καταναλωτικών υάλινων αντικειμένων που έχουν τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών μπουκαλιών για την αποθήκευση μπύρας, κρασιού ή οινοπνευματωδών ποτών, το εξωτερικό κείμενο και λογότυπα σε φλιτζάνια αυγών, κανάτες κούπες καφέ και τσαγιού.

«Δεδομένου ότι υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις στη βιομηχανία, τα συνολικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι πραγματικά εκπληκτικά», πρόσθεσε ο δρ. Turner. «Το ερώτημα είναι γιατί αυτά τα επιβλαβή στοιχεία εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται τόσο συχνά για τη διακόσμηση σύγχρονων γυαλικών αντικειμένων που παράγονται στην Κίνα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού; Πιστεύω ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να το γνωρίζουν, ενώ οι λιανοπωλητές και η βιομηχανία γυαλιού έχουν την ευθύνη να εξαλείψουν τα τοξικά μέταλλα που διακοσμούν τα προϊόντα τους».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166