Ταξiδι στην ανέγγιχτη φύση σε ελληνικούς προορισμούς

Ταξiδι στην ανέγγιχτη φύση σε ελληνικούς προορισμούς

Τοπία με αλπικά γονίδια, αρχιτεκτονική που χαϊδεύει τα μάτια, ανέπαφη Φύση, λίμνες με ηρεμιστικές ιδιότητες, ψηλά βουνά, σκοτεινά δάση. Από τον χάρτη της ορεινής Ελλάδας επιλέγουμε μερικούς από τους συγκλονιστικότερους προορισμούς.

Δεν χρειάζεται να φύγετε μακριά για να τροφοδοτήσετε τον αμφιβληστροειδή σας με ωραία τοπία. Η ορεινή Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτυχθεί τόσο ώστε να αποτελεί δελεαστικό ταξιδιωτικό προορισμό. Τα παραδοσιακά χωριά αποκτούν αέρα κοσμοπολιτισμού, οι ξενώνες και τα mountain resorts πολλαπλασιάζονται, ενώ η ομορφιά της Φύσης παραμένει ανέπαφη. Διαπιστώστε το, ταξιδεύοντας.

Ορεινή Κορινθία

Aφήνοντας πίσω τους αμπελώνες της Νεμέας, ο δρόμος οδηγεί στη μυθική λίμνη Στυμφαλία, έναν σημαντικό βιότοπο. Από εκεί ανηφορίζει προς την Καστανιά, ένα μικρό χωριό χτισμένο σε προνομιακό σημείο, αφού μέσα από τα έλατα μπορεί κανείς να δει τα γύρω βουνά, τις χαράδρες και την κοιλάδα της Στυμφαλίας. Στη συνέχεια, ο δρόμος κατηφορίζει προς το οροπέδιο του Φενεού.

Αν τύχει να έχει ομίχλη, το τοπίο είναι παραισθησιογόνο, αφού έχεις την ψευδαίσθηση ότι τα σύννεφα ξάπλωσαν στη γη. Αν πάλι ο ήλιος λάμπει, τα εκατοντάδες φρεσκοσκαμμένα ή πράσινα χωράφια δημιουργούν ένα απέραντο ψηφιδωτό. Τα χωριά της μυστικής αυτής πεδιάδας, κρυμμένης μέσα στους όγκους της Ζήρειας, είναι σχετικά ανέγγιχτα από τον τουρισμό. Οπως η όμορφη Ευρωστίνη και η γραφική Γκούρα, με τα παλιά πετρόχτιστα διώροφα σπίτια.

Το ωραιότερο τοπίο της περιοχής θα το δει κανείς στην τεχνητή λίμνη Δόξα, που θυμίζει μεγάλη γαλαζοπράσινη λαμπερή πισίνα, που κάποιος είχε την έξυπνη ιδέα να τοποθετήσει στους πρόποδες των βουνών, μέσα σε έλατα και δρυς. Τελευταία στάση τα Τρίκαλα Κορινθίας, ένα χωριό με 3 συνοικίες ?Ανω, Μεσαία και Κάτω Τρίκαλα? χτισμένο μέσα στο πράσινο.

Διαμονή: Στην Καστανιά, στο Ξενία, χτισμένο μέσα στα έλατα, με απογειωτική θέα. Στα Τρίκαλα Κορινθίας, στο Μύσαιον.

Νότια Ευρυτανία

Με σημείο εκκίνησης το Καρπενήσι, ξεκινάει μία από τις ωραιότερες διαδρομές της Ελλάδας, μήκους περίπου 30 χλμ., η οποία καταλήγει στον Προυσό. Μοιάζει σαν κάποιος να έκοψε ένα κομμάτι από την ελβετική ή αυστριακή Φύση και να το κόλλησε στην Ελλάδα. Ο δρόμος κινείται μέσα στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη, ενώ σύντομες παρακάμψεις οδηγούν στα χωριά της περιοχής: τις Κορυσχάδες με τα πέτρινα σπίτια, το παλαιό (εγκαταλελειμμένο από τις κατολισθήσεις) και το νέο Μικρό Χωριό, και το κοσμοπολίτικο Μεγάλο Χωριό.

Ο ήχος του νερού είναι το αδιάκοπο soundtrack της διαδρομής, ενώ αν κοιτάξεις ψηλά βλέπεις καστανιές και έλατα, και πιο ψηλά γυμνές άγριες κορυφές. Οσο προχωρούν τα χιλιόμετρα, το τοπίο αποκτά πιο άγρια ταυτότητα και ο δρόμος κινείται ριψοκίνδυνα κάτω από τους απότομους βράχους. Το σημείο κατάληξης όλης αυτής της ομορφιάς είναι ο Προυσός, με το φημισμένο μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισας.

Διαμονή: Στις Κορυσχάδες στον Παραδοσιακό Οικισμό Κορυσχάδων. Στο Μεγάλο Χωριό στο Ανεράδα.

Ζαγοροχώρια

Ένα δίκτυο 46 χωριών απλωμένο στα βουνά βορειοανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων. Μια μικρή αυτόνομη χώρα, με το δικό της αρχιτεκτονικό στυλ, τον δικό της τοπικό πολιτισμό, τη δική της ταυτότητα. Από το ανερχόμενο Δίλοφο και τα πετρόχτιστα Ανω Πεδινά μέχρι τα σοφιστικέ και κοσμοπολίτικα Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο, και από το Μονοδένδρι με την περίφημη αρχιτεκτονική -χτισμένο από την γκρίζα πέτρα των γύρω βράχων- μέχρι τη Βοβούσα που, τη διασχίζει ο Αώος, κάθε χωριό αναδύει τη δική του ατμόσφαιρα. Περιτύλιγμα των οικισμών το μοναδικό φυσικό τοπίο, διακοσμημένο με πέτρινα γεφύρια.

Η Φύση αποτελεί και ένα απέραντο πάρκο για δραστηριότητες, όπως ράφτινγκ στον Αώο, κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη και πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου.

Διαμονή: Στο Μικρό Πάπιγκο 1700, όπου η παραδοσιακή αρχιτεκτονική αναμειγνύεται με έπιπλα των Philippe Stark και Marcel Wanders. Και στην Αρίστη, στο κομψό Αristi Mountain Resort.

Καστοριά

Η γαλήνια λίμνη Ορεστιάδα, πάνω στην οποία είναι χτισμένη η πόλη, δημιουργεί ένα φυσικό τοπίο που μοιάζει με ιμπρεσιονιστικό πίνακα. Και οι εικόνες που χαϊδεύουν τον αμφιβληστροειδή μας πολλές: τα 60 περίπου διώροφα και τριώροφα αρχοντικά στις συνοικίες Αποζάρι και Ντολτσό, με τα σαχνισιά και τα χρωματιστά παράθυρα.

Η παραλίμνια διαδρομή, διακοσμημένη με ιτιές και πλατάνια, απ’ όπου μπορείς να χαζεύεις τους αγριοπελεκάνους, τις αγριόπαπιες και τις νερόκοτες. Και, τέλος, οι 80 περίπου ναοί, που χρονολογούνται από τον 9ο μέχρι τον 14ο αιώνα και αποτελούν αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης.

Διαμονή: Στο τριώροφο Αρχοντικό Αλεξίου Βέργουλα, όπου τα παλιά στοιχεία του αρχοντικού έχουν διατηρηθεί ανέπαφα. Και στο ρομαντικό Αρχοντικό της Βενετούλας.

Πήλιο

Πράσινο σε όλο το φάσμα του, νερό που τρέχει αέναα και το βλέμμα σταματά στις λεπτομέρειες της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής: ξύλινες αντηρίδες, πολύχρωμοι φεγγίτες, περίτεχνες εξώπορτες. Αυτή την εικόνα εισπράττεις καθισμένος στην πλατεία του χωριού Πινακάτες, μια εικόνα που μπορείτε να πολλαπλασιάσετε επί 100, αφού θα τη συναντήσετε σε ολόκληρο το Πήλιο.

Κι ύστερα σκέφτεσαι ότι το βουνό των Κενταύρων είναι μαγικό, αφού μπορείς να απολαμβάνεις τη μυρωδιά του δάσους κοιτώντας ταυτόχρονα τη θάλασσα σαν να είσαι σε ένα πράσινο θεωρείο. Να περπατήσεις σε μονοπάτια τόσο κατάφυτα που ο ήλιος δεν έχει άδεια εισόδου, και σε λίγα λεπτά να βουτήξεις στο Αιγαίο.

Να το απολαύσεις όλες τις εποχές εξίσου έντονα, ένα φυσικό spa ανοιχτό όλο τον χρόνο. Από την επιβλητική Τσαγκαράδα ώς τον ανερχόμενο Aγιο Γεώργιο Νηλείας, από τον εναλλακτικό Κισσό ώς τη σοφιστικέ Βυζίτσα, το Πήλιο δίνει ανάσες βουνού και θάλασσας.

Διαμονή: Στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας, στο Αρχοντικό Τζώρτζη (τηλ.: 2428094252). Στη Βυζίτσα, στο Αρχοντικό Μιχόπουλου. Στην Τσαγκαράδα, στην Αλέκα και στον ξενώνα Αμανίτα.

Ορεινή Αρκαδία

Σαν πολυβιταμίνη εμπειριών και εικόνων, η Ορεινή Αρκαδία ξεδιπλώνει ένα μεγάλο φάσμα απολαύσεων, από τις διαδρομές ανάμεσα στα έλατα του Μαινάλου ώς το περπάτημα στο μοναδικό φαράγγι του Λούσιου.

Η ανθρώπινη παρέμβαση έχει κάνει το τοπίο ακόμη ωραιότερο, αφού τα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας είναι μικροί παράδεισοι αρχιτεκτονικής. Πέτρινα πολυώροφα αρχοντικά και πυργόσπιτα θα δείτε σε πολλά χωριά της, όπως στην ιστορική Δημητσάνα και στην αρχοντική Βυτίνα. Στη Στεμνίτσα, χτισμένη στην άκρη φαραγγιού, ίσως το πιο θαυμαστό παράδειγμα αρκαδικού οικισμού. Στην Αλωνίσταινα, χτισμένη στη θέση του αρχαίου Ελισσόντος, με πέτρινα οικήματα, χάνια και έναν παλιό νερόμυλο.

Διαμονή: Στη Στεμνίτσα, στο Country Club Tρικολώνιον. Στη Βυτίνα, στο Vitina House Forest Resort. Στη Δημητσάνα, στον ξενώνα Προσέληνος.