The Magic Bus – Το Σπίτι του Αστερίωνα

The Magic Bus - Το Σπίτι του Αστερίωνα

«Το Σπίτι του Αστερίωνα» είναι το δεύτερο κομμάτι – προάγγελος του επερχόμενου δίσκου τους που κυκλοφόρησαν οι “The Magic Bus”, σε μουσική του Ερμή Σουλτανόπουλου και στίχους του Βαλάντη Δάφκου.

Αυτή τη φορά οι στίχοι καταπιάνονται με την εναλλακτική προσέγγιση στον χαρακτήρα του μυθολογικού Μινώταυρου, όπως αρχικά είχε παρουσιάσει στο ομότιτλο διήγημά του ο Χ. Λ. Μπόρχες το 1947.

Το έργο «Το Σπίτι του Αστερίου» ξεκινά με την μορφή μονολόγου από τον Αστερίωνα, ο οποίος παραπονείται πως οι χαρακτηρισμοί που του προσάπτονται ως υπερόπτη και μισάνθρωπου είναι αναληθείς. Κατόπιν περιγράφει το Σπίτι του με λεπτομέρεια, το ότι δεν διαθέτει κλειδωμένες πόρτες, πως έχει πολλούς διαδρόμους, δωμάτια και αυλές. Εξηγεί τους λόγους της απομόνωσής του, αφού κάποτε όταν είχε βγει από το σπίτι του προκλήθηκε τόση αναστάτωση στους έξω περαστικούς ώστε πλέον δεν τολμά να ξαναβγεί, ενώ παράλληλα σκέφτεται πως έχει και βασιλικό αίμα καθώς είναι γιος βασίλισσας. Κατόπιν αναλύει το πως περνά τις μέρες του μόνος του, στην απομόνωση, τρέχοντας μέσα στους διαδρόμους, ή προσποιούμενος πως κοιμάται, ή και μερικές φορές με το να συμπεριφέρεται ως να τον έχει επισκεφτεί κάποιος άλλος Αστερίωνας και τον ξεναγεί στο Σπιτικό του. Σχολιάζει, επιπλέον, το πόσο μεγάλο είναι το Σπίτι του και το συγκρίνει με το Σύμπαν, ενώ σκέφτεται και το ότι μπορεί να έχει ο ίδιος δημιουργήσει τον κόσμο αλλά πλέον το έχει ξεχάσει μετά από τόσο καιρό. Τελικά αναφέρει πως έρχονται κάποιοι άνθρωποι να τον επισκεφτούν, εννέα άνθρωποι κάθε εννέα χρόνια, ώστε να τους εξιλεώσει, και των οποίων τα σώματα αφήνει στα άδεια δωμάτια ώστε να τα ξεχωρίζει. Ο Αστερίωνας αναλογίζεται τον δικό του θάνατο, και περιμένει με ανυπομονησία τον ερχομό του δικού του Λυτρωτή, ο οποίος θα τον πάρει μακριά από το Σπίτι του. Το διήγημα τελειώνει με τον Θησέα να λέει στην Αριάδνη πως ο Μινώταυρος δεν αμύνθηκε σχεδόν καθόλου.

Απολαύστε το κομμάτι διαβάζοντας τους στίχους!

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΩΝΑ

Καλώς σε βρίσκω εαυτέ μου, για κόπιασε ‘δω
στους χώρους θα σε ξεναγήσω όπως ξέρω εγώ
Τα πρόσωπα του έξω κόσμου τα πλακουτσωτά
για το βασιλικό μας αίμα δεν είν’ αρκετά

Πέτρα στην πέτρα μετά
πηγάδια, στοές και διάδρομοι ανοίγονται μπροστά
Μέσα τους τρέχω γυμνός
αφήνομαι, πέφτω, σωριάζομαι στο χώμα σαν νεκρός

Οι πόρτες του σπιτιού ξεκλείδωτες και ανοιχτές
γαλήνη αν ψάχνει θα βρει ο ξένος και όχι πομπές
Έχω ακούσει κατηγόριες που δε συγχωρώ
σα ‘ρθει το πλήρωμα του χρόνου θα τις τιμωρώ

Τόσοι αιώνες εδώ
το πλάσμα κι ο κτίστης μπερδεύονται, θολώνει το μυαλό
Δεν το περίμενα πως
θα νιώσω τους τοίχους να κλείνουν και θα ψάχνω λίγο φως

Οι τελετές πάντα κυκλώνουν σε χρόνια εννιά
για κάποιον κύκλο προφητέψαν τη δική μου σειρά

“θα ξεχωρίσω τα βήματά του μέσα στους ψιθύρους όλου του κόσμου”

Τον Λυτρωτή καρτερώ
θα είναι σαν άλλους που ήρθαν ή θα μοιάζει όπως εγώ
Άραγε θα ‘ρθει γοργά
μακριά από ‘δω να με πάρει με αντίσταση καμιά

The Μagic Βus

Βαλάντης Δάφκος – φωνή, φωνητικά
Ερμής Σουλτανόπουλος – κιθάρες, φωνητικά
Ντίνα Αργυρίου – μπάσο
Πάρης Γάτσιος – τύμπανα

Συντελεστές

Ηχογράφηση & παραγωγή: Locomotive Sound studio (Λαμία), από τον Έκτορα Σώχο
Φωτογραφία: Τάσος Παλαμίδας

Βιογραφικό

Το Μαγικό Λεωφορείο ξεκίνησε το ταξίδι του στην ελληνόφωνη rock το 2017. Έκτοτε μετράει χιλιόμετρα και συναυλίες σε πολλά μέρη της χώρας, έχοντας μοιραστεί τη σκηνή με κάποια απ’ τα γνωστότερα ονόματα της σκηνής (όπως Ενδελέχεια, Magic de Spell, Κίτρινα Ποδήλατα, Κώστας Παρίσσης κ.α.). Φέτος ηχογράφησε και κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Το Κάστρο”, γεμάτο αγνό rock, ιδιαίτερες θεματικές και δυναμικές συνθέσεις.

Επικοινωνία

Διαβάστε εδώ το εκτενές αφιέρωμα για τους The Magic Bus.

Προηγούμενο άρθροMan Of The World: Μια μάντρα γεμάτη στυλ
Επόμενο άρθροΤο πρώτο Δίπλωμα Οδήγησης στον κόσμο, 14 Αυγούστου 1893
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας