Τελικά, αξίζει να ξαναρχίσει κανείς ένα project από το μηδέν;

Η Webnodes είχε δημιουργήσει ένα πλήρες σύστημα CMS, βασισμένο στην ASP, με περίπου 80.000 γραμμές κώδικα. Κάποια στιγμή, αποφάσισαν πως η λύση τους ήταν περιορισμένη και πως υπήρχαν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Ανάμεσα στους ενοχλητικούς περιορισμούς της τότε λύσεις τους πως, για παράδειγμα, το περιβάλλον διαχείρισης της παρουσιαζόταν σωστά μονάχα στον Internet Explorer, ενώ η βάση δεδομένων “πίσω” από το σύστημα έδειχνε να… “μπουκώνει” αφού το CMS τους “τραβούσε” συνεχώς περισσότερες πληροφορίες από όσες πραγματικά χρειαζόταν.

Έλα μου, όμως, που για να την “αναβαθμίσουν” πραγματικά, θα έπρεπε να… την ξαναγράψουν από την αρχή! Ογδόντα… Χιλιάδες… Γραμμές… Κώδικα..! Πραγματικός άθλος, δηλαδή! Άξιζε, τελικά, η προσπάθεια; Τι κατάφεραν; Τι έμαθαν;

Δεν θα ήθελα να… πετσοκόψω το κείμενο τους για να το παραθέσω εδώ, πιστεύω πως κάθε developer ή υπεύθυνος για οποιοδήποτε project αξίζει να το διαβάσει. Μπορώ να πω, εν συντομία, πως το συμπέρασμα που “βγαίνει” είναι πως δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση: τα πάντα εξαρτώνται από τα θετικά και τα αρνητικά του να ξαναρχίσει κανείς από το μηδέν, που διαφοροποιούνται ανάλογα με το project – και έτσι θα πρέπει να σκεφτεί διπλά πριν αρχίσει μια τέτοια προσπάθεια. Είναι, όντως, τα προβλήματα της υπάρχουσας λύσης σημαντικά; Πόσα περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν; Μια ανανέωση θα διασφαλίσει τη μελλοντική βιωσιμότητα του project, ή θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο με μια ανανέωση της υπάρχουσας λύσης; Πόσο εύκολο είναι “αυτό που ήδη υπάρχει” στη συντήρηση και ανανέωση;

Ανάμεσα στα παραδείγματα “reboot” ενός project που αξίζει να αναφερθούν είναι τα Windows Vista (στα οποία, μετά από 3 χρόνια, η ανάπτυξη ξεκίνησε πάλι από το μηδέν – και το αποτέλεσμα που τελικά είδαμε ήταν… τα Windows Vista – αν αυτό ήταν “βελτίωση”, φαντασθείτε πως ήταν “το αρχικό project”!), αλλά και το Mac OS X (που φάνηκε πραγματικά ανανεωμένο και σημαντική βελτίωση σε σχέση με τους προγόνους του).

Προηγούμενο άρθροΑύξάνεται η ζήτηση για SSD στην παγκόσμια αγορά
Επόμενο άρθροGoogle Chrome Web Store. Κατάφερε να χτυπήσει την Apple
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας