Τέλος στις δοκιμές καλλυντικών σε πειραματόζωα

Μια άκρως σημαντική απόφαση, που αναμένεται να φέρει τα πάνω- κάτω στη βιομηχανία των καλλυντικών και να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, πήρε η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία βάζει φραγμό από το 2009 στα πειράματα στα ζώα, για την παρασκευή καλλυντικών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης, κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία, ανοίγοντας το δρόμο για την απαγόρευση, από το 2009, των πειραμάτων στα ζώα για τα καλλυντικά, ενώ παράλληλα συμφώνησαν να απαγορευθεί η εισαγωγή και διαφήμιση στην Ευρωπαϊκή Ενωση των καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα σε τρίτες χώρες, ανοίγοντας με αυτή την απόφαση “πόλεμο” με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που φέρονται αποφασισμένες, στα επτά χρόνια που απομένουν μέχρι την εφαρμογή του, να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να παγώσουν το μέτρο.

Παρατηρητές επισημαίνουν, πάντως, ότι στην απόφαση υπάρχει ένα “παραθυράκι”, το οποίο προβλέπει ότι, ενώ η εισαγωγή της πλειονότητας των καλλυντικών που δοκιμάζονται στα ζώα θα απαγορεύεται από το 2009, “ορισμένα πειράματα τα οποία είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να αντικατασταθούν, θα μπορούν να συνεχισθούν τουλάχιστον έως το 2013”. Και αυτό το “παραθυράκι”, αναμένεται να εξαντλήσουν οι μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου, για να παρατείνουν τα πειράματα στα ζώα.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής, επισημαίνεται, πάντως, ότι το τέλος των πειραμάτων στα ζώα δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των καταναλωτών, ενώ υπογραμμίζει ότι στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την οριστική απαγόρευση, μπορούν να αναπτυχθούν εναλλακτικοί τρόποι δοκιμής των καλλυντικών, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τα πειράματα σε ζώα.

Η συμβιβαστική συμφωνία επετεύχθη ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. για το αν θα πρέπει να τεθεί τελικώς σε ισχύ η απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα, απόφαση η οποία ήδη προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ, όπου έχουν την έδρα τους οι μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών.

Είναι χαρακτηριστικό το πρώτο σχόλιο από τον Αμερικανικό Σύλλογο Εταιριών Καλλυντικών και Αρωμάτων των ΗΠΑ, που υποστήριξε ότι η απόφαση ενδεχομένως να αντιτίθεται στις διατάξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Επισημαίνεται ότι, μέχρι σήμερα, η πώληση καλλυντικών που δοκιμάζονται σε ζώα απαγορεύεται στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία.