- Σύνθεση, Εκτέλεση και Παραγωγή Μουσικής: Ηοward Shore
- Κυκλοφορία: Reprise Records, 2002
- Συνολική Διάρκεια: 73 λεπτά
- Εύρεση CD στην Αγορά: Εύκολη
- Είδος Tαινίας: Φαντασία
Μετά τη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού που τράβηξε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, ο ερχομός των Δύο Πύργων (The Two Towers) μονοπώλησε και πάλι το ενδιαφέρον του κινηματογραφικού κοινού. Από μουσικής άποψης, η αποστολή που ανέλαβε ο Howard Shore δεν ήταν καθόλου εύκολη. Με την Ακαδημία Κινηματογράφου να τον έχει βραβεύσει με όσκαρ για τη μουσική της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού, η δουλειά που ανέλαβε να φέρει σε πέρας χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων.
Μέσα στο χρόνο που μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο ταινίες ο Howard Shore αφοσιώθηκε με όλες του τις δυνάμεις στη μουσική των Δύο Πύργων. Η δημιουργία της (σύνθεση – εκτέλεση – ηχογράφηση) διήρκεσε οκτώ ολόκληρους μήνες, μέσα στους οποίους το μουσικό προϊόν υπολογίζεται σε τέσσερις ώρες μουσικής σύνθεσης από τις οποίες πάνω από 3 ώρες εκτελέστηκαν και ηχογραφήθηκαν.
Ως sequel soundtrack, οι Δύο Πύργοι φέρουν σχεδόν όλα τα θέματα και τη μουσική της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού. Φυσικά, δε θα περιμέναμε κάτι άλλο, ωστόσο αυτή τη φορά (σε αντίθεση με άλλες ανάλογες περιπτώσεις) η επανάληψη θριαμβεύει επί της νέας μουσικής ταυτότητας. Η μουσική έναρξη της ταινίας γίνεται με το κομμάτι “Foundations of Stone” κατά παρόμοιο τρόπο με το soundtrack της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού: τα έντονα φωνητικά της ανδρικής χορωδίας κλέβουν την παράσταση και είναι καταιγιστικά αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Gandalf και Barlog.
Η κύρια μουσική σφραγίδα των Δύο Πύργων συνοψίζεται σε τρεις πτυχές της πλοκής: στο βασίλειο του Rohan, στη μάχη του Helm’s Deep και στο πλάσμα Gollum (Smeagol). Το νέο – και μοναδικό – θέμα που αποκτά ο μουσικός κόσμος της Μέσης Γης είναι αυτό του Rohan (πράγμα απαράδεκτο αν σκεφτεί κανείς πως το soundtrack της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού είχε τουλάχιστον έξι) και το πρωτοακούμε στο κομμάτι “The Riders of Rohan” (3). O Howard Shore χρησιμοποιεί το παραδοσιακό νορβηγικό βιολί, που έχει την ονομασία “Hardinger” στην αγγλική γλώσσα, για να απεικονίσει τη φυλή των ανθρώπων της Μέσης Γης.
Αν και όμορφο, δεν είναι τίποτα το εξαιρετικό και σίγουρα ούτε που συγκρίνεται με τα θέματα που ακούσαμε στη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού όπως του ονειρικού Rivendell, του Lothlorien και της Συντροφιάς. Το θέμα του Rohan θα το ξανακούσουμε στα κομμάτια “The King of the Golden Hall” (6), “Helm’s Deep” (12), “The Hornburg” (15) και “Forth Eorlingas” (16) όπου έχουμε και την πιο συναρπαστική εμφάνισή του στο καλύτερο κομμάτι του CD.
H μάχη του Helm’s Deep κυριάρχησε στο δεύτερο μέρος της ταινίας και ικανοποίησε, ως θέαμα, τους περισσότερους θεατές. Ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι που απογοητεύτηκαν απο τη μουσική προσέγγιση του Howard Shore για τη μεγάλη μάχη της ταινίας μιας και δεν άκουσαν αυτά που περίμεναν. Δηλαδή, επικές συνθέσεις δράσης με έμφαση στα κρουστά όργανα της ορχήστρας.
Πρωταρχικός στόχος του συνθέτη ήταν να τονίσει το κουράγιο και την ανδρεία του ολιγάριθμου στρατού των ανθρώπων της Μέσης Γης στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τη φυλή τους από τις ορδές των Uruk-hai που εξαπέλυσε ο Saruman. Για να το πετύχει αυτό κάνει ευρεία χρήση φωνητικών που εστιάζουν στη δραματικότητα και τον ηρωϊσμό των ανθρώπων που πέφτουν στη μάχη, παρά στη δράση που εκτυλίσσεται επί της οθόνης. Τα κομμάτια – εκπρόσωποι της μάχης είναι τα “Helm’s Deep” (12), “The Hornburg” (15) και “Forth Eorlingas” (16), στο κλείσιμο του οποίου έχουμε και το πιο μαγευτικό λεπτό από τη μουσική της ταινίας.
Έτσι, ο Howard Shore επέλεξε να ακολουθήσει τον τρόπο του ξέρει να χειρίζεται καλά (τα ομολογουμένως θαυμάσια φωνητικά σε συνδυασμό με το θέμα του Rohan) μιας και η αλήθεια είναι πως η μουσική δράσης σε μια τέτοιου μεγέθους μάχη δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για ένα συνθέτη με δεδομένη απειρία στο αντικείμενο.
Το Gollum ως ένας σημαντικός χαρακτήρας της ταινίας δε θα μπορούσε να μην έχει και κάτι δικό του στο soundtrack. Έτσι, το “Gollum’s Song” (19) είναι αφιερωμένο στο διπρόσωπο πλάσμα και υπάρχει στους τίτλους τέλους της ταινίας. Πρόκειται για ένα τραγούδι που περιγράφει απολύτως παραστατικά τη διπλή προσωπικότητα του Gollum (Smeagol) και αυτό είναι εκείνο που ενδιέφερε πρωτίστως το συνθέτη όταν επέλεξε την Emiliana Torrini για τη φωνή της.
Το soundtrack της ταινίας θα το βρείτε σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις. Η κανονική έκδοση είναι και αυτή που αξιολογούμε εδώ. Πρόκειται για ένα enhanced CD που περιλαμβάνει μια οn-line συλλεκτική κάρτα, screensavers, φιλμάκι για τη δημιουργία της μουσικής και ένα music video. H δεύτερη έκδοση είναι περιορισμένου αριθμού και διαφέρει ως προς τη συσκευασία (επικρατεί το σκοτεινό μπλε) και περιέχει 20σέλιδο βιβλιαράκι.
Επίσης, υπάρχει και ένα bonus track (“Farewell to Lorien” με συμμετοχή της Hillary Summers) από την extended version της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού. Η τιμή της έκδοσης – τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές – αγγίζε τα 30 ευρώ στα δισκοπωλεία. Τέλος, η τρίτη έκδοση του soundtrack (η οποία πωλείται μόνο από το ίντερνετ) είναι και η πιο περιορισμένη. Σε αυτήν μπορείτε να βρείτε όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω μαζί με χάρτες του Rohan και της Gondor με δυνατότητα εκτύπωσης, image gallery, theatrical trailer κ.α.
Αξίζει, τελικά, η αγορά του soundtrack των Δύο Πύργων; Αν έχετε ήδη το soundtrack της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού, η μουσική συνέχεια της Μέσης Γης έχει πολύ λίγα πράγματα να σας προσφέρει. Στην ουσία, πρόκειται για ένα soundtrack που προσφέρει πιο πολλά από όσα φαντάζεστε από τα ίδια και πολύ λιγότερα νέα στοιχεία. Αν δεν έχετε τη μουσική της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού… σπεύσατε να την αγοράσετε χωρίς δισταγμούς προσπερνώντας τους Δύο Πύργους, η μουσική των οποίων θα συγκινήσει μόνο τους φανατικούς οπαδούς της Μέσης Γης.
The Two Towers (soundtrack)
- Foundations of Stone (3:51)
- The Taming of Smeagol (2:48)
- The Riders of Rohan (4:05)
- The Passage of the Marshes (2:46)
- The Uruk-hai (2:58)
- The King of the Golden Hall (3:49)
- The Black Gate is Closed (3:17)
- Evenstar – Συμμετοχή Isabel Bayrakdarian (3:15)
- The White Rider (2:28)
- Treebeard (2:43)
- The Leave Taking (3:41)
- Helm’s Deep (3:53)
- The Forbidden Pool (5:27)
- Breath of Life – Συμμετοχή Sheila Chandra (5:07)
- The Hornburg (4:36)
- Forth Eorlingas – Συμμετοχή Ben Del Maestro (3:15)
- Isengard Unleashed – Συμμετοχή Elizabeth Fraser & Ben Del Maestro (5:01)
- Samwise the Brave (3:46)
- Gollum’s Song (5:53) – Ερμηνεία Emiliana Torrini (5:53)