- Σύνθεση και Παραγωγή Μουσικής: Hans Zimmer
- Επιπλέον Μουσική: Martin Tillman και Henning Lohner
- Κυκλοφορία CD: Decca Records, 2005
- Συνολική Διάρκεια CD: 63 λεπτά
- Εύρεση CD στην Αγορά: Περιορισμένη
- Είδος Tαινίας: Τρόμου, Αγωνίας, Θρίλερ
Η πρώτη μεταφορά του μυθιστορήματος του Koji Suzuki στην μεγάλη οθόνη έγινε στην Ιαπωνία με την ταινία του 1998, Ringu η οποία γνώρισε αμέσως τεράστια δημοτικότητα και επιτυχία που οδήγησαν σε μια διαδοχική σειρά μυθιστορημάτων, τρεις ταινίες και μια τηλεοπτική σειρά.
Μαζί με μια πληθώρα άλλων ιαπωνικών, αλλά και κινέζικων ταινιών που ήταν άμεσα και σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένες από το Ringu – ακόμα και με πανομοιότυπες πλοκές – συνέβαλαν στην αναβίωση του δημοφιλούς “Asian Horror Cinema”. Η χολυγουντιανή μεταφορά της ταινίας η οποία έφερε σε πρώτη επαφή τον δυτικό κόσμο με το συγκεκριμένο φαινόμενο, έκανε την εμφάνισή της με το όνομα The Ring, σκηνοθετημένη από τον Gore Verbinski.
Μετά την επιτυχία της προαναφερθείσας, πρώτης αμερικανικής μεταφοράς ο σκηνοθέτης του πρωτότυπου Ringu επέστρεψε για την συνέχεια της αμερικανικής έκδοσης η οποία ονομάστηκε The Ring Two, όπου ακολουθώντας τους κύριους χαρακτήρες που επέζησαν από τις περιπέτειες της πρώτης ταινίας, μετακινούμαστε από το Seattle στην Astoria, Oregon όπου μια νέα σκοτεινή κατάρα ξεσπά.
Την πρωτότυπη μουσική για το The Ring είχε επιμεληθεί ο συνθέτης Hans Zimmer, o οποίος προσέφερε ένα πολύ αποτελεσματικό και σκοτεινό μουσικό έργο, βασισμένο στο βιολοντσέλο / πιάνο, όλα μέσα από ένα έντονο μινιμαλιστικό πέπλο. Μετά από την παράλειψη της επίσημης κυκλοφορίας του σκορ από την εταιρεία, την έντονη δυσφορία που προκλήθηκε στους οπαδούς της μουσικής κινηματογράφου καθώς και διάφορες δυσεύρετες και πανάκριβες bootleg εκδόσεις του έργου που κυκλοφόρησαν μέσα στους κύκλους των οπαδών, η Universal – λίγο μετά την κυκλοφορία της νέας, δεύτερης ταινίας The Ring Two – προχώρησε στην επίσημη κυκλοφορία και των 2 σκορ μαζί, μέσω της Decca Records.
Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος διαχωρισμός ως προς το ποιό κομμάτι χρησιμοποιήθηκε σε πoιά από τις 2 ταινίες με αποτέλεσμα την απογοήτευση ορισμένων οπαδών που επιθυμούσαν μια συγκεκριμένη ταξινόμηση των κομματιών, ο τρόπος με τον οποίο χωρίζονται και παρουσιάζονται τα κομμάτια στην έκδοση αυτή, αποδίδει μια πολύ καλή διαδοχή και συνοχή της μουσικής.
Ο Zimmer, μαζί με τους Martin Tillman και Henning Lohner, που έγραψαν επιπλέον μουσική για την δεύτερη ταινία, βασισμένοι στα μουσικά θέματα του Zimmer, στήριξε όλο το έργο πάνω σε ένα ντελικάτο και εύθραυστο θέμα από 8 νότες που παρουσιάζεται αρχικά από πιάνο, στο κομμάτι “The Well”. Κομμάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα ως το πιο αξιόλογο του δίσκου και που καταφέρνει μέσα στη διάρκεια των 11΄ 23΄΄ να μας φέρει σε επαφή και να μας εντάξει στην σκοτεινή ατμόσφαιρα της όλης δουλειάς, αποτελώντας ταυτόχρονα και μια περίληψη όλων των βασικών της στοιχείων.
Όλο το σκορ είναι κτισμένο γύρω από το πιάνο, ένα βιολί και 2 τσέλο, γεγονός που γίνεται αμέσως αντιληπτό και που ο συμπληρώνει με επιπλέον χρήση της άρπας, music box (το οποίο έχει και πρωταρχικό χαρακτήρα), synthesizers, ηλεκτρικό τσέλο από τον Tillman, ηλεκτρονικούς ήχους και effect καθώς και ηλεκτρική κιθάρα.
Μέσω συνεχόμενων διαφοροποιήσεων και παραλλαγών των βασικών θεμάτων ο Zimmer κρατά συνεχώς τον ακροατή σε εγρήγορση με το ενδιαφέρον του να παραμένει αμείωτο καθ’όλη τη διάρκεια του δίσκου, βοηθούμενος και από 4 αξιοσημείωτες τεχνικές που χρησιμοποιεί καθ’όλη τη διάρκεια του σκορ: Η πρώτη βασίζεται γύρο από ένα πολύ έντονο και βίαιο παίξιμο των εγχόρδων, ιδιαίτερα των βαθύφωνων (τσέλο), στην πιο χαμηλή τους έκταση. Χρησιμοποιώντας αυτή την μουσική διαφωνία που δημιουργείται, πετυχαίνει, μέσο μιας πρωτότυπης μεθόδου, την δημιουργία έντασης και αγωνίας.
Η δεύτερη, είναι ο αντιχρονισμός μεταξύ των 2 τσέλων (δλδ εκτελούν το ίδιο θέμα με διαφορά φάσης και όχι ταυτόχρονα), η τρίτη είναι η χρήση του γνωστού πλέον από τα “BlackHawk Down / Constantine” ηλεκτρικού τσέλου με τον χαρακτηριστικό του μυστηριώδη και σκοτεινό ήχο και τέλος βρίσκουμε τη τέταρτη τεχνική που βασίζεται στο πολύ δυνατό, έντονο παίξιμο του πιάνου στις πιο χαμηλές του νότες.
Τελευταία στο δίσκο, βρίσκουμε 4 καταληκτικά κομμάτια, που αποτελούν remixes όλων των θεμάτων που ακούσαμε προηγουμένως και που είναι έντονα επηρεασμένα από ροκ (με πυκνή παρουσία ηλεκτρικών κιθάρων), drum beats και loops μαζί με ηλεκτρονικούς ήχους που προδίδουν ένα lounge, trip-hop γενικό αίσθημα. Στην πορεία, αποδείχτηκαν δύσκολα ακούσματα για κάποιους, όμως αν αντιμετωπιστούν ως κομμάτια που δεν συμπεριλαμβάνονται στο soundtrack των ταινιών αλλά προστέθηκαν στην επίσημη κυκλοφορία του δίσκου ως παράγοντες εμπλουτισμού της ακουστικής εμπειρίας και γενικότερου πειραματισμού, τότε το αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα φρέσκο και ευπρόσδεκτο.
To “The Ring / The Ring Two” είναι πράγματι ένα πολύ ενδιαφέρον, σκοτεινό και κομψό μουσικό έργο το οποίο καταφέρνει να αποφύγει τις βαρετές underscore στιγμές. Κάνοντας συνεχή χρήση απειλητικών και βίαιων ορχηστρικών ξεσπασμάτων αλλά και απαλών, συναισθηματικών και μελωδικών μερών, αποφεύγει την εύκολη λύση / παγίδα της τυπικής, μοντέρνας μουσικής για θρίλερ που βασίζεται περισσότερο στο ατμοσφαιρικό underscoring που δημιουργείται από τον συνδυασμό περίεργων κρουστών με διάφορους ορχηστρικούς ή ηλεκτρονικούς ambient ήχους.
Ο Zimmer, με τη βοήθεια των 2 συναδέλφων του, συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία από την πολύχρονη πείρα του αριστοτέχνη του είδους Christopher Young, μαζί με έντονα χαρακτηριστικά από το δικό του Hannibal και το σκοτεινό The Pledge (το οποίο το έγραψε σε συνεργασία με τον Klaus Badelt) και κάνοντας χρήση πραγματικών μουσικών θεμάτων και μοτίβων, παρουσιάζει μια πρωτότυπη, φρέσκια αλλά και ταυτόχρονα σημαντική για το είδος της, μουσική προσέγγιση.
The Ring Two (soundtrack)
- The Well (11:24)
- Before you die you see the Ring (7:09)
- This is going to hurt (2:47)
- Burning Tree (10:13)
- Not your Mommy (3:59)
- Shelter Mountain (4:10)
- The Ferry (3:15)
- I’ll follow your Voice (6:28)
- She never sleeps (2:17)
- Let the Dead get in (3:59)
- Seven Days (3:24)
- Television (4:00)